Dlaczego Ovufriend zmienił mi datę owulacji?
-
Witajcie, jestem tu nowa, to mój 5 cykl starań, 2 z ovufriend. Poprzedni przebiegał modelowo, ale w tym na wykresie stało się coś dziwnego: wczoraj, czyli 10 marca wpisałam poranną temperaturę (36,77 st.C) i program wyznaczył mi owulację na 7 marca. Dzisiaj, czyli 11 marca wpisałam kolejny odczyt temperatury (37,00 st.C) i dostałam komunikat systemowy, że w świetle wprowadzonych danych termin owulacji wypada nie 7 a 8 marca. Miałyście tak kiedyś? I co, jak jutro mi temperatura jeszcze bardziej wzrośnie, to znów wyznaczy mi owulację w nowym terminie? Zgłupiałam od tego… Jeśli miałyście podobną sytuację to będę wdzięczna za info… Acha, dodam tylko, że nie jestem chora ani przeziębiona, te 37 stopni tak po prostu wyszło...
P.S. oto link do bieżącego wykresu:
https://ovufriend.pl/graph/480506f5ecbe70d28e4eb01aa7151e0a
-
Krótko mówiąc OF myli sie w swoich decyzjach choćby dlatego że nie bierze pod uwagę dnia szczytu śluzu. I nie sugeruj sie tym co Ci zaznacza bo często błędnie wyzacza dni płodne/niepłodne.
-
Bo nie bierze pod uwagę szczytu śluzu. Obserwując cykl czeka sie na szczyt sluzu bo cała interpretacja sie wokół tego objawu kręci. OF nie ma opcji zaznaczenia szczytu sluzu więc kieruje sie "skokiem" temp a raczej wzrostem temp. który nie jest skokiem po owulacyjnym i dlatego m.in. zmienia "decyzje" ja znowu temp gdzieś tam w cyklu sie podniesie.
-
Mnie też już drugi raz OF przesuneło ovu w tym cyklu, i początkowo też zgłupiałam, co jest grane, ale nie sugeruje sie tym, bo to tylko program, i biore pod uwage długość moich ostatnich kilku cykli, i śluz płodny, i to, czy szyjka macicy jest miękka. Test owulacyjny też mi wyszedł dodatni w czasie płodnego śluzu, więc tym sie kieruje. Program ma pomóc, ale nie jest nieomylny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2014, 15:14
Foto_Anna lubi tę wiadomość
"Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."... -
vanessa wrote:Bo nie bierze pod uwagę szczytu śluzu. Obserwując cykl czeka sie na szczyt sluzu bo cała interpretacja sie wokół tego objawu kręci. OF nie ma opcji zaznaczenia szczytu sluzu więc kieruje sie "skokiem" temp a raczej wzrostem temp. który nie jest skokiem po owulacyjnym i dlatego m.in. zmienia "decyzje" ja znowu temp gdzieś tam w cyklu sie podniesie.
Też to zauważyłam."Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."... -