Duphaston, a owulacja
-
Duphaston bierze się dopiero po owulacji a nie cały cykl. Jeśli weźmiesz go za wczesnie może Ci zahamować owulację.👩🦰 25 l.
👨🦰 29 l.
👶 2018
Starania o rodzeństwo od styczeń 2021
[*] luty 2021 - ciąża biochemiczna 💔
Naturalne wspomaganie:
Pregna Start
Witamina B6 50mg
Witamina C
Zioła ojca Sroki nr 3
Olej lniany
MACA
Magnez
Mój cykl:
>35 dni
Owulacja 24 dc
Krótka faza lutealna (11dni) -
misia_95 wrote:Dziewczyny mam PCOS. Dzisiaj jest 25dc, byłam u ginekologa stwierdził, że owulacji nie było. Endometrium 6m. Dostałam Duphaston na wywołanie miesiączki. Czy istnieje szansa, że jeszcze w tym cyklu będę miała owulacje po braniu tego leku?
Więc decyzja moim zdaniem zależy od Ciebie samej jak długo czekasz na owulację. Ja przyjęłam taktykę że czekam do 30dc i jeśli do tego czasu nie ma owulacji to biorę przez 10 dni, bo po co dłużej czekać. Jeśli owulacja miałaby wystąpić np. w moim przypadku po tym 17dc, a dziewczyny mają nieraz owulację nawet 22dc to ona już się nie pojawi, a zamiast tego może zrobić się torbiel z tego dojrzałego pęcherzyka.👩🏻31 lat
Hashimoto,PCOS
🧒🏼33 lata
Luty 2021 ciąża biochemiczna 💔
15.07.2021 cień na teście ⏸️
2.08.2021 pierwsze USG - mamy zarodek 3mm i serduszko 💕
20.09.2021 - 7cm małego chłopczyka 💙
04.04.2022 - Powitaliśmy na świecie nasz największy Cud 🤱
Luty 2024 zaczynamy starania o rodzeństwo 🤞🏻
Maj 2024 ciąża biochemiczna 💔 -
Liseuek wrote:Cześć Misia, też mam PCOS. Poprzedni ginekolog zapisał mi duphaston od 17dc przez 10 dni po jednej tabletce. Teraz zmieniłam lekarza i trochę czytałam w internecie. Trafiłam na artykuł o też Duphastonozie, która panuje wśród wielu lekarzy. Stanowisko jest takie, że duphaston jako lek na wywołanie miesiączki przy przedłużającym się cyklu jest jak najbardziej spoko, albo na wydłużenie fazy lutealnej po owulacji. Obecny lekarz powiedział, żebym brała tylko jak cykl się wydłuża.
Więc decyzja moim zdaniem zależy od Ciebie samej jak długo czekasz na owulację. Ja przyjęłam taktykę że czekam do 30dc i jeśli do tego czasu nie ma owulacji to biorę przez 10 dni, bo po co dłużej czekać. Jeśli owulacja miałaby wystąpić np. w moim przypadku po tym 17dc, a dziewczyny mają nieraz owulację nawet 22dc to ona już się nie pojawi, a zamiast tego może zrobić się torbiel z tego dojrzałego pęcherzyka.Liseuek lubi tę wiadomość
👩🦰 25 l.
👨🦰 29 l.
👶 2018
Starania o rodzeństwo od styczeń 2021
[*] luty 2021 - ciąża biochemiczna 💔
Naturalne wspomaganie:
Pregna Start
Witamina B6 50mg
Witamina C
Zioła ojca Sroki nr 3
Olej lniany
MACA