interpretacja badan prolaktyny
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa badałam PRL w różnych dniach cyklu i zawsze wynik oscyluje wokół tej samej wartości - blisko górnej granicy zakresu referencyjnego. Moja ginekolog stwierdziła, że to może być przyczyna moich długich i nieregularnych cykli, dlatego od kilku dni biorę bromergon. Mam nadzieję na poprawę stanu rzeczy .
-
Ja przeczytałam, że PRL powinno się mierzyć do 4 dc, owulacja podnosi wyniki. I faktycznie teraz mierzyłam w 4 dc (przedtem w 19) i mam o 100 jednostek mniej, ale i tak jest bardzo wysoka. Dziwne tylko, że cykle mam regularne i owulacja jest. Ale muszę to zbić...
-
Dziewczyny a co powiecie na coś takiego:
kilka lat temu leczyłam podwyższoną prolaktynę. Wówczas poziom prolaktyny spoczynkowej (bez żadnego obciążenia) przekraczał normy, więc brałam Bromergon.
W międzyczasie wykonywałam badania PRL z obciążeniem (MTC) i wychodziło też duże przebicie norm (hiperprolaktynemia czynnościowa).
Obecnie prolaktynę spoczynkową mam już w normie, ale owulacji najprawdopodobniej nie ma. Pęcherzyki nie pękają.
Co myślicie? Czy to może być kwestia ewentualnie skoków prolaktyny (tak jak przy badaniach z MTC)?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 17:06
hiperprolaktynemia czynnościowa,
PCOS?, lekka IO? - brak jednoznacznej opinii lekarzy,
MTHFR C677T/A1298C heterozygota,
niski progesteron, cykle bezowulacyjne,
-