Jakie badania wykonać podczas starań?
-
Hej zakładam temat bo nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Jakie dokładnie badania wykonać ( chodzi mi o poziomy hormonów) i w jakich dniach cyklu? Czy może mi to ktoś rozpisać jak krowie na rowie? od nowego cyklu chce zacząć monitoring a wiem że jakieś badanie wykonuje się już na początku cyklu chciałabym już coś mieć jak pójdę na wizytę żeby więcej czasu nie tracić. Moje ostatnie 3 cykle trwały 33dni.
-
nick nieaktualnyBez względu na dzień cyklu:
TSH, FT3, FT4, AntyTPO, AntyTG- tarczyca
TSH w okolicach 1 jest najlepszym wynikiem do zachodzenia w ciążę. Najważniejsze jest to, aby sprawdzać TSH z FT3 i FT4, które pokażą, czy zażywana dawka leku jest odpowiednia.
2dc:
Estradiol- pokazuje jak „nabuzowany” jest jajnik pęcherzykami, które przygotowują się w tym cyklu do owulacji. Na 1 dojrzały pęcherzyk powinno przypadać 150 jednostki w fazie owulacyjnej.
__________________________________________________________________________________
LH i FSH- ich stosunek pokazuje, czy np. nie posiada się PCOS/PCO, wtedy stosunek LH:FSH> 1,6.
Natomiast gdy LH:FSH<0,6 należy wykonać badanie AMH, czyli oznaczyć rezerwę jajnikową, gdyż może to świadczyć o jej bardzo niskim stanie, przez co nie dochodzi do owulacji.
Najlepszym wynikiem jest wynik 1.
__________________________________________________________________________________
Prolaktyna- za wysoka, blokuje owulację, występowanie plamień w drugiej fazie cyklu
Można ją zbić lekami i sprawdzać poziom co 3tyg.
Te badania robić co cykl.
A dla sprawdzenia czy wszystko ok., warto dorzucić:
AMH- rezerwa jajnikowa,
Witaminy B6, B12, B9, D3.
Homocysteina, Testosteron, Kwas foliowy.
Przy zbijaniu czegokolwiek, sprawdzać po 3-4tyg. od zmiany dawki leku lub od ostatniego wyniku.
Za wysoka homocysteina = za niski kwas foliowy = niskie B12. Należy przyjmować B12 w wysokiej dawce aby zbić homocysteinę.
5, 7, 10, 12, 14, 16dc
LH, Estradiol
17, 19, 21dc= 7dpo
Estradiol, Progesteron
Progesteron- wynik powyżej 10 świadczy o owulacji. 7 dnia od owulacji osiąga najwyższą wartość. Ale warto badać przyrost przed 7dpo w odstępach 48h, aby zobaczyć kiedy osiągnie najwyższy poziom. Sprawdza się gdy nie wiemy kiedy wystąpiła dokładnie owulacja.
Co warto jeszcze?
DHEA-S, SHBG, mutacje MTHFR, PAI 1, V LEIDEN, V R2, Mutacja protrombiny
Szczególnie po poronieniach
__________________________________________________________________________________Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 11:50
Hedgehog, Natka26 lubią tę wiadomość
-
Ania1003 badasz LH tylko na początku cyklu czy później też? Będę badać estradiol w okolicach owulacji i się zastanawiam czy LH tez jest do czegoś potrzebne? Homocysteina rozumiem obojętnie w jakim dniu cyklu?
Fragmentacja DNA: 42%
Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊
07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
27.07 ET blastocysty
beta 2.08 (6dpt) 13,59
beta 5.08 (9dpt) 65,87
beta 7.08 (11dpt) 154,29
21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰
❄️❄️ Na zimowisku -
nick nieaktualnyLH badam potem też, ale już bez FSH. Z racji tego, że trafiałam ostatnio na felerne testy owulacyjne, wolę patrzeć na przyrost we krwi.
Czasami zrobię 7dc i 12, 14dc a czasami pomijam ten 12.
14dc sprawdzam przeważnie jaka jest różnica między 7 a 14dc.
LH pokazuje na jakim momencie jesteś przed pikiem.
"A dla sprawdzenia czy wszystko ok., warto dorzucić:
AMH- rezerwa jajnikowa,
Witaminy B6, B12, B9, D3.
Homocysteina, Testosteron, Kwas foliowy.
Przy zbijaniu czegokolwiek, sprawdzać po 3-4tyg. od zmiany dawki leku lub od ostatniego wyniku.
Za wysoka homocysteina = za niski kwas foliowy = niskie B12. Należy przyjmować B12 w wysokiej dawce aby zbić homocysteinę."
To się odnosiło do 2dc- starałam się zawsze jak już idę tego 2dc to zrobić wszystko inne co jest potrzebne i potem się kolejny raz nie dziurawić specjalnie.
No i w zależności kiedy masz owulację i jak długie cykle. LH nie ma co badać po owulce. Natomiast wszystko co wyżej napisałam odnosi się do książkowego cyklu 28d i owulka w połowie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 12:27
-
nick nieaktualnyMaximmum wrote:Ania dziękuję to się rozpisalas a czy potrafisz określić jaki jest mniej więcej koszt takich badań? Może uda mi się wyciągnąć skierowanie od innego gina na nfz Ale nie wiem czy da a na pewno nie da na wszystko
Ja wszystko robię w diagnostyce i mam kartę klienta.
Tsh, ft3, ft4 21-25zł
Lh, fsh, estradiol 25zł
Prolaktyna 31zł
Homocysteina 51zł
To tak pobieżnie co pamiętam. Ja co miesiąc wydaję standardowo koło 300-400zł.
Jeśli trzeba zrobić coś ekstra, to i dokładam kolejne 500zł.
Już przestałam liczyć... -
Dzięki Ania. Serio trzeba mieć worek pieniędzy... Dobrze jeśli można sobie na to pozwolić.
Fragmentacja DNA: 42%
Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊
07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
27.07 ET blastocysty
beta 2.08 (6dpt) 13,59
beta 5.08 (9dpt) 65,87
beta 7.08 (11dpt) 154,29
21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰
❄️❄️ Na zimowisku -
nick nieaktualnyJa też myślałam że jest ok. A z każdym cyklem dorzucałam jakieś badanie, bo nie robiłam wsztstkiego przy 1cs i co cykl coś wychodziło nowego.
Jak mam radzić, to bym zrobiła wszystko co powyżej i od razu miała święty spokój.
Chociaż progesteron warto pilnować co miesiąc. -
Hedgehog też się zastanawiałam nad tym chociaż to niby oczywiste tak, z krwi
Dzisiaj 3dc i rano oddałam krew. Narazie robię estradiol, prolaktyne, TSH, LH i FSH zapłaciłam 110zl. Zobaczymy co wyjdzieAnia1003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jakie badania warto zrobić w moim przypadku kiedy owu mi rozleniwia i rozmyśla? Są jakieś które pokażą czy zbliża się czy nie ma zamiaru wcale przychodzić? Dzisiaj mam 15dc i nie wiem co w tym cyklu sie dziejehttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -