X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację LUF co to jest?
Odpowiedz

LUF co to jest?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kikki212 Debiutantka

Wysłany: 6 lutego 2013, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to jest zluteinizowany pęcherzyk? Jak rozróżnić cykl owulacyjny od takiego z LUF.

• angela Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2013, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zluteinizowany pęcherzyk nie pęka, może powodować torbiele. W normalnym cyklu pęcherzyk dojrzewa, uwalnia komórkę jajową, a z pozostałości po nim tworzy się ciałko żółte.Czyli w cyklu owulacyjnym pęcherzyki pękają , z LUF są , ale nie pękają i nie może dojść do zapłodnienia

[img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • kikki212 Debiutantka

Wysłany: 6 lutego 2013, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale czy w takim razie przy Luf wykres różni się czymś od tego z normalnym ovu?

• angela Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2013, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy LUF jest bardzo wolny wzrost temperatury - zaraz zerknę na Twój wykres, bo nie pamiętam

[img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • inezz Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2013, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy mój wykres wygląda na luf?

km5szbmhlbn8250p.png
  • MomToBe Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2013, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podaje link do watku o LUF :
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/luf-zespol-luteinizacji-niepeknietego-pecherzyka-jajnikowego,213.html

Moze tam znajdziesz przydatne informacje.
    POnoc w LUF z niepękniętego pęcherzyka uwalnia się progesteron w niskim stężeniu i on daje "złudzenie" prawidłowego cyklu. W odróżnieniu od PCOS, gdzie nie pęka pęcherzyk i nie uwalnia się progesteron, zaburzona jest oś podwzgórzowo - przysadkowo - jajnikowa i nie mamy miesiączki, nie dojrzewa endometrium, najczęściej mamy do czynienia z długimi cyklami.
    LUF towarzyszy wielu schorzeniom w tym PCOS i endometriozie.

atdci09k96uspmjm.png
    e790355cf3.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 23 października 2013, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie, gin podejrzewa u mnie LUF, po ostatnim monitorowanym cyklu ciężko było stwierdzić czy ten pęcherzyk pękł. Zrobił się taki zwiotczały i mniejszy, tak jakby się zapadał. natomiast ciałko żółte pojawiło się , ale widoczne było dopiero po 3 dniach od momentu aż pęcherzyk przestał rosnąć. Również dopiero po 3 dniach pojawił się płyn w zatoce. Na usg gin napisała pęknięty pęcherzyk ze znakiem zapytania. Progesteron 5 dni po domniemanym owu wychodził 8ng/ml przy normie do 15,9 ng/ml. Czy przy LUF pojawia się ciałko żółte i płyn w zatoce douglasa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2013, 16:07

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 24 października 2013, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy jest tam ktoś kto mi może pomóc w odpowiedzi na moje pytania?
    Z góry dziękuje:)

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Dorotucha Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2013, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! mam podejrzenie LUF pęcherzyk stał się mniejszy jakby wyschnięty płynu w zatoce Douglasa brak tak samo jak ciałka żółtego. Czy któraś z Was stosowała jakąś dietę przy tej dolegliwości. U mnie jeszcze nie potwierdzono tego na 100% bo w kolejnym cyklu mam mieć kolejny monitoring ale chciałbym się wspomóc jakąś dietą. Z góry dzięki za odpowiedź. :D

https://www.maluchy.pl/li-69459.png
    2nn3dqk3jjvpzuar.png
  • Naxa Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotucha wrote:
    Hej! mam podejrzenie LUF pęcherzyk stał się mniejszy jakby wyschnięty płynu w zatoce Douglasa brak tak samo jak ciałka żółtego. Czy któraś z Was stosowała jakąś dietę przy tej dolegliwości. U mnie jeszcze nie potwierdzono tego na 100% bo w kolejnym cyklu mam mieć kolejny monitoring ale chciałbym się wspomóc jakąś dietą. Z góry dzięki za odpowiedź. :D

Ja mam potwierdzony LUF, każdy cykl mam monitorowany i kiedy pęcherzyk jest odpowiednio duży dostaję Pregnyl (zastrzyk) na pęknięcie; jeśli chodzi o dietę to nie pomogę, bo nic o takowej nie wiem.

[img][/img][url][/url][url]

https://bellybestfriend.pl/graph/c1c39f0ba777992f5962555063f7ccec

27.05.2013r. [*] (8tc)[/url]
  • Dorotucha Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Naxa :) ja się właśnie obawiam tych zastrzyków. Przy staraniach o pierwsza dzidzię miałam tylko regulowaną prolaktynę i szybko zaszłam. Druga ciąża obumarła i to właśnie po tym poronieniu zaczęły mi się jazdy z temperaturami, ale moja ginka jakoś nie zwróciła szczególnie uwagi na wykresy a ponoć to one jeżeli są rzetelnie prowadzone dają najlepszy obraz cyklu. Cóż widocznie musze poszukać ginekologa który zna sie na wykresach ;) A póki co to ide na nastepny monitoring pod koniec miesiąca i zobaczymy co tam wymonitoruje moja ginka ;)

https://www.maluchy.pl/li-69459.png
    2nn3dqk3jjvpzuar.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiem, że te tamty były poruszane już tysiące razy, ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi.
    Zacznę od początku, od ponad pół roku współczujemy bez zabezpieczenia - nadal nic. Lekarz zlecił badania krwi (fsh,progesteron,testosteron etc) i powiedział, że wyniki wskazują na syndrom pęcherzyka niepekniętego. Powiedział, ze jak juz będziemy 100% zdecydowani na dziecko to zacznie leczenie hormonalne. Miesiączki nie miałam w tym cyklu a niedługo zaczyna sie następny! W takim razie co teraz? Mam brać tabletki anty na "sztuczne" wywołanie? Bo lekarz powiedział zeby je brać póki nie zacznę brać czegoś na pęknięcie pęcherzyka. Nie wiem po co skoro i tak chcemy miec dzidziusia! On ma teraz miesięczne albo i dłużej wakacje i zostawił mnie tak bez rozpoczęcia leczenia.. Nie wiem co mam zrobić i zaznaczam ze od 2 dni czuje kłócie jajników i mój mocz zmienił kolor na mocno ciemno żółty ( dodam ze pije dużo płynów) czy ktoś mi może powiedzieć co to oznacza i czy mam czekać na tego lekarza czy tez może udać sie do innego. Chodzę do prywatnego gabinetu a wydaje mi sie jakbym mimo wszystko Była ignorowana. Pozdrawiam

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ