LUF co to jest?
-
Zluteinizowany pęcherzyk nie pęka, może powodować torbiele. W normalnym cyklu pęcherzyk dojrzewa, uwalnia komórkę jajową, a z pozostałości po nim tworzy się ciałko żółte.Czyli w cyklu owulacyjnym pęcherzyki pękają , z LUF są , ale nie pękają i nie może dojść do zapłodnienia
-
przy LUF jest bardzo wolny wzrost temperatury - zaraz zerknę na Twój wykres, bo nie pamiętam
-
Podaje link do watku o LUF :
https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/luf-zespol-luteinizacji-niepeknietego-pecherzyka-jajnikowego,213.html
Moze tam znajdziesz przydatne informacje.
POnoc w LUF z niepękniętego pęcherzyka uwalnia się progesteron w niskim stężeniu i on daje "złudzenie" prawidłowego cyklu. W odróżnieniu od PCOS, gdzie nie pęka pęcherzyk i nie uwalnia się progesteron, zaburzona jest oś podwzgórzowo - przysadkowo - jajnikowa i nie mamy miesiączki, nie dojrzewa endometrium, najczęściej mamy do czynienia z długimi cyklami.
LUF towarzyszy wielu schorzeniom w tym PCOS i endometriozie. -
Dziewczyny, mam pytanie, gin podejrzewa u mnie LUF, po ostatnim monitorowanym cyklu ciężko było stwierdzić czy ten pęcherzyk pękł. Zrobił się taki zwiotczały i mniejszy, tak jakby się zapadał. natomiast ciałko żółte pojawiło się , ale widoczne było dopiero po 3 dniach od momentu aż pęcherzyk przestał rosnąć. Również dopiero po 3 dniach pojawił się płyn w zatoce. Na usg gin napisała pęknięty pęcherzyk ze znakiem zapytania. Progesteron 5 dni po domniemanym owu wychodził 8ng/ml przy normie do 15,9 ng/ml. Czy przy LUF pojawia się ciałko żółte i płyn w zatoce douglasa?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2013, 16:07
-
Hej! mam podejrzenie LUF pęcherzyk stał się mniejszy jakby wyschnięty płynu w zatoce Douglasa brak tak samo jak ciałka żółtego. Czy któraś z Was stosowała jakąś dietę przy tej dolegliwości. U mnie jeszcze nie potwierdzono tego na 100% bo w kolejnym cyklu mam mieć kolejny monitoring ale chciałbym się wspomóc jakąś dietą. Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Dorotucha wrote:Hej! mam podejrzenie LUF pęcherzyk stał się mniejszy jakby wyschnięty płynu w zatoce Douglasa brak tak samo jak ciałka żółtego. Czy któraś z Was stosowała jakąś dietę przy tej dolegliwości. U mnie jeszcze nie potwierdzono tego na 100% bo w kolejnym cyklu mam mieć kolejny monitoring ale chciałbym się wspomóc jakąś dietą. Z góry dzięki za odpowiedź.
Ja mam potwierdzony LUF, każdy cykl mam monitorowany i kiedy pęcherzyk jest odpowiednio duży dostaję Pregnyl (zastrzyk) na pęknięcie; jeśli chodzi o dietę to nie pomogę, bo nic o takowej nie wiem.[img][/img][url][/url][url]
https://bellybestfriend.pl/graph/c1c39f0ba777992f5962555063f7ccec
27.05.2013r. [*] (8tc)[/url] -
Dzięki Naxa ja się właśnie obawiam tych zastrzyków. Przy staraniach o pierwsza dzidzię miałam tylko regulowaną prolaktynę i szybko zaszłam. Druga ciąża obumarła i to właśnie po tym poronieniu zaczęły mi się jazdy z temperaturami, ale moja ginka jakoś nie zwróciła szczególnie uwagi na wykresy a ponoć to one jeżeli są rzetelnie prowadzone dają najlepszy obraz cyklu. Cóż widocznie musze poszukać ginekologa który zna sie na wykresach A póki co to ide na nastepny monitoring pod koniec miesiąca i zobaczymy co tam wymonitoruje moja ginka
-
nick nieaktualny
Wiem, że te tamty były poruszane już tysiące razy, ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi.
Zacznę od początku, od ponad pół roku współczujemy bez zabezpieczenia - nadal nic. Lekarz zlecił badania krwi (fsh,progesteron,testosteron etc) i powiedział, że wyniki wskazują na syndrom pęcherzyka niepekniętego. Powiedział, ze jak juz będziemy 100% zdecydowani na dziecko to zacznie leczenie hormonalne. Miesiączki nie miałam w tym cyklu a niedługo zaczyna sie następny! W takim razie co teraz? Mam brać tabletki anty na "sztuczne" wywołanie? Bo lekarz powiedział zeby je brać póki nie zacznę brać czegoś na pęknięcie pęcherzyka. Nie wiem po co skoro i tak chcemy miec dzidziusia! On ma teraz miesięczne albo i dłużej wakacje i zostawił mnie tak bez rozpoczęcia leczenia.. Nie wiem co mam zrobić i zaznaczam ze od 2 dni czuje kłócie jajników i mój mocz zmienił kolor na mocno ciemno żółty ( dodam ze pije dużo płynów) czy ktoś mi może powiedzieć co to oznacza i czy mam czekać na tego lekarza czy tez może udać sie do innego. Chodzę do prywatnego gabinetu a wydaje mi sie jakbym mimo wszystko Była ignorowana. Pozdrawiam -