Forum W oczekiwaniu na owulację Niski estradiol, podwyższony FSH, zerowe libido - PCOS?
Odpowiedz

Niski estradiol, podwyższony FSH, zerowe libido - PCOS?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • zagwozdka Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 23 sierpnia 2015, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 26 lat, 177cm, 60 kg, moje objawy to: nieregularne miesiączki (28-46dni), zerowe libido, nadmierne owłosienie, uczucie permanentnego uczucia zmęczenia, znużenia, obniżony nastrój, wybuchy agresji, histerii, a także towarzyszący ciągle o coś lęk. W badaniu usg lekarz stwierdził obraz policystycznych jajników, jakkolwiek żaden inny ginekolog wcześniej nie zwrócił na to uwagi. Czy to możliwe? ! Lekarz z dużą rezerwą składnia się do postawienia diagnozy PCOS. Napomknął też o niewydolności jajników, ale stwierdził, że na to to nie wyglądam… Moje pytania: skąd tak niski estradiol – czy jego poziom może aż tak znacząco wpływać na psychikę/libido? Podwyższone FSH – nie pasuje do PCOS – o czym może świadczyć? O co warto poszerzyć diagnostykę, jakie wdrożyć leczenie? Poniżej wyniki wykonanych badań.

    TSH 2,01 mIU.ml (0,55-4,78)
    fT3 3,43 pg/ml (2,30-4,20)
    ft4 1,34 ng/dl (0,89-1,76)

    I cykl
    3dc
    PRL 16,52ng/ml (4,79-23,30)
    10dc
    LH 12,10mIU/ml (faza f. 2,40-12,60; faza o. 14,00-95,60; faza l. 1,00-11,40)
    FSH 10,90mIU/ml (faza f. 3,50-12,50; faza o. 4,70-21,50; faza l. 1,70-7,70)
    17dc
    LH 12,08mIU/ml (faza f. 2,40-12,60; faza o. 14,00-95,60; faza l. 1,00-11,40)
    FSH 7,07mIU/ml (faza f. 3,50-12,50; faza o. 4,70-21,50; faza l. 1,70-7,70)
    PRL 15,22 ng/ml (4,79-23,30)


    II cykl
    3dc
    LH 9,43mIU/ml (faza f. 2,40-12,60; faza o. 14,00-95,60; faza l. 1,00-11,40)
    FSH 9,96mIU/ml (faza f. 3,50-12,50; faza o. 4,70-21,50; faza l. 1,70-7,70)

    10dc
    LH 10,46mIU/ml (faza f. 2,40-12,60; faza o. 14,00-95,60; faza l. 1,00-11,40)
    FSH 9,83mIU/ml (faza f. 3,50-12,50; faza o. 4,70-21,50; faza l. 1,70-7,70)
    Estradiol 15,81pg/ml (faza f. 26,70-156,00; faza o. 48,10-314,00; faza l. 33,10-298,00)
    Progesteron 0,66ng/ml (faza f. 0,20-1,50; faza o. 0,80-3,00; faza l. 1,7-27,00)
    Testosteron 0,34ng/ml (0,06-0,82)
    SHGB 58,25nmol/l (26,10-110,00)
    DHEAS 5,24 umol/l (2,68-9,23)
    Insulina (2,60-24,90mu/ml) 0’-5,47; 60’-46,62; 120’-40,09
    Prolaktyna N59 z metoklopramidem (4,79-23,30ng/ml) 0’-8,67; 60’-20,29; 120-167,70
    AMH 6,40ng/ml (1,83-7,53)

  • kasieńka_ Koleżanka
    Postów: 39 6

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    świetnie, że masz porobione dokładne badania. na początku mojej hisotrii byłam pewna, że mam problem z pcos. zaczęło się od nieregularnych miesiączek, akurat z libido nie miałam problemów, ale napady paniki, histeria to tak no i lęk...
    potem lekarz zrobił mi usg i wyszło, że to wygląda na pcos..niestety wtedy nie zrobiłam badań hormonalnych. brałam tabletki antykoncepcyjne. po roku przstałam, cykl wariował, byłam pewna, że przez tabletki. potem się uspokoiło. od 5 lat nie brałam kapsułek, potem brałam znowu, bo lekarz który tym razem robił usg+hormony zalecił brać konkretne. jaki stopień pcos masz? powiedział Ci lekarz?

  • zagwozdka Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 24 sierpnia 2015, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak napisałam wcześniej - lekarz skłania się ku PCOS, ale nie postawił jeszcze szczegółowej diagnozy. Chce, żebym powtórzyła FSH i estradiol w kolejnym cyklu.
    Mi to podwyższone FSH, a także stosunek LH/FSH nie pasują do całościowego obrazu PCOS.
    kasieńka_, a Ty masz zdiagnozowane PCOS?

  • anastazja22 Koleżanka
    Postów: 34 2

    Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka powiedziała że nie wyglądam jej na pco bo nie mam nadwagi i nadmiernego owłosienia, mimo że mam mały Wąsik nad ustami. Ze taka uroda brunetki. Niestety hormony maga dawać obraz pco. Nawet mi lekarz powiedział że Tarczyca w kier. Niedoczynności powoduje obraz. I ja obraz mam pco bądź skłonność.

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 28 sierpnia 2015, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mi doktor powiedzial tez ze przy pco jest najczesciej 1 jajnik duzo powiekszony

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, mam podejrzenie PCOS.
    tarczyca ok, prolaktyna bez obciążenia na górnej granicy normy na styk :/ antyTPO ok. Innych badań nie robiłam.
    jakie badania radzicie wykonać w związku z PCOS?

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 września 2015, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doświadczony ginekolog potrafi stwierdzić PCOS już po samym wyglądzie jajników a skąd to wiem? Po 2 latach starań o ciążę endokrynolog do którego w sumie poszłam z problemem owłosienia a nie z problemem zajścia w ciążę wysłał mnie do szpitala na 5 dni na badania. Tam sprawdzali tarczycę z którą wszystko było ok, poziom cukru i poziom hormonów. Wysoka prolaktyna i testosteron. Wtedy też dowiedziałam się, że mam PCOS. Owłosienie nie zawsze oznacza PCOS może to też być hirsutyzm lub najnormalniej w świecie testosteron. Jakieś 2 lata później jak mieszkałam już w Holandii poszłam na pierwszą wizytę do ginekologa nie uprzedzając jej o PCOS i sama powiedziała, że to mam na podstawie samego USG, dopiero wtedy powiedziałam jej, że wiem o tym. Tak czy siak już tyle razy naoglądałam się swojego "dziurawego" jajnika, że sama już wiem, kiedy torbiele są a kiedy ich nie ma bo one są i zanikają a za chwile znowu się pojawiają tak już jest przy PCOS. Nieregularne cykle - u mnie @ pojawiała się co 2-3 miesiące a często potrafiłam jej nie mieć przez 7-9 miesięcy i niestety po jednym poronieniu i po urodzeniu syna nic się nie zmieniło.

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 9 września 2015, 01:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa, daj mi namiar do tego endo, co zrobił Ci cały pakiet badań w szpitalu ;)
    na razie sama robię badania, niestety, moja ginka na razie przynajmniej na nic mnie skierowała :P czyli ginka jest doświadczona, ale... cóż :P
    Miałaś problemy z zajściem w ciążę? w jaki sposób Cię leczono?

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • Eliza Pyza Debiutantka
    Postów: 11 8

    Wysłany: 9 września 2015, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rowniez podejrzewaja PCOS. Jutro ide na badania i usg.
    Bylam taka szczesliwa kilka dni temu bo testy owulacyjne po owulacji wychodzily przez ostatnie 7 dni tluste i grube. Na tescie ciazowym dwa razy juz widzialam cien cienia.
    Jestem troche zalamana.
    Rok temu stracilam malenstwo. mam 38 lat i brakuje mi sil.

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 14 września 2015, 23:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi Eliza...

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego