X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Ominięta LUTEINA
Odpowiedz

Ominięta LUTEINA

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Pegisu Nowa

Wysłany: 20 grudnia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Mam pytanie do tych, które stosują Luteinę 50 pod język. Lekarz przepisał mi ją ze względu na plamienia w trakcie okresu i długie cykle po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Początkowo brałam ją w 16-25 dc, teraz mam brać od 14 do 26 dc. Przez pierwsze 4 cykle, kiedy stosowałam luteinę było idealnie, cykle 28 dniowe, plamienia jedynie na dzień przed okresem, jednak podczas 5 i 6 (aktualnie) coś zaczyna się dziać, miesiączka przychodzi bardzo szybko (20 dc) a w czasie przewidywanej owulacji mam smużkę krwi w śluzie. Wczoraj (18 dc) ominęłam jedną tabletkę (szósty dzień luteiny) a dzisiaj zauważyłam plamienie (początkowo kawowe, potem brąz aż do delikatnej krwi). Czuję się "przedokresowo" i zastanawiam się, czy to już miesiączka, czy może powód ominięcia jednej tabletki. I tu po długim wstępie pytanie ;) : czy ominięcie tabletki objawiałoby się plamieniem? czy może takie objawy świadczą o tym, że nie powinnam już brać luteiny, bo mój organizm, jak to powiedział kiedyś lekarz "zaskoczył". No i czy mam dalej brać luteinę do tego 10 dnia, czy odpuścić? Pomóżcie, bo fiksuję :(

• youstyna Koleżanka

Wysłany: 8 stycznia 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem może pojawić się plamienie po pominięciu luteiny. Jeśli zapomniało się wziąć tabletki trzeba wziąć ją jak najszybciej, a później już normalnie. Jak w przypadku tabletek antykoncepcyjnych. I oczywiście brać do 10 dnia ;)

• Pegisu Nowa

Wysłany: 25 stycznia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź, a co w przypadku np. brania luteiny tylko przez 9 dni? Rozumiem, że hormony, to nie cukierki, ale kiedyś mój ginekolog stwierdził, co bardzo mnie zdziwiło, że w przypadku stosowania luteiny przez 8 czy 9 dni nic takiego się nie stanie.

• M.M Znajoma

Wysłany: 25 stycznia 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ratujcie, też biorę luteinę 50 pod język od 16 do 26 d.c. W tym cyklu brałam ją 9 dni, do 25 d.c. bo zaczęłam plamić i myślałam, że to okres. Plamiłam na brązowo lub delikatnie z krwią do 33 d.c.Dzisiaj,tj. 34 d.c. dostałam dopiero normalną miesiączkę. Luteinę biorę od czerwca 2015r. wszystko było ok do listopada, w listopadzie i grudniu cykle zaczęły się skracać do 23 dni,a teraz taka niespodzianka ;/. Co jest grane? Odchodzę od zmysłów :(

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ