Forum W oczekiwaniu na owulację Owulacja - progesteron
Odpowiedz

Owulacja - progesteron

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • MałaMi24 Autorytet
    Postów: 445 330

    Wysłany: 14 października 2019, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, zastanawia mnie pewna rzecz a nigdzie nie ma na to odpowiedzi. Progesteron podwyższa się w drugiej fazie po owulacji. Wtedy jest skok temperatury. A co w przypadku gdy ma się niedobor progesteronu ? Czy owulacja jest mozliwa? Ostatnio w 14 DC bardzo bolały mnie jajniki szczególnie lewy. Trwał cały dzień, śluz zauważyłam rozciągliwy ale temperatura nie skoczyla. Robiłam badania krwi i mam niski progesteron dlatego od 16 dc mam zalecany Duphaston. Proszę o odpowiedź. :-)

    Tysia33 lubi tę wiadomość

    PCOS
    Niski progesteron
    Duphaston 2x1
    Folik 1x1
    11.02 - pozytywny test ❤️😍💪
    12.02 - 12 dpo beta HCG 31,84
    14.02 - 14 dpo beta HCG 77,98 ❤️
    Progesteron 21,20
    20.02 - 20 dpo beta HCG 1003,00 💪❤


    gann3e3knjx9bwx4.png
  • Edyciak Autorytet
    Postów: 1930 1348

    Wysłany: 17 listopada 2019, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpinam się pod pytanie, bo też mnie to nurtuje..

    10 dpo II kreski
    14 dpo beta HCG 506 mIU/ml
    17 dpo beta HCG 1630 mIU/ml
    4t+6 (21 dpo) pęcherzyk ciążowy 4,33mm 😄
    20.05. jest serduszko 😍 (7t+4)
    09.06. dzidziuś ma 4,1 cm (10+3)❤
    22.06 chłopak 💙 7,5 cm (12+2)
    22.07. następna wizyta

    Letrox, Acard, Luteina, Mama DHA Premium +

    2nn3rjjgh9dgn8bc.png
  • Agnes92 Ekspertka
    Postów: 151 59

    Wysłany: 12 grudnia 2019, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulacja jest możliwa, ale przy za niskim progesteronie nie zagniezdzi się zarodek lub nie utrzyma... Ja właśnie poprzedni cykl miałam dwa ciałka żółte i dupa bo progesteron niski a lekarz nie kazal suplementowac 😣

    Agnes92
  • Kamila 90 Autorytet
    Postów: 323 631

    Wysłany: 13 grudnia 2019, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To od kiedy suplrmentowac

    3jgxrjjgrv4k48jk.png
  • karmiąca Koleżanka
    Postów: 60 21

    Wysłany: 17 grudnia 2019, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co oznacza niski progesteron ? Przy jakim wyniku można mieć nadzieje ? Bo w piątek mam 7/8 dpo i idę właśnie zrobić wynik progesteronu

  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 4 stycznia, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmiąca wrote:
    A co oznacza niski progesteron ? Przy jakim wyniku można mieć nadzieje ? Bo w piątek mam 7/8 dpo i idę właśnie zrobić wynik progesteronu
    I jaki miałaś wynik progesteronu? Mnie też to nurtuje, gdyż przeważnie dziewczyny piszą że niski progesteron to wynik poniżej 10. Ja mam z reguły 0.66 co wskazuje chyba na brak owulacji? Jednak ba usg lekarz widzi pęknięty pecherzyk

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 9 stycznia, 06:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponawiam pytanko😊

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Marzenia Autorytet
    Postów: 780 516

    Wysłany: 9 stycznia, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    I jaki miałaś wynik progesteronu? Mnie też to nurtuje, gdyż przeważnie dziewczyny piszą że niski progesteron to wynik poniżej 10. Ja mam z reguły 0.66 co wskazuje chyba na brak owulacji? Jednak ba usg lekarz widzi pęknięty pecherzyk
    Ja miałam progesteron 1,41 w 25dc i lekarz powiedział,że owulacji nie było,ale monitoringu nie miałam.Na wynikach są normy,to możesz sprawdzić.A w którym dc robiłaś badanie?
    Duphaston można brać ,ale dopiero po owulacji,a jeśli ich nie masz to powinnaś brać leki na stymulację.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 19:19

    "Podążaj za marzeniami, one znajdą drogę".

    08.06.2009-wyczekany synek :)
    Od 2016 roku seks bez zabezpieczeń
    Konkretne starania od 09.2019
    Ona 38 lat:
    12.2015-łyżeczkowanie macicy
    AMH 1,09 (10.2019)
    TSH-1,669✔ATG-<15✔ATPO-47✔FSH-6,99✔LH-2,47✔Progesteron-15,3✔PRL-13,5✔Estradiol-61✔wit B12-314✔Homocysteina-10,46 ⬆️witD-24,70⬇️
    Krzywa glukozy:88-95-71✔
    Insulina: na czczo 4,80 po 2 godz. 7,20✔
    Do zrobienia:
    -badanie drożności jajowodów

    On 39 lat:
    07.2019-wyniki nasienia w normie
    06.2020-morfologia 2%⬇️ ale duża armia więc ok

    B komplex,witb12,wit D, wit C 2000mg, olej z wiesiołka do owu, potem tran.
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 9 stycznia, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenia wrote:
    Ja miałam progesteron 1,41 w 25dc i lekarz powiedział,że owulacji nie było,ale monitoringu nie miałam.Na wynikach są normy,to możesz sprawdzić.A w którym dc robiłaś badanie?
    Duphaston można brać ,ale dopiero po owulacji,a jeśli ich nie masz to powinnaś brać leki na stymulację.
    Biorę leki na stymulacje (clo, lamette , Menopur i Gonal F w różnym zestawieniu i dawkach). Bez nich moje jajniki nie pracują- mam PCOS. Mam również monitoring cyklu, sprawdzany estradiol i podawany zastrzyk Ovitrelle. Po nim na usg widać płyn w Zatoce Douglasa i pęknięty pecherzyk -dopiero wtedy dostaję Duphaston. Mimo to wynik progesteronu tydzień po teoretycznej owulacji, czyli ok 21-23 dc jest niski, co owulację wyklucza. Lekarz nie potrafi tego wytłumaczyc-wspomniał, że może to być wada komórki jajowej-brak komórek ziarnistych w pęcherzyku, które produkują progesteron😭

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 9 stycznia, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenia:
    A mam jeszcze pytanie: pisałaś, że nie miałaś monitoringu, a miałaś jakieś objawy, że niby owulacja była, np. skok temp., śluz czy pozytywne testy owulacyjne?

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • 3walib Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 10 stycznia, 07:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nurtuje mnie pytanie czy warto przy takich temperaturach wykonać badanie progesteronu ?


    8a2d7c173f930f1ef6ef0babbcb4b987.png

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 07:10

  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 10 stycznia, 15:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    3walib wrote:
    Nurtuje mnie pytanie czy warto przy takich temperaturach wykonać badanie progesteronu ?


    8a2d7c173f930f1ef6ef0babbcb4b987.png
    Temperatura bywa zawodna, wynik progesteronu już nie.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Marzenia Autorytet
    Postów: 780 516

    Wysłany: 10 stycznia, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia33 wrote:
    Marzenia:
    A mam jeszcze pytanie: pisałaś, że nie miałaś monitoringu, a miałaś jakieś objawy, że niby owulacja była, np. skok temp., śluz czy pozytywne testy owulacyjne?

    Wtedy jeszcze nie mierzyłam tempki,śluzu,testów itd.,bólu też żadnego
    Aha,przypomniałam sobie,że na 1 wizycie miałam monitoring w 22dc i lekarz powiedziała,że jest płyn w zatoce i że owu była 2-3dni wcześniej(czyli 19-20dc,a cykle mam 22-25dni wiec niedowierzałam)Potem w 25dc badałam progesteron i wyszedł 1,41 dlatego w kolejnym cyklu brałam Duphaston bo lekarz mówiła,że przy takim poziomie proga nie mam szans na zajście w ciąże.Jak byłam jeszcze potem u innego gina to powiedział,że wynik 1,41 w 25dc wskazuje na to,że owulacji w ogóle nie było..Wiec już sama nie wiem czy wtedy była czy nie.
    Natomiast w kolejnych cyklach 7dpo progesteron miałam powyżej 15,wiec w normie.Raz też 2dpo badałam i ponad 2 było więc też ok.

    "Podążaj za marzeniami, one znajdą drogę".

    08.06.2009-wyczekany synek :)
    Od 2016 roku seks bez zabezpieczeń
    Konkretne starania od 09.2019
    Ona 38 lat:
    12.2015-łyżeczkowanie macicy
    AMH 1,09 (10.2019)
    TSH-1,669✔ATG-<15✔ATPO-47✔FSH-6,99✔LH-2,47✔Progesteron-15,3✔PRL-13,5✔Estradiol-61✔wit B12-314✔Homocysteina-10,46 ⬆️witD-24,70⬇️
    Krzywa glukozy:88-95-71✔
    Insulina: na czczo 4,80 po 2 godz. 7,20✔
    Do zrobienia:
    -badanie drożności jajowodów

    On 39 lat:
    07.2019-wyniki nasienia w normie
    06.2020-morfologia 2%⬇️ ale duża armia więc ok

    B komplex,witb12,wit D, wit C 2000mg, olej z wiesiołka do owu, potem tran.
  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 11 stycznia, 07:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenia wrote:
    Wtedy jeszcze nie mierzyłam tempki,śluzu,testów itd.,bólu też żadnego
    Aha,przypomniałam sobie,że na 1 wizycie miałam monitoring w 22dc i lekarz powiedziała,że jest płyn w zatoce i że owu była 2-3dni wcześniej(czyli 19-20dc,a cykle mam 22-25dni wiec niedowierzałam)Potem w 25dc badałam progesteron i wyszedł 1,41 dlatego w kolejnym cyklu brałam Duphaston bo lekarz mówiła,że przy takim poziomie proga nie mam szans na zajście w ciąże.Jak byłam jeszcze potem u innego gina to powiedział,że wynik 1,41 w 25dc wskazuje na to,że owulacji w ogóle nie było..Wiec już sama nie wiem czy wtedy była czy nie.
    Natomiast w kolejnych cyklach 7dpo progesteron miałam powyżej 15,wiec w normie.Raz też 2dpo badałam i ponad 2 było więc też ok.
    Dzieki za odpowiedz. U mnie tez to roznie bywa. Raz lekarz potwierdził owulacje na usg, a progesteron temu zaprzeczył-wynik 0.26. Innym razem nie zareagowałam na leki. Kolejnym pęcherzyki się zapadły lub endometrium zaczęło zanikac.... to znów torbiel.... i tak minęło już 7 cykli.....

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Eja89 Koleżanka
    Postów: 55 9

    Wysłany: 14 stycznia, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa. Staramy się o dziecko i niestety nie wychodzi. Na ostatniej wizycie u lekarza dowiedziałam się że chyba mam problem z owulacja bo w 9 dniu cyklu na Usg nie było widać pęcherzyka dominującego, dostałam skierowanie na badanie progesteronu w 7-8 dniu po owulacji mam cykle regularne 28-29 dni. I wynik wyszedł 0,208ng/ml czyli nie miałam owulacji w ogóle :-( Jestem załamana bo wcześniej gdy chodziłam do innego lekarza i też miałam badany progesteron również wynik poniżej 1 więc trwa już to trochę czasu. Mam powtórzyć badanie w następnym cyklu. Nigdy nie brałam leków na stymulacje owulacji dopiero teraz lekarz kazał mi brać lek Miovelia i Milovelia nac. Mało tego ten cykl mam jakis dziwny zawsze koło 2 tygodni przed miesiączka bolały mnie piersi a teraz za 3 dni powinnam dostać okres i nic żadnego bólu, gdyby nie to badanie progesteronu podejrzewałabym ze może ciąża ale przecież owulacji nie było. Czy któraś z Was też tak miała?

  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 14 stycznia, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eja89 wrote:
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa. Staramy się o dziecko i niestety nie wychodzi. Na ostatniej wizycie u lekarza dowiedziałam się że chyba mam problem z owulacja bo w 9 dniu cyklu na Usg nie było widać pęcherzyka dominującego, dostałam skierowanie na badanie progesteronu w 7-8 dniu po owulacji mam cykle regularne 28-29 dni. I wynik wyszedł 0,208ng/ml czyli nie miałam owulacji w ogóle :-( Jestem załamana bo wcześniej gdy chodziłam do innego lekarza i też miałam badany progesteron również wynik poniżej 1 więc trwa już to trochę czasu. Mam powtórzyć badanie w następnym cyklu. Nigdy nie brałam leków na stymulacje owulacji dopiero teraz lekarz kazał mi brać lek Miovelia i Milovelia nac. Mało tego ten cykl mam jakis dziwny zawsze koło 2 tygodni przed miesiączka bolały mnie piersi a teraz za 3 dni powinnam dostać okres i nic żadnego bólu, gdyby nie to badanie progesteronu podejrzewałabym ze może ciąża ale przecież owulacji nie było. Czy któraś z Was też tak miała?
    Jakbym widziała swój przypadek... mój rekordowy wynik progesteronu to.... uwaga 0.7, czyli nigdy nie miałem owulacji mimo nawet stymulacji. Niby pecherzyk rosnie, ale i tak nic z tego nie ma. Efektem jest na razie torbiel-czekam aż się wchłonie.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Eja89 Koleżanka
    Postów: 55 9

    Wysłany: 14 stycznia, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Ja już nie wiem jestem załamana i boję się że na mnie też nie podziała stymulacja owulacji :-(

  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 14 stycznia, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eja89 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. Ja już nie wiem jestem załamana i boję się że na mnie też nie podziała stymulacja owulacji :-(
    Nic sie nie załamuj. Ja tez mam chwilę zwątpienia, ale wiem, że będzie dobrze-innej opcji nie biorę pod uwagę. Liczę, że moje jajniki w końcu zareagują. Raczej większość dziewczyn bardzo ładnie reaguje na stymulacje. Ja jestem "szczegolnym" przypadkiem. Po to jest to forum, by się wymieniać doświadczeniami i wspierać.

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
  • Eja89 Koleżanka
    Postów: 55 9

    Wysłany: 14 stycznia, 17:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za dobre słowo. Niby wszystkie inne badania mamy dobre, AMH i tarczyca w normie, jajowody drożne, nasienie ok tylko coś z tym progesteronem i owulacją... Brałam duphaston przez 3 miesiące ale nic nie pomógł a teraz lekarz kazał brać Miovelie i Miovelie nac jak i to nie pomoże dopiero przepisze mi hormony na stymulacje owulacji. A masz w ogole dominujące pęcherzyki?

  • Tysia33 Autorytet
    Postów: 761 315

    Wysłany: 15 stycznia, 05:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eja89 wrote:
    Dziękuję za dobre słowo. Niby wszystkie inne badania mamy dobre, AMH i tarczyca w normie, jajowody drożne, nasienie ok tylko coś z tym progesteronem i owulacją... Brałam duphaston przez 3 miesiące ale nic nie pomógł a teraz lekarz kazał brać Miovelie i Miovelie nac jak i to nie pomoże dopiero przepisze mi hormony na stymulacje owulacji. A masz w ogole dominujące pęcherzyki?
    W naturalnym cyklu nie mam pęcherzyka dominującego przez PCOS. Rosnie kilka do wielkości max 12 mm i koniec. Po zestawie lametta+Menopur oraz lametta+Gonal miałam pecherzyki po 18 mm, jednak progesteron niski więc ciężko stwierdzić o co chodzi-teoretycznie owulacji nie było. Nie martw się- skoro AMH masz w normie to powinnaś dobrze zareagować na leki😊

    dadaa3cd7a.png
    PCOS i insulinooporność z hiperinsulinemią
    Niedoczynność tarczycy
    Mutacja MTHFR hetero i PAI-1 homo
    Stymulacja jajeczkowania od 06.2019
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy - czy może zwiększać szanse na zajście w ciążę?

Kwas foliowy jest bardzo ważnym elementem w czasie starania o dziecko i na wczesnym etapie ciąży. Odpowiednie stężenie folianów w organizmie nie tylko zapewnia ochronę dla rozwijającego się dziecka w pierwszych tygodniach ciąży, ale również... zwiększa płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn! Jak to się dzieje? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze i tym samym zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.