Forum W oczekiwaniu na owulację Pęcherzyk 11 mm, skok temperatury, wysoki progesteron
Odpowiedz

Pęcherzyk 11 mm, skok temperatury, wysoki progesteron

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • jm Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 28 grudnia 2018, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

    Byłam u gina w 12 dc i na usg widoczne były 3 pęcherzyki - 8, 10 i 11 mm. Wg skoku temperatury owulacja wychodzi w 13 dc. Skok z poziomu 36.5 na 36.9, więc zdecydowanie ewidentny. Progesteron w 19 dc (6 dpo) 19.86 przy normie dla fazy lutealnej do 18.56.

    O czym to może świadczyć?

    W lipcu miałam praktycznie identyczną sytuację - usg w 12 dc, brak sesnownych pęcherzyków, skok temperatury po 2 dniach.

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7670 10892

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może Twój organizm jest bardzo wyczulony na wzrost poziomu hormonów i jeszcze przed owulacją powoli podnosi Ci się temperatura. Mógł być też czwarty, większy pęcherzyk, który pękł przed wizytą u gina. 12 DC robiłaś pierwszy monitoring?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • jm Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby coś wcześniej pękło, powinien być chyba widoczny płyn w zatoce douglasa?
    Peogesteron 2 dni poźniej, czyli 21dc, 8dpo już tylko 8.5.
    Tak, to pierwszy monitoring i jedyny, bo na co dzień nie mieszkam w Polsce.

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7670 10892

    Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest też coś takiego jak LUF czyli zespół lutenizacji niepękniętego pękerzyka. Przy tym zespole progesteron może być w normie, bo pęcherzyki go wydzielają nawet jak nie pękną. Ciężko go też stwierdzić, bo często w związku z wysokim progesteronem wystąpuje również skok temperatury na wykresie.
    Co do płynu w zatoce Douglasa masz rację, powinien tam być płyn po pęknięciu. Tak samo jak ciałko żółte w jajniku. Ale czasem jajnik się schowa i nie jest całkowicie widoczny na USG, więc lekarz mógł też nie dostrzec płynu. No chyba, że lekarz był pewien, że jeszcze owulacji nie było :)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • jm Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na to właśnie wygląda, że to LUF. Lekarz też wspominał. Owu ewidentnie nie było przed USG.

    Jak się ma LUF to do owulacji nie dochodzi wcale czy może się to zmieniać z cyklu na cykl?

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7670 10892

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jm wrote:
    Na to właśnie wygląda, że to LUF. Lekarz też wspominał. Owu ewidentnie nie było przed USG.

    Jak się ma LUF to do owulacji nie dochodzi wcale czy może się to zmieniać z cyklu na cykl?
    Hmm tego to nie wiem. Ale wydaje mi się że na to można brać jakieś leki :)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3199 1957

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jm wrote:

    Jak się ma LUF to do owulacji nie dochodzi wcale czy może się to zmieniać z cyklu na cykl?
    To zalezy dlaczego do tego dochodzi. Jeżeli jest jakaś medyczna przyczyna tego to może być w każdym cyklu.
    Dobrze by było poobserwować to przez kilka cykli, bo może to był jednorazowy incydent.

    Ja tak miałam. Książkowy skok progesteron co najmniej 20 przy cyklach bezowulacyjnych (tzw. LUF)
    U mnie najprawdopodobniej było to spowodowane wysoką prolaktyną po obciążęniu bo podstawową miałam w normie. Niektórzy lekarze olewaja właśnie prolaktyne po obciążeniu twierdząc że nie ma to znaczenia bo sztucznie podniesiona. Moim zdaniem to błąd bo może czyjąś owulację wysoka prl po obciążeniu nie zaburza , ale są kobiety u których powoduje brak owulacji.
    Ja brałam bromergon i dodatkowo leki na pekanie pęcherzyka.
    W cyklu,w którym zaszłam w ciążę nie brałam żadnych leków.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 15:59

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • jm Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 3 stycznia 2019, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej nie jednorazowy, skoro wyszło tak w lipcu i teraz. Moje fazy lutealne wahają się między 8 a 11, więc też nieszczególnie. No i nie czuję owu jak kiedyś. Moje krwawienia to coś, co ciężko nawet pod plamienia podciągnąć. Ciekawa sprawa z prolaktyną po obciążeniu, ale podejrzewam, że u mnie wyszłaby książkowo jak prawie wszystko ;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego