Pęcherzyk 20 mm w 7 dc
-
Dziewczyny, byłam dziś u lekarza w 7 dc na usg. Mam pęcherzyk 20 mm . W poprzednich badaniach miałam 16 w 10 dc. Moje miesiączki wahają się od 29 do 35 dni. Ostatni cykl bezowulacyjny 36 dni. Moje pytanie kiedy owulacja??? Skoro pęcherzyk jest już tak duży kiedy mogę się jej spodziewać ?
-
nick nieaktualny
-
No właśnie nic nie powiedział oprócz tego , ze pęcherzyk jest ale ciąża z tego może być a nie musi . I przepisał duphaston od 16 dc na nieregularne cykle bo w ostatnim czasie zaczęły mi sie rozjeżdżać . Na temat endometrium nie powiedział nic … mniej więcej tydzień przed spodziewana miesiączka mam zbadać progesteron
-
nick nieaktualnyAlinka, hm...nie wiem jak jest z dupahstonem czy wzięty za wcześnie, nie zablokuje Ci np. Owulacji, jeżeli pecherzyk jeszcze nie pękł. Oczywiście lekarz ma rację, bo żeby była ciaza musi zajsc wiele sprzyjających warunków. Nie Wiem też ile się starasz i czy masz jeszcze jakieś zdrowotne problemy. Ale dobry lekarz to podstawa, taki co się zaangazuje, bedzie wnikliwy itp. I taki co będzie wszystko tłumaczył. Wiem, że starania o ciaze są dość kosztowne, ale może zrób sobie progesteron 3 razy pod rząd np. 6,7,8 dzien przed miesiączką.
-
Właśnie nad tym, tez się zastanawiałam ze duphaston może zablokować mi owulację. Mam zamiar jeszcze pójść minimum 2 razy na usg . Myśle, ze będzie wtedy widać czy pęcherzyk pękł czy nie pękł i skonsultuje to jeszcze raz z lekarzem. Zastanawia mnie tez sens badania progesteronu przy duphastonie. Czy to nie zmieni wyniku badania ?
-
nick nieaktualny
-
Alinka wrote:Dziewczyny, byłam dziś u lekarza w 7 dc na usg. Mam pęcherzyk 20 mm . W poprzednich badaniach miałam 16 w 10 dc. Moje miesiączki wahają się od 29 do 35 dni. Ostatni cykl bezowulacyjny 36 dni. Moje pytanie kiedy owulacja??? Skoro pęcherzyk jest już tak duży kiedy mogę się jej spodziewać ?
Warto zawsze zbadać poziom estradiolu- min.200 pg na jeden dojrzały pęcherzyk
Warto zrobić pełen monitoring cyklu Czyli aż do momentu pęknięcia pęcherzyka. -