Pęcherzyk nie pęka? Wysoki progesteron
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie:)
Jestem nieco zdezorientowana i po raz pierwszy miałam obawy na dzisiejszej wizycie u mojej pani doktor. Zawsze przy okazji wizyt mam ładne pęcherzyki przed owulacją,ale jako tako nigdy nie miałam mointoringow. Kilka miesięcy sprawdzalam progesteron 21dpo i wychodził zawsze 15,5 -17. Pani doktor stwierdziła ,ze mimo wszystko to nie musi oznaczać,ze pęcherzyk pękł w 100% i przepisala mi ovitarelle na pekniecie.(oczywiście to tylko taka próba,bo jak nie wyjdzie to będę mieć w nast miesiącu hsg i dalsza diagnostykę) Czy slyszalyscie,żeby przy takim progesteronie pęcherzyk nie pekal? Jeśli rozumuje dobrze, to gdyby nie pekal to powstalaby torbiel,ale takowych nie mam(chyba ze się wchłaniają,bo zawsze chórze na wizyty w pierwszej fazie cyklu). Czy cos moze się stac jeśli okaze się,ze wezme ten zastrzyk za wczesnie kiedy pęcherzyk nie bedzie jeszcze "dobrych" rozmiarów?17cs
07.18 endo na jajniku, czekam na laparo:(
05.18 hsg- oba drozne,histeroskopia- wycięty polip endometrialny
06.18 15cs Aniołek 5tc[*]
04.18 12cs Aniołek 4tc[*]
Mąż- nasienie dużo poniżej normy, brak przyczyny -
AA dodam,ze mam podejrzenie endometriozy na 1 jajniku.odkąd pamiętam,z niego nigdy owulacji nie mialam17cs
marzi wrote:Czy cos moze się stac jeśli okaze się,ze wezme ten zastrzyk za wczesnie kiedy pęcherzyk nie bedzie jeszcze "dobrych" rozmiarów?
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤ -
Jest takie schorzenie - LUF, że pęcherzyk nie pęka, a mimo to przekształca się w ciałko żółte i produkuje progesteron. Ale szczerze mówiąc, to zamiast w ciemno przepisywać Ci ovitrelle, to najpierw przeprowadziłabym monitoring i zobaczyła, co się dzieje z pęcherzykiem. Po co Cię od razu szprycować jakimiś lekami, skoro masz bardzo ładny progesteron. Nie bardzo rozumiem działania Twojej ginekolog.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
Szczerze mówiąc sama myslalam,ze monitoring niepotrzebny skoro progesteron mam wysoki 7dpo. Na ten moment w sumie nie mam jak robic monitoringow,bo od rana do nocy pracuje,jedynie urlop.Nie badalam progesteronu w 1 fazie nigdy. Nie pamiętam jaki pęcherzyk miałam wczoraj na wizycie:D w każdym razie mowial,ze owulacja będzie wcześnie i tak jest,bo cykle mam 26-27 dni.Zgodnie z jej zaleceniem wzielam dzisiaj rano(12dc), po 2h widzę,ze miałam dziwne plamienia krwią, pierwszy raz w życiu.Mam nadzieję, ze sobie nie zaszkodzilam...kurcze muszę,poczytać więcej o tym LUF,bo pierwsze slysze. dzięki dziewczyny:)17cs
Ale jak lekarz Ci mowil kiedy zastrzyk masz dac to bedzie ok nie zawsze jesy kontrola pekniecia nie martw sie plamieniami jesli niewielkie i jednorazowe to tylko reakcja na hirmon, ktorego mozliwe wczesniej brakowalo u ciebie trzymam kciuki!
marzi, Kori lubią tę wiadomość
-
czesc dziewczyny
ja wlasnie zglebiam temat LUF.
czy pecherzyk Ktory nie peka musi sie przekształcac w cialko zolte by progesteron byl wysoki.
nie wiem czy mialam owulacje, na usg nadal wisac jeden niepekniety pecherzyk 22mm ale brak cialka zoltego a progesteron dzisiaj 25ng/ml...a 8 dni po podaniu ovitrelle...
nic nie rozumiem.
czy moze nie byc widac cialka zoltego?
wczesniej byl pecherzyk 24mm i mniejszy, czy moglo byc tak ze jeden pekl a drugi urosl
...
chyba uruchomiłam zbytnio wyobraźnię -
A może faktycznie jeden pękł a drugi został7.02.2019 NASZE dwa Aniołki odeszły w 11 tygodniu
👰 36 LAT
AMH 17.11 (1.05-55)
AMH (2021 rok) 25.2
ANGELIUS- zabieg jajniki i reszta u mnie ok.
🧑37 LAT
Nasienie słabe 09.2021
Liczba plemników 12 mln ( norma od 39 mln)
Morfologia 2%
Lepkość za duża
Starania o dzieciątko od 9 lat 😔😔😔
Nasienie 03.2022 😰😰😰
Liczba 6,9
Morfologia 2%
09.2023
Za mała ilość żeby zrobić morfologię 😭
07.12.2023 zabieg żylaków powrózka nasiennego 🙏
CZEKAMY NA CIEBIE MALUSZKU ❤️❤️ -
Hope, Twoj przypadek mnie zaintrygowal. Masz zamiar iść jeszcze do lekarza? Co może się stać z tym niepeknietym pecherzykiem jeśli juz po owulacji? Jak cos się dowiesz więcej,to daj znać17cs
Ja mam taki progesteron 7dpo, a u mnie pecherzyki ( kilka mcy monitoringów) maja rozmiar 11 i w ciągu 4 dni zanikają ( czyli na 100% nie rosną żadne torbiele z których później mógłby ten progesteron powstać), wiec się Twojemu przypadkowi nie dziwie. Pęcherzyk może nie tylko nie pęknąć a nawet nie dojrzeć do odpowiednich rozmiarów a progesteron i tak będzie 7dpo wysoki. Tez chciałabym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje??? Przekopałam internet, ale wciąż nie mam odp.18cs
Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/ -
Dajecie mi nadzieje,ze ja może też jestem tym przypadkiem i może te zastrzyki z ovitarelle dadzą cos. A czy któras z was konsultowala z lekarzami wasz przypadek?17cs
Jak wgl się odnoszą do tego? I czy te zastrzyki na pęknięcie nie powinny "załatwić sprawy"?17cs
HopeandFaith wrote:Ja mam taki progesteron 7dpo, a u mnie pecherzyki ( kilka mcy monitoringów) maja rozmiar 11 i w ciągu 4 dni zanikają ( czyli na 100% nie rosną żadne torbiele z których później mógłby ten progesteron powstać), wiec się Twojemu przypadkowi nie dziwie. Pęcherzyk może nie tylko nie pęknąć a nawet nie dojrzeć do odpowiednich rozmiarów a progesteron i tak będzie 7dpo wysoki. Tez chciałabym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje??? Przekopałam internet, ale wciąż nie mam odp.
a masz miesiaczki o czasie?
ciekawe to bo to zaprzecza czemukolwiek..
bo niby jak ten progesteron powstaje skoro nie ma cialka zoltego... -
Faktycznie Twój przypadek jest dziwny.Miejmy nadzieję, ze ten jeden pękł i wysoki progesteron jest jego wynikiem:) Myślami,ze podanie ovitrell jest gwarantem pęknięcia pęcherzyka,ale chyba nie do końca:/ Wybierasz sie jeszcze do lekarza przed @?17cs
Hope2018 wrote:a masz miesiaczki o czasie?
ciekawe to bo to zaprzecza czemukolwiek..
bo niby jak ten progesteron powstaje skoro nie ma cialka zoltego...
Cykle regularne 25-28dni, krwawienie zawsze 5dni. Endometrium idealne w czasie „dni płodnych”. Dlaczego tak się dzieje ńie mam pojęcia.
18cs
Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/