Pierwsze usg z oceną owulacji
-
nick nieaktualnyDziś byłam na pierwszym usg, bo w tym miesiącu robię monitoring. Dziś 11 dc. Tempki nie mierzę.
Endometrium I fazy cyklu z zachowanym echem środkowym, grubości 4,5 mm. Przydatki prawe - jajnik o wym... z pęcherzykami o średnicach 7-8 mm, przydatki lewe jajnik lewy o wym.... z pęcherzykami od 5-11mm. Gin stwierdził, że dominujący jest ten jeden pęcherzyk 11 mm, ale na opisie tego nie umieszczono. Cykle mam 28-30 dniowe. Powiedział też ze ładnie rosną i zapytał czy jest to cykl stymulowany. Stwierdził, że zbliżają się dni płodne, bo zbiera się śluz. Cykl nie jest stymulowany nic nie biorę nawet donga w tym cyklu, bo tak się z ginem umówiłam, że zobaczymy jak pójdzie bez ulepszaczy:) Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać na kiedy umawiać na kolejne badanie.. może mi ktoś podpowie? Na oko bardziej doświadczonych czy jest ok?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 18:55
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Jak na 11 dc to bardzo ok - mniej wiecej tak jak u mnie, bardziej zastanawiające masz to endometrium, ale może jeszcze urośnie, podobno musi być powyżej 10 mm w połowie cyklu.
Badanie umawiaj na 14/15 dc. Bardziej nawet na 15, bo po wielkości pęcherzyka myślę, że możesz mieć owulację w 15/16 dc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 02:00
kita lubi tę wiadomość
-
ja 18dc miałam 2 pęcherzyki o wymiarach 14mm a wczoraj w 21dc jeden miał już 19mm także myślę, że u Ciebie co do wymiarów na dany cykl jest bardzo dobrze ja zawsze miałam później owulację ale ważne, że pęcherzyki rosną.
co do endometrium to ok, do zagnieżdżenia potrzebne jest minimum 7 a do owulacji jeszcze masz troszkę czasu więc nie ma się co martwićWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 10:15
kita lubi tę wiadomość
02.2010 - synuś
09.2013 - Aniołek 8 tc
06.2014 - Aniołek 14 tc -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny, jutro idę na 2 usg i zobaczę co urosło - będzie 14 dc., 15 dc wypada w ndz Zaczął pojawiać się śluz. Wiem, że nie mam na nic wpływu ale chciałabym żeby było ok. tak się martwię, że za wolno rosną! Endometrium faktycznie jakieś małe... zobaczymy co będzie jutro
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 18:05
-
Nie ma nic gorszego niż stres. Głowa do góry a będzie dobrze! Wszystkie trzymamy kciuki, żeby się udało! Ja staram się piąty cykl. Niby owulację mam (robię testy i ovu mi wyznacza) ale mam problem ze śluzem. Czy jest sens żeby iść do gina i zrobić monitoring czy nie? Jak myślicie? Zaznaczam, że mam niedoczynność tarczycy.25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej
-
nick nieaktualnyLili87 wrote:Nie ma nic gorszego niż stres. Głowa do góry a będzie dobrze! Wszystkie trzymamy kciuki, żeby się udało! Ja staram się piąty cykl. Niby owulację mam (robię testy i ovu mi wyznacza) ale mam problem ze śluzem. Czy jest sens żeby iść do gina i zrobić monitoring czy nie? Jak myślicie? Zaznaczam, że mam niedoczynność tarczycy.
Ja na Twoim miejscu bym zrobiła Robię zresztą.. dlatego że moje wykresy mi się średnio podobały.. jakoś nie miałam wyraźnego skoku, owulację wyznaczało to tu to tam... faza lutealna wychodziła różnej długości. Zawsze jak w ostatniej fazie szłam na usg to było ciałko żółte, progesteron też wskazywał na owulację.. ale za dużo się naczytałam o niepękających pęcherzykach, pcos i takich tam.. i chcę w końcu wiedzieć kiedy to u mnie jest! Mąż często w rozjazdach a ja nie wiem kiedy celować, a wdodatku nasienie słabe więc trzeba to jakoś zaplanować -
nick nieaktualnyKaśka13 wrote:ja 18dc miałam 2 pęcherzyki o wymiarach 14mm a wczoraj w 21dc jeden miał już 19mm także myślę, że u Ciebie co do wymiarów na dany cykl jest bardzo dobrze ja zawsze miałam później owulację ale ważne, że pęcherzyki rosną.
co do endometrium to ok, do zagnieżdżenia potrzebne jest minimum 7 a do owulacji jeszcze masz troszkę czasu więc nie ma się co martwić -
nick nieaktualny
Właśnie wróciłam z drugiego usg - endometrium 8,2 mm czyli rośnie. Jajnik prawy - pęcherzyki 9 mm, jajnik lewy z największym pęcherzykiem 13 mm. Dziś 14 dc. Pierwsze usg było robione 11dc , ale wieczorem, dzisiejsze rano - czyli ok 2,5 doby urósł o 2 mm. Gin powiedział, że wszystko na dobrej drodze przy cyklach mojej długości. Powiedział, że mogę jeszcze w poniedziałek przyjść tzn 16 dc. a potem jeszcze raz na pewno żeby zobaczyć czy pęka. Gin powiedział, że najmniejsza wielkość pęcherzyka przy której może wyprodukować komórkę jajową to 17 mm. Czyli 4 mi brakuje do minimum -
będzie dobrze, ładnie rośnie minimum ten 1mm na dzień także owulacja się zbliża. a jak długie masz cykle? u mnie to już 23 dzień ale szyjka dopiero się otwiera także owulacja pewnie na dniach.
ja w poniedziałek także się wybieram na usg podejrzeć czy pękł czy jeszcze nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 13:39
kita lubi tę wiadomość
02.2010 - synuś
09.2013 - Aniołek 8 tc
06.2014 - Aniołek 14 tc -
nick nieaktualny28-29-30 dni są moje cykle ostatnio.. z tendencją zwyżkową :)Myslę, że owulacja u mnie to ok.18 dc. Jak szłam na usg kontrolne ok 18 dc to nic nie ma - ani ciałka żółtego, ani pęcherzyka, a potem progesteron potwierdzający owulację wychodził. Myślę, że ten czas - kiedy nic nie ma - to właśnie owulka. W końcu skądś się bierze ten progesteron. Zawsze mi się tak składało że usg robiłam po połowie cyklu i nigdy nie obserwowałam swoich pęcherzyków.. Bardzo się cieszę, że się zdecydowałam!
-
nick nieaktualnyTak, bo progesteron rośnie od zlutenizowanego pęcherzyka, ale ostatnio w klinice gin mi tłumaczył, że jak jest powyżej 10 tzn., że to po owulacji, a że jeśli jest od 4-7 to raczej na pewno jej nie było (badanie w 23 dc). Jakie miałaś wartości tego progesteronu w bezowulacyjnych?
-
nick nieaktualnyPo 3 usg: endometrium trójlinijne 7,0mm
j.p. z pęcherzykami :9,7mm, 5,8 mm, 5,3 mm
j.l. z pęcherzykami: 8,4 mm, 7,1 mm, 3,7 mm, 4,7mm, 5,1 mm
Zatoka bez płynu..
Wynika z tego, że nie będzie owulki zdaniem lekarza.. a co się stało z tym pęcherzykiem 13 mm z lewego jajnika...? Endometrium zmalało.. pęchcerzyk znikł...
Każde usg robi inny lekarz w pracowni usg więc nie konsultuje się wyniku.. dopiero z tym się idzie do swojego gina...tak też zrobię..
Ale pomóżcie co to może znaczyć..?
-
Hej!
Ja dzis bylam pierwszy raz na monitoringu i mam pecherzyk w 11dc 14mm, ostatni cykl 26dni.
W czwartek mam przyjsc i sprawdzi czy doszlo do pekniecia.
Myslicie ze zdazy tak urosnac i kiedy zaatakowac meza? 1-2 dni przed czyli jutro i w srode? -