Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?
Odpowiedz

Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Merkuriusz Znajoma

Wysłany: 2 czerwca 2024, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
    Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2024, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merkuriusz wrote:
    Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
    Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..
    Cześć, ja miałam zlecony PGN ok. +/- 5 dni (19dc w cyklach 29dn) po pęknięciu pęcherzyka. Miałam wtedy wynik =40. Doktor powiedziała mi, że była ładna owulacja, ale i tak nic z tego cyklu nie wyszło. Staramy się dalej. Wydaje mi się, że Twój wynik mógł być za niski, ale mówię to tylko na podstawie porównania do swojego. Trzymam kciuki za Ciebie

♀️34 & ♂️37 --> 2,5 roku starań ⏸️
    niepłodność immunologiczna, adenomioza?, obniżona morfologia nasienia
    Leczenie: immunosupresyjne, przeciwzakrzepowe

IVF - 2 procedury; 🧬FET: 1.❌2.❌3. CB💔4.❌ 5.💓

"Życie nie pyta czy masz siłę. Życie każe iść dalej."

Czerwiec 2026 - nasze najjaśniejsze Słońce jest z nami ☀️
  • Natalia___ Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Aby prawidlowo określić kiedy doszło do pęknięcia należy badać - progesteron, e2 i lh i na podstawie wyników analizować ich wzrost . Jestem świeżo po takim monitoringu i badałam od 10dc (cykle mam 28-30dni) dodatkowo chodziłam na usg.
    I wyszło,że w 16dc miałam owulke. Progesteron po owulacji podniósł się do prawie 10ng/ml. Natomiast ,aby zweryfikować czy doszło do owulacji najlepiej zbadać progesteron 7 dni przed spodziewana miesiączka

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ