WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?
Odpowiedz

Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Merkuriusz Debiutantka

Wysłany: 2 czerwca 2024, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
    Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2024, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merkuriusz wrote:
    Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
    Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..
    Cześć, ja miałam zlecony PGN ok. +/- 5 dni (19dc w cyklach 29dn) po pęknięciu pęcherzyka. Miałam wtedy wynik =40. Doktor powiedziała mi, że była ładna owulacja, ale i tak nic z tego cyklu nie wyszło. Staramy się dalej. Wydaje mi się, że Twój wynik mógł być za niski, ale mówię to tylko na podstawie porównania do swojego. Trzymam kciuki za Ciebie

♀️91'♂️ 89'
    AMH (11.2023)= 3,14
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1C1, on C2C2, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%🚨
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy, histeroskopia z biopsją -wyleczony stan zapalny endo✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    suple: Wit D3, Wit B12, metylowana forma kwasu foliowego, Mg, kwasy omega3, probiotyk
    IVF - 17🥚(❄️ 6 oocytów,❄️ 5 zarodków -1 zdegenerował przy rozmrożeniu), nieprzebadane zarodki
    Procedura I 10.2024 - 04.2025 FET 5dniowych blastek (AA, AB):
    1., 2. transfer, cykle naturalne 8dpt 💔;
    3. transfer, cykl sztuczny z lekami immuno (Smoflipid, Encorton, Accofil, Hydroxychloroquine) - pierwsza CB 12dpt bHCG= 74,9 💔
    4. transfer, cykl sztuczny z lekami immuno - 7dpt bHCG= 8,64, 9dpt=3,49 💔
  • Natalia___ Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Aby prawidlowo określić kiedy doszło do pęknięcia należy badać - progesteron, e2 i lh i na podstawie wyników analizować ich wzrost . Jestem świeżo po takim monitoringu i badałam od 10dc (cykle mam 28-30dni) dodatkowo chodziłam na usg.
    I wyszło,że w 16dc miałam owulke. Progesteron po owulacji podniósł się do prawie 10ng/ml. Natomiast ,aby zweryfikować czy doszło do owulacji najlepiej zbadać progesteron 7 dni przed spodziewana miesiączka

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ