X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?
Odpowiedz

Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Merkuriusz Debiutantka

Wysłany: 2 czerwca 2024, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
    Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2024, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merkuriusz wrote:
    Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
    Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..
    Cześć, ja miałam zlecony PGN ok. +/- 5 dni (19dc w cyklach 29dn) po pęknięciu pęcherzyka. Miałam wtedy wynik =40. Doktor powiedziała mi, że była ładna owulacja, ale i tak nic z tego cyklu nie wyszło. Staramy się dalej. Wydaje mi się, że Twój wynik mógł być za niski, ale mówię to tylko na podstawie porównania do swojego. Trzymam kciuki za Ciebie

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • Natalia___ Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Aby prawidlowo określić kiedy doszło do pęknięcia należy badać - progesteron, e2 i lh i na podstawie wyników analizować ich wzrost . Jestem świeżo po takim monitoringu i badałam od 10dc (cykle mam 28-30dni) dodatkowo chodziłam na usg.
    I wyszło,że w 16dc miałam owulke. Progesteron po owulacji podniósł się do prawie 10ng/ml. Natomiast ,aby zweryfikować czy doszło do owulacji najlepiej zbadać progesteron 7 dni przed spodziewana miesiączka

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ