Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?
-
Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..
-
Merkuriusz wrote:Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..♀️33 ♂️ 35 👩❤️👨 15cs naturalnych
KIR Bx (-2DS1, -2DS5, -3DS1)
IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow)
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Hej,
Aby prawidlowo określić kiedy doszło do pęknięcia należy badać - progesteron, e2 i lh i na podstawie wyników analizować ich wzrost . Jestem świeżo po takim monitoringu i badałam od 10dc (cykle mam 28-30dni) dodatkowo chodziłam na usg.
I wyszło,że w 16dc miałam owulke. Progesteron po owulacji podniósł się do prawie 10ng/ml. Natomiast ,aby zweryfikować czy doszło do owulacji najlepiej zbadać progesteron 7 dni przed spodziewana miesiączka -