Pomiar progesteronu od razu po pęknięciu pęcherzyka?
-
Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..
-
Cześć, ja miałam zlecony PGN ok. +/- 5 dni (19dc w cyklach 29dn) po pęknięciu pęcherzyka. Miałam wtedy wynik =40. Doktor powiedziała mi, że była ładna owulacja, ale i tak nic z tego cyklu nie wyszło. Staramy się dalej. Wydaje mi się, że Twój wynik mógł być za niski, ale mówię to tylko na podstawie porównania do swojego. Trzymam kciuki za CiebieMerkuriusz wrote:Witam. Czy któraś z Was miała badany progesteron od razu / w krótkim czasie po pęknięciu pęcherzyka? Poszłam na monitoring cyklu - lekarz zauważył pęcherzyk, podał wielkość, kazał przyjść za 3-4 dni, kiedy powinien pęknąć. Przyszłam ponownie, pęcherz już wtedy pękł. Ginekolog powiedział, że żeby sprawdzić czy była owulacja, należy zbadać progesteron - wynik 1,24 mg/ml. Na tej podstawie stwierdził, że w tym cyklu nic z tego nie będzie. Powiedział, że to, co się wydzieliło to nie jest dojrzała komórka nadająca się do zapłodnienia.
Czy progesteron nie został zbadany za wcześnie? Czytałam, że większość z Was bada go 7-8 dni po owulacji..♀️34 & ♂️37 --> 2,5 roku starań ⏸️
niepłodność immunologiczna, adenomioza?, obniżona morfologia nasienia
Leczenie: immunosupresyjne, przeciwzakrzepowe
IVF - 2 procedury; 🧬FET: 1.❌2.❌3. CB💔4.❌ 5.💓
"Życie nie pyta czy masz siłę. Życie każe iść dalej."
Czerwiec 2026 - nasze najjaśniejsze Słońce jest z nami ☀️ -
Hej,
Aby prawidlowo określić kiedy doszło do pęknięcia należy badać - progesteron, e2 i lh i na podstawie wyników analizować ich wzrost . Jestem świeżo po takim monitoringu i badałam od 10dc (cykle mam 28-30dni) dodatkowo chodziłam na usg.
I wyszło,że w 16dc miałam owulke. Progesteron po owulacji podniósł się do prawie 10ng/ml. Natomiast ,aby zweryfikować czy doszło do owulacji najlepiej zbadać progesteron 7 dni przed spodziewana miesiączka -