Prolaktyna i inne hormony
-
WIADOMOŚĆ
-
Ok, chyba zrobię sobie dla świętego spokoju jeszcze raz prolaktynę przed i po obciążeniu i do tego pójdę skonsultować się z innym lekarzem. Dziękuję Ci bardzo za pomoc i mam nadzieję, że owulacja Ci się pojawi szybciutko.
nowatorka lubi tę wiadomość
Maja30 -
Hej, po raz kolejny
dzięki za odpowiedź na innym wątku - zbadam w takim razie jeszcze prolaktynę po obciążeniu...
pozdrawiam!nowatorka lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
Gin na zbicie prolaktyny(badań na oczy nie widziałam bo z labo idą bezpośrednio do lekarza) więc nawet nie wiem ile jest podwyższona:/) przepisał mi bromergon i co najlepsze kazał brać tak jak jest w ulotce (aaaaaa!!!!!!!) a w ulotce jest napisane 0,5tabletki 2x dziennie, przy pozytywnym teście ciążowym odstawić. Oczywiście w ruch poszedł internet do zweryfikowania tych info i wersje są różne jedni piszą żeby drastycznie nie odstawiać inni że zmniejszać dawkę a mój gin kazał czytać ulotkę jednym słowem super
Więc pytanie mam:czy któraś obecnych tu dziewczyn brała/bierze bromergon i w jakich ilościach? -
nick nieaktualnyhej dziewczyny lekarz kazał mi zrobić w 23 dc hormony, aby ustalić czas owulacji(cykle długie 32-42). z wynikami idę po weekendzie. do tego czasu chyba oszaleje.... testy owulacyjne 3 dni pod rząd pozytywne (21,22, 23dc), ale patrząc na wyniki to sama nie wiem czy ona już była. dzisiaj nie robiłam testu owulacyjnego, bo myślałam że coś wyjdzie z wyników. a oto one:
estradiol 133,3 faza foli.12,5-166; owu: 85,5-498; lut.: 43,8-211
fsh: 4,8 faza foli. 3,5-12,5; owu: 4.7-21,5; lut: 1,7-7,7
lh: 11,2 faza foli: 2,4-12,6; owu:14,0-96,0; lut: 1,0-11,4
progesteron: 7,89 faza foli: 0,2-1,5; owu: 0,8-3,0: lut: 1,7-27,0
prolaktyna: 22,8 normy 6-29,9
tsh3 1,670 norma 0,270-4,200
co o tych wynikach myślicie? dobre są? czy kiepskie? owulacja była?
-
Właśnie jak to jest z tym progesteronem. Mam go zrobic 7 dni po owulacji, a wlasnie robie go po to zeby zobaczyc czy wgl mialam.. Zawze mialam cykle 30 dni, a przez ostatnie 2 miesiace mam 39 dni.. bede robic testy owulacyjne i jak nic nie wyjdzie to chyba zrobie w 23 i 32 dniu cyklu. Co o tym myslicie?Justysia2111
-
lh fsh robi się 3-5 dc a nie w 23 dc
prolaktyna za wysoko, powinna być max 15, do zbicia
tsh ok
progesteron nisko, ale mógł być robiony po prostu za wcześnie; wg mnie powinnas zdecydować się w danym cyklu na monitoring, dokładnie określić w którym dc była owulacja i 7 dni później zbadć progesteron. Przy takich wahaniach w długości cyklu badanie progesteronu to jak wróżenie z fusów
-
gosssiagabrysiowa wrote:dziewczyny chcialabym sobie zrobic komercyjnie pakiet hormonalny kiedy najlepiej isc aktualnie mam 10dc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 11:11
-
Dziewczyny mam pytanie dotyczące prolaktyny, robiłam kilka razy badania i zawsze miałałam około 55 przy normie do 26, ostatnio wyszło mi 75 i lekarka włączyła mi 1 tabletkę bromergonu na noc, brałam przez 3 tygodnie po czym tydzień temu godzinę po zażyciu tabletki miałam okropny atak duszności, serce waliło mi jak oszalełe i skończyło się na pogotowiu. Lekarka powiedziała, żebym brała po pół tabletki, przez 2 dni było ok ale na 3 dzień z własnej głupoty wziełam całą i akcja zaczeła się od nowa, na szczęscie trochę słabiej. Od 2 dni w ogóle nie biorę bo dochodzę do siebie, dziś zamierzam wziać pół tabletki. Zastanawia mnie czy może prl już tak spadła, ze organizm ma przesyt leku? W poprzednim cyklu robiłam prl ok 21 dc i miałam na poziomie 5 więc spadła na pewno, wiem, że jak się przestanie brać to skoczy, dlatego lekarka kazałą mi brać te pół, sama już nie wiem co robić boję się tych duszności.