Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum W oczekiwaniu na owulację Prolaktyna i inne hormony
Odpowiedz

Prolaktyna i inne hormony

Oceń ten wątek:
  • Kate30 Znajoma
    Postów: 27 4

    Wysłany: 29 sierpnia 2015, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, chyba zrobię sobie dla świętego spokoju jeszcze raz prolaktynę przed i po obciążeniu i do tego pójdę skonsultować się z innym lekarzem. Dziękuję Ci bardzo za pomoc i mam nadzieję, że owulacja Ci się pojawi szybciutko.

    nowatorka lubi tę wiadomość

    Maja30
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 29 sierpnia 2015, 15:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:) Ja tez mam taka nadzieje. Bedziemy sie informowac o naszych postepach ;)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • 100ktorka Znajoma
    Postów: 20 0

    Wysłany: 29 sierpnia 2015, 23:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy prolaktyna w górnej granicy normy oraz TSH około 2,5 może powodować podwyższenie FSH? Czy jedno nie ma związku z drugim?

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 17:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, też zapytałabym o prolaktynę. ktoś tu jeszcze zagląda?

    mam podejrzenie pcos.

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 4 września 2015, 20:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem :)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 4 września 2015, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, po raz kolejny :)
    dzięki za odpowiedź na innym wątku - zbadam w takim razie jeszcze prolaktynę po obciążeniu...
    pozdrawiam!

    nowatorka lubi tę wiadomość

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 4 września 2015, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) nie ma za co. Za miesiac napisze czy bromek mi pomogl wyregulowac cykl czy nie ;)

    Vesper lubi tę wiadomość

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 14 września 2015, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gin na zbicie prolaktyny(badań na oczy nie widziałam bo z labo idą bezpośrednio do lekarza) więc nawet nie wiem ile jest podwyższona:/) przepisał mi bromergon i co najlepsze kazał brać tak jak jest w ulotce (aaaaaa!!!!!!!) a w ulotce jest napisane 0,5tabletki 2x dziennie, przy pozytywnym teście ciążowym odstawić. Oczywiście w ruch poszedł internet do zweryfikowania tych info i wersje są różne jedni piszą żeby drastycznie nie odstawiać inni że zmniejszać dawkę a mój gin kazał czytać ulotkę:) jednym słowem super

    Więc pytanie mam:czy któraś obecnych tu dziewczyn brała/bierze bromergon i w jakich ilościach?

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 14 września 2015, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello jakis nie teges ten twoj gin. Dziewczyny roznie biora od polowki do 2 nawet dziennie.....

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 września 2015, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :) lekarz kazał mi zrobić w 23 dc hormony, aby ustalić czas owulacji(cykle długie 32-42). z wynikami idę po weekendzie. do tego czasu chyba oszaleje.... testy owulacyjne 3 dni pod rząd pozytywne (21,22, 23dc), ale patrząc na wyniki to sama nie wiem czy ona już była. dzisiaj nie robiłam testu owulacyjnego, bo myślałam że coś wyjdzie z wyników. a oto one:
    estradiol 133,3 faza foli.12,5-166; owu: 85,5-498; lut.: 43,8-211
    fsh: 4,8 faza foli. 3,5-12,5; owu: 4.7-21,5; lut: 1,7-7,7
    lh: 11,2 faza foli: 2,4-12,6; owu:14,0-96,0; lut: 1,0-11,4
    progesteron: 7,89 faza foli: 0,2-1,5; owu: 0,8-3,0: lut: 1,7-27,0
    prolaktyna: 22,8 normy 6-29,9
    tsh3 1,670 norma 0,270-4,200

    co o tych wynikach myślicie? dobre są? czy kiepskie? owulacja była?

  • Rafaello Autorytet
    Postów: 630 130

    Wysłany: 21 września 2015, 13:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie trochę za szybko zrobiony progesteron, mi lekarz kazał zrobić 7 dni przed miesiączką, tym bardziej że test owulacyjny miałaś dodatni 23dc i w tym samym dniu robiłaś progesteron, może owulację miałaś 24 albo 25dc?

  • Justysia2111 Koleżanka
    Postów: 90 8

    Wysłany: 1 października 2015, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jak to jest z tym progesteronem. Mam go zrobic 7 dni po owulacji, a wlasnie robie go po to zeby zobaczyc czy wgl mialam.. Zawze mialam cykle 30 dni, a przez ostatnie 2 miesiace mam 39 dni.. bede robic testy owulacyjne i jak nic nie wyjdzie to chyba zrobie w 23 i 32 dniu cyklu. Co o tym myslicie?

    Justysia2111
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 1 października 2015, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lh fsh robi się 3-5 dc a nie w 23 dc

    prolaktyna za wysoko, powinna być max 15, do zbicia

    tsh ok

    progesteron nisko, ale mógł być robiony po prostu za wcześnie; wg mnie powinnas zdecydować się w danym cyklu na monitoring, dokładnie określić w którym dc była owulacja i 7 dni później zbadć progesteron. Przy takich wahaniach w długości cyklu badanie progesteronu to jak wróżenie z fusów :)

  • Justysia2111 Koleżanka
    Postów: 90 8

    Wysłany: 2 listopada 2015, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    odebrałam wyniki:
    progesteron 13 ng/ml norma w fazie lutalnej 1,7-27
    prolatryna 19,320 ng/ml norma 4,79-23,3


    chyba wszystko w normie?? ale i tak jeszcze w tym mies zrobie;)

    Justysia2111
  • azibomba Koleżanka
    Postów: 80 7

    Wysłany: 2 listopada 2015, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobitki 5 dni po owulce progesteron 28 co to może oznaczać?no chyba za wcześnie na taki wynik 5dpo na ciażę prawda?nawet jeszcze nie doszło do zagnieżdzenia

  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 9 listopada 2015, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny chcialabym sobie zrobic komercyjnie pakiet hormonalny kiedy najlepiej isc aktualnie mam 10dc.

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 9 listopada 2015, 11:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosssiagabrysiowa wrote:
    dziewczyny chcialabym sobie zrobic komercyjnie pakiet hormonalny kiedy najlepiej isc aktualnie mam 10dc.
    najlepiej wszystkie badania zrobic w 3-5 dc (lepiej 3) (oprocz progesteronu jezeli chcesz go robic)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 11:11

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 11 listopada 2015, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a progesteron w jaki dzień??

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • Justysia2111 Koleżanka
    Postów: 90 8

    Wysłany: 11 listopada 2015, 15:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    progesteron 7 dni po owulce

    Justysia2111
  • Skali89 Autorytet
    Postów: 3292 1652

    Wysłany: 28 listopada 2015, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie dotyczące prolaktyny, robiłam kilka razy badania i zawsze miałałam około 55 przy normie do 26, ostatnio wyszło mi 75 i lekarka włączyła mi 1 tabletkę bromergonu na noc, brałam przez 3 tygodnie po czym tydzień temu godzinę po zażyciu tabletki miałam okropny atak duszności, serce waliło mi jak oszalełe i skończyło się na pogotowiu. Lekarka powiedziała, żebym brała po pół tabletki, przez 2 dni było ok ale na 3 dzień z własnej głupoty wziełam całą i akcja zaczeła się od nowa, na szczęscie trochę słabiej. Od 2 dni w ogóle nie biorę bo dochodzę do siebie, dziś zamierzam wziać pół tabletki. Zastanawia mnie czy może prl już tak spadła, ze organizm ma przesyt leku? W poprzednim cyklu robiłam prl ok 21 dc i miałam na poziomie 5 więc spadła na pewno, wiem, że jak się przestanie brać to skoczy, dlatego lekarka kazałą mi brać te pół, sama już nie wiem co robić boję się tych duszności.

    f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego