temperatura a śluz
-
Cześć dziewczyny! Mam pytanie, czy możliwe jest, by nie było owulacji, kiedy pojawił się płodny śluz?
Badam dopiero pierwszy cykl (w poprzednim wprowadzałam obserwacje, ale temperatury mierzyłam dopiero w ostatnich dniach cyklu). Półtora miesiąca temu odstawiłam antykoncepcję hormonalną. W tym cyklu wszystko szło pięknie, dokładnie w tych dniach kiedy ovufriend wyznaczył mi dni płodne pojawił się "piękny" płodny śluz, ale nie zanotowałam wyraźnego skoku temperatury a ovu pisze, że nie wykrył owulacji (Inna sprawa, że na początku cyklu temperaturę miałam 36,48 a teraz 36,7 więc jakiś tam skok jest, ale chyba niewystarczający?
Od pojawienia się śluzu minęło już około 4 dni, czy możliwe, że ovu wystąpi później?
Będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi. -
ok, po zignorowaniu jednej temperatury, która była zmierzona godzinę później niż zwykle, pojawiła się kreska z owulacją
wobec tego mam pytanie, czy ginekolog na podstawie usg jest w stanie potwierdzic czy wystąpiła owulacja tydzień po jej wystąpieniu? Akurat mam umówioną wizytę... -
nick nieaktualnyCo do ginekologa to nie wiem czy jest w stanie. Ale u mnie np. czas śluzu płodnego trwał zawsze ok 6 dni i 7 dnia występowała (podejrzewam) owulacja. Po tym dniu zanikał śluz. Co najdziwniejsze w tym wszystkim zawsze miałam go dużo, ale zdażył się miesiąc, gdzie praktycznie nie miałam go w ogóle (musiałam się "dogrzebywać" i sądziłam, że coś się popsuło... I własnie w tym miesiącu zaszłam w ciążę Więc nie ma reguły już na nic w tej kwestii.
-
Na USG, jeżeli była owulacja powinna być widoczna niewielka ilość płynu w zatoce Douglasa oraz widoczne ciałko żółte. Z tym że nie do końca będzie to miarodajne, bo za ciałko można wtedy wziąć struktury które były na jajniku już od początku cyklu.
-