X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Testy owulacyjne - zasada działania
Odpowiedz

Testy owulacyjne - zasada działania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Weronika98 Koleżanka

Wysłany: 21 listopada 2023, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi testami.

Czy one zwiastują owulację czy pokazują, że w danym dniu jest owulacja?

Mam na myśli to, że wczoraj robiłam testy. Rano kreska była dość widoczna, ale jaśniejsza od drugiej. Natomiast wieczorem były już dwie wyraźne kreski. Czy to oznacza, że zaczęła się owulacja?

Pytam, bo dzisiaj rano kreska była już jaśniejsza niż wczoraj.

Co to znaczy. Wytłumaczcie mi proszę, czy testy po prostu pokazują, że owulacja się zbliża a bezpośrednio w dzien owulacji kreska może być już jaśniejsza, czy to znak że się skończyła?

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test owulacyjny wykrywa gwałtowny wzrost poziomu hormonu LH, który bezpośrednio poprzedza owulację. Jeśli test jest pozytywny, to znaczy że najprawdopodobniej w ciągu 36h wystąpi owulacja czyli pęknięcie pęcherzyka i uwolnienie komorki jajowej. Jest ona zdolna do zapłodnienia w ciągu max 24h od uwolnienia. Skoro wieczorem była wyraźna kreska a rano już jaśniejsza to znaczy że do.owu doszło pewnie w nocy. Niestety ciężko wyłapać moment skoku lh, trzeba by było te testy chyba robić co chwilę... Więc jak się pojawia ciemna kreska to najlepiej nie zwlekać ze współżyciem :)

Weronika98 lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ