Forum W oczekiwaniu na owulację Wyniki estradiolu
Odpowiedz

Wyniki estradiolu

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Figulina Autorytet
    Postów: 1159 550

    Wysłany: 5 września 2016, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może podzielicie się swoimi wynikami estradiolu z fazy okołowulacyjnej? Ja dziś odebrałam pierwszy wynik z 10 dc i mam 83.6 przy normie 19.5-144.2

    Jak oceniacie?

    Dziś robiłam drugi raz w 14 dc i jutro odbiorę wynik (powinnam iść 13 dc, ale akurat w tym cyklu wypadał w niedzielę)

    Insulinooporność
    Niedoczynność tarczycy, hashimoto

    03.02.2018 - trzecia inseminacja :)
    iv09bd3mz2x39jc3.png
  • Figulina Autorytet
    Postów: 1159 550

    Wysłany: 6 września 2016, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś odebrałam ponowne wyniki poniżej zdjęcie:

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/99721fd6f6a0.jpg

    Estradiol niższy niż w 10 dc. wtedy było 83.6 przy normie 19.5 - 144.2 dla fazy folikularnej, teraz 69,5. Czy raczej wyklucza to owulację w tym cyklu?

    Jest tu ktoś, kto badał ten hormon i może coś powiedzieć z własnego doświadczenia?

    Insulinooporność
    Niedoczynność tarczycy, hashimoto

    03.02.2018 - trzecia inseminacja :)
    iv09bd3mz2x39jc3.png
  • Nina_86 Znajoma
    Postów: 23 14

    Wysłany: 6 września 2016, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Figulina..za bardzo Ci nie pomogę, bo mam podobny problem:/ tyle, że u mnie jest jeszcze gorzej.. ja robiłam wyniki estradiolu w 13 dc i wyszły tragiczne bo tylko 33! Nie wiem już sama o co w tym chodzi...zawsze estradiol w fazie okołoowulacyjnej miałam wysoki ok 200-250 a teraz od dwóch cykli coś się posypało:/ Badałam też go w poprzednim cyklu i w 16dc miałam tylko 26 a już 10 dni później 162... cykl mi się wydłużył do 41 dni wiec to może dlatego tak powoli rośnie. Jutro mam wizyte u ginekologa...podpytam o ten estradiol i jak się dowiem czegoś konkretnego to dam Ci znać.

    Jezu ufam Tobie!
    2015 - ciąża pozamaciczna
    2018 - Synek (cud Nowenny Pompejańskiej)
    2018 - poronienie (8tc)
    2020 - Bedzie drugi synek! (cud Nowenny Pompejańskiej)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 września 2016, 22:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figulina wrote:
    Dziś odebrałam ponowne wyniki poniżej zdjęcie:

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/99721fd6f6a0.jpg

    Estradiol niższy niż w 10 dc. wtedy było 83.6 przy normie 19.5 - 144.2 dla fazy folikularnej, teraz 69,5. Czy raczej wyklucza to owulację w tym cyklu?

    Jest tu ktoś, kto badał ten hormon i może coś powiedzieć z własnego doświadczenia?
    Tak świadczy to o cyklu bezowulacyjnym

  • Figulina Autorytet
    Postów: 1159 550

    Wysłany: 7 września 2016, 01:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_86 wrote:
    Cześć Figulina..za bardzo Ci nie pomogę, bo mam podobny problem:/ tyle, że u mnie jest jeszcze gorzej.. ja robiłam wyniki estradiolu w 13 dc i wyszły tragiczne bo tylko 33! Nie wiem już sama o co w tym chodzi...zawsze estradiol w fazie okołoowulacyjnej miałam wysoki ok 200-250 a teraz od dwóch cykli coś się posypało:/ Badałam też go w poprzednim cyklu i w 16dc miałam tylko 26 a już 10 dni później 162... cykl mi się wydłużył do 41 dni wiec to może dlatego tak powoli rośnie. Jutro mam wizyte u ginekologa...podpytam o ten estradiol i jak się dowiem czegoś konkretnego to dam Ci znać.


    Faktycznie spory spadek u Ciebie. To mój pierwszy cykl badań, więc niestety porównania nie mam. Warto jeszcze sprawdzić progesteron ok. 21 dc, wtedy raczej będziemy miały czarno na białym czy owulacja była, czy nie (ja się na to nie nastawiam). I tak mam to badanie na liście od mojego ginekologa, więc za tydzień idę je zrobić. Ja będę na wizycie pewnie dopiero na początku nowego cyklu, więc jeśli dowiesz się czegoś od swojego lekarza, to będę Ci bardzo wdzięczna za informację. Powodzenia :)

    Insulinooporność
    Niedoczynność tarczycy, hashimoto

    03.02.2018 - trzecia inseminacja :)
    iv09bd3mz2x39jc3.png
  • Figulina Autorytet
    Postów: 1159 550

    Wysłany: 7 września 2016, 01:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa wrote:
    Tak świadczy to o cyklu bezowulacyjnym



    Tak sądzę, ale zaciekawił mnie dziś post, który znalazłam na innym forum. Jedna z dziewczyn pisała o podobnym przypadku (tzn o spadku poziomu estradiolu). Była na monitoringu i 3 dni przed owulacją miała pęcherzyk 20mm, endo: 10mm, w dniu owulacji pęcherzyk miał 25mm, endo: 13. W dzień owulacji zrobiła badania hormonalne i estradiol jej wyszedł 60 ng/l (norma faza okoloowulacyjna: 140-350)

    Kilka osób na tym forum próbowało rozkminić skąd tak niski poziom i jedna osoba napisała tak, cytuję:

    "poszperałam trochę i tak estradiol spada bardzo jakieś półtora dnia przed owu a potem w dniu owu jeszcze się obniża i przez następne 1-2 dni utrzymuje się na w miarę na niskim poziomie a potem stopniowo wzrasta aż do szczytu ok 7-8 dpo po czym jak nie dojdzie do zapłodnienia to zaczyna gwałtownie spadać - najpóźniej od ok 10-11 dpo razem z progesteronem."

    Powiem szczerze nie słyszałam wcześniej o obniżeniu poziomu estradiolu przed owulacją, sądziłam, że jest dokładnie odwrotnie. Nie wie też na ile taka informacja jest wiarygodna.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2016, 01:41

    Insulinooporność
    Niedoczynność tarczycy, hashimoto

    03.02.2018 - trzecia inseminacja :)
    iv09bd3mz2x39jc3.png
  • Nina_86 Znajoma
    Postów: 23 14

    Wysłany: 8 września 2016, 01:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak więc jestem już po wizycie i co prawda żadnych konkretów się nie dowiedziałam.. jedynie tyle, żeby odpuścić sobie badanie tych hormonów, bo nikt na podstawie wyników nie stwierdzi w 100% czy będzie owulacja czy nie. Jedna dziewczyna może mieć 60 estradiol i piękne pęcherzyki i owulacje, a druga mimo wysokiego estradiolu (ok 200) owulacji może nie mieć. więc weź bądź tu mądra:) Ja np. mam w tym cyklu bardzo wysokie fsh, a jednak pęcherzyk dominujący jest!:) - choć już ten cykl spisałam na straty... ale to wszystko tylko znaczy, że zawsze jest nadzieja i zawsze trzeba próbować, bez względu na to co mówią wyniki. Zresztą gdzieś tu ostatnio czytałam, że tak naprawdę 100% pewność, że była owulacja może dać tylko ciąża!:)
    A co co tego obniżenia poziomu estradiolu przed owulacja to raczej prawda, też o tym słyszałam. Znalazłam taki wykres hormonów w cyklu....widać jak estradiol obniża się przed pikiem LH.

    https://www.google.pl/search?q=wykres+hormon%C3%B3w+w+cyklu&client=ms-android-samsung&source=lnms&prmd=inv&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiXkOnKsf7OAhWGWCwKHQo2B6EQ_AUIBygB&biw=360&bih=512#imgrc=8wb00LUounsJhM%3A

    Jezu ufam Tobie!
    2015 - ciąża pozamaciczna
    2018 - Synek (cud Nowenny Pompejańskiej)
    2018 - poronienie (8tc)
    2020 - Bedzie drugi synek! (cud Nowenny Pompejańskiej)
  • Zoja Ekspertka
    Postów: 186 181

    Wysłany: 27 września 2016, 12:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jestem bardzo ciekawa, co zalecają lekarze na niski Estradiol. U mnie był 27 w 8dc , masakra. ( ten cykl miał 36 dni) Mój Gin stwierdził, że niski i od kolejnego cyklu mam brać CLO.

    gannskjo7b9tly2x.png

    18.11.2015 Aniołek - W
  • kate88:) Autorytet
    Postów: 713 977

    Wysłany: 10 października 2016, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie estradiol w 3dc 11! (Norma od 21) w 21dc 92 mam cykle 39-40 dni ostatnio wiec owulacja koło 26dc. Byłam dzisiaj u gin i powiedziała że owszem niski ale żebym nim się tak bardzo nie przejmowała szczególnie przy takich długich cyklach i zrobiła proga 7dpo, piła miovarian i od następnego cyklu monitoring. To tyle :)

    19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego