Forum W oczekiwaniu na owulację Wyniki pakietu badań płodnościowych
Odpowiedz

Wyniki pakietu badań płodnościowych

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bąbelek Autorytet
    Postów: 1427 1927

    Wysłany: 28 stycznia 2015, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może któraś z Was lepiej się zna, ma podobne wyniki? Co mówili lekarze? Martwi mnie moja prolaktyna to na pewno. We wrześniu była w normie lecz przy górnej granicy a teraz proszę... Łatwo się ją kontroluje lekami?

    TSH 1,96 (0,35- 4,94)
    Prolaktyna 53,62ng/ml !!! (5,18 - 26,53)
    LH 3,07 (faza folikularna 1,80 - 11,78 mlU/ml)
    FSH 5,49 (faza folikularna 3,03 - 8,08 mlU/ml)
    Estradiol 70 (faza folikularna 21-251 pg/ml)

    atdc6iyehd9qphks.png
  • natalia2015 Koleżanka
    Postów: 40 21

    Wysłany: 31 stycznia 2015, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie prolaktyne masz za wysoka. A robiłaś może prolaktyne po obciążeniu MTV? Wtedy było by widać czy masz hiperprloaktymine czynnosciowa czy spowodowana zaburzeniami przysadki mózgowej zwłaszcza ze masz tak jak pisze Landryneczka trochę za niski stosunek lh do fsh. Ja mam prolaktyne na poziomie 13 ale po obciążeniu znacznie za wysoka ponad 20 krotnie wiec zażywam norprolac na zabicie bo to zaburza mi cykl i owulacje. Nie jestem ekspertem ale według mnie powinnaś mieć badania na prolaktyne po obciążeniu żeby wiedzieć dlaczego jest tak wysoka. Ale nie zamawiaj się prolaktyne szybko można zbić. Bromek o którym pisze L jest tani bok 20 zł i skuteczny ale podobno ciężko działa na organizm i możesz się źle po nim czuć, lek kktóry ją zażywam kosztuje ok. 130 zł ale nic mi po nim nie jest super się czuje.

    Bąbelek lubi tę wiadomość

  • natalia2015 Koleżanka
    Postów: 40 21

    Wysłany: 31 stycznia 2015, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sory pomyliło mi się prolaktyne po obciążeniu MTC

  • Bąbelek Autorytet
    Postów: 1427 1927

    Wysłany: 31 stycznia 2015, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia2015 wrote:
    Dokładnie prolaktyne masz za wysoka. A robiłaś może prolaktyne po obciążeniu MTV? Wtedy było by widać czy masz hiperprloaktymine czynnosciowa czy spowodowana zaburzeniami przysadki mózgowej zwłaszcza ze masz tak jak pisze Landryneczka trochę za niski stosunek lh do fsh. Ja mam prolaktyne na poziomie 13 ale po obciążeniu znacznie za wysoka ponad 20 krotnie wiec zażywam norprolac na zabicie bo to zaburza mi cykl i owulacje. Nie jestem ekspertem ale według mnie powinnaś mieć badania na prolaktyne po obciążeniu żeby wiedzieć dlaczego jest tak wysoka. Ale nie zamawiaj się prolaktyne szybko można zbić. Bromek o którym pisze L jest tani bok 20 zł i skuteczny ale podobno ciężko działa na organizm i możesz się źle po nim czuć, lek kktóry ją zażywam kosztuje ok. 130 zł ale nic mi po nim nie jest super się czuje.
    Byłam we wrześniu u gin i powiedział, że teraz odchodzi się od badania PRL po obciążeniu. W ogóle z wielkim bólem serca dał skierowanie na TSH, PRL (była w normie, lecz przy górnej granicy) a na progesteron nie dał. Stwierdził, że mam rok czasu na starania i nie zamierza mnie faszerować lekami :/ ... Teraz badania wykonałam prywatnie, bo coś czułam że jest nie tak. Bez zalecenia lekarza. W tygodniu idę do ginekologa na nfz z wynikami i zobaczymy co powie. Mam nadzieję, że przepisze leki a nie to do endo się wybiorę prywatnie.

    atdc6iyehd9qphks.png
  • natalia2015 Koleżanka
    Postów: 40 21

    Wysłany: 1 lutego 2015, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to z wielkim bólem dał skierowanie na TSH? Skoro to jest podstawowe badanie przy staraniu się o dziecko. Podejrzewam, że chodziło o to, że miał ograniczenia w przepisywaniu skierowań pod koniec roku. W prawdzie ja chodzę prywatnie, ale lekarz powiedział mi, że mogę starać się przez rok bez żadnych badań, ale w moim przypadku, gdy nie mam regularnych miesiączek i cykle są dość długie ( ok. 40 dni) to lepiej od razu zrobić komplet badań szukając przyczyny i ewentualnie brać jakieś leki, bo szkoda mojego czasu i całego stresu związanego z ewentualnymi nieudanymi próbami. A ty masz zaburzenia cykli? Bo jak dla mnie masz trochę za dużą tą prolaktynę.

  • dancerina Ekspertka
    Postów: 195 61

    Wysłany: 1 lutego 2015, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem prolaktyna hamuje możliwość zajścia w ciaże u ciebie ..to każdy gin ci powie ...ja ( mieszczę się w granicy choc jestem w górnej normie ) a łykam 2 tabletki bromcorn dziennie rano i wieczorem

    Bąbelek lubi tę wiadomość

    2x1nxuun3b4lqpi4.png
  • Ewela87 Ekspertka
    Postów: 180 70

    Wysłany: 1 lutego 2015, 21:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poradźcie mi czy jeśli moja prolaktyna w 3 dc jest ok. 7, a mam cykle bezowulacyjne to powinnam zrobić z obciążeniem? Inne wyniki w normie.

    f2w3rjjgkoi890wn.png
  • natalia2015 Koleżanka
    Postów: 40 21

    Wysłany: 1 lutego 2015, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna 7 w 3 dc to chyba w porządku. Ja mam 13 (też w normię) i też zdarzają mi się cykle bezowulacyjne, ponieważ po obciążeniu mam znacznie za wysoką (ponad 20 krotnie) co sugeruje na hiperprolaktynemię czynnościową (która zaburza cykl) i zażywam norprolac. Może warto zrobić też z obciążeniem. Zapytaj może ginekologa.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego