Wyniki pakietu badań płodnościowych
-
Dziewczyny, może któraś z Was lepiej się zna, ma podobne wyniki? Co mówili lekarze? Martwi mnie moja prolaktyna to na pewno. We wrześniu była w normie lecz przy górnej granicy a teraz proszę... Łatwo się ją kontroluje lekami?
TSH 1,96 (0,35- 4,94)
Prolaktyna 53,62ng/ml !!! (5,18 - 26,53)
LH 3,07 (faza folikularna 1,80 - 11,78 mlU/ml)
FSH 5,49 (faza folikularna 3,03 - 8,08 mlU/ml)
Estradiol 70 (faza folikularna 21-251 pg/ml) -
Dokładnie prolaktyne masz za wysoka. A robiłaś może prolaktyne po obciążeniu MTV? Wtedy było by widać czy masz hiperprloaktymine czynnosciowa czy spowodowana zaburzeniami przysadki mózgowej zwłaszcza ze masz tak jak pisze Landryneczka trochę za niski stosunek lh do fsh. Ja mam prolaktyne na poziomie 13 ale po obciążeniu znacznie za wysoka ponad 20 krotnie wiec zażywam norprolac na zabicie bo to zaburza mi cykl i owulacje. Nie jestem ekspertem ale według mnie powinnaś mieć badania na prolaktyne po obciążeniu żeby wiedzieć dlaczego jest tak wysoka. Ale nie zamawiaj się prolaktyne szybko można zbić. Bromek o którym pisze L jest tani bok 20 zł i skuteczny ale podobno ciężko działa na organizm i możesz się źle po nim czuć, lek kktóry ją zażywam kosztuje ok. 130 zł ale nic mi po nim nie jest super się czuje.
Bąbelek lubi tę wiadomość
-
natalia2015 wrote:Dokładnie prolaktyne masz za wysoka. A robiłaś może prolaktyne po obciążeniu MTV? Wtedy było by widać czy masz hiperprloaktymine czynnosciowa czy spowodowana zaburzeniami przysadki mózgowej zwłaszcza ze masz tak jak pisze Landryneczka trochę za niski stosunek lh do fsh. Ja mam prolaktyne na poziomie 13 ale po obciążeniu znacznie za wysoka ponad 20 krotnie wiec zażywam norprolac na zabicie bo to zaburza mi cykl i owulacje. Nie jestem ekspertem ale według mnie powinnaś mieć badania na prolaktyne po obciążeniu żeby wiedzieć dlaczego jest tak wysoka. Ale nie zamawiaj się prolaktyne szybko można zbić. Bromek o którym pisze L jest tani bok 20 zł i skuteczny ale podobno ciężko działa na organizm i możesz się źle po nim czuć, lek kktóry ją zażywam kosztuje ok. 130 zł ale nic mi po nim nie jest super się czuje.
-
Jak to z wielkim bólem dał skierowanie na TSH? Skoro to jest podstawowe badanie przy staraniu się o dziecko. Podejrzewam, że chodziło o to, że miał ograniczenia w przepisywaniu skierowań pod koniec roku. W prawdzie ja chodzę prywatnie, ale lekarz powiedział mi, że mogę starać się przez rok bez żadnych badań, ale w moim przypadku, gdy nie mam regularnych miesiączek i cykle są dość długie ( ok. 40 dni) to lepiej od razu zrobić komplet badań szukając przyczyny i ewentualnie brać jakieś leki, bo szkoda mojego czasu i całego stresu związanego z ewentualnymi nieudanymi próbami. A ty masz zaburzenia cykli? Bo jak dla mnie masz trochę za dużą tą prolaktynę.
-
Prolaktyna 7 w 3 dc to chyba w porządku. Ja mam 13 (też w normię) i też zdarzają mi się cykle bezowulacyjne, ponieważ po obciążeniu mam znacznie za wysoką (ponad 20 krotnie) co sugeruje na hiperprolaktynemię czynnościową (która zaburza cykl) i zażywam norprolac. Może warto zrobić też z obciążeniem. Zapytaj może ginekologa.
-