Zapadniety pecherzyk
-
W ostatnim cyklu mialam robiony monitoring.
W 9 dniu ponad 18 mm, w 13 dniu wieczorem pecherzyk mial juz tylko 14 mm I byl zapadniety.
Lekarz wykonujacy monitoring nie byl pewien czy pekl czy sie zapdal; sladowe ilosci plynu w okolicach jelit.
Dzien pozniej poszlam na usg do innego lekarza i powiedzial, ze pecherzyk pekl.
Ze staran w tym cyklu nic nie wyszlo. Cykle 29-30 dniowe. Od kilku miesiecy biore bromergon, do ostatniego coyklu byl ladnie zbity do 10.
W cyklu monitorowanych wzrosl do 30, mimo bromergonu. Czulam to juz 2-3 dni po domniemanej owulacji (bol piersi).
Czy prolaktyna moze powodowac zapadanie sie pecherzyka, czy taki obraz na usg to jednak znak pekniecia?
Czy ktos ma podobny problem? -
Mialam zapadniety pecherzyk ale bylam juz w ciazy. Niestety byl to zasniad calkowity. Tez mam wysoka prolaktyne i lacze to z przyczyna zasniadu ale lekarze twierdza ze to.przypadek.2010 - misiu 💙🐻
Starania od I 2016
08.2016 - zaśniad całkowity
05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
beta <1.05
03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
07.2024 Invicta Wrocław
22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
❄ 3.1.1
❄3.2.2
❄4.1.2
❄4.2.2
👩🏻 '89
IO, hiperprolaktynemia
TSH- 1,4
Kariotyp ✅
👨🏻 '83
Nasienie ✅
Kariotyp ✅
30.09 ----> ❄ 4.1.2 💙
04.10 beta dla kliniki 6,7;prog 27;estradiol 1000
07.10 - beta 3,1 cb? -
nick nieaktualny
-
Zeby potwierdzić owulację trzeba zbadać progesteron. Choć to równiez nie daje gwarancji (zespół LUF, który pokazuje prawidłowy poziom progesteronu a jajeczko nie pęka). Miałam robiony progesteron w drugiej fazie cyklu i wykazało mi, że nie było owulacji mimo iż na usg widoczny był zapadnięty pęcherzyk. I to wszystko było po stymulacji clo oraz zastrzyku z ovitrelle. Teraz natomiast żaden pęcherzyk mi nie urósł mimo brania 2 tab. clo przez 5 dni.
-
Dziewczyny, ostatnio to mi na pewno pekl, bo bylo widac cialko zolte. Generalnie progesterone tez mam zawsze powyzej 17, wiec chyba ok, no ale i tak teraz sie nie udalo.
Czuje, ze prolaktyna mi skacze w II fazie, ogromne piersi 3-4 dni po owu...
zwiekszylam juz bromergon z 0,5 na 1 tabletke i dalej czuje ze jest ogromna
jak to jest, czy prolaktyna utrudnia tylko owulacje i jak pechyrzk peknie, to potem podwyzszona tez moze zaszkodzic, czy juz nie ma wplywu? -
Agnessa, ja również mam PMS (kosmiczne bóle piersi) oraz plamienia przed okresem.
Progesteron w 2 fazie w normie, długośc fl w normie, Prolaktyna w 1 fazie tez ok. Owulacje późne, ale są.
Dlatego dopatruję się problemów w prolaktynie, ale w tej drugiej fazie, po owulacji. Podejrzewam, że skacze mi za bardzo. Pomógł mi nieco Castagnus, ale od nowego cyklu jadę na Mastodynonie. Nie mogę się przekonać do chemicznych leków.
Z prolaktyną jest tak, że często blokuje owulację, ale skoro owulacja juz się odbyła to może co najwyżej psuć humor w 2 fazie. O ile progesteronu nie jest za mało.
Badałaś TSH? Częśto niedoczynnośc tarczycy daje zawirowania prolaktyny.
-
Hej Ojkaojka, no wlaśnie TSH zbijam od 11 dni, wyszlo 2,1 i mojej gince się nie podobało, może rzeczywiście to jest to?
Prolaktyna spadła w 21 dc do 8 wiec super, ale PMS był, choć może odrobinę słabszy
To mój 12 dc i generalnie super się czuję i mam nadzieję, że tak pozostanie też w drugiej fazie... -