X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Zapadniety pecherzyk
Odpowiedz

Zapadniety pecherzyk

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Agnessa Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ostatnim cyklu mialam robiony monitoring.
    W 9 dniu ponad 18 mm, w 13 dniu wieczorem pecherzyk mial juz tylko 14 mm I byl zapadniety.
    Lekarz wykonujacy monitoring nie byl pewien czy pekl czy sie zapdal; sladowe ilosci plynu w okolicach jelit.
    Dzien pozniej poszlam na usg do innego lekarza i powiedzial, ze pecherzyk pekl.
    Ze staran w tym cyklu nic nie wyszlo. Cykle 29-30 dniowe. Od kilku miesiecy biore bromergon, do ostatniego coyklu byl ladnie zbity do 10.
    W cyklu monitorowanych wzrosl do 30, mimo bromergonu. Czulam to juz 2-3 dni po domniemanej owulacji (bol piersi).
    Czy prolaktyna moze powodowac zapadanie sie pecherzyka, czy taki obraz na usg to jednak znak pekniecia?
    Czy ktos ma podobny problem?

8p3os65geldj0vib.png
  • Agnessa Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, ze mam wzrost temperatury w drugiej fazie i dobrzy progesterone, natomiast zdarzaja sie plamienia, najpierw okolo tygodnia po "owulacji", potem na kilka dni przed @

8p3os65geldj0vib.png
  • Kingulla Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam zapadniety pecherzyk ale bylam juz w ciazy. Niestety byl to zasniad calkowity. Tez mam wysoka prolaktyne i lacze to z przyczyna zasniadu ale lekarze twierdza ze to.przypadek.

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    08.2016 - zaśniad całkowity
    05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
    03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
    07.2024 Invicta Wrocław
    22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
    ❄ 3.1.1 😇
    ❄3.2.2 😞
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    TSH- 1,4
    Kariotyp ✅
    Zespół antyfosfolipidowy ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
    28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium) 7+1💔😞😇
    28.04 ----> ❄ 3.2.2 (+ relanium, +neoparin) 7dpt - beta 0,4 😞
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingulla, nie łącz wysokiej prl z zaśniadem to faktycznie przypadek !

• Biotka Koleżanka

Wysłany: 9 października 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeby potwierdzić owulację trzeba zbadać progesteron. Choć to równiez nie daje gwarancji (zespół LUF, który pokazuje prawidłowy poziom progesteronu a jajeczko nie pęka). Miałam robiony progesteron w drugiej fazie cyklu i wykazało mi, że nie było owulacji mimo iż na usg widoczny był zapadnięty pęcherzyk. I to wszystko było po stymulacji clo oraz zastrzyku z ovitrelle. Teraz natomiast żaden pęcherzyk mi nie urósł mimo brania 2 tab. clo przez 5 dni.

• Agnessa Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ostatnio to mi na pewno pekl, bo bylo widac cialko zolte. Generalnie progesterone tez mam zawsze powyzej 17, wiec chyba ok, no ale i tak teraz sie nie udalo.
    Czuje, ze prolaktyna mi skacze w II fazie, ogromne piersi 3-4 dni po owu...
    zwiekszylam juz bromergon z 0,5 na 1 tabletke i dalej czuje ze jest ogromna
    jak to jest, czy prolaktyna utrudnia tylko owulacje i jak pechyrzk peknie, to potem podwyzszona tez moze zaszkodzic, czy juz nie ma wplywu?

8p3os65geldj0vib.png
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnessa, ja również mam PMS (kosmiczne bóle piersi) oraz plamienia przed okresem.
    Progesteron w 2 fazie w normie, długośc fl w normie, Prolaktyna w 1 fazie tez ok. Owulacje późne, ale są.
    Dlatego dopatruję się problemów w prolaktynie, ale w tej drugiej fazie, po owulacji. Podejrzewam, że skacze mi za bardzo. Pomógł mi nieco Castagnus, ale od nowego cyklu jadę na Mastodynonie. Nie mogę się przekonać do chemicznych leków.

Z prolaktyną jest tak, że często blokuje owulację, ale skoro owulacja juz się odbyła to może co najwyżej psuć humor w 2 fazie. O ile progesteronu nie jest za mało.

Badałaś TSH? Częśto niedoczynnośc tarczycy daje zawirowania prolaktyny.

• Agnessa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ojkaojka, no wlaśnie TSH zbijam od 11 dni, wyszlo 2,1 i mojej gince się nie podobało, może rzeczywiście to jest to?
    Prolaktyna spadła w 21 dc do 8 wiec super, ale PMS był, choć może odrobinę słabszy
    To mój 12 dc i generalnie super się czuję i mam nadzieję, że tak pozostanie też w drugiej fazie...

8p3os65geldj0vib.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ