X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Badania hormonalne
Odpowiedz

Badania hormonalne

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nowa.. Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłego świętowania 🐣🐇
    Drogie staraczki, z racji tego, że dzisiaj odwiedziła mnie baaaardzo niechciana miesiączka, postanowiłam wykonać badania hormonalne w najbliższych dniach, a że kompletnie nie wiem co do czego to bardzo prosiłabym o podpowiedź jakie badania i kiedy powinno się wykonać . Jestem z natury panikarą i strasznie się nakręcam, że na pewno wszystko wyjdzie za wysokie, albo za niskie , że na pewno moje marzenia o dzidziusiu są nie realne . Czy któraś z was może trochę mi przybliżyć, co mnie czeka w razie za kiepskich wyników ? Jak to się leczy , czy to się leczy, ile się to leczy . Tak naprawdę jestem przerażona każdymi wynikami badań i uwierzcie mi, że każdy wynik który nie znajduje się normie doprowadza mnie do ogromnego stresu , szukania w internecie co teraz ze mną będzie itd itp więc chciałabym tego uniknąć i tylko i wyłącznie skupić się na waszych radach i doświadczeniach .
    Póki co mam od 4 lat zdiagnozowana " inne postaci niedoczynność tarczycy" spowodowane niskim FT4 , TSh i FT3 w normie . Od tamtego czasu przyjmuje eutyrox 25 i hormony tarczycy utrzymują się w normie .
    Żałuję, że od początku dałam się wciągnąć z tabletki hormonalne, u mojej siostry podobny przypadek udało się unormować przyjmowaniem jodu .
    Dlatego bardzo proszę was o wskazówki, abym przy wizycie u ginekologa chociaż trochę miala świadomość czy np dany lek jest koniecznością, czy są możliwe jakieś inne sposoby, aby poprawić parametry .

Z góry bardzo dziękuję każdej z osobna za cenne wskazówki 💚

• Imbirowa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej 4 dnia cyklu. Progesteron, estradiol, LH, FSH, testosteron, prolaktyna, AMH. Od tego należy zacząć. Ile staracie się o ciąże ?
    Do tego należy przejść monitoring cyklu aby widzieć czy w ogóle rosną Ci pecherzyki i pękają. Czy potem jest owulacja. U partnera badania hormonalne również i badania nasienia.
    Nie ma sensu mówić o tym co jak leczyć bo nie wiadomo co wyjdzie. Trzeba najpierw wszystkie badania zrobić, monitorować cykl i dopiero się czegoś dowiesz. Same hormony z 4 dnia to tylko kropla w morzu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 15:53

2017.05 - rozpoczęcie starań
    2019.05 - HSG ✅
    2019.06 - 👼🏻
    2019.10 - IUI ✅
    2020.06 - 👶🏼
    2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
    2022.04 - HSG ✅
    2022.05 - 4 IUI ❌
    2025 - IVF
    👩🏻
    📍 PCOS - brak owulacji, AMH 4
    📍 Hashimoto, niedoczynność
    📍 PAI- 1 homo

👨🏼
    📍 Hormony ✅
    📍 Morfologia 2-3 %
  • Ta.aga.ta Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa.. wrote:
    Witam wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłego świętowania 🐣🐇
    Drogie staraczki, z racji tego, że dzisiaj odwiedziła mnie baaaardzo niechciana miesiączka, postanowiłam wykonać badania hormonalne w najbliższych dniach, a że kompletnie nie wiem co do czego to bardzo prosiłabym o podpowiedź jakie badania i kiedy powinno się wykonać . Jestem z natury panikarą i strasznie się nakręcam, że na pewno wszystko wyjdzie za wysokie, albo za niskie , że na pewno moje marzenia o dzidziusiu są nie realne . Czy któraś z was może trochę mi przybliżyć, co mnie czeka w razie za kiepskich wyników ? Jak to się leczy , czy to się leczy, ile się to leczy . Tak naprawdę jestem przerażona każdymi wynikami badań i uwierzcie mi, że każdy wynik który nie znajduje się normie doprowadza mnie do ogromnego stresu , szukania w internecie co teraz ze mną będzie itd itp więc chciałabym tego uniknąć i tylko i wyłącznie skupić się na waszych radach i doświadczeniach .
    Póki co mam od 4 lat zdiagnozowana " inne postaci niedoczynność tarczycy" spowodowane niskim FT4 , TSh i FT3 w normie . Od tamtego czasu przyjmuje eutyrox 25 i hormony tarczycy utrzymują się w normie .
    Żałuję, że od początku dałam się wciągnąć z tabletki hormonalne, u mojej siostry podobny przypadek udało się unormować przyjmowaniem jodu .
    Dlatego bardzo proszę was o wskazówki, abym przy wizycie u ginekologa chociaż trochę miala świadomość czy np dany lek jest koniecznością, czy są możliwe jakieś inne sposoby, aby poprawić parametry .

Z góry bardzo dziękuję każdej z osobna za cenne wskazówki 💚

Czy już cos wiesz? Jakie miałaś wyniki?
    Ja jutro idę na badanie hormonów i też obawiam się wyników... O ile same cylke mam w normie to martwią mnie plamienia między miesiączkami a że przyjmowałam antykoncepcje to trochę się obawiam że to może być skutek jej odstawienia.

👧Ala ur 13.02.2016
    👼11tc 02.04.2020
    👼Ola 22tc 07.01.2021

🔸choroba Crohna
    🔸Splenektomia po pęknięciu tętniaka

❤️ 02.2022 ponowne starania

Czekamy na naszą🌈
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ