X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Badania hormonalne
Odpowiedz

Badania hormonalne

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nowa.. Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłego świętowania 🐣🐇
    Drogie staraczki, z racji tego, że dzisiaj odwiedziła mnie baaaardzo niechciana miesiączka, postanowiłam wykonać badania hormonalne w najbliższych dniach, a że kompletnie nie wiem co do czego to bardzo prosiłabym o podpowiedź jakie badania i kiedy powinno się wykonać . Jestem z natury panikarą i strasznie się nakręcam, że na pewno wszystko wyjdzie za wysokie, albo za niskie , że na pewno moje marzenia o dzidziusiu są nie realne . Czy któraś z was może trochę mi przybliżyć, co mnie czeka w razie za kiepskich wyników ? Jak to się leczy , czy to się leczy, ile się to leczy . Tak naprawdę jestem przerażona każdymi wynikami badań i uwierzcie mi, że każdy wynik który nie znajduje się normie doprowadza mnie do ogromnego stresu , szukania w internecie co teraz ze mną będzie itd itp więc chciałabym tego uniknąć i tylko i wyłącznie skupić się na waszych radach i doświadczeniach .
    Póki co mam od 4 lat zdiagnozowana " inne postaci niedoczynność tarczycy" spowodowane niskim FT4 , TSh i FT3 w normie . Od tamtego czasu przyjmuje eutyrox 25 i hormony tarczycy utrzymują się w normie .
    Żałuję, że od początku dałam się wciągnąć z tabletki hormonalne, u mojej siostry podobny przypadek udało się unormować przyjmowaniem jodu .
    Dlatego bardzo proszę was o wskazówki, abym przy wizycie u ginekologa chociaż trochę miala świadomość czy np dany lek jest koniecznością, czy są możliwe jakieś inne sposoby, aby poprawić parametry .

Z góry bardzo dziękuję każdej z osobna za cenne wskazówki 💚

• Imbirowa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej 4 dnia cyklu. Progesteron, estradiol, LH, FSH, testosteron, prolaktyna, AMH. Od tego należy zacząć. Ile staracie się o ciąże ?
    Do tego należy przejść monitoring cyklu aby widzieć czy w ogóle rosną Ci pecherzyki i pękają. Czy potem jest owulacja. U partnera badania hormonalne również i badania nasienia.
    Nie ma sensu mówić o tym co jak leczyć bo nie wiadomo co wyjdzie. Trzeba najpierw wszystkie badania zrobić, monitorować cykl i dopiero się czegoś dowiesz. Same hormony z 4 dnia to tylko kropla w morzu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2022, 15:53

2017.05 - rozpoczęcie starań
    2019.05 - HSG ✅
    2019.06 - 👼🏻
    2019.10 - IUI ✅
    2020.06 - 👶🏼
    2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
    2022.04 - HSG ✅
    2022.05 - 4 IUI ❌
    2022.06 - ❓
    👩🏻
    📍 PCOS - brak owulacji, AMH 6 - Aromek + Menopur + Eutrig/Gonapeptyl daily 💉💊
    📍 Hashimoto, niedoczynność - Letrox 125 💊
    📍 PAI- 1 homo - Acard 150 💊 Heparyna ⏸💉
    📍 Anemia
    👨🏼
    📍 Hormony ✅
    📍 Morfologia 2-3% , leukocytospermia, złe upłynnienie - Clo 💊 TenFertilOn 💊
  • Ta.aga.ta Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa.. wrote:
    Witam wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłego świętowania 🐣🐇
    Drogie staraczki, z racji tego, że dzisiaj odwiedziła mnie baaaardzo niechciana miesiączka, postanowiłam wykonać badania hormonalne w najbliższych dniach, a że kompletnie nie wiem co do czego to bardzo prosiłabym o podpowiedź jakie badania i kiedy powinno się wykonać . Jestem z natury panikarą i strasznie się nakręcam, że na pewno wszystko wyjdzie za wysokie, albo za niskie , że na pewno moje marzenia o dzidziusiu są nie realne . Czy któraś z was może trochę mi przybliżyć, co mnie czeka w razie za kiepskich wyników ? Jak to się leczy , czy to się leczy, ile się to leczy . Tak naprawdę jestem przerażona każdymi wynikami badań i uwierzcie mi, że każdy wynik który nie znajduje się normie doprowadza mnie do ogromnego stresu , szukania w internecie co teraz ze mną będzie itd itp więc chciałabym tego uniknąć i tylko i wyłącznie skupić się na waszych radach i doświadczeniach .
    Póki co mam od 4 lat zdiagnozowana " inne postaci niedoczynność tarczycy" spowodowane niskim FT4 , TSh i FT3 w normie . Od tamtego czasu przyjmuje eutyrox 25 i hormony tarczycy utrzymują się w normie .
    Żałuję, że od początku dałam się wciągnąć z tabletki hormonalne, u mojej siostry podobny przypadek udało się unormować przyjmowaniem jodu .
    Dlatego bardzo proszę was o wskazówki, abym przy wizycie u ginekologa chociaż trochę miala świadomość czy np dany lek jest koniecznością, czy są możliwe jakieś inne sposoby, aby poprawić parametry .

Z góry bardzo dziękuję każdej z osobna za cenne wskazówki 💚

Czy już cos wiesz? Jakie miałaś wyniki?
    Ja jutro idę na badanie hormonów i też obawiam się wyników... O ile same cylke mam w normie to martwią mnie plamienia między miesiączkami a że przyjmowałam antykoncepcje to trochę się obawiam że to może być skutek jej odstawienia.

👧Ala ur 13.02.2016
    👼11tc 02.04.2020
    👼Ola 22tc 07.01.2021

🔸choroba Crohna
    🔸Splenektomia po pęknięciu tętniaka

❤️ 02.2022 ponowne starania

Czekamy na naszą🌈
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ