Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum W oczekiwaniu na testowanie Jesienne Fasolki - październikowe testowanie 2017
Odpowiedz

Jesienne Fasolki - październikowe testowanie 2017

Oceń ten wątek:
  • Anna Stesia Autorytet
    Postów: 3878 5206

    Wysłany: 28 września 2017, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bocianiątko wrote:
    Anna Stesia ma racje. Pobierz ten castagnus przez 3 miesiące (miesiąc to może być za mało w przypadku ziołowych lekow) i później powtórz badania. Mnie w ogóle nie pomógł ale są dziewczyny którym uformował lekką hiperprolaktynemię. Myślę, że to nie tutaj tkwi problem. Taki poziom prolaktyny nie blokuje owulacji. Myślę ze teraz powinnaś przede wszystkim sprawdzić co jest powodem tak niskiego progesteronu i czy w ogóle masz owulacje a jesli nie, to dlaczego...

    P.S. ale ten drugi wynik chyba wskazuje na hiperprolaktynemię czynnościową, a to już kwalifikuje się chyba do bromergonu... musisz chyba rzeczywiście skonsultować się z endokrynologiem...

    Sprawdziłam moje wyniki, miałam prolaktynę 25,2, a po metoproklamidzie 244, więc bardzo podobne. Dostałam bromergon, ale nie zkliwidował mi plamień, w dodatku źle się po nim czułam. Odstawiłam sama, a potem endokrynolog mi powiedział, że mam za niską prolaktynę, żeby się truć tak silnym lekiem. O castagnusie nic nie powiem, bo nie próbowałam.

    Masz rację, problemem tu raczej jest niski progesteron, a raczej przyczyny, które za tym stoją. Prolaktynę warto skontrolować za jakiś czas, czy nie rośnie, wtedy rzeczywiście będzie można wdrożyć leczenie.

    Bocianiątko lubi tę wiadomość

    PVkxp2.png
  • Malwas Autorytet
    Postów: 1057 1341

    Wysłany: 28 września 2017, 23:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gg88 - ja kupuję w necie Mioinozytol z MyProtein, wcześniej brałam Symfolic i Inofem, ale to jest dokładnie to samo, tylko bez kw.foliowego, który suplementuję z Femibion. Smak, wygląd, wszystko to samo i starcza na 120dni. Tutaj masz link - https://www.myprotein.pl/sports-nutrition/inozytol/10530319.html

    Anna Stesia - obecnie ginekolodzy odchodzą od leczenia bromergonem, gdy prolaktyna jest niewiele wyższa niż normalnie, ponieważ nie ma to żadnego znaczenia klinicznego i nie wymaga leczenia,to hormon stresu, a test z metokroplamidem to historia medycyny, przynajmniej tak mi mój gin tłumaczył.

    Proszę was dziewczyny o ocenę wyników badań hormonalnych w 3 dc., wy jesteście obcykane. Zrobiłam powtórkę badań hormonów sprzed dwóch lat, bo obecnie nie biorę żadnej stymulacji:
    LH=21,18 mIU/ml (2,4-12,6)
    FSH=5,7 mIU/ml (3,5-12,5)
    Estradiol=56,5 pg/ml (12,4-233)
    Testosteron=39 ng/dl (8,4-48,1)
    Progesteron <0,05 ng/ml (0,057- 0,893)
    AMH=16 (0,890 – 9,85 ng/ml)
    Będę miała w tym cyklu histeroskopię, także marzy mi się naturalna owulacja...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 23:46

    3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
    Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo;
  • summer86 Autorytet
    Postów: 8518 7909

    Wysłany: 29 września 2017, 06:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwas, poza normami jest LH/FSH (stosunek powinien być w okolicach 1) i AMH, ale akurat te dwa wyniki są charakterystyczne przy PCOS, a widzę w Twojej stopce, że masz je stwierdzone.
    Co do naturalnych owulacji, miałaś je wcześniej?

    U mnie OF wyznaczył owulkę, tak jak czułam była we wtorek. Szkoda, że nie było wtedy <3, ale męski katar wygrał :(

    3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 08:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogłam się powstrzymać i zatestowałam. Oczywiście biel wizira. W sumie to się nie nastawiałam że coś wyjdzie. Teraz tylko muszę schować resztę testów żeby jutro znowu nie spróbować :D

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 08:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka - też bym zaleciła castagnusa 3 tabletki + do tego 400mg różeńca górskiego + 400mg wit. B6 przez okres 4 tygodni.
    Jestem dietykiem klinicznym i taki protokół na obniżenie prolaktyny miałam przedstawiony na jednym ze szkoleń podczas studiów. ;-)

    U mnie @ przyszła, dlatego proszę Cię Bocianiątko o wpisanie na 27.10

  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 29 września 2017, 08:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka jak już się raz zdradziłaś z tajemną wiedzą w dziedzinie dietetyki, to będziemy Cię teraz zamęczać

    Amy333, Meśka, Bocianiątko lubią tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 29 września 2017, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do zaprzyjaźnionej dietetyczki nr 1
    Jak to w końcu jest fasolą, soją i strączkowymi przy PCOS?
    Pytanie 2
    Jak obniżyć poziom testosteronu i androgenów żeby pojawiło się na jajnikach mniej pęcherzyków, ale mając na uwadze, że od 4-5 dc wkracza ciężka chemia (lametta) z którą strach coś łączyć
    Dalszy ciąg molestowania lamki już niebawem, bo na pewno coś jeszcze wymyślę

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 08:34

    Bocianiątko, Jedna_z_Wielu lubią tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Malwas, poza normami jest LH/FSH (stosunek powinien być w okolicach 1) i AMH, ale akurat te dwa wyniki są charakterystyczne przy PCOS, a widzę w Twojej stopce, że masz je stwierdzone.
    Co do naturalnych owulacji, miałaś je wcześniej?

    U mnie OF wyznaczył owulkę, tak jak czułam była we wtorek. Szkoda, że nie było wtedy <3, ale męski katar wygrał :(
    Summer powiem Tobie tak, dziewczyna miała wyznaczona owulację, <3 dwa dni przed i trzy po jest w ciąży, więc u Ciebie dzień wcześniej też jest super, jeśli ma byćto ten miesiąc to bedzie czy dzień wcześniej się kochaliście czy w dzień owulacji. ;-)

    summer86 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 08:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    lamka jak już się raz zdradziłaś z tajemną wiedzą w dziedzinie dietetyki, to będziemy Cię teraz zamęczać
    W zupełności się zgadzam!!!

  • 91Ewela09 Autorytet
    Postów: 1647 2200

    Wysłany: 29 września 2017, 08:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy, lekarz kazał mi pic Miositogyn, ale w zadnej aptece tego nie ma, w magazynach nie ma i w aptekach Internetowy również brak. Czy znacie jakis zamiennik tego?

    Nasze najważniejsze i największe szczęście ❤❤❤
    klz9io4pgd9tnf0d.png
    nzjdgzu3oxwel88w.png
  • Amy333 Autorytet
    Postów: 2509 3869

    Wysłany: 29 września 2017, 08:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hoho Lamka, masz przegwizdane;-) Dieta w insulinooporności to z kolei temat którym ja będę Cię troszkę męczyć,hihi;-)
    Właśnie się dzisiaj rano wkurzyłam a tak a propo diety. Dwa dni temu osiągnęłam piękną jak na mnie wagę 66,8kg. Wczoraj z tego radośći poszłam na 4 km spacer, pewna że tym samym tylko poprawie ten wagowy wynik. No ale wciągnęłam też- przyznaje bez bicia- 4 kotki czekolady z orzechami;-) i dzisiaj na wadze co- 77,5kg:(((( Załamka, pokarało mnie okrutnie, chlip chlip.
    A na to wszystko jeszcze temp.u mnie zwariowała jak na bezowulacyjny cykl;-)

    Malwas lubi tę wiadomość

    14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 29 września 2017, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy33, a w toalecie posiedziałaś porządnie rano? Bo ja po posiadówie mam dużą różnicę wagi, że aż się czasem sama sobie dziwię

    Amy333 lubi tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 08:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Pytanie 1
    Jak to w końcu jest fasolą, soją i strączkowymi przy PCOS?
    Pytanie 2
    Jak obniżyć poziom testosteronu i androgenów żeby pojawiło się na jajnikach mniej pęcherzyków, ale mając na uwadze, że od 4-5 dc wkracza ciężka chemia (lametta) z którą strach coś łączyć

    Ale się wkopałam... :-D

    1. Można :) A propos - jest ciekawe badanie, które przedstawia, że u Pań z PCOS może być korzystne przesunięcie puli kalorii na posiłki poranne. Czyli wysokoenergetyczne śniadanie, średni obiad i mała kolacja. Skutkowało to większym spadkiem masy ciała (ale uwaga, badanie przeprowadzone tylko i wyłącznie na Paniach z PCOS). No i przy PCOS (zwłaszcza przy braku miesiączki) zaleca się inozytol 4000mg w dawkach podzielonych + foliany 400mg, ale to chyba wiecie. ;-)

    2. Możesz spróbować mięty 4-6 torebek dziennie, ale niestety nie jestem w stanie teraz sprawdzić, czy wchodzi w reakcję z lamettą.

    StaraczkaNika, Malwas, Jedna_z_Wielu lubią tę wiadomość

  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 29 września 2017, 08:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    91Ewela09 wrote:
    Dziewczyny pomocy, lekarz kazał mi pic Miositogyn, ale w zadnej aptece tego nie ma, w magazynach nie ma i w aptekach Internetowy również brak. Czy znacie jakis zamiennik tego?
    Ja polecam miovarian na zmianę z inofemem albo inofolikiem. Każdy ma troche inne substancje dodatkowe, dlatego lubię je sobie mieszać, żeby było wszystko

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy333 wrote:
    hoho Lamka, masz przegwizdane;-) Dieta w insulinooporności to z kolei temat którym ja będę Cię troszkę męczyć,hihi;-)
    Właśnie się dzisiaj rano wkurzyłam a tak a propo diety. Dwa dni temu osiągnęłam piękną jak na mnie wagę 66,8kg. Wczoraj z tego radośći poszłam na 4 km spacer, pewna że tym samym tylko poprawie ten wagowy wynik. No ale wciągnęłam też- przyznaje bez bicia- 4 kotki czekolady z orzechami;-) i dzisiaj na wadze co- 77,5kg:(((( Załamka, pokarało mnie okrutnie, chlip chlip.
    A na to wszystko jeszcze temp.u mnie zwariowała jak na bezowulacyjny cykl;-)
    Amy, ale że 11kg Ci przybyło? :-D

    Amy333 lubi tę wiadomość

  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 29 września 2017, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka, dzięki wielkie, niech ci karma w dzieciach wynagrodzi

    lamka, Bocianiątko, Jedna_z_Wielu lubią tę wiadomość

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    lamka, dzięki wielkie, niech ci karma w dzieciach wynagrodzi
    <3

    Amy, na wagę ma wpływ wiele czynników, dlatego wg mnie przy odchudzaniu najlepiej ważyć się codziennie o tej samej porze (rano na czczo) i po tygodniu wyciągać średnią z siedmiu pomiarów. Wtedy możesz widzieć z tygodnia na tydzień tendencję zniżkową.

    Pocieszę Cię, ja umiem przytyć w ciągu GODZINY 2kg - jak wypiję 2 litry wody :-D

    Amy333, Bocianiątko lubią tę wiadomość

  • Amy333 Autorytet
    Postów: 2509 3869

    Wysłany: 29 września 2017, 09:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Amy33, a w toalecie posiedziałaś porządnie rano? Bo ja po posiadówie mam dużą różnicę wagi, że aż się czasem sama sobie dziwię
    A siedziałam cholera, prawie całe internety przeczytałam za ten czas;-)

    StaraczkaNika lubi tę wiadomość

    14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 września 2017, 09:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa dziewczyny właśnie skoro Was już tu mam to zapytam - co polecacie dla faceta na polepszenie żołnierzy w razie wu? Jakie suple?
    Mam wynik męża z 2012r, teraz idzie w poniedziałek na nowe bo tamto już na pewno niezbyt aktualne :-P

    Wtedy było chyba ok:
    plemniki w 1ml - 26,9mln
    plemniki w ejakulacie - 80,7mln
    plemniki o ruchu szybkim/zwolnionym progresywnym/drgające (w 1ml) - 12,2mln/4,6/2,6
    martwe w 1ml- 7,5mln
    budowa prawidłowa - 38%

    aglutynacja brak
    ph - 8
    I uwaga to co mnie niepokoi - brak upłynnienia po 60min (infekcja?) :-/

    Oczywiście to jest chore, żeby patrzeć na wyniki sprzed 5 lat, ale tak działa moja medyczna ciekawość :-D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 09:06

  • Amy333 Autorytet
    Postów: 2509 3869

    Wysłany: 29 września 2017, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Amy, ale że 11kg Ci przybyło? :-D
    Jezzu leże i kwiczę sama z siebie:-)))))))))))) no pożarłam trochę to i przybyło, hahaha;-)

    Miało oczywiście być 67,5kg ;-)

    KateHawke, Anna Stesia lubią tę wiadomość

    14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego