NOWY ROK - STYCZNIOWE TESTOWANIE
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika ja nie robię
Wole nie wiedzieć, że NIE jestem w ciąży tak szybko. Strach mnie obleciał. I wcale nie mam ciemnego moczu,wiec chyba szkoda sobie głowę zawracać. Testy czekaja, już chyba z 5 miesięcy temu kupione*starania od marca 2017
*iui x 3 - nieudane
- I - 17.07.2020: 1 pęcherzyk,
- II - 10.09.2020: 2 pęcherzyki,
- III - 9.12.2020: 2 pęcherzyki.
*I ivf - krótki protokół, 15 pecherzyków - 3 komórki - 2 zarodki:
- I FET 27.08.2021 (57cs) - 3 dniowy Maluch
11dpt- beta88,9, prog16,1
13dpt- beta218,9, prog14,3
19dpt -beta 2541, prog 16,6
26dpt- ❤
28.10.2021 poronienie zatrzymane (Aniołek 8tc-11tc)
- II FET 13.01.2022 (59cs)- 6-dniowy Maluch 4ba
6dpt- beta 0, prog 12,5
11dpt -beta 0, prog 40,33
*II ivf - dlugi protokół (7 komórek, 2 zarodki)
- I FET - 3 Dniowy Maluch - beta 0
- II FET 23.012023 - zarodek 4BB
5dpt bladzioch
7dpt negatyw
10dpt beta 0 -
U mnie niestety null buuuu, idę zjeść należna mi paczkę chipsów na pocieszenie a w ciąże zajdę w nast miesiącu2019 początek - strata, 10 tc
Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️
Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań -
reset wrote:Anaaa, skopiowałam tam jeszcze jeden podpunkt: "prace w pozycji wymuszonej;" - to się tyczy i osób przy biurkach, i w laboratoriach i np. manicurzystek.
-
Nowa, tulę
Ja już przestałam robić testy, stwierdziłam, że to nie ma sensunowa na dzielni lubi tę wiadomość
Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość.
Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie
11 CS
LH/FSH w normie
Prolaktyna 24.9
Anemia
Szelazo+KwasFoliowy
1cs z Castagnusem -
nick nieaktualnyKargo31 wrote:Monika ja nie robię
Wole nie wiedzieć, że NIE jestem w ciąży tak szybko. Strach mnie obleciał. I wcale nie mam ciemnego moczu,wiec chyba szkoda sobie głowę zawracać. Testy czekaja, już chyba z 5 miesięcy temu kupioneKargo31, Rucola, Bajkaaa lubią tę wiadomość
-
lamka wrote:Reset umowa o pracę na czas nieokreślony.
Lamka - kobieta w ciąży nie może wykonywać prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia. Jeśli dotychczas wykonywała taką pracę, pracodawca ma obowiązek przenieść ją na inne stanowisko pracy, które nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia jej i dziecka, lub – jeśli jest to niemożliwe – powinien zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy. Pracownica nie może jednak na tym stracić finansowo i za ten czas zachowuje prawo do dotychczasowego wynagrodzenia. Jeżeli na nowym stanowisku otrzymywałyby niższe wynagrodzenie, przysługuje jej dodatek wyrównawczy.
W sytuacjach wyjątkowych, podyktowanych np. stanem zdrowia kobiety w ciąży, może zostać orzeczone przeciwwskazanie do wykonywania przez nią dotychczasowej pracy. W takiej sytuacji pracownica musi przedłożyć pracodawcy orzeczenie lekarskie, które wydawane jest w formie zaświadczenia. A on powinien się do tego orzeczenia zastosować
Od 1 maja 2017 roku, praca w pozycji stojącej nie może być wykonywana dłużej, niż przez 15 minut bez przerwy. A taka przerwa to 15 minut. (to zgodnie z rozporządzeniem, które linkowałam wcześniej).
Teraz tak: są różne wersje co do tego, kto powinien wydać zaświadczenie. Uznaje się, że zaświadczenie takie powinien wydać lekarz medycyny pracy, ale wielu pracodawców honoruje też zaświadczenia od ginekologa (przy czym chyba nie muszą).
Na zaświadczeniu powinno być stwierdzenie przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania dotychczasowej pracy, które uzasadniają przeniesienie pracownicy do innej pracy, a jeżeli jest to niemożliwe, zwolnienie jej z obowiązku świadczenia pracy na czas niezbędny albo zmianę warunków pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku pracy lub skrócenie czasu pracy lub przeniesienie pracownicy do innej pracy, a jeżeli jest to niemożliwe, zwolnienie jej na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy.
Pytanie, czy Twój pracodawca jest w ogóle w stanie zapewnić Ci pracę w trybie stoisz - odpoczywasz? Jeśli nie i jeśli uzyskasz zaświadczenie, musi Cię przenieść na inne stanowisko albo zwolnić z obowiązku świadczenia pracy (a nie w ogóle zwolnić z pracy).
Aha, w żadnym wypadku (nawet jakbyś chciała) pracodawca nie może pozwolić Ci na pracę powyżej 8 godzin dziennie! (nawet jeśli np. pracujesz w trybie 12 godzin pracy i następnego dnia wolne to w ciąży Ci nie wolno).
Od strony praktycznej - pytanie, czy na tym etapie ciąży nie lepiej wziąć zwolnienie lekarskie (jeśli dostaniesz ciążowe to masz 100% płatne).
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLena21 wrote:Asiek odnośnie umowy to wg mnie nie może Cię zwolnić (chyba, że będzie miał podstawy do zwolnienia dyscyplinarnego), co więcej jeśli zakończenie umowy na czas określony przypada po 12 tygodniu ciąży a przed porodem, to pracodawca jest zobowiązany przedłużyć ją do dnia porodu. W takim wypadku przysługuje Ci również „macierzyński” - choć zobowiązanie przejmuje ZUS i nie jest to już okres liczony do lat pracy itd. Z tego ci wiem to wtedy nie przysługuje również wychowawczy.
Tak mi się też wydaje podstaw do dysplinarki napewno nie ma i nie będzie aczkolwiek jest to firma prywatna a niestety wiemy jakie są realia dzisiaj, troszkę mnie pocieszylas... Aczkolwiek najważniejszy jest kropek mam nadzieję że będzie pięknie się rozwijał praca na drugim planie aczkolwiek wiadomo fajnie by było żeby drugi dochód został zwłaszcza teraz.... Jedno wiem po przejściach czyli poronieniu zrobię absolutnie wszystko żeby tym razem się udało także jeśli l4 ma pomóc to napewno z niego skorzystam.......
PS. Cała ja jeszcze nie wiem jak beta przyrasta i czy wszystko dobrze a już gdybym i planuje..... No masakra jakaś :p -
-Monika- wrote:Ouuuuuuć No to pojemy razem, nie będziesz sama.
Eh, ciężkie życie z tym testowaniem. Ale od tego cyklu klinika, wierze ze kilka miesięcy i zaskoczy na bank
2019 początek - strata, 10 tc
Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️
Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań -
Amy, gratuluję serduszka cudowne wieści!
Bocianiątko, kciuki za owulkę! Niech dorodne jajco szybko pęka
Bea, cieszę się, że nie skończyło się to zabiegiem.
Czy Bunia lub Nika się odzywały?
A ja zostawiam Wam świeżą porcję dziewczęcych wirusków, która chętna niech łapie
&&&&&####%%%%%%%%%%%%&&&&&&&&&&&&&!!!!!!!!!!!Lunaris, Kargo31, Morusek, Kolorowapani, KateHawke, Bea25, Karma88, Jedna_z_Wielu, Bocianiątko, Czrna 81, Diamond92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
lamka wrote:Reset dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
Czy jeśli powiem właścicielce firmy przed otrzymaniem zaświadczenia lekarskiego, to coś może mi grozić?
Nic Ci nie grozi, ryzykujesz tylko tym, że każe Ci przynieść zaświadczenie, gdy nie uwierzy na słowo.
No i tyle, że ujawnisz się z ciążą, co nie zawsze każdy chce na początku robić.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyreset wrote:Nic Ci nie grozi, ryzykujesz tylko tym, że każe Ci przynieść zaświadczenie, gdy nie uwierzy na słowo.
No i tyle, że ujawnisz się z ciążą, co nie zawsze każdy chce na początku robić. -
Asiek - jak mi przekleisz swoje pytanie, też spróbuję pomóc, ale nie widzę głównego posta, tylko teraz dyskusję powyżej.
Summer - ani Nika, ani Bunia nie dały znaku życia
lamka wrote:Akurat na to drugie mam wykicane, więc chyba zadzwonię. Jeszcze raz dziękuję. Jeśli mogę się jakoś odwdzięczyć to pisz
Ty o siebie dbaj i zarażaj wiruskami - to mi wystarczy w ramach odwdzięczenia :*
nick nieaktualny
-
Lamka ja tam postarałabym się o L4 jak naszybciej - nawet od rodzinnego zanim pójdziesz do gina w lutym, MYŚL O SOBIE a przede wszystkim o MALEŃSTWIE - praca stojąca przez tyle godzin... dmuchałabym na zimne :* :* :*
Nowa który to Twój dpo?? -
Summer! Gratuluje! Ja poproszę kucyczkowe wirusy
summer86, Bocianiątko lubią tę wiadomość
-
Nowa_na_dzielni fak szit i kupa