Forum W oczekiwaniu na testowanie Początek lata na początek ciąży :):) Czerwcowe testowanie 2019
Odpowiedz

Początek lata na początek ciąży :):) Czerwcowe testowanie 2019

Oceń ten wątek:
  • szona Autorytet
    Postów: 5154 12116

    Wysłany: 29 maja 2019, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelll26 wrote:
    Tak jasne, rozumiem. Tylko dla mnie jako laika myślałam, ze to badanie da mi do wykonania gdy będę miała odpowiedni już poziom prolaktyny, a wiec najpierw do tego doprowadzimy.
    Zaznaczę, ze moja siostra również przy wysokiej prolaktynie( w jej przypadku również tsh podwyższone) brała leki, oprócz tego miała stymulację lametta i udało jej się zajść, a lekarz nie zlecił ani AMH ani badania na wrogość nasienia. Stad tez moje pytanie do Was, bo po prostu się w tym gubię. Moje wrażenia po wizycie u pani Doktor, były jakie były i stad ta podejrzliwość. Wiecie, szybka wizyta, bez empatii, której oczekuje się od lekarza...
    Niestety z powodu przeprowadzki poszukuje dopiero w nowym miejscu zamieszkania kogoś zaufanego, a to nie jest takie proste... :(

    Ja przy prolaktynie 55, przy normie do 23, rzuciłam się na bromergon jak szczerbaty na suchary. Okazuje się tymczasem, że jeśli owulacja występuje niezakłócona, to leczenie podwyższonej prolaktyny jest zbędne. Mnie skierowano na badanie krwi na makroprolaktyne i wyszło, u mnie prolaktyna po prostu gorzej się wydala i dlatego jej poziom we krwi wydaje się większy. Nie wpływa to jednak na owulacje.

    Progesteron dobrze zbadać 7 dpo i zobaczyć jaki jest jego poziom. W 9-10 dpo można zobaczyc jak wyglada spadek.

    AMH jest bardzo ważne przed każda stymulacja, dziwne wiec, ze siostra miała stymulację bez badania.

    Ochmanka lubi tę wiadomość

    10 cs po cb.
    Dzieciaku, dlaczego upór masz po matce...

    ▪️Lh, Fsh, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron, Testosteron ✔️
    ▪️Mycoplasma, Chlamydia, Ureaplasma ✔️
    ▪️HBs, antyHCV, różyczka, toxo, VDRL, antyHBc, cytomegalia - ✔️
    ▪️P/c p. kardiolipinie IgG/IgM - ✔️
    ▪️P/c p. beta-2 glikoproteinie-1 IgG/IgM - ✔️
    ▪️Antykoagulant toczniowy - ✔️
    ▪️Kariotypy - ✔️
    ▪️białko C i S - ✔️
    ▪️ASA i AOA - ✔️
    ▪️sonoHSG - 10.2019r. - oba jajowody drożne - ✔️
    ▪️helicobacter pylori - ❓
    🔺Homocysteina: ok. 7
    🔺AMH - 2,83
    🔺TSH: 1,3
    🔺ft4: 1,07 (0,7-1,48)
    🔺aTPO: 5,16 (0,00-5,61)
    🔺aTG 1,58 (0,00-4,11)
    🔺żelazo 137 (50-170)
    🔺glukoza 88, insulina 3,7, homa IR - 0,8
    ✖️MTHFR C677T - homo
    ✖️PAI-1 4G/5G - hetero
    ✖️Torbiel 14 mm - endometrioza?

    🚀 morfologia - 4%->11%->28%
    /ruch/ilość/koncentracja - ok

    Maj: ANA4
    Czerwiec: subpopulacje limfocytów
  • Angelll26 Koleżanka
    Postów: 45 18

    Wysłany: 29 maja 2019, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Ja przy prolaktynie 55, przy normie do 23, rzuciłam się na bromergon jak szczerbaty na suchary. Okazuje się tymczasem, że jeśli owulacja występuje niezakłócona, to leczenie podwyższonej prolaktyny jest zbędne. Mnie skierowano na badanie krwi na makroprolaktyne i wyszło, u mnie prolaktyna po prostu gorzej się wydala i dlatego jej poziom we krwi wydaje się większy. Nie wpływa to jednak na owulacje.

    Progesteron dobrze zbadać 7 dpo i zobaczyć jaki jest jego poziom. W 9-10 dpo można zobaczyc jak wyglada spadek.

    AMH jest bardzo ważne przed każda stymulacja, dziwne wiec, ze siostra miała stymulację bez badania.
    Dzięki Szona za wiadomość :)
    Ja podobnie jak Ty liczyłam na bromergon i obraziłam się jak małe dziecko, ze go nie dostałam...
    Uspokoilyscie mnie i będę cierpliwie robić po prostu resztę badań ;)

    szona lubi tę wiadomość

    Starania od 05.2018r.
    Pracujemy nad poprawą wyników nasienia.
    Morfologia 2%, mała koncentracja, ilość nasienia i osłabiony ruch plemników.
    Od czerwca stymulacja Aromkiem oraz Ovitrelle.
  • Upragniona niunia Ekspertka
    Postów: 198 93

    Wysłany: 29 maja 2019, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Jak dużo dzisiaj postów.
    Ja jutro z mężem na pierwsze badanie nasienia się wybieram. Chyba bardziej ja niż on się stresuje to, że ja mam problem to już wiemy a nie chciałabym żeby on się obwiniał dodatkowo... Więc mam nadzieje że będzie wszystko ok. Lepiej sprawdzić.
    Co do badania hsg, miałam 2 razy wykonywane, jedno w prywatnej klinice (nigdy więcej) a drugie w szpitalu (jak będę musiała to powtórzę).
    Jeżeli są zrosty, jest niedrożność to niestety, ale ból jest ogromny.( u mnie prawy jajowód niedrożny a lewy został udrożniony co potwierdziło drugie hsg)
    Zależy jeszcze jak długo lekarz się pastwi nad Tobą :) Ja tego bólu nie zapomnę, ledwo mogłam się na nogach utrzymać a właściwie z godzinę leżałam jeszcze po zabiegu.
    W szpitalu od razu uprzedziłam o swoich przeżyciach dostałam leki przeciwbólowe w zastrzyku i było o niebo lepiej.
    Nie idźcie na żywca. :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 19:24

    Zaczynamy starania od nowa. To jest ten czas.
    12.2017 - cp
    Starania od 10.06.2017

    Czeka nas inseminacja

    8668398a86dbc3dfd67e7b25e3cfba7e.png
  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1177 3184

    Wysłany: 29 maja 2019, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny lista testujących jest na 1 stronie tylko niżej . Jeśli którąś pominęłam to niech się przypomni i z góry przepraszam:) witam wszystkie nowe dziewczyny rozgoście się:)


    Pati wstępnie Cię zapisuję na 23 a jak coś to daj znać:*

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 21:59

    Nuch, szona, Kittinka83 lubią tę wiadomość

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06:

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • Misiaa Autorytet
    Postów: 1528 2266

    Wysłany: 29 maja 2019, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika ja poproszę o dopisanie na 16.06.. :)

    Co do HSG miałam je robione w poprzednim cyklu..byłam tak przed tym badaniem przestraszona że myślałam że się wycofam tyle się naczytałam, a tymczasem moim zdaniem badanie było po prostu niekomfortowe... wprowadzenie wziernika mało przyjemne. Delikatnie czułam ból przy wprowadzaniu kontrastu ale to może ok 2 minut.. z tym że ja miałam wszystko drożne więc może stąd nie było niewiadomo jakiego bólu.
    Lekarz mi mówił że pierwsze 3 cykle po hsg są najbardziej płodne zatem czekam za efektem :p

    Angelika1313, Iseko lubią tę wiadomość

    24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB

    Acard, metformax1700, clexan, luteina
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6729 6044

    Wysłany: 29 maja 2019, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Angelika ja poproszę o dopisanie na 16.06.. :)

    Co do HSG miałam je robione w poprzednim cyklu..byłam tak przed tym badaniem przestraszona że myślałam że się wycofam tyle się naczytałam, a tymczasem moim zdaniem badanie było po prostu niekomfortowe... wprowadzenie wziernika mało przyjemne. Delikatnie czułam ból przy wprowadzaniu kontrastu ale to może ok 2 minut.. z tym że ja miałam wszystko drożne więc może stąd nie było niewiadomo jakiego bólu.
    Lekarz mi mówił że pierwsze 3 cykle po hsg są najbardziej płodne zatem czekam za efektem :p
    Misia mialam identyko odczucia przy hsg jak TY ;) Ale tez wszystko drozne wiec moze dlatego.To zdecydowanie nie był najgorszy ból w moim zyciu.I tez niepotrzebnie sie nastraszyłam.Polecam wszystkim przed łyknąc relanium :D

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2114 2866

    Wysłany: 29 maja 2019, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika1313 wrote:
    Dziewczyny lista testujących jest na 1 stronie tylko niżej . Jeśli którąś pominęłam to niech się przypomni i z góry przepraszam:) witam wszystkie nowe dziewczyny rozgoście się:)


    Pati wstępnie Cię zapisuję na 23 a jak coś to daj znać:*

    Ok , dziękuję kochana. Zobaczymy jak to będzie, kiedy będzie owulka..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 22:18

    Angelika1313 lubi tę wiadomość

    Dvfbp1.png
    Starania o pierwsze maleństwo od 12.2018
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]

    Niedoczynność tarczycy,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G hetero

    14.10 II kreski
    30.10 - Jest ❤
    21.05 - 2967 g 😍
    04.06 - następna wizyta
    Euthyrox 100, acard 150
  • Olga_89 Autorytet
    Postów: 1151 2429

    Wysłany: 30 maja 2019, 00:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem nadal z wami I bardzo ale to bardzo wam kibicuje!!! :*

    Angelika1313, Pati96, Nuch, szona, Malgonia, ElfiaKsiężniczka, Iseko, MonikA_89!, OO83, Ochmanka lubią tę wiadomość

    8p3oskjozzzi1rdx.png
    Udzial w badaniach lkinicznych, Kriobank Bialystok-IVF
    AMH 8.62
    lekko Policystyczne jajniki
    07.03. 19 transfer 5 dniowego kropka 4AA
    mamy jeszcze:❄️❄️❄️
    15.03.19 8dpt beta 0
    Crio 05.04.19 4AA
    9dpt--> beta 178 😍 prog 15.53... 11dpt--> beta 389 😊 18dpt-->beta 8630 😄
    05.05--> serce wali jak dzwon :) <3 mamy 11mm :)
    07.07.19--> znamy plec :) chlopczyk! Gabrys <3
  • szona Autorytet
    Postów: 5154 12116

    Wysłany: 30 maja 2019, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olga_89 wrote:
    Dziewczyny jestem nadal z wami I bardzo ale to bardzo wam kibicuje!!! :*


    A jak się czujesz? Co u Ciebie i kropka? :)

    Olga_89 lubi tę wiadomość

    10 cs po cb.
    Dzieciaku, dlaczego upór masz po matce...

    ▪️Lh, Fsh, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron, Testosteron ✔️
    ▪️Mycoplasma, Chlamydia, Ureaplasma ✔️
    ▪️HBs, antyHCV, różyczka, toxo, VDRL, antyHBc, cytomegalia - ✔️
    ▪️P/c p. kardiolipinie IgG/IgM - ✔️
    ▪️P/c p. beta-2 glikoproteinie-1 IgG/IgM - ✔️
    ▪️Antykoagulant toczniowy - ✔️
    ▪️Kariotypy - ✔️
    ▪️białko C i S - ✔️
    ▪️ASA i AOA - ✔️
    ▪️sonoHSG - 10.2019r. - oba jajowody drożne - ✔️
    ▪️helicobacter pylori - ❓
    🔺Homocysteina: ok. 7
    🔺AMH - 2,83
    🔺TSH: 1,3
    🔺ft4: 1,07 (0,7-1,48)
    🔺aTPO: 5,16 (0,00-5,61)
    🔺aTG 1,58 (0,00-4,11)
    🔺żelazo 137 (50-170)
    🔺glukoza 88, insulina 3,7, homa IR - 0,8
    ✖️MTHFR C677T - homo
    ✖️PAI-1 4G/5G - hetero
    ✖️Torbiel 14 mm - endometrioza?

    🚀 morfologia - 4%->11%->28%
    /ruch/ilość/koncentracja - ok

    Maj: ANA4
    Czerwiec: subpopulacje limfocytów
  • inika Nowa
    Postów: 4 19

    Wysłany: 30 maja 2019, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy mogę się przyłączyć? :)

    Planuję testowanie 2 czerwca, to będzie mój 10 dpo.

    Nuch, Pati96, Kittinka83, szona, Malgonia, okularnica91, ElfiaKsiężniczka, Iseko lubią tę wiadomość

    6 cs
    308194085e33704a0d4647ffdd07267b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 maja 2019, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj inika :)
    Ja też testuję 2 czerwca :))
    Powodzenia! mam nadzieję, że uda nam się zobaczyć II kresunie :)

    inika, okularnica91 lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 maja 2019, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2019, 21:32

    Kittinka83, inika lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 maja 2019, 10:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuch wrote:
    Kittinka & inika Wasze testowanie juz zaraz! Cudownie bedzie zaczac miesiac od II ;)

    No już w niedziele :)
    plamień jeszcze nie mam, temperatura dalej w górze..czyli okresu przez najbliższe 3 dni być nie powinno ;)

    Malgonia lubi tę wiadomość

  • Melissa93 Przyjaciółka
    Postów: 75 220

    Wysłany: 30 maja 2019, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny (;
    Proszę o zapisanie na 4.06. A jak się nie uda, to zaczynamy z M. porządną diagnostykę - czas najwyższy! (:
    Trzymam mocno kciuki za wszystkie testujące *;

    Nuch, Kittinka83 lubią tę wiadomość

    67wdp2.png
    marzec 2019 - CB
    29.06 - II
    23.07 - dwa Okruszki ❤️❤️
  • alis132 Autorytet
    Postów: 601 180

    Wysłany: 30 maja 2019, 12:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) chciałabym do Was dołączyć :)
    jestem bodajże 3dpo , u lekarza byłam we wtorek 28.05.2019 i potwwierdził że jest po owulacji chociaż to 13 dc :) dziś pojawił się kremowy śluz :o

    Angelika1313 lubi tę wiadomość

    7a819b979390c103fc0c3a675af9e29c.png
  • szona Autorytet
    Postów: 5154 12116

    Wysłany: 30 maja 2019, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alis132 wrote:
    Cześć dziewczyny :) chciałabym do Was dołączyć :)
    jestem bodajże 3dpo , u lekarza byłam we wtorek 28.05.2019 i potwwierdził że jest po owulacji chociaż to 13 dc :) dziś pojawił się kremowy śluz :o

    Kremowy śluz występuje u mnie w każdym cyklu od razu po owu :)

    Angelika1313, alis132 lubią tę wiadomość

    10 cs po cb.
    Dzieciaku, dlaczego upór masz po matce...

    ▪️Lh, Fsh, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron, Testosteron ✔️
    ▪️Mycoplasma, Chlamydia, Ureaplasma ✔️
    ▪️HBs, antyHCV, różyczka, toxo, VDRL, antyHBc, cytomegalia - ✔️
    ▪️P/c p. kardiolipinie IgG/IgM - ✔️
    ▪️P/c p. beta-2 glikoproteinie-1 IgG/IgM - ✔️
    ▪️Antykoagulant toczniowy - ✔️
    ▪️Kariotypy - ✔️
    ▪️białko C i S - ✔️
    ▪️ASA i AOA - ✔️
    ▪️sonoHSG - 10.2019r. - oba jajowody drożne - ✔️
    ▪️helicobacter pylori - ❓
    🔺Homocysteina: ok. 7
    🔺AMH - 2,83
    🔺TSH: 1,3
    🔺ft4: 1,07 (0,7-1,48)
    🔺aTPO: 5,16 (0,00-5,61)
    🔺aTG 1,58 (0,00-4,11)
    🔺żelazo 137 (50-170)
    🔺glukoza 88, insulina 3,7, homa IR - 0,8
    ✖️MTHFR C677T - homo
    ✖️PAI-1 4G/5G - hetero
    ✖️Torbiel 14 mm - endometrioza?

    🚀 morfologia - 4%->11%->28%
    /ruch/ilość/koncentracja - ok

    Maj: ANA4
    Czerwiec: subpopulacje limfocytów
  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1177 3184

    Wysłany: 30 maja 2019, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliss u mnie też od owu jest taki śluz ;* na kiedy Cię wpisać? 🤗🤗

    alis132 lubi tę wiadomość

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06:

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • alis132 Autorytet
    Postów: 601 180

    Wysłany: 30 maja 2019, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    można wpisać na 08.06 :)

    Angelika1313 lubi tę wiadomość

    7a819b979390c103fc0c3a675af9e29c.png
  • ElfiaKsiężniczka Autorytet
    Postów: 2976 4709

    Wysłany: 30 maja 2019, 15:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelll26 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Mam nadzieje, ze czerwiec będzie dla nas łaskawy! ☺️
    Czy mogę dołączyć na testowanie 23 czerwca?

    Staram się już od roku,
    Wczoraj miałam wizytę u lekarza, na której przyznałam się do starań i porażek, jestem bardzo zawiedziona całym przebiegiem wizyty. Przezornie poszłam na wizytę z wykonanymi badaniami hormonów w 2 dniu cyklu: tsh, prolaktyny,fsh, testosteronu, lh, f3,f4.Podwyższona mam prolatyne, norma do 25, a ja mam 37.
    Zaczelam brać ziołowe tabletki Castagnus. Przeczytałam, ze naturalnie zbijają prolaktyne, jednak nie łudzę się, ze przy takim przekroczeniu jak u mnie coś wskórają...może jakieś macie doświadczenia?
    Zdaje sobie sprawę, ze czeka mnie badanie progesteronu, ale muszę poczekać na druga fazę cyklu.
    Teraz moje pytanie do Was kochane, czy na typ etapie miałyście zlecane już AMH? Lekarka mi je zleciła, jak i np. badanie na wrogość śluzu.
    Czy któraś miała podobnie? Ja na chłopski rozum myślałam, ze zaczniemy od najczęstszej przyczyny problemów i zabijemy prolaktyne... jestem ciekawa jak to wyglądało u Was. Dajcie znać kochane, bo ja już wariuje.
    Kochana, AMH warto znać jak najszybciej, dzięki temu możesz uniknąć wielu niepotrzebnych badań i leków. Wolałabym zeby moja ginekolog tez od razu zleciła mi zbadanie amh. Bedziesz przynajmniej wiedziala na czym stoisz.

    Obdnp2.png

    TQckp1.png

    Starania od czerwca 2018
    niskie AMH 😢 (POF)
    ON:
    Morfologia 5%,

    Marzec - CLO - BYŁY OWULACJE 😊
    Leczenie start
    04.04.2019 - Artvimed Kraków
    28.05. Decyzja o AZ
    Maj - lipiec kompletowanie badań
    29.10 przygotowaniem do transferu ☺
    15.11.2019 transfer ❄ 4.1.1. 7dpt i 10 dpt <0,1😢
    03.01.2020 histeroskopia diagnostyczna - mikropolipy w macicy, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego. 🎉
    10.02.2020. FET ❄4.1.1
    6dpt II
    7dpt beta 32,77mIU/ml
    10dpt 154,20 mIU/ml
    14 dpt 1153,00 mIU/ml
    25dpt MAMY ❤️
    22.04.2020 prenatalne - dziewczynka 👧


    Zostań ze mną... ❤️🙏

    Zostały nam ❄❄

    ⚠️MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne
    ⚠️hiperinsulinemia
    💊acard 75, metyle, metforimina
  • Akmelap Znajoma
    Postów: 20 3

    Wysłany: 30 maja 2019, 17:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Trzymam za was wszystkie kciuki, jeśli można to zostanę dłużej i zatestuje 01.06. po pierwszej iui to będzie 13 dzień po zabiegu mam nadzieje, że tym razem to będzie to - A czucie podbrzusza to kwestia zmian jakie zachodzą A nie zblizajaca się @ =/

    Pozdrawiam Was :)

    inika, Kittinka83, Ochmanka lubią tę wiadomość

‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.