Polipy endometrialne
-
Hej dziewczyny, zwracam się do Was z z prośbą o poradę. Dwa miesiące temu byłam na monitoringu owulacji, lekarz podejrzewał polipa. Kazal przyjść pod koniec miesiaczki jak endo będzie cienkie żeby go potwierdzić. Okazało się że jest czysto, nic nie ma. Potem byłam na kolejnym monitoringu i nic nie widział. Teraz jestem u innego lekarza, jestem tuż przed owu, endometrium ma 12mm i zauważył polipa 11mm. Zastanawiam się co się dzieje czy to co miesięczny jakiś przerost endometrium który się złuszcza w trakcie okresu czy po prostu ten lekarz widzi tego samego polipa który wcześniej cały czas był a lekarz się wtedy pomylił?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2022, 18:14
Starania o pierwsze 👶
na luzie od 10.2021
na poważnie 02.2022
🙋♀️28
09.2022 TSH 2,7❌->10.2022 TSH 1,5 ✅
10.2022 polip 11mm ❌histeroskopia-> polip usunięty ✅
Suple: pregnastart, olej z wiesiołka
Od sierpnia: inozytol, kubeczek fertilily
🙋♂️ 32
08.2022 badanie nasienia koncentracja✅
morfologia 3% ❌
Suple:fertilman
Plan:
02.23 HSG
04/05.23 IUI -
Ciężko ocenić, czasem polip może się nie uwidocznić na usg. U mnie kilku lekarzy nie widziało... histeroskopia powie Ci prawdę.
Agn1000 lubi tę wiadomość
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka wrote:Ciężko ocenić, czasem polip może się nie uwidocznić na usg. U mnie kilku lekarzy nie widziało... histeroskopia powie Ci prawdę.
Chyba faktycznie bez histeroskopii się nie obędzie bo wolałabym się upewnić niż trącić cykl za cyklem.. 🙄 Dzięki za odpowiedź. Będę nalegać na histeroStarania o pierwsze 👶
na luzie od 10.2021
na poważnie 02.2022
🙋♀️28
09.2022 TSH 2,7❌->10.2022 TSH 1,5 ✅
10.2022 polip 11mm ❌histeroskopia-> polip usunięty ✅
Suple: pregnastart, olej z wiesiołka
Od sierpnia: inozytol, kubeczek fertilily
🙋♂️ 32
08.2022 badanie nasienia koncentracja✅
morfologia 3% ❌
Suple:fertilman
Plan:
02.23 HSG
04/05.23 IUI -
Agn1000 wrote:Hej dziewczyny, zwracam się do Was z z prośbą o poradę. Dwa miesiące temu byłam na monitoringu owulacji, lekarz podejrzewał polipa. Kazal przyjść pod koniec miesiaczki jak endo będzie cienkie żeby go potwierdzić. Okazało się że jest czysto, nic nie ma. Potem byłam na kolejnym monitoringu i nic nie widział. Teraz jestem u innego lekarza, jestem tuż przed owu, endometrium ma 12mm i zauważył polipa 11mm. Zastanawiam się co się dzieje czy to co miesięczny jakiś przerost endometrium który się złuszcza w trakcie okresu czy po prostu ten lekarz widzi tego samego polipa który wcześniej cały czas był a lekarz się wtedy pomylił?
U mnie było podobnie jeden lekarz widział polipa, poszłam potem na usg do innego żeby potwierdzić i powiedział że nie ma 🤷♀️ następnie poszłam do kliniki i Pani Doktor potwierdziła że jest, powiedziała że najlepiej widoczny jest w 1 fazie cyklu jak endometrium nie jest jeszcze duże. Ja zdecydowałam się na histeroskopie. Polip jednak był i to duży. Myślę że chyba jednak warto to sprawdzićWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2022, 09:06
-