Polopiryna we wczesnej ciąży
-
Jak w temacie. Podobno nie można, tak mówi ulotka. A co jak się już wzięło, jakie konsekwencje ? Jaka dawka jest jeszcze bezpieczna?
Znalazłam coś o wadach wrodzonych, rozszczep podniebienia, problemy z krzepliwością, wady serca płodu.
W ciąży chyba nie jestem ale w drugiej fazie cyklu brałam polopiryne zupełnie nieświadoma zagrozenia. -
Spokojnie, prawda jest taka, że dziecko jest doskonale chronione przez pierwsze dwa tygodnie pod tym względem - trochę tak jakby organizm miał świadomość, że nie wiemy o ciąży i musi się sam bronić przed takimi wpadkami.
Nie sądzę też, aby od paru polopiryn coś się stało, rzecz jasna należy unikać wszelkich leków w ciąży, ale nie ma też co wpadać w panikę od wzięcia jednej tabletki.
Nie wiadomo jaka dawka jest bezpieczna, nikt nie jest na tyle szalony, aby testować na ciężarnych od jakiej dawki wyjdą wady płodu Lepiej unikać, ale nie warto też jakoś wielce przeżywać jak się na samym początku parę wzięło tabletek.
Tak to mawia moja babcia: jak jest już po ptokach, to nic ino siąść i na spokojnie czekać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 14:46
Bergo lubi tę wiadomość
-