X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie TSH, prolaktyna, progesteron… czy jest szansa?
Odpowiedz

TSH, prolaktyna, progesteron… czy jest szansa?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Wister12 Znajoma

Wysłany: 22 sierpnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.

27👩🏻❤️🧑🏻31
    Starania od 03.2025 (8 cs ⏳)

Hashimoto - TSH: 0,51 ✅
    Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
    Prolaktyna (4 dc): 28.1 ⚠️
    Ft4: 1,36 ✅
    Owulacje potwierdzone u gin ✅
    Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
    Cytologia ✅
    Badanie moczu ✅
    Morfologia ✅
    Wit. D ✅
  • Kirby Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy takim TSH nie można sobie ot tak odstawiać eutyroxu, bo rezultaty sama widzisz-jest jeszcze wyższe. Ten lek trzyma go na dobrym poziomie a wysokie TSH może przyniać się do poronień i problemów z zajściem w ciąże.

Starania od 07.2024
    ✅ Mąż -> wszystkie wyniki w normie

styczeń 2025: TSH, progesteron, estradiol etc ✅
    marzec 2025:👨‍⚕️Hashimoto
    kwiecień 2025: ANA9 -> PPJ (ANA23) ⚠️
    maj 2025: biopsja endometrium ⚠️ -> antybiotyk - Unidox Solutab 20 dni
    lipiec: ferrytyna ⬇️ -> suplementacja
    wrzesień 2025: badanie drożności ✅
    endokrynolog

💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio, selen, Kurkumina, żelazo
  • Sylaada Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wister12 wrote:
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.

Hej, super, że zadbałaś o wizytę u endokrynolog. Trzymaj się leków, one zbiją Ci TSH a jak widzisz na lek dobrze reagujesz:)
    Też miałam za wysokie TSH, biorę leki a badanie robię co miesiąc tak aby kontrolować dawkę w ustaleniu z lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 09:33

♀️ 90' ♂️ 90'
    Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
    1 IUI 30.06.25 ❌
    2 IUI 29.07.25 ❌ odwołana || starania naturalne
    2IUI 26.08.25 ❌
    10.25 biopsja endometrium?
    Kwalifikacja IVF 16.10

Badania 09.25
    B12 721,0
    Kwas foliowy 10,6
    Prolaktyna 21,70
    D3 32,9
    Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0

USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
    USG piersi 🆗 🗓️07.25
    TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
    AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25
    Drożność jajowodów 🆗 04.25
    Cykle naturalne 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin
    Omega 3 healthlabs
    💊 Leki:
    Euthyrox N50
    🎩 badania nasienia 🆗
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ