X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie TSH, prolaktyna, progesteron… czy jest szansa?
Odpowiedz

TSH, prolaktyna, progesteron… czy jest szansa?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Wister12 Debiutantka

Wysłany: 22 sierpnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.

27👩🏻❤️🧑🏻31
    Starania od 03.2025 (6 cs 💔)

Hashimoto - TSH: 1.13 (05.25) - 4.35 (08.25) 🥶 - euthyrox 25 - wizyta u Endo 27.08
    Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
    Prolaktyna (8 dpo): 51,7 🥶
    Owulacje potwierdzone u gin ✅
    Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
    Cytologia ✅
    Badanie moczu ✅
    Morfologia ✅
    Wit. D ✅
  • Kirby Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy takim TSH nie można sobie ot tak odstawiać eutyroxu, bo rezultaty sama widzisz-jest jeszcze wyższe. Ten lek trzyma go na dobrym poziomie a wysokie TSH może przyniać się do poronień i problemów z zajściem w ciąże.

Starania od 07.2024
    ✅ Mąż -> wszystkie wyniki w normie

styczeń 2025: TSH, progesteron, estradiol etc ✅
    marzec 2025:👨‍⚕️Hashimoto
    kwiecień 2025: ANA9 ❌ -> PPJ (ANA23) ❌
    maj 2025: biopsja endometrium ❌
    czerwiec 2025: antybiotyk - Unidox Solutab 20 dni
    lipiec: ferrytyna ❌

🗓️wrzesień 2025: badanie drożności

💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio
    Kurkumina, żelazo
  • Sylaada Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wister12 wrote:
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.

Hej, super, że zadbałaś o wizytę u endokrynolog. Trzymaj się leków, one zbiją Ci TSH a jak widzisz na lek dobrze reagujesz:)
    Też miałam za wysokie TSH, biorę leki a badanie robię co miesiąc tak aby kontrolować dawkę w ustaleniu z lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 09:33

♀️ 90' ♂️ 90'

Starania od końca 2023

1 IUI 30.06.25 ❌
    Letrozole+Vagirux+Ovitrelle + Cyclogest
    Dwa pęcherzyki dominujace, zabieg udany 🤞
    Owulacja potwierdzona 01.07, pękły 2 pęcherzyki. Beta negatywna

2 IUI 29.07.25 ❌ odwołana || starania naturalne
    Letrozole+Vagirux+Ovitrelle + Cyclogest
    Owulacja potwierdzona 31.07, pękły 2 pęcherzyki 🤞Beta negatywna

2IUI 26.08.25
    Letrozole+Vagirux+Ovitrelle
    Jeden pęcherzyk dominujacy, zabieg udany. Owulacja potwierdzona 28.08 🤞

AMH 2,190 🆗
    TSH 0,6 🆗
    Drożność jajowodów 🆗

Cykl 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin
    Omega 3 healthlabs
    💊 Leki:
    Euthyrox N50

🎩 badania nasienia 🆗
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ