TSH, prolaktyna, progesteron… czy jest szansa?
-
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.27👩🏻❤️🧑🏻31
Starania od 03.2025 (6 cs 💔)
Hashimoto - TSH: 1.13 (05.25) - 4.35 (08.25) 🥶 - euthyrox 25 - wizyta u Endo 27.08
Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
Prolaktyna (8 dpo): 51,7 🥶
Owulacje potwierdzone u gin ✅
Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
Cytologia ✅
Badanie moczu ✅
Morfologia ✅
Wit. D ✅ -
Przy takim TSH nie można sobie ot tak odstawiać eutyroxu, bo rezultaty sama widzisz-jest jeszcze wyższe. Ten lek trzyma go na dobrym poziomie a wysokie TSH może przyniać się do poronień i problemów z zajściem w ciąże.Starania od 07.2024
✅ Mąż -> wszystkie wyniki w normie
styczeń 2025: TSH, progesteron, estradiol etc ✅
marzec 2025:👨⚕️Hashimoto
kwiecień 2025: ANA9 ❌ -> PPJ (ANA23) ❌
maj 2025: biopsja endometrium ❌
czerwiec 2025: antybiotyk - Unidox Solutab 20 dni
lipiec: ferrytyna ❌
🗓️wrzesień 2025: badanie drożności
💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio
Kurkumina, żelazo -
Wister12 wrote:Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.
Hej, super, że zadbałaś o wizytę u endokrynolog. Trzymaj się leków, one zbiją Ci TSH a jak widzisz na lek dobrze reagujesz:)
Też miałam za wysokie TSH, biorę leki a badanie robię co miesiąc tak aby kontrolować dawkę w ustaleniu z lekarzem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 09:33
♀️ 90' ♂️ 90'
Starania od końca 2023
1 IUI 30.06.25 ❌
Letrozole+Vagirux+Ovitrelle + Cyclogest
Dwa pęcherzyki dominujace, zabieg udany 🤞
Owulacja potwierdzona 01.07, pękły 2 pęcherzyki. Beta negatywna
2 IUI 29.07.25 ❌ odwołana || starania naturalne
Letrozole+Vagirux+Ovitrelle + Cyclogest
Owulacja potwierdzona 31.07, pękły 2 pęcherzyki 🤞Beta negatywna
2IUI 26.08.25
Letrozole+Vagirux+Ovitrelle
Jeden pęcherzyk dominujacy, zabieg udany. Owulacja potwierdzona 28.08 🤞