X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie TSH, prolaktyna, progesteron… czy jest szansa?
Odpowiedz

TSH, prolaktyna, progesteron… czy jest szansa?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Wister12 Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.

27👩🏻❤️🧑🏻31
    Starania o pierwszą kruszynkę 🧸 od 03.2025 (9 cs ⏳)

👩🏻Hashimoto - TSH: 0,51 ✅ -> Euthyrox N25
    Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
    Prolaktyna (4 dc): 28.1 ⚠️ -> Cyclodynon
    Ft4: 1,36 ✅
    Owulacje potwierdzone u gin ✅
    Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
    Cytologia ✅
    🧑🏻 Morfologia: 7% ✅
    Ruchliwość plemników: 60%✅

Suplementacja:
    👩🏻Neofolian, DHA+EPA, selen, magnez, B-Komplex, UroLact, wit. D
    🧑🏻Pregna ON
  • Kirby Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy takim TSH nie można sobie ot tak odstawiać eutyroxu, bo rezultaty sama widzisz-jest jeszcze wyższe. Ten lek trzyma go na dobrym poziomie a wysokie TSH może przyniać się do poronień i problemów z zajściem w ciąże.

Starania od 07.2024
    💁‍♂️✅

03.25 Hashimoto 👨‍⚕️
    04.25 ANA9 ➡️ PPJ (ANA23) ⚠️
    06.25 biopsja endometrium ⚠️ ➡️ antybiotyk
    08.25 ferrytyna ⬇️ suplementacja
    09.25 drożność z lipiodolem ✅
    24.10.25 ⏸️🥹
    25.10.25 β-hCG - 29,8 mlU/ml
    27.10.25 β-hCG - 98,0 mlU/ml
    30.10.25 β-hCG - 418,7 mlU/ml

💊 Pueria Uno, Letrox 25, Ultragestan
  • Sylaada Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wister12 wrote:
    Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, miałam nadzieję że nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że będę musiała radzić się na forach i ciąża przyjdzie mi tak jak to zaplanowałam, ale niestety… życie to nie bajka. Dziś po informacji że trzecia koleżanka z pracy w tym roku zaszła w ciążę (btw po pierwszym razie) załamałam się… Do rzeczy, staramy się z mężem od 6 miesięcy i nic. Już w tamtym roku wiedziałam że będziemy chcieli mieć dziecko, więc udałam się do ginekologa, wszystko ok, kazała brać kwas foliowy plus z racji tego że kiedyś miałam wysokie TSH, kazała zbadać pół roku przed rozpoczęciem starań i ewentualnie przepisała mi eutyrox 25 jakby TSH było za wysokie. W styczniu TSH 2.63, w maju 1.1, więc eutyroxu nie brałam. Po ostatnim rozczarowaniu stwierdziłam że w następnym cyklu sama sprawdzę sobie progesteron w 7 DPO. Dodatkowo wzięłam sobie od razu kontrolnie TSH i prolaktyne. No i się załamałam, TSH 4.35, prolaktyna 51.7, jedyne co to progesteron 19.9. Od 2 dni więc biorę eutyrox, wizytę u Endo mam w środę. Okres mam dostać we wtorek i wiem że z takim TSH na 99% ciąży nie ma, ale wciąż mam nadzieję i siedzę jak na szpilkach. Czy któraś z was z takim TSH zaszła w ciążę? Macie jakieś rady itp. Oszaleje… musiałam się wygadać.

Hej, super, że zadbałaś o wizytę u endokrynolog. Trzymaj się leków, one zbiją Ci TSH a jak widzisz na lek dobrze reagujesz:)
    Też miałam za wysokie TSH, biorę leki a badanie robię co miesiąc tak aby kontrolować dawkę w ustaleniu z lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 09:33

♀️ 90' ♂️ 90'
    Starania od 10.2023 Klinika od 09.2024
    1 IUI 30.06.25 ❌
    2 IUI 29.07.25 ❌ odwołana || starania naturalne
    2IUI 26.08.25 ❌
    Kwalifikacja IVF 16.10 ✅
    IVF, stymulacja 11.25? 💉Gonal, Mensinorm i Letrozole

Badania 09.25
    B12 721,0
    Kwas foliowy 10,6
    Prolaktyna 21,70
    D3 32,9
    Ferrytyna 55,3/ Żelazo 144,0

Cukrzyca typu mody 2
    USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - diagnoza łagodny stan endometriozy
    USG piersi 🆗 🗓️07.25
    TSH 0,6 🗓️07.25 - ➡️ 0,3070 🗓️ 09.25
    AMH 2,190 🗓️05.25 ➡️ 2,040 🗓️09.25 ➡️ 1,720 🗓️10.25
    Drożność jajowodów 🆗 04.25
    Cykle naturalne 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin, Endomesin, Endoover, L-arginina, Ubichinol, Wiesiołek (do owu)
    💊 Leki:
    Euthyrox N50
    🎩 badania nasienia 🆗
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ