W lutym Vergeet szczęście dała, oby w marcu też się wykazała 😂😂😂
-
WIADOMOŚĆ
-
kałamarnica 11 wrote:Vergeet a może dziś teścik? <kusiciel>
Tak, tak! Testujcie dziewczyny!! 😁✊🏻
Mam jakiś zjazd dopaminowy 😅😆. Mam nadzieję, że wyciągną mnie z niego Wasze piękne ⏸️!! 🤭🍀Vergeet, Misiula lubią tę wiadomość
💃'95🕴️'90
2 IUI ❌️
Plan:
🔜 07.25 Stymulacja IVF
➡️ 3 miesiące Dipherline i leczenia rozjechanych cytokin
➡️ 11/12.25 Pierwszy transfer?
Diagnostyka:
❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
❌ Immunologia: Brak wszystkich kirów implantacyjnych, kompletnie rozjechane cytokiny
➖ IO, BMI 22,9 📉
➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. AMH 08.24 2,3ng/ml, 07.25 2,8ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
✔️ histerkoskopia z biopsją endometrium CD56 i Cd138 OK, białko C i S ok, ANA ok
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
kałamarnica 11 wrote:Vergeet a może dziś teścik? <kusiciel>
Edit: mnie też kręci na okres już. Ale mam dupka to do czwartku pociągnę.
Babsi 31dc ale owulacja była w 20 dopiero.
Dzisiaj 11dpo.
Kałamarnica o to na dupku dociągniesz do testowania chociaż, u mnie pierwszy od czterech miesięcy cykl bez proga więc nie wiem czego się spodziewać 🙈Julia24, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
Starania o 1 bobasa 🍼 od 08/23
3 stymulacje letrozolem w 2024r.
22.01.25 ⏸️ -💔 ciąża biochemiczna
4.03.25 ⏸️ - 💔 (11tc poronienie samoistne)
👩🏼🦱
AMH 2.78 (10/24)—> 1,320 (06/25) 😮 (do sprawdzenia)
❌lekka IO- glucophage 500+500
❌Letrox50
✅Hormony (fsh, lh, prolaktyna, estradiol)
✅wit. D, E
✅ trombofilia brak
✅onkopakiet
📆W planie:
❔PAI-1
❔Kiry
❔kariotypy
🧔🏽♂️
❌ morfologia 4% ➡️ 0%
❌koncentracja 418mln ➡️ 84mln
✅ruch postępowy 21,82 ➡️ 47,32
✅test MAR
✅tarczyca, cukry
✅wit. D, E
✅onkopakiet
📆W planie:
❔kariotypy
📆 start cyklu —> 5.07
📆 28.07- wizyta u doktorka -
PaulinKA z tymi KIRami tez chętnie się dowiem co i jak bo tez zgłupłam już 😱 wydawało mi się ze trzeba zdobić je razem, czyli ona i on 🤔
Karootypy to chyba też razem ?
Vergeet dawaj nam tu ⏸️😘🥰
Ana pięknie 🥰 teraz już tylko czekać na ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 17:27
Vergeet lubi tę wiadomość
Starania od 04.2024 🌱
Klinika leczenia niepłodności 05.2025
👱🏼♀️ 29 lat
🆘 Endometrioza
✅ AMH 4,45 (09.2024) -> 4,63 (03.2025)
✅ Laparoskopia / jajowody drożne (03.2025)
✅ wymazy MUCHa (wyleczona ureapalsma) / pasożyty i Helicobakter pyroli (04.2025)
✅ przeciwciała p/plemnikom (05.2025)
✅ ANA1 1:80, ANA3
✅ cross-match 12,7 % (06.2025)
❌ Czynnik V(R2) hetero, MTHFR- hetero, PAI-1 homo
❌ USG piersi BIRADS-3 (04.2025)
❌ KIR BX (+ 2DS2, - 2DS1, - 2DS3, - 2DS5, - 3DS1)
👱🏼♂️33 lata
HLA-C C1C2
morf.1%, koncent. 34,54 mln, ruch post. 33%, HBA 71%, fragmentacja DNA 18,61%
✅ pasożyty, helicobakter pyroli -
Migotka96 wrote:PaulinKA z tymi KIRami tez chętnie się dowiem co i jak bo tez zgłupłam już 😱 wydawało mi się ze trzeba zdobić je razem, czyli ona i on 🤔
Karootypy to chyba też razem ?
No właśnie , dziewczyny , Insane, Aksandra, Research Masterka Julia, powiedzcie nam co i jak!
Kariotypy to razem, ale te KIRy to dla mnie zbyt skomplikowana logistyka kiedy kto i co bada....
@Vergeet no byłoby prze prze pięknie jakby nam Prowadząca tak swój tytułowy wątek otworzyła:)))
@Hopex2 u mnie mąż też zawsze daje Ovitrelle, również uważam że choć tyle może się zaangażować w te nieprzyjemne medyczne procedury;)
@Babsi a jak tam Festiwal Objawow, coś kuje, coś boli, coś sterczy? 🤣
@Molahonkeey haloo a jak Twoje objawy! Coś cicho siedzisz , nie podoba się to dla mnie! 🤭🤩
Dziewczyny co do mopowania przez roboty to wy jesteście perfekcyjne Panie Domu! Ja mam Roborocka od Xiaomi i przyznam że ręcznie mopuje podłogę od ruskiego roku, jak coś się w kuchni rozleje to po prostu na kolanach sobie to wymyje, ale na codzień to tylko Fafik... 😅
Męża czasem zagonie by kąty zwykłym odkurzaczem przeleciał....
Wstyd sie przyznać xD ale kotów, dzieci, piesków nie ma to może i tak się nie brudzi 🤭Hopex2 lubi tę wiadomość
21 cykl oczekiwania na Cud -znów przerwa, antybiotykoterapia...
👱♀️: LUF, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28, zapalenie endometrium, nadreaktywność NK, hipoglikemia reaktywna, IO
❌️ brak KIR: 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1.
✅wymazy, HSG, histeroskopia (usunięto polipy, udrożniono jajowód)
❌️8 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje
🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min
"Zes*am się, a nie dam się." -
PaulinKA wrote:No właśnie , dziewczyny , Insane, Aksandra, Research Masterka Julia, powiedzcie nam co i jak!
Kariotypy to razem, ale te KIRy to dla mnie zbyt skomplikowana logistyka kiedy kto i co bada....
@Vergeet no byłoby prze prze pięknie jakby nam Prowadząca tak swój tytułowy wątek otworzyła:)))
@Hopex2 u mnie mąż też zawsze daje Ovitrelle, również uważam że choć tyle może się zaangażować w te nieprzyjemne medyczne procedury;)
@Molahonkeey haloo a jak Twoje objawy! Coś cicho siedzisz , nie podoba się to dla mnie! 🤭🤩
Dziewczyny co do mopowania przez roboty to wy jesteście perfekcyjne Panie Domu! Ja mam Roborocka od Xiaomi i przyznam że ręcznie mopuje podłogę od ruskiego roku, jak coś się w kuchni rozleje to po prostu na kolanach sobie to wymyje, ale na codzień to tylko Fafik... 😅
Wstyd sie przyznać xD ale kotów, dzieci, piesków nie ma to może i tak się nie brudzi 🤭
Właśnie dziewczyny zapraszam na festiwal! Co jest z wami? 😁
Ja też nie jestem pedantką ani perfekcyjną Panią domu więc myślę że mi wystarczy, ten opis brzmi 100% jak ja więc zapisuje model 😁
PaulinKA, Julia24 lubią tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
👩🏼🦱
❌Letrox50
✅wit. D, E
✅ trombofilia brak
✅onkopakiet
📆W planie:
❔PAI-1
❔Kiry
❔kariotypy
🧔🏽♂️
❌ morfologia 4% ➡️ 0%
✅test MAR
✅tarczyca, cukry
✅wit. D, E
✅onkopakiet
📆W planie:
❔kariotypy
📆 start cyklu —> 5.07
PaulinKA wrote:No właśnie , dziewczyny , Insane, Aksandra, Research Masterka Julia, powiedzcie nam co i jak!
Wstyd sie przyznać xD ale kotów, dzieci, piesków nie ma to może i tak się nie brudzi 🤭
My robiliśmy tylko kariotypy. Kiry to też dla mnie czarna magia…PaulinKA lubi tę wiadomość
40 tc 💔
________
Walczymy o naszą tęczę 🌈
AMH 6,05
📅25.01 start stymulacji do in vitro
💉Menopur 75 j.m., Rekovelle 6 j.m., Orgalutran
📅 11.02 transfer 🥰 Zostań z nami Maluszku ❤️
19.02 beta 77,400 mIU/ml, progesteron 152,00 ng/ml
21.02 beta 169,000 mIU/ml (przyrost 119%)
28.02 beta 3207,000 mIU/ml, progesteron 183 ng/ml
11.03 mamy serduszko 🥹
-
Insane wrote:My robiliśmy tylko kariotypy. Kiry to też dla mnie czarna magia…
No i dobrze Insane ze nie musiałaś się w to wgryzać ❤️ ja bym chciała wiedzieć o płodności dużo dużo mniejVergeet, Insane lubią tę wiadomość
👱♀️: LUF, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28, zapalenie endometrium, nadreaktywność NK, hipoglikemia reaktywna, IO
🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min
Dziewczyny... coś Wam muszę jeszcze wyłożyć na tablicę. Temat, który we mnie drzemie i obawiam się, że jest bardzo ważnym powodem moich niepowodzeń, a który trochę zakopałam/wyparłam i udawałam, że go nie ma.
Ale dociera do mnie, że nie ucieknę przed tym już dalej.
Otóż... niemal dokładnie rok temu zaczęły mi się pojawiać bardzo dziwne pokrzywki wokół stawów kolanowych, łokciowych, skokowych i nadgarstkowych i na powiekach (takie swędzące okrągłe plamki/bąbelki) które znikały same po 2-3 godzinach. Myślałam, że mam na coś uczulenie, ale ta lokalizacja wokół stawów to tak średnio pasowała do tego. Brałam leki przeciwhistaminowe w dużych dawkach, ale te zmiany pojawiały się i znikały niezależnie od nich. Często gdy pojawiały się te zmiany miewałam też zaostrzenie astmy (choruję od dawna na astmę alergiczną, ale jest dobrze kontrolowana). No więc... wykonałam z moją lek. rodzinną wtedy cały szereg badań na różne zakażenia typowe, atypowe, posiewy kału itd, nawet byłam w szpitalu w oddziale Alergologicznym, bo to się w pewnym momencie bardzo nasiliło. Miałam szereg badań alergologicznych również, ale poza alergią na trawy, o której wiem, nic nie wyszło. Ostatecznie z tych badań wyszła mi borelioza ale tylko w klasie IgM, natomiast otrzymałam leczenie na 4 tygodnie, po którym te zmiany mi ustąpiły. Byłam szczęśliwym człowiekiem... przez chwilę. Bo od tamtej pory zawsze w okolicy gdy mam dostać miesiączki pojawia mi się pokrzywka powiek. Zawsze, co miesiąc. Czasami dzień, dwa przed okresem, czasami w dzień okresu.
Byłam z tym u dr Reumatolog, która wykonała mi szereg badań w kierunku chorób autoimmunologicznych, większość z nich wyszła ujemnie, jedynie w profilu ANA miałam wynik 1:1000 i graniczny wynik w odniesieniu do p/ciał antycentromerowych B, anty -DS DNA i dodatni dla anty-DFS70. Pani doktor, naprawdę mądry człowiek z niej, powiedziała mi - że to są wyniki graniczne i tak naprawdę mogą występować również u zdrowych osób. No i temat ucichł.
Czekałam do badania sonoHSG, (choć teraz myślę, że trzeba było już od razu wtedy we wrześniu lecieć z tym tematem), bo liczyłam, że może jajowody mam niedrożne i że to jest przyczyną niepowodzeń.
Jednak teraz dojrzałam do tego, że muszę ten temat rozgrzebać, choć boję się cholernie, że coś się okaże złego, że mój organizm sam odrzuca np zarodek, stąd pokrzywka zawsze przed okresem. Rozumiecie...
I właśnie siedzę w moich papierach, wynikach badań i zamierzam umówić się do dr Jarosz na konsultację. Może okaże się, że ja muszę brać jakieś leki immunosupresyjne, czy coś w tym rodzaju. Brzmi to strasznie, wiem. 😟
Wstydzę się tego, że przed tym uciekałam i boli mnie serce, że przez siebie samą (być może) straciłam te kilka miesięcy. Ale lepiej późno niż... później. Prawda?
Lżej mi jakoś jak Wam to wywaliłam. Choć czuję się taka ~immunologicznie ułomna. 🩹
Rozpisuję plan działania. Muszę to wyjaśnić zanim będę szła dalej.
@Aksandra, jeśli przebrnęłaś przez mój przydługi wywód to czy podpowiesz mi jakie jeszcze badania zrobić przed konsultacją z dr Jarosz? Wysyłam zaproszenie do przyjaciółek. Z góry dziękuję 😘
I wybaczcie, że takie smęty zarzuciłam... Dociera do mnie powoli, że w tym cyklu nic nie będzie i że ten temat woła o rozprawienie się z nim.
Dziękuję, że Was mam. 🍀😥❤Ola8999 lubi tę wiadomość
👱♀️'91: PCOS, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy, pokrzywka nawrotowa
• AMH 5.04 ng/mL (01.25r.)✅
• prog 7dpo 17.53 ng/mL ✅
• Euthyrox, Pregna start, Inozytol, Omega 3-6, Koenzym Q10, cynk, olej z wiesiołka, NAC
• ANA 1:100 ❌
• MTHFR heterozygota
• KIR haplotyp Bx✅
• crossmatch 37.8% ❌
👨'87
- liczba 🪱 w ejakulacie: 490mln ✅
- koncentracja 40mln/ml✅
- ruch postępowy 62% ✅
• Profertil Man
• HLAC 06, 15 - C2 ✅
🐱 '18 Kitku
• starania od: 08.2023r.
• monitorowane od: 02.2024r. - brak owulacji
• Lametta 4x owulacja ✅ ciąża ❌
• HSG (01.25r.) - niedrożność kanału szyjki - udrożniony ✅ jajowody drożne ✅
• od 05.25r. Invimed Kato - dr P.S.👩⚕
PLAN:
- indukcja immunosupresji pod kontrolą dr J: Equoral, Encorton, Hydroxychloroquine, Accofil, Acard💊
✨I (don't) know (if) it's worth it.✨ -
PaulinKA wrote:No i dobrze Insane ze nie musiałaś się w to wgryzać ❤️ ja bym chciała wiedzieć o płodności dużo dużo mniej
A ja chyba dopiero po ewentualnym 1 nieudanym transferze IVF zamierzam rozszerzać diagnostykę. Teraz finansowo skupiam się na dobrej suplementacji oraz IUI ☺️. Nie sądzę, żeby na tym etapie taka rozszerzona diagnostyka była potrzebna. Jeśli chodzi o takie podstawy do IVF to chyba wszystko mamy.Vergeet, PaulinKA lubią tę wiadomość
💃'95🕴️'90
2 IUI ❌️
Plan:
🔜 07.25 Stymulacja IVF
➡️ 3 miesiące Dipherline i leczenia rozjechanych cytokin
➡️ 11/12.25 Pierwszy transfer?
Diagnostyka:
❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
❌ Adenomioza rozproszona
❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
❌ Immunologia: Brak wszystkich kirów implantacyjnych, kompletnie rozjechane cytokiny
➖ IO, BMI 22,9 📉
➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
➖ Dominacja estrogenowa
✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. AMH 08.24 2,3ng/ml, 07.25 2,8ng/ml
✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
✔️ histerkoskopia z biopsją endometrium CD56 i Cd138 OK, białko C i S ok, ANA ok
✨ Just because it's taking time,
doesn't mean it's not happening. ✨ -
Miałam dobre chęci żeby zrobić dzisiaj test ale chyba wszechświat wie lepiej bo nie wyszła w całości kreska testowa nawet, nie wiem czy felerny test czy zbyt rozwodniony mocz. W każdym razie chwila prawdy będzie jutro rano- albo przyjdzie okres albo zdążę zrobić test 😁
PaulinKA, Molahonkeey, Misiula, Ola8999 lubią tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
👩🏼🦱
❌Letrox50
✅wit. D, E
✅ trombofilia brak
✅onkopakiet
📆W planie:
❔PAI-1
❔Kiry
❔kariotypy
🧔🏽♂️
❌ morfologia 4% ➡️ 0%
✅test MAR
✅tarczyca, cukry
✅wit. D, E
✅onkopakiet
📆W planie:
❔kariotypy
📆 start cyklu —> 5.07
kałamarnica 11 wrote:Dziewczyny... coś Wam muszę jeszcze wyłożyć na tablicę. Temat, który we mnie drzemie i obawiam się, że jest bardzo ważnym powodem moich niepowodzeń, a który trochę zakopałam/wyparłam i udawałam, że go nie ma.
Ale dociera do mnie, że nie ucieknę przed tym już dalej.
Otóż... niemal dokładnie rok temu zaczęły mi się pojawiać bardzo dziwne pokrzywki wokół stawów kolanowych, łokciowych, skokowych i nadgarstkowych i na powiekach (takie swędzące okrągłe plamki/bąbelki) które znikały same po 2-3 godzinach. Myślałam, że mam na coś uczulenie, ale ta lokalizacja wokół stawów to tak średnio pasowała do tego. Brałam leki przeciwhistaminowe w dużych dawkach, ale te zmiany pojawiały się i znikały niezależnie od nich. Często gdy pojawiały się te zmiany miewałam też zaostrzenie astmy (choruję od dawna na astmę alergiczną, ale jest dobrze kontrolowana). No więc... wykonałam z moją lek. rodzinną wtedy cały szereg badań na różne zakażenia typowe, atypowe, posiewy kału itd, nawet byłam w szpitalu w oddziale Alergologicznym, bo to się w pewnym momencie bardzo nasiliło. Miałam szereg badań alergologicznych również, ale poza alergią na trawy, o której wiem, nic nie wyszło. Ostatecznie z tych badań wyszła mi borelioza ale tylko w klasie IgM, natomiast otrzymałam leczenie na 4 tygodnie, po którym te zmiany mi ustąpiły. Byłam szczęśliwym człowiekiem... przez chwilę. Bo od tamtej pory zawsze w okolicy gdy mam dostać miesiączki pojawia mi się pokrzywka powiek. Zawsze, co miesiąc. Czasami dzień, dwa przed okresem, czasami w dzień okresu.
Byłam z tym u dr Reumatolog, która wykonała mi szereg badań w kierunku chorób autoimmunologicznych, większość z nich wyszła ujemnie, jedynie w profilu ANA miałam wynik 1:1000 i graniczny wynik w odniesieniu do p/ciał antycentromerowych B, anty -DS DNA i dodatni dla anty-DFS70. Pani doktor, naprawdę mądry człowiek z niej, powiedziała mi - że to są wyniki graniczne i tak naprawdę mogą występować również u zdrowych osób. No i temat ucichł.
Czekałam do badania sonoHSG, (choć teraz myślę, że trzeba było już od razu wtedy we wrześniu lecieć z tym tematem), bo liczyłam, że może jajowody mam niedrożne i że to jest przyczyną niepowodzeń.
Jednak teraz dojrzałam do tego, że muszę ten temat rozgrzebać, choć boję się cholernie, że coś się okaże złego, że mój organizm sam odrzuca np zarodek, stąd pokrzywka zawsze przed okresem. Rozumiecie...
I właśnie siedzę w moich papierach, wynikach badań i zamierzam umówić się do dr Jarosz na konsultację. Może okaże się, że ja muszę brać jakieś leki immunosupresyjne, czy coś w tym rodzaju. Brzmi to strasznie, wiem. 😟
Wstydzę się tego, że przed tym uciekałam i boli mnie serce, że przez siebie samą (być może) straciłam te kilka miesięcy. Ale lepiej późno niż... później. Prawda?
Lżej mi jakoś jak Wam to wywaliłam. Choć czuję się taka ~immunologicznie ułomna. 🩹
Rozpisuję plan działania. Muszę to wyjaśnić zanim będę szła dalej.
@Aksandra, jeśli przebrnęłaś przez mój przydługi wywód to czy podpowiesz mi jakie jeszcze badania zrobić przed konsultacją z dr Jarosz? Wysyłam zaproszenie do przyjaciółek. Z góry dziękuję 😘
I wybaczcie, że takie smęty zarzuciłam... Dociera do mnie powoli, że w tym cyklu nic nie będzie i że ten temat woła o rozprawienie się z nim.
Dziękuję, że Was mam. 🍀😥❤
Tak czy inaczej wciąż 🤞🏼🤞🏼🤞🏼 bo w czwartek może się okazac, że nie będzie ci w ogóle potrzebna 🩷kałamarnica 11 lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
👩🏼🦱
❌Letrox50
✅wit. D, E
✅ trombofilia brak
✅onkopakiet
📆W planie:
❔PAI-1
❔Kiry
❔kariotypy
🧔🏽♂️
❌ morfologia 4% ➡️ 0%
✅test MAR
✅tarczyca, cukry
✅wit. D, E
✅onkopakiet
📆W planie:
❔kariotypy
📆 start cyklu —> 5.07
M93 wrote:Ma może któraś do oddania kod do Reserved? 🙈
Wypatrzyłam sobie kurtkę ale kosztuje 600 zł, moja dusza cebuli szuka cały dzień jakiegoś kodu 😂
Moja wewnętrzna cebula czasami czeka kilka miesięcy, aż coś wrzucą do wyprzedaży 😁Misiula, M93 lubią tę wiadomość
40 tc 💔
________
Walczymy o naszą tęczę 🌈
AMH 6,05
📅25.01 start stymulacji do in vitro
💉Menopur 75 j.m., Rekovelle 6 j.m., Orgalutran
📅 11.02 transfer 🥰 Zostań z nami Maluszku ❤️
19.02 beta 77,400 mIU/ml, progesteron 152,00 ng/ml
21.02 beta 169,000 mIU/ml (przyrost 119%)
28.02 beta 3207,000 mIU/ml, progesteron 183 ng/ml
11.03 mamy serduszko 🥹
-
PaulinKA wrote:O, fajna rozmowa o KIR!
To może dziewczyny podsumujecie, dla osób chcących zbadać teraz bądź w przyszłości KIR i HLA-C?
Jaka kolejność?
--> Najpierw KIR dla niej, jak wyjdzie genotyp AA- to dla partnera tylko badanie HLA-C?
czy może
---> KIRY - badanie dla obojga i jak u któregokolwiek wyjdzie genotyp AA to dla partnera HLA-C?
Czy u Pań nie bada się HLA-C?
Sorki za może głupie pytanie no ale chcę to tak na chłopski rozum (he he) zrozumieć a jednocześnie nie doktoryzować się za mocno z tego tematu.
To badanie też jest na liście to do w przyszłości zatem... zbieram info...
Kobieta robi KiR, mezczyzna HLA-c. Ja mialam zalecone to w ten sposób że ja robiłam KIR i mąż jednocześnie HLA-C. Chociaż można zrobić tak jak Aksandra napisala, że kobieta robi KIR, jeśli wyjdzie u niej Bx to wtedy nie ma potrzeby żeby mężczyzna robil HLA-C , bo jakikolwiek układ alleli HLAc by u mężczyzny wyszedl przy bx nie ma znaczenia. Dopiero w momencie gdy wyjdzie AA to mężczyzna robi hlac.
Haplotyp AA jest haplotypem hamującym, przeważnie wtedy dostajemy lek np. Accofil. Niekiedy BX jest praktycznie równoważny AA - w sytuacji gdy brakuje tych genów aktywujących (tak w skrocie tych z dopiskiem S), wtedy też możemy mieć zalecony np. Accofil.
Wpadłam zerknąć jaki wynik ma dzis Ana, super, gratulacje!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 18:59
PaulinKA, Julia24, brilka, Ola8999 lubią tę wiadomość
♀️ 93'
♂️ 90'
Starania od 02.2022
11.2022 💔 8tc. |03.2023 💔 6 tc. |07.2023 💔 6 tc.
04.11.2024 ⏸️ (naturalny cud w oczekiwaniu na wizytę kwalifikacyjną IVF)
05.11.2024 Beta HCG 315 mIU/ ml; progesteron 26,50 ng/ml
07.11.2024 Beta HCG 689 mIU/ ml; progesteron 43,40 ng/ml
26.11.2024🩺 wg. OM 7+0, wg. USG 7+2: CRL 1,17 cm, ♡ 148 ud./min
06.12.2024 🩺 8+5 CRL 2,1 cm ♡ 180 ud./min
19.12.24 r. 🩺 CRL 3,77 cm wg USG 10+5
30.12.24 r. 🩺 I prenatalne, wysokie ryzyka trisomii 13 i 21
23.01.25 r. amniopunkcja, wynik prawidłowy 💙
04.02.25 r. 🩺 220 g małego Szkraba 🩵
21.02.25 r. 🩺 połówkowe, wszystko okej, 385 g Chlopczyka 💙
03.03.25 r. 480 g Misia 🩵
20.03.25 r. echo serca Maluszka prawidłowe, 725 g Chłopczyka 💙
💊 encorton, clexane, acard, cyclogest, luteina
PTP: 08.07.25
-
Haha @m93, w lato będą promocje na kurtki 🤭🤣
@Vergeet no rejczel że zdarzysz zatestowac! 🍀
@Julia, wiem że takie są podejścia i trochę bije się z myślami, może jak będzie luźniejszy finansowo miesiąc to "coś tam zbadam" z tej listy bardziej zaawansowanych badań...
Wiem, że 1 transfer IVF traktowany jest nieco diagnostycznie, celem sprawdzenia co i kiedy dzieje się z zarodkiem. Ale nie wiem czy mam na to zasoby psychiczne by sobie na to pozwolić... Także na razie zbieram info i zobaczymy co wyniknie ... Na co w danej chwili będę gotowa.
@kalamarnica ale z tego co czytam to Ty zrobiłaś mega dużo! Zbadałaś co mogłaś na tamtą chwilę, kontynuowałaś diagnostykę, no nie widzę tu żadnego Twojego uchybienia! Rozszerzenie diagnostyki o konsultacje z immunologiem na pewno jest dobrym posunięciem, ale czy faktycznie powinnas robić to wcześniej, przed HSG? No tak jak tu Julia zauważyła, jest pewien schemat i kolejność co kiedy się robi i myślę że podjęłaś słuszne decyzję na tamten momentszukanie przyczyn w immunologii gdy nie wiedziałaś co z jajowodami, które za znacznie częstszą przyczyną niepowodzeń, no też mogłoby zostać uznane za działanie na wyrost. Dobrze że teraz adresujesz ten temat i jeśli faktycznie jest taki problem jak podejrzewasz- Dr Jarosz na pewno mu zaradzi! Trzymam za Ciebie kciuki ❤️
@Aniulko dziękuję! Super wyjaśnienie. Wiesz skąd była moja wątpliwości? Niby coś tam kiedyś czytałam ale chyba na testdna.pl sprzedają pakiety obu tych badań x 2, czyli dla obu partnerów. I to mnie trochę zwiodło...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 19:09
Julia24, Vergeet, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość
Kałamarniczko czuję, że mam podobny problem. Często bez większej przyczyny mam mega wysypkę na wewnętrznej stronie ramion i ud. Myślałam, że to najpierw po alkoholu, potem po lekach, potem od kota, ale wykluczyłam te wszystkie rzeczy, pojawia się w randomowych momentach. Znika po kilku godzinach niezależnie od tego, czy wezmę leki przeciwhistaminowe. Też mam astmę alergiczną, jestem pod kontrolą lekarza. Akurat sie tak przydarzyło, że jak byłam u mojej gin to to miałam, ona jest immunologiem też i zleciła Ana3, wyszły dodatnie. Mam mieć Encorton, ale dalej nie skomentowała. Wstawiam zdj jak to u mnie wygląda.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 19:33
kałamarnica 11 lubi tę wiadomość
👩27👨29 kitku 🐈 2022
Mąż: morfologia 2%, obniżony ruch
Całkowita ilość: 370 mln
Hashimoto, IO, niedoczynność tarczycy.
Podstawowe badania w normie 😌 FSH, LH, estradiol, prolaktyna,itd
AMH: 6,63
Październik- Styczeń Clo+ Ovitrelle❌
Pierwsza wizyta w klinice za nami ☘️
HSG ✅
MUCHa✅
Wirusy✅
Ana3 miano 1:160
Marzec:
9 dpo- pozytywny test, beta 18,6; prog 48❤️
11 dpo-beta 78,9, prog 60❤️
13 dpo-beta: 223 🥰 prog 89❤️
15 dpo-beta: 479 🥹
04.04 pierwsze USG 🍀🫶🏻 2 Kropusie na pokładzie 🥹😘✊
18.04 wizyta serduszkowa 🥰❤️ Jeden Kropuś 6+6 ( serduszko crl 0,9 cm) Drugi Kropuś zatrzymany 6+1 💔
-
@PaulinKA mam podobne myśli co ty, jeśli kiedyś mielibyśmy podchodzić do IVF to chciałabym niektóre badania wykonać wcześniej, żeby odpowiednie postępowanie wdrożyć od razu gdy wyjdzie coś nie tak. Bałabym się, że będę sobie wyrzucać „a co by było gdyby” 🥺 Więc podobnie czekam na promocje na alab, a tymczasem @Aniulka to bardzo przydatne wyjaśnienie i będę wiedziała na jakie badania polować ♥️
@kałamarnica, ale przecież to nie są stracone miesiące. Zrobiłaś testy alergiczne, badania dla reumatologa, byłaś na konsultacji, wykluczyłaś potencjalną niedrożność jajowodów, to nie brzmi jak strata miesięcy tylko właśnie szukanie przyczyny i wykluczanie pewnych rzeczy krok po kroku 😊 Rozumiem twój strach przed tym, że może w dalszych badaniach wyjść konieczność wdrożenia leczenia, ale z drugiej strony w takiej sytuacji będziesz bogatsza o wiedzę, że to może być ten brakujący puzzelek. 🍀Vergeet, kałamarnica 11, PaulinKA, Ola8999 lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, amh 3,74 (08/24) ➝ 2,45 (05/25), histeroskopia (04/25), p/c przeciwplemnikowe, ANA
❌ problemy z drożnością kanału szyjki macicy po LEEP, niedrożny prawy jajowód, kir AA, stan zapalny endometrium, cross match 31,4%, czynnik V R2 hetero, MTHFR (A1298) homo
🧔🏻♂️ ✅ HBA 80%, SDF 7%, hormony, kariotyp, hla-c1
❌ oligospermia, podwyższony stres oksydacyjny
14/07 - konsultacja immunologiczna
22/07 - wizyta kwalifikacyjna do IVF 🥹🍀 -
Vergeet wrote:Ana jak tam wyniki, są już?
Kałamarnica wciąż od rana czuję te lędźwie i jajnik ale wiadomo, to może być też na okres więc się nie nastawiam.
A polecacie jakieś odkurzacze? Czy te jeżdżące się sprawdzają? Są też takie z mopowaniem ale jak coś jest od wszystkiego to często jest do niczego więc macie jakieś opinie?Vergeet lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 stymulacji letrozolem ❌
29♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, p. ciała APCA i Castle,
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
✔ hormony i witaminy, antyTPO i antyTG, wymazy i biocenoza, MUCHa, cytologia, białko s i c, v-leiden, homocysteina, ferrytyna, ANA1, krzywe, gastroskopia(helico + celiakia), kariotypy, USG jąder, nasienie: koncentracja 22mln/ml, RP 60%, morfologia 7%, DFI 11%, HBA 70,5%, MAR
03.25 IMSI 💉13MII -> 1❄️ 5BB 7d
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII -> 1❄️ 3AB 5d