W marcu 🐝 w każdej chacie, w grudniu bobas na kwadracie 👶🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Sielankaaa wrote:Najgorsze jest to właśnie ze takich tzeczy pewnie się już nie da wyjaśnić czy była ta bakterie czy nie .. oczywiście jestem z Toba i czekam na Twoje badanie..
Dziewczyny czasem czuje się zdezorientowana.. nieprzygotowana na ta walkę z niepłodnością..
Naszła mnie taka myśl, czy jajowody mogą być niedrożne skoro owuluje ? Przecież mam potwierdzone owulacje cialka żółte na badaniach usg no i ten prog ... głupieje
Owulacja odbywa się na jajniku, a to, czy plemnik dotrze do komórki jajowej, a potem zagniezdzi się w macicy zależy między innymi od tego, czy jajowody są drozne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 12:54
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:Owulacja odbywa się w jajniku, a to, czy plemnik dotrze do komórki jajowej, a potem zagniezdzi się w macicy zależy między innymi od tego, czy jajowody są drozne.
Tak wiele nie wiem o tym jak to wszystko funkcjonuje, dzięki za wyjaśnienie .. już myślałam ze wyeliminuje taka przypuszczała przyczynę niepowodzeń moja teoria bez badań 🙈 -
Simons_cat wrote:W tym samym tylko sprawdzać będę po numerze zlecenia 😂 i upewnię się, że na pewno będą, powiem jaki numer mi wycięli
To trzymam kciuki, zeby w zamian za to zrobili Ci to badanie pilnie ❤️ ojj, już czuję ten weekend pełen radości i miłości i Was 😍Simons_cat, Noelle lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Sielankaaa wrote:Tak wiele nie wiem o tym jak to wszystko funkcjonuje, dzięki za wyjaśnienie .. już myślałam ze wyeliminuje taka przypuszczała przyczynę niepowodzeń moja teoria bez badań 🙈
Myślę, że po 1,5 roku starań możesz śmiało zapytać lekarza o to badanie. Tylko z tego, co wiem to jest kilka możliwości (w razie czego dziewczyny mnie poprawia) : jest sono-HSG, HSG i histerolaparoskopia. Każde z nich ma na celu sprawdzenie drożności jajowodow, ale przebiega inaczej.Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:Myślę, że po 1,5 roku starań możesz śmiało zapytać lekarza o to badanie. Tylko z tego, co wiem to jest kilka możliwości (w razie czego dziewczyny mnie poprawia) : jest sono-HSG, HSG i histerolaparoskopia. Każde z nich ma na celu sprawdzenie drożności jajowodow, ale przebiega inaczej.
Mam już zlecone sono - HSG kub HSG
Z Wiolala wymieniałam się informacjami to mówiła ze sono łagodniejsze
Teraz miałam cytologię, ale ten posiew muszę poczekać bo miałam leki
Już chwytam się rzeczy niemożliwych żeby sobie coś wyjaśnić..
-
Sielankaaa wrote:Mam już zlecone sono - HSG kub HSG
Ja niestety się w tej kwestii nie wypowiem, bo nie miałam, jestem przed + ja mam miec pod narkozą, bo mnie czeka wlasnie histerolaparoskopia 😊Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Wiecie co ten lekarz to jest zjamomy znajomej mojej teściowej ja go w życiu na oczy nie widziałam dlatrgo też nie chciałam robić scen zwby nie ogorszuc sytuacji... Opanowanab ylam to prawda ale ile kurew, rzuciłam jak wyszłam to moje 😜😁😁
No nic zobaczymy w poniedziałek, szkoda że już pewnie będzie po owu, -
Sielankaaa wrote:Mam już zlecone sono - HSG kub HSG
Miałam sono. Niby drożne. Jajco. Zdaniem dra „ta pianka przejdzie wszędzie”
Później miałam laparoskopię i wyszło, ze oba niedrożne. Nigdy więcej nie zdecydowalabym się na sono.
Bardzo bardzo ważne są wymazy - i w kierunku ureaplasma mycoplasma chlamydia (PCR) i posiew. Przeniesienie bakterii wgłąb może spowodować stan zapalny w macicy, zalepienie jajowodów i ogólna masakrę. Absolutnie nigdy nie dajcie sobie tego zrobić bez wymazow wcześniej!!!
Księgowa, Sielankaaa lubią tę wiadomość
-
Mlodamezatka wrote:Dziewczyny co do cyckow macie racje, ze niektore bola a niektore nie. Jednym sie powiekszaja wczesniej a innym pozniej. Tylko ze ja mialam i bardzo powiekszone i bolesne od jakis 3 tygodni juz, a teraz zmalaly i przestaly bolec. Nie chodzi mi o to, ze objaw sie u mnie jeszcze nie pojawil, a ze byl i to bardzo wyrazny i z dnia na dzien zniknal 😔
U mnie jest tak samo. Był i się zmył. A nadal zamierzam urodzić w październiku 💪💪💪kokoszka31 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny gin mi przepisał progesteron beinse czy cos takiego. Co to za lek? Jakiś lepszy, gorszy? Pierwsze o nim słyszę 🤔🤔
11.2018 😇23tydz
06.2019 😇
07.2019 😇
16.11 - mamy ♥️ 6+2
5-8.12 szpital, krwiak
14.12-wizyta 10+2, CRL 4,33
30.12 prenatalne CRL 7,6cm, 💜
11.01 mała księżniczka 😍
4.02-22.02 Szpital 😓 szew ratunkowy -szyjka 7 mm
28.02 połówkowe- 440g 💜💜 21+2
09.03-szewek trzyma, leżing cd.
29.03 bez zmian
07.04 diabetolog -> cukrzyca 🍬 narazie próbujemy z dietą
12.04 szyjka 9 mm, rozwarcie wewn 🥺
18.04 -16.05 szpital -> 1340g niuni 💓 28+2 sterydy-> 1700g niuni 💓 30+2 -> 2340g niuni 💓32+2.
24.05 - szyjka 19-20mm 💪💪, podejrzenie cholestazy 😓
27.05 - cholestaza, wdrożone leczenie
1.06- cholestaza pełną parą, b.złe kwasy żółciowe
2.06- 19.06 kierunek szpital 2200g niuni 34+5💓
15.06- moja księżniczka już z nami 2870 💓💜💓 - 36+4
-
Ogólnie to było tak, ze mąż dostał jakaś wysypkę od płynu do kąpieli. Wieczorem zupełnie o tym nie myśląc kochaliśmy się no i wiecie typowy rytm kolejnego dnia, później zakupy.. i przeważnie na zakupach rzucamy do siebie takimi spojrzeniami typu wrócimy do domu będzie się działo 😅
Ale tego dnia mówię do niego ze coś mnie piecze ( na samym wejściu pochwy) on wtedy mówi ze jego tez coś dziwnie piecze wiec oby dwoje wybraliśmy się do lekarza ..
Urolog powiedział mu ze to otarcie nic groźnego żadnej bakterii itp.
Mój ginekolog tez zachwalał ze wszystko oki ze nic tutaj niepokojącego się nie dzieje dostałam antybiotyk i tabletki na odbudowę flory
Wiec na tej wizycie jakby nie mógł pobrać mi tego wymazu żeby nie był sfałszowany zlecił mi :
- test aminowy ( jakaś czystość pochwy)
- badanie w kierunku drożdżakow, rzęsistka pochwy, bv, mykoplazm, ureoplasma
- chlamydii ( co najmniej 3 tyg po zakończeniu leczenia antybiotykiem doustnym - miałam dopochwowe nie wiem jak to się do siebie ma)
Wiec twraz 14 planowo mam miesiączkę, będę po skończonym leczeniu ale wątpię ze uda się wykonać to badanie w tym miesiącu
Kurcze zmartwiłam się ze to sono przechodzi wszędzie .. byłam na to nastawiona z racji mniejszego bólu -
Jeżynka nie słyszałam o takim leku.
Szona dlaczego wcześniej na Ciebie nie trafiłam 😭 na pewno byś mi podpowiedziała więcej niż w tym szpitalu... A ja głupia myślałam, że oni wiedzą co robią.
I jeszcze co do Sono. Na stronach klinik piszą, że jest to badanie dokładniejsze niż zwykle hsg. Mam mieć robione dopiero w kwietniu wiec może lepiej iść od razu na histerolaparoskopie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 13:42
Havana3 lubi tę wiadomość
-
Szona super ze o tym wspomniałaś myśle ze nie jednej dziewczynie to teraz pomoze, dobrze ze ten mój ginekolog mi to zlecił bo straciłabym do niego zaufanie..
Przemysle jeszcze które badanie wykonam, o laparoskopii nic mi nie wspominam właśnie było tylko to sono bądź zwykle
Podpytam, ale pewnie to tez jest tak ze laparoskopię robi się w szpitalu a to HSG może mi zrobić w gabinecie -
Jeżynka wrote:Dziewczyny gin mi przepisał progesteron beinse czy cos takiego. Co to za lek? Jakiś lepszy, gorszy? Pierwsze o nim słyszę 🤔🤔
-
Wiolala wrote:Jeżynka nie słyszałam o takim leku.
Szona dlaczego wcześniej na Ciebie nie trafiłam 😭 na pewno byś mi podpowiedziała więcej niż w tym szpitalu... A ja głupia myślałam, że oni wiedzą co robią.
I jeszcze co do Sono. Na stronach klinik piszą, że jest to badanie dokładniejsze niż zwykle hsg. Mam mieć robione dopiero w kwietniu wiec może lepiej iść od razu na histerolaparoskopie...
Daj proszę znać na co się kochana zdecydujesz bo stoimy przed tym samym wyborem ... -
miska122 wrote:Besins? Ja brałam, jest droższy od duphastonu. Z tego co wiedziałam, to niektóre dziewczyny po ivf biorą. Pamiętaj tylko żeby przeczytać ulotkę, bo nie mona go brać z jedzeniem bodajże, strasznie mi się w głowie kręciło zanim doczytałam
Tak besins .
Tylko gin powiedzial aby brać 3 x 1. czyli rozumiem rano w południe i na wieczór. A czytam w necie ulotkę i jakoś tu inaczej pisze 😒 zgłupiałam11.2018 😇23tydz
06.2019 😇
07.2019 😇
16.11 - mamy ♥️ 6+2
5-8.12 szpital, krwiak
11.01 mała księżniczka 😍
29.03 bez zmian
18.04 -16.05 szpital -> 1340g niuni 💓 28+2 sterydy-> 1700g niuni 💓 30+2 -> 2340g niuni 💓32+2.
-
Sielankaaa wrote:Szona super ze o tym wspomniałaś myśle ze nie jednej dziewczynie to teraz pomoze, dobrze ze ten mój ginekolog mi to zlecił bo straciłabym do niego zaufanie..
Przemysle jeszcze które badanie wykonam, o laparoskopii nic mi nie wspominam właśnie było tylko to sono bądź zwykle
Podpytam, ale pewnie to tez jest tak ze laparoskopię robi się w szpitalu a to HSG może mi zrobić w gabinecie
Do hsg potrzebne jest promowanie rendgenowskie. Przy Sono robi się USG. Jeśli to taki zwyczajny gabinet ginekologiczny to wątpię żeby robił takie badania u siebie... -
Jeżynka wrote:A to doczytałam o tym jedzeniu już.
Tak besins .
Tylko gin powiedzial aby brać 3 x 1. czyli rozumiem rano w południe i na wieczór. A czytam w necie ulotkę i jakoś tu inaczej pisze 😒 zgłupiałam
Zawsze dawkuj tak, jak zaleca lekarz.
EDIT: Besins to nazwa producenta 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 14:10
Jeżynka lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:Zawsze dawkuj tak, jak zaleca lekarz.
EDIT: Besins to nazwa producenta 😉
A nie spotkałam się z ta nazwą jeszcze.
11.2018 😇23tydz
06.2019 😇
07.2019 😇
16.11 - mamy ♥️ 6+2
5-8.12 szpital, krwiak
11.01 mała księżniczka 😍
29.03 bez zmian