W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
O tak karty kontrastowe to jest to. Ja mam jeszcze taką zawieszkę do wózka, fotelika, albo jak jestem u mamy(i wtedy trzymam nad dzieckiem i też jest super)
https://allegro.pl/oferta/canpol-luk-palak-wozka-fotelika-lezaczka-sensory-11350858779
i grzechotkę-ma bardzo przyjemny dźwięk
https://allegro.pl/oferta/canpol-grzechotka-sztanga-dla-niemowlat-2-606-blu-12123800867
Polecam jeszcze serię "dobra książeczka"
U mnie szumiś się nie sprawdził, za to aplikacja "usypianie dzieci" działa.
20.11 - ⏸, 22. 11 - beta: 526, 24.11 - beta: 1128
13.12 - mamy ♥️ 7+2, CRL 0,94 cm
05.01 - 10+2, CRL 4,00 cm, FHR 174 ud/min
17.01 - nifty pro niskie ryzyka, ♂️
18.01 - (wg usg 12+5) CRL 7,00 cm, FHR 163 ud/min; NT 1,6 mm
15.03 - (wg usg 20+0) 330g zdrowego chłopaka
20.05 - (29+6) 1472 g🦁
19.07 - (38+3) 3265 g małego mężczyzny
29.07.2022 godz. 14.50 (39+6) DETONACJA💣💣💣 Julian Michał 3260g, 55cm 🦁 -
Skorek wrote:Muszę zapytać, czy któraś wie czy Noelle zaktualizuje pierwszą stronę? 🥰
Noelle pozdrawia i teskni, ale niestety forum w ostatnim czasie jej nie służy, więc postanowiła się już jakis czas temu całkowicie odciac. Moze kiedyś wroci, ale niczego nie moze obiecać.Skorek lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Fajnie ze się podzielilyscie doświadczeniami z zabawkami🥰 Muszę w takim razie sprawdzić czy ja mam karty czy książeczki od tej kumpeli, bo wyglada na to ze będzie to główna zabawka na początek. Szumisia na razie odpuszczam, a nuż ktoś podaruje na święta. A Wiola i Felinka tu ostatnio polecały apke Dziecko+ i w sumie te szumy tam wydają się całkiem spoko.
A z innej beczki, czy jest prosta odpowiedź na pytanie, czy bardziej opłaca się (calosciowo) opcja urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego płatna 100% i 70 % czy 81,5% przez cały okres? Próbuje to wyliczyć i wychodzi mi chyba korzystniej pierwsza opcja, ale znając życie są jakieś czynniki które powinno się wziąć pod uwagę (poza psychologicznymi, ze może być ciężko dostawać 100 a potem nagle tylko 70).
EDIT: po lekturze jakiś 10 sprzecznych artykułów w necie wychodzi na to, ze zmiana nie weszła, wiec chyba nadal jest po staremu 100%/60% lub 80%. Czyli wyglada na to ze podwyżka i tak ominie osoby, które rodzą jeszcze w tym rokuWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 07:13
-
O, też się chętnie dowiem. Tylko właśnie te 70% boli 🙈
-
Karola właśnie ta zmiana nie weszła mimo ze miała wejść już w sierpniu 😏 na razie nie wiaodmo czy obejmie osoby które będą już w trakcie macierzyńskiego, raczej nie… Ale ja zapobiegawczo zrobiłam tak ze wzięłam macierzyński 100% (czyli poerwsze pół roku) a nie wypełniłam wniosku o ten rodzicielski (chyba tak się nazywa to drugie pół roku? Ten wiosek można złożyć w każdym momencie). Liczę na to ze jakimś cudem uda mi się złożyć ten drugi wniosek na nowych zasadach jeśli zdążą je wprowadzic i jeśli tak to będzie działało. A przy okazji odkładam w każdym miesiącu te 20% pensji żeby później łatwiej było przezyc w razie czego z tych 60% 😅😝
Ivanka używałam właśnie tych kart z gratisu z jakiegoś mleka, polecam 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 09:27
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Dziewczyny, chcę być w grudniu gotowa z wyprawką i zastanawiam się nad rzeczami do higieny maluszka.
1. Czy lepiej kupić na start 1-2 opakowania pampersów i czekać czy się "przyjmą"? Jakie wam się sprawdzają (słyszałam dużo pozytywnych opinii o Dada)?
2. Lepiej kupić kilka różnych opakowań chusteczek nawilżanych? (również proszę o info co się u was sprawdziło - jedne water wipes chcę na pewno kupić ale widziałam, że szykują się promki w rossmannie).
3. Do smarowania pupy dostaliśmy na szkole rodzenia bepanthen baby i mam awaryjnie mały słoiczek sudocremu. Mówiła, żeby używać kosmetyków dopiero jak coś się zacznie dziać.
4. Nie mamy żadnych emolientów póki co - jedynie krem z Linomag A+E. Korzystacie z czegoś podczas kąpieli, po? Nie mam pojęcia czego tu potrzebujemy. Położna mówiła, że warto stosować emolienty, bo skóra noworodka szybko się wysusza.. Czego używacie do masowania/smarowania maluszka?
5. Kupowałyście od razu szczotkę/grzebyk? Czy dopiero jak pojawiła się ciemieniucha?
6.Jakie witaminy dokupić na start?
Mamy sól fizjologiczną, jałowe gaziki, waciki, awaryjnie octenisept, krem zimowy... Czego jeszcze brakuje? 🙈 Spójrzcie proszę na swoje półeczki i przyborniki, z których korzystacie codziennie i dajcie znać. Będę bardzo wdzięczna, bo już się zaczynam w tym wszystkim gubić.
-
Aypis my nie używamy żadnych emolientow, do kąpieli delikatny płyn lub trochę oliwki a czasem tylko w samym mleku (tzn z dodatkiem mleka
) kąpiemy młodego. Bephanten u nas się bardzo przydał jak były upały to zdarzyło się kilka razy odparzyć tyłek i po jednym dniu smarowania przechodziło. Pampersy miałam Dada i Pampers active baby i oba nam się sprawdziły dobrze, chusteczki tylko te 99.9% wody ale ogólnie w szpitalu nawet takich nie pozwalali używać a jedynie kwadratowe płatki dla niemowląt moczone w wodzie. Witamina tylko D 400 i różnie to mówią na temat probiotyków ale to musisz sama zdecydować. Moja położna polecała BioGaia i taki dawałam pierwsze 3 miesiące. Szczoteczkę do włosów warto kupić, ja czesalam nawet jak jeszcze nie miał ciemieniuchy. Jeszcze na pewno te patyczki do czyszczenia pępka będą potrzebne
i do masowania olej ze słodkich migdałów dziewczyny używają ale ja używałam oliwki bambino bo mały miał suchą skórę po urodzeniu a po oliwce było lepiej
Aypis lubi tę wiadomość
-
Karola z szumisiem to zaczekaj to nie jest niezbędne
mój mały dopiero niedawno zaczął się nim interesować ale nie szumy tylko kołysanki mu włączam i sobie rozmawia z tym króliczkiem
-
Wiolala wrote:Aypis my nie używamy żadnych emolientow, do kąpieli delikatny płyn lub trochę oliwki a czasem tylko w samym mleku (tzn z dodatkiem mleka
) kąpiemy młodego. Bephanten u nas się bardzo przydał jak były upały to zdarzyło się kilka razy odparzyć tyłek i po jednym dniu smarowania przechodziło. Pampersy miałam Dada i Pampers active baby i oba nam się sprawdziły dobrze, chusteczki tylko te 99.9% wody ale ogólnie w szpitalu nawet takich nie pozwalali używać a jedynie kwadratowe płatki dla niemowląt moczone w wodzie. Witamina tylko D 400 i różnie to mówią na temat probiotyków ale to musisz sama zdecydować. Moja położna polecała BioGaia i taki dawałam pierwsze 3 miesiące. Szczoteczkę do włosów warto kupić, ja czesalam nawet jak jeszcze nie miał ciemieniuchy. Jeszcze na pewno te patyczki do czyszczenia pępka będą potrzebne
i do masowania olej ze słodkich migdałów dziewczyny używają ale ja używałam oliwki bambino bo mały miał suchą skórę po urodzeniu a po oliwce było lepiej
Dziękuję! Z witamin D wystarczy, tak?
-
Aypis ja jeszcze co prawda nie mam doświadczenia ale do kąpieli mam olejek że słodkich migdałów krem mam z musteli taki zapobiegający odparzeniom zamierzam smarować po kąpieli a typowo na odparzenia sudocrem chusteczki mam waterwipes ale to na wyjścia w domu chce używać wody i płatków oprócz tego mam patyczki do czyszcenia uszu dla niemowląt, jalowe gaziki, sól fizjologiczną, octenisept, krem zimowy nivea, z leków wit. D, biogaje, pedicetamol, espumisan i delicol. Pampersy na razie kupilam jedną paczkę pampers premium care 1 siostra mi takie doradziła na początek później może przerzucę się na dade. Emolientow nie kupilam bo podobno nie ma co ich stosować jak się nic nie dzieje. Szczoteczkę i grzebyk już mam tak samo jak zestaw do paznokci.
A ja mam pytanie do mam które przemywają pupę samą wodą gdzie trzymacie tą wodę? Macie w buteleczce przegotowaną? Trzymacie w jakimś termosie zeby ciepła była?Aypis lubi tę wiadomość
-
Aypis wrote:Dziewczyny, chcę być w grudniu gotowa z wyprawką i zastanawiam się nad rzeczami do higieny maluszka.
1. Czy lepiej kupić na start 1-2 opakowania pampersów i czekać czy się "przyjmą"? Jakie wam się sprawdzają (słyszałam dużo pozytywnych opinii o Dada)?
2. Lepiej kupić kilka różnych opakowań chusteczek nawilżanych? (również proszę o info co się u was sprawdziło - jedne water wipes chcę na pewno kupić ale widziałam, że szykują się promki w rossmannie).
3. Do smarowania pupy dostaliśmy na szkole rodzenia bepanthen baby i mam awaryjnie mały słoiczek sudocremu. Mówiła, żeby używać kosmetyków dopiero jak coś się zacznie dziać.
4. Nie mamy żadnych emolientów póki co - jedynie krem z Linomag A+E. Korzystacie z czegoś podczas kąpieli, po? Nie mam pojęcia czego tu potrzebujemy. Położna mówiła, że warto stosować emolienty, bo skóra noworodka szybko się wysusza.. Czego używacie do masowania/smarowania maluszka?
5. Kupowałyście od razu szczotkę/grzebyk? Czy dopiero jak pojawiła się ciemieniucha?
Mamy sól fizjologiczną, jałowe gaziki, waciki, awaryjnie octenisept, krem zimowy... Czego jeszcze brakuje? 🙈 Spójrzcie proszę na swoje półeczki i przyborniki, z których korzystacie codziennie i dajcie znać. Będę bardzo wdzięczna, bo już się zaczynam w tym wszystkim gubić.
2. Ja miałam tylko malutką paczkę waterwipes na początek do spzitala. Taka chyba 30 sztuk albo 10? 🤔 No mini to było. Ale my chcieliśmy i tak waciki i wodę w domu. ja polecam jednak wybrać jeden rodzaj, a nie zmieniać, zeby było wiadomo w razie czego co szkodzi pupie. Tak samo w sumie z pampersami 🙂
3. Na codzien używaliśmy linomagu zielonego. Sudicrem tylko na odparzenia. Bepanthen zależy jaki masz, bo są różne rodzaje i mają różne zastosowania.
4. Emolietny są dla dzieci z problemami skórnymi. Jeśli twoje dziecko nie będzie miało problemu, a przyzwyczaisz do emolientu i pojawi się jakiś problem, skóra może na nie nie reagować. Dużo dziewczyn na początku myje w samej wodzie z olejkiem z migdałów
5. Ja miałam od początku. I co ciekawsze, wydaje mi się, że od szczotki miał problem. Jak przestałam go czasach to problem minął 🙈 a mam z Lullalove 🥺
6. Na początek witamina d przede wszystkim. My mamy vigantol.
Zestaw do paznokci macie? 😁 Termoforek na brzuszek? Termometr? Właśnie coś na gorączkę jak dziewczyny podają 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 10:33
Aypis lubi tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Ivanka my wodę rano nalewalismy do miseczki, w ciągu dnia dolewalismy trochę wrzątku, żeby woda była cieplejsza. Na koniec dnia miseczka do mycia. Z czasem olalismy już dolewanie ciepłej wody 🤪 ale Czarko nie protestował 😁
Ivanka93, Cecylia lubią tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
1. Kupiłabym jedna duża paczkę na próbęmy używamy pampers premium care z polecenia, Dada nam się nie sprawdziły (za krótkie z tylu i były wpadki), dostaliśmy w prezencie Pampers Active baby i tez przeciekły wiec zostaliśmy przy tych pierwszych. Wiec warto na swojej skórze przetestować 😉
2. Ja od razu zaczęłam z waterwipes i tak zostało, maja najlepszy skład wg pana tabletki albo srokao (już nie pamietma gdzie sprawdzałam). A najlepiej woda i wacik ale to nie zawsze się sprawdzanie kupowlaabym kilku różnych bo jak jedne Ci się sprawdzą to reszty może nie użyjesz 😅
3. My używamy Linomag zielony do pupy i zero odparzeń. Bephanten tez podobno spoko ale nie używałam. Sudocrem tez mamy ten mały gratis i starcza na odparzenia fałdek od czasu do czasu (profilaktycznie nie używam dopiero jak się na szyji np coś zaczyna dziać) Profilaktycznje używa się preparatów bez cynku żeby nie wysuszyć, tak na prawdę póki nie ma problemów z odparzeniami nie trzeba niczym smarować ale chyba mało kto tak ryzykuje hahaha
4. Kąpie tylko w wodzie lub z dodatkiem mojego mleka. Emolienty nie są zalecane u dzieci ze zdrowa skóra - używanie emolientow bez wskazań może wywołać lojotokowe zapalenie skory. Ja nie smaruje tez niczym młodego, na pocatku skóra jest sucha i się złuszcza ale to jest fizjologiczne i nie ma sensu niczym smarować bo to i tak zejdzie w swoim czasie 😉 później kosmetyki uzależniłbym od problemów ze skórą jakie wystąpią ale prawda jest taka ze większość problemów skórnych prędzej czy później ustępuje sama chyba ze są faktycznie mocne i wynikające z jakiejś choroby
5. Szczotkować warto - niby zapobiega ciemienusze ale nie wiem w jakim niby mechanizmie :p nam nie zapobiegła :p ale za to szczotkowanie ma podobno ogólnie pozytywny wpływ na malucha j działa jako masaż 😁
6. Konieczna jest tylko witamina D. Ja mam Devicap w kroplach od pediatry
Z dodatkowych rzeczy dorzucialbym patyczki do uszu dla dzieci - wiadomo ze czyścimy tylkk z zewnątrz ale przydają się. Jak trzeba oczyścić pępek lekko to tez wygodnieWidze na liście octanistep - najnowsze zalecenia mówią żeby pępek na sucho pielęgnować wiec bym nim nie pryskała, podobno potrafią się babrać pępki po octanisepcie. My metoda na sucho pozbyliśmy się kikuta w 6 dobie i jest piękny 😁
Aypis lubi tę wiadomość
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
nick nieaktualnyNie kupuj dużo pampersów, bo zajmują dużo cennego miejsca a można kupić w każdej chwili tak naprawdę. Poza tym tak jak mówisz nie wiesz czy się "przyjmą" i czy tobie będą pasować. Jeśli masz standardowe dziecko ok.3,5kg to polecam od razu zacząć z dwójkami, można ładnie wywinąć na pępek i łatwiej zakładać.
Z chusteczkami tez może być różnie, mogą uczulać, a mogą też mieć zapach który ci nie pasuje albo źle się wyjmować, sklejać. A jeśli dziecko ma delikatną skórę to najlepsza będzie woda i waciki niestety. Chociaż myślę że prędzej czy później zużyjesz wszystko, nawet jeśli na początku nie będą pasowały, jedne do wózka inne do babci na wszelki wypadek, do samochodu iitd.
Do pupy ten Bepanthen jest super jak już jest duży problem. A na malutkie odparzenia albo na noc to polecam mąkę ziemniaczaną.
Moja położna jest przeciwna emolientom, ja dodaję raz w tygodniu olej bio z migdałów czysty bez dodatków. A tak na codzień żel musteli do mycia, podoba mi się zapach i nie szczypie w oczy, ale myślę że tutaj jest dużo różnych opcji. Ja nie smaruję niczym, żadnych balsamów, kolonii itp.
Szczotka z naturalnego włosia od razu, zazwyczaj dzieci bardzo lubią takie "czesanie".
Polecam waciki specjalne do oczu, są drogie ale jedną paczkę bym kupiła, przyda się na pewno. Nie pamiętam nazwy moich, mąż oddał teściowej to co mieliśmy bo jakiś problem z okiem miała. Pamiętam że miały w składzie rumianek i było napisane że nadają się dla noworodka.
Od gazy powieka od razu się czerwona robiła.
W szufladzie na kosmetyki mam jeszcze tylko termometr i podkłady pocięte na małe kwadraty na przebierak. Tak tylko pod pupę podkładam przy zmianie pieluszek żeby tyle nie prać. To na jakimś blogu wyczytałam i się świetnie sprawdza, paczka mi starcza na prawie miesiąc jak je tak potnę.
A witaminy nie kupowałam sama, na pierwszej wizycie poprosiłam pediatrę żeby mi doradziła która najlepsza. Są różne dawki, my mamy 10000ui i wtedy wystarcza jedna kropla dziennie.
Aha i jeszcze nożyczki i pilnik. Nożyczki muszą mieć zaokrąglone końce być wygięte. Pilniczek szklany.
Aypis lubi tę wiadomość
-
Aypis wrote:Dziewczyny, chcę być w grudniu gotowa z wyprawką i zastanawiam się nad rzeczami do higieny maluszka.
1. My zaczęliśmy od dady, nie są złe ale wydaje mi się ze lidlowe lupilu lepsze, chociaż to tylko moja opinia, bo to podobna półka. Słyszałam teorię ze warto używać różnych, więc mam zawsze te lupilu i pampersy...
Za dużo nie warto kupować, bo "1" są dosłownie na chwilę.
2. Walter wipes na pewno są dobre, ale w domu polecam zwykłą wodę i waciki kosmetyczne. Przy chusteczkach mieliśmy odparzenia, przy wodzie i wycieraniu do sucha jak narazie nie ma... chusteczki używany tylko "W gościach".
3. Też dostałam oba, jeszcze mam emolium. W większości razy używam mimo braku odparzen, przeważnie sudocrem.
4. Po kąpieli pediatra sugerowała krem nawilżający (sprawdzę potem jaki bo dziury w pamięci;D), do wody czasami emolium.
5. Tak. Podobno zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się ciemieniuchy... więc ja czesalam małego szczotka przy każdym karmieniu, teraz już sporadycznie...
6. Witamina D my mamy bioaron baby 0+.
Octenisept polecam do pępka. Neonatolog na oddziale powiedział że mimo że się odchodzi to on by używał, bo to jednak rana... jak mu odpadł ten kikut położna tez kazała patyczkiem do uszu czyścić dokładnie i szybko sie zagoil.
Jeszcze dziecięce patyczki do uszu i chyba masz wszystko.
Poza kosmetykami nożyczki do paznokci i chyba tyle
Aypis lubi tę wiadomość
27tc+3 - 😢 [*] 11.20
37tc+3 - 🌈
6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
3tc+4 💔
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X.2021 - start IVF
23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
...
_ _ _ _
03.24 - wracamy po rodzeństwo
04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
09.06 - 5dpt. - ⏸️
06.07 - 7+2 💔
_ _ _ _
04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
Simons_cat wrote:Ivanka my wodę rano nalewalismy do miseczki, w ciągu dnia dolewalismy trochę wrzątku, żeby woda była cieplejsza. Na koniec dnia miseczka do mycia. Z czasem olalismy już dolewanie ciepłej wody 🤪 ale Czarko nie protestował 😁
Cecylia, Ivanka93, Simons_cat lubią tę wiadomość
-
Krysia to może ja dopowiem bo mam wrażenie ze cześć lekarzy nie aktualizuje wiedzy - jasne jednemu octanistep nie zaszkodzi ale drugiemu może. Aktualne badania naukowe są takie ze octanistep owszem jest Ok na rany typu zadrapanie, skaleczenie, tam gdzie będzie krótko używany, tyko żeby doraźnie zdezynfekować. Pępek to jednak taka rana „przewlekła” i tu są badania ze octanisept wydluza gojenie rany przez zaburzanie migracji fibroblastow
zdecydowanie wszystkie najnowsze doniesienia polecają pielęgnacje na sucho. Wiadomo zawsze się znajda lekarze co maja swoje przyzwyczajenia ale ja jednak lubię słuchać się nauki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2022, 11:52
Aypis lubi tę wiadomość
Simons_cat wrote:1. Jak masz aplikacje z Rossmanna to tam dostaniesz pampersy. Jak masz rodzinę możesz też poprosić żeby ci podebrali jak sobie zrobią ustawienia odpowiednie. Ja miałam ten pampersy w szpitalu, później wykonczylismy jenw domu i na początku używaliśmy chyba Dada bo są fajne małe, a później do teraz Fun&Fit z Rossmanna. Możesz sobie też kupić na olx/vinted ponaczynanenpaczki i przetestować 🤷
2. Ja miałam tylko malutką paczkę waterwipes na początek do spzitala. Taka chyba 30 sztuk albo 10? 🤔 No mini to było. Ale my chcieliśmy i tak waciki i wodę w domu. ja polecam jednak wybrać jeden rodzaj, a nie zmieniać, zeby było wiadomo w razie czego co szkodzi pupie. Tak samo w sumie z pampersami 🙂
3. Na codzien używaliśmy linomagu zielonego. Sudicrem tylko na odparzenia. Bepanthen zależy jaki masz, bo są różne rodzaje i mają różne zastosowania.
4. Emolietny są dla dzieci z problemami skórnymi. Jeśli twoje dziecko nie będzie miało problemu, a przyzwyczaisz do emolientu i pojawi się jakiś problem, skóra może na nie nie reagować. Dużo dziewczyn na początku myje w samej wodzie z olejkiem z migdałów
5. Ja miałam od początku. I co ciekawsze, wydaje mi się, że od szczotki miał problem. Jak przestałam go czasach to problem minął 🙈 a mam z Lullalove 🥺
6. Na początek witamina d przede wszystkim. My mamy vigantol.
Zestaw do paznokci macie? 😁 Termoforek na brzuszek? Termometr? Właśnie coś na gorączkę jak dziewczyny podają 🙂
Termoforek mamy (z pestek wiśni), termometr elektroniczny jest na liście i czeka na black friday
do paznokci zestaw jest
A jak jest z tymi pampersami z rossmanna? Niedawno założyłam w apce konto Rossnę ale chyba mi to umknęło 😅 -
Karo123 wrote:Krysia to może ja dopowiem bo mam wrażenie ze cześć lekarzy nie aktualizuje wiedzy - jasne jednemu octanistep nie zaszkodzi ale drugiemu może. Aktualne badania naukowe są takie ze octanistep owszem jest Ok na rany typu zadrapanie, skaleczenie, tam gdzie będzie krótko używany, tyko żeby doraźnie zdezynfekować. Pępek to jednak taka rana „przewlekła” i tu są badania ze octanisept wydluza gojenie rany przez zaburzanie migracji fibroblastow
zdecydowanie wszystkie najnowsze doniesienia polecają pielęgnacje na sucho. Wiadomo zawsze się znajda lekarze co maja swoje przyzwyczajenia ale ja jednak lubię słuchać się nauki
Też mówili nam, że najlepiej na sucho. Ja kupiłam bardziej "w razie gdyby", może nam też się kiedyś przyda 🙈 ale faktycznie położna mówiła że najlepiej na sucho.
Choć z tymi emolientami mnie zdziwiła, bo też czytałam tu wasze wcześniejsze wpisy, że najlepiej nic nie używać albo dodawać mleka do kąpieli i wystarczy. Dlatego zaczynam głupieć 😅Karo123 lubi tę wiadomość