W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Jezusie dziewczyny, byłam wczoraj w sklepie BoboWozki żeby ogarnąć temat nosidełek. Jak mi gość zaczął opowiadać do dostosowaniu do auta, isofixach itp to zgłupiałam 😁
Bardzo mi się spodobał Maxi Cosi Marble ze względu na to, że dziecko nie wpada w ten fotelik a w nim leży, ale czy ja wiem czy do naszego gruchota będzie pasował ?
Ola-olenka pamiętam, że jesteś fizjoterapeuta, czy mogłabym Cię prosić o kilka wskazówek jak wybrać fotelik-lupinę, który z pasujących do naszego autka będzie najlepszy i najwygodniejszy dla dzieciaczka ? Tak, bym wiedziała na co zwrócić uwagę.
Kurcze, mam wrażenie, że w większości tych łupin dzieci nie będą lezec a będą w nie "wpadać" i to chyba mało naturalna postawa dla dzieciątka, które jeszcze nie siedzi...Ola-olenka lubi tę wiadomość
-
szona wrote:Młoda! Halo!
Maz lamie sie co do testu wiec jutro rano jade i robie. Zeby pobrali krew przed poranna dawka heparyny. Mam do wyboru nifty zwykle, nifty plus i sanco podstawowe. Na nifty czeka sie do 10 dni roboczych a na sanco do 5.
Nifty plus jest w cenie sanco bada wiecej ale czeka sie dluzej. Chyba jednak wole miec te podstawowe wyniki ale jak najszybciej i sklaniam sie ostatecznie ku sanco. Macie jakies przemyslenia, albo rady? Chetnie poznam inne opinie.
P.S. Właśnie zaczęłam 2 trymestr 😱😱Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2021, 12:52
Zielone.Slonce, Simons_cat, miska122, Noelle, malwaxxx28, asiek96, szona, *Agape* lubią tę wiadomość
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Justyna.Optyk wrote:Jezusie dziewczyny, byłam wczoraj w sklepie BoboWozki żeby ogarnąć temat nosidełek. Jak mi gość zaczął opowiadać do dostosowaniu do auta, isofixach itp to zgłupiałam 😁
Bardzo mi się spodobał Maxi Cosi Marble ze względu na to, że dziecko nie wpada w ten fotelik a w nim leży, ale czy ja wiem czy do naszego gruchota będzie pasował ?
Ola-olenka pamiętam, że jesteś fizjoterapeuta, czy mogłabym Cię prosić o kilka wskazówek jak wybrać fotelik-lupinę, który z pasujących do naszego autka będzie najlepszy i najwygodniejszy dla dzieciaczka ? Tak, bym wiedziała na co zwrócić uwagę.
Kurcze, mam wrażenie, że w większości tych łupin dzieci nie będą lezec a będą w nie "wpadać" i to chyba mało naturalna postawa dla dzieciątka, które jeszcze nie siedzi...Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Justyna.Optyk wrote:Jezusie dziewczyny, byłam wczoraj w sklepie BoboWozki żeby ogarnąć temat nosidełek. Jak mi gość zaczął opowiadać do dostosowaniu do auta, isofixach itp to zgłupiałam 😁
Kurcze, mam wrażenie, że w większości tych łupin dzieci nie będą lezec a będą w nie "wpadać" i to chyba mało naturalna postawa dla dzieciątka, które jeszcze nie siedzi...
W foteliku najważniejszy jest odpowiedni kąt nachylenia i dlatego trzeba dobierac do samochodu. Pozycja gdzie dziecko wpada jest na dobra bo przypomina te z brzucha a poza tym nie powinno sie za wczesnie prostowac malucha. Wazne zeby wkladka nie byla za miekka dziecko ma sie opierac na niej a nie wpasc w gąbke. Ja mialam na oku firme Nuna co prawda drogi ale wkładkę dla noworodka mial taka że mozna bylo regulowac ale co z tego jak do mojego auta nie pasował. Nie wiem skad jestes sle nie kupuj fotelika w jakimkolwiek sklepie dzieciecym tylko w takim gdzie przymierza Ci do auta. Dowiedz sie moze macie blisko do sklepu 8gwiazdek oni swietnie dobieraja. A jak nie to na fb jest ich strona gdzie doradzaja.
Ja na poczatku jak pytalam z zwyklym sklepie dzieciowym o fotelik rwf to mi babka powiedziala ze takiej firmy nie mają😂
Młoda ma juz 2 lata i po lupinie jezdzi juz w foteliku ale nadal tylem. A dla drugiego będę prubowac z Nuna bo zmienillismy auto to moze bedzie pasowacSimons_cat lubi tę wiadomość
-
Kurcze, mam wrażenie, że w większości tych łupin dzieci nie będą lezec a będą w nie "wpadać" i to chyba mało naturalna postawa dla dzieciątka, które jeszcze nie siedzi...
Justyna ale jak gosc na wejscie Cie zasypal takimi info to super moze sie zna na rzeczy. Powinien tylko Ci do auta przymierzyć no i ten kąt nachylenia zmierzyć -
Simons_cat wrote:My mamy ponad 25-letnie auto. I będziemy musieli na bank kupić nowsze, bo ja koniecznie muszę mieć rwf 😏 a u nas na bank tego się nie zamontuje, bo to od kilku lat jest dopiero chyba 😔 lubię naszego lanoska, pamiątka po dziadku 😔 ale będzie trzeba się rozstać.
Simons my pierwszy rwf montowalismy w 18 letnim staruszku. To nie problem bo sa foteliki montowane na isofix lub na pasy. Na isofix duza wygodaSimons_cat lubi tę wiadomość
-
Ola-olenka wrote:Simons my pierwszy rwf montowalismy w 18 letnim staruszku. To nie problem bo sa foteliki montowane na isofix lub na pasy. Na isofix duza wygodaCzarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Simons_cat wrote:My mamy ponad 25-letnie auto. I będziemy musieli na bank kupić nowsze, bo ja koniecznie muszę mieć rwf 😏 a u nas na bank tego się nie zamontuje, bo to od kilku lat jest dopiero chyba 😔 lubię naszego lanoska, pamiątka po dziadku 😔 ale będzie trzeba się rozstać.
Księgowa lubi tę wiadomość
-
Co do fotelika my wybraliśmy Avionaut Pixel, dobrze wypada w testach i jest mega lekki jak porównywaliśmy np. Cybexem.
Na bazę się finalnie nie zdecydowaliśmy, nie wiem czy przypinanie pasami będzie aż takim utrudnieniem, żeby wydawać tyle kasy na baze, ale zastanawialiśmy się, także finalnie zobaczymy może dokupimyszona lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, pierwszy fotelik nie starcza na zbyt długo - przy małym dziecku max do 16 miesiąca 😊 My kupiliśmy cybex na isofix - strata pieniędzy 🤦♀️ Do drugiego fotelika musieliśmy kupić nowa bazę 😎 Drugi fotelik używa się decydowanie dłużej 😊
Tak jak pisały dziewczyny, najlepiej kupić fotelik w miejscu gdzie dopasują go do auta, a przed porodem dokładnie zamontują 😊Simons_cat, Cecylia lubią tę wiadomość
-
Ola, gość się ewidentnie znał na rzeczy. Muszę sprawdzić w naszym staruszku czy zaczep na ISOFIX jest, bo może trzeba będzie montować na pasy i nie będzie potrzeby zakupu bazy, a bazę kupi się przy drugim foteliku, to może i auto się wymieni :p
Mnie tylko martwiło to ułożenie dzieciaczka w tej łupinie... Będę kierowała się Twoimi radami -
Justyna.Optyk wrote:Ola, gość się ewidentnie znał na rzeczy. Muszę sprawdzić w naszym staruszku czy zaczep na ISOFIX jest, bo może trzeba będzie montować na pasy i nie będzie potrzeby zakupu bazy, a bazę kupi się przy drugim foteliku, to może i auto się wymieni :p
Mnie tylko martwiło to ułożenie dzieciaczka w tej łupinie... Będę kierowała się Twoimi radami
Simons, ułożenie w łupinie jest bardzo dobre 😊 dziecko ma podwinięta dupke, czyli nie wymusza się siadu 😊 nie ma pionizacji 😊 a boczna cześć łupiny powoduje ze dziecko ma prosto ułożony kręgosłup 😊 stad ważne jest aby fotel miał wyjmowana wkładkę niemowlęca 😊 -
Już pisałam na wątku staraniowym ale napiszę jeszcze raz tutaj:
No to u mnie średnie wieści - moje dziecko jest na pół palca od wyjścia. 🙄
Mam leżeć i wytrzymać do 35 tygodnia - jeśli okaże się, że szyjka do kolejnej wizyty jeszcze się skróci to zakładamy pessar jeżeli nie to mam po prostu wytrzymać tyle ile dam radę....Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
nick nieaktualnyNoelle wrote:Już pisałam na wątku staraniowym ale napiszę jeszcze raz tutaj:
Mam leżeć i wytrzymać do 35 tygodnia - jeśli okaże się, że szyjka do kolejnej wizyty jeszcze się skróci to zakładamy pessar jeżeli nie to mam po prostu wytrzymać tyle ile dam radę....
Twój lekarz nie chce podać sterydów na płucka? Ja miałam podane na wszelki wypadek właśnie koło 30 tyg. Jaką masz długość szyjki? Eh, Klarze się spieszy do mamy . Niech chociaż do Dnia Matki poczeka ❤ -
Noelle wrote:Już pisałam na wątku staraniowym ale napiszę jeszcze raz tutaj:
Mam leżeć i wytrzymać do 35 tygodnia - jeśli okaże się, że szyjka do kolejnej wizyty jeszcze się skróci to zakładamy pessar jeżeli nie to mam po prostu wytrzymać tyle ile dam radę....
A kiedy masz następna wizytę?
Trzymam kciuki żeby już nic się tam nie skracało 💚 -
nick nieaktualnyCo do fotelików to dużo mądrych rzeczy piszą na grupie 8* na fb. My mieliśmy max cosi cabrio Fix i dla mojej kruszyny był za duży na początku. Ale nie jeździliśmy dużo to dało radę żeby podrosła. Avionaut jest podobno fajny dla drobnych dzieci
szona lubi tę wiadomość