W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Martyna33 wrote:Pessar tez raczej nikt w 3 trymestrze nie zakłada 🙄
szona, kokoszka31, K&K, Simons_cat lubią tę wiadomość
Nasz tęczowy synek 😍🌈
05.2016 synek 👦🏻
01.2020 poronienie zatrzymane 7tc 👼 -
*Agape* wrote:Dementuję. Ja miałam założony pessar w 30 tc. I całe szczęście, bo bez stresu donosiłam ciążę do terminu 🙂
Chodziło mi, że w innych krajach Europy nikt tego nie robi:) Bez niego tez byś pewnie donosiła, ale ja tu nikogo nie namawiam, ja tylko dziele się informacją opartą na badaniach25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Martyna33 wrote:Procedura wyglada tak ze sprawdzamy szyjkę przez usg i dopiero wtedy podejmujemy inne czynności, nigdy odwrotnie. Jeśli szyjka jest ok i zaczniemy tam gmerać, to możemy wywołać poród, są nawet statystyki ile porodów zaczyna się po niepotrzebnym badaniu szyjki i to jest spory procent. Wiem, ze większość lekarzy w Polsce gmerać w szyjce lubi, ale to nie znaczy że to prawidłowe działanie w takiej sytuacji…
Pessar tez raczej nikt w 3 trymestrze nie zakłada 🙄
W wiekszosci krajów Europy jest normalnie, a w Polsce lekarze są zacofani okropnie 🤦🏼♀️
Ale w wysokim tc szyjki nie widać na usg za dobrzeWiem, bo próbowałyśmy z dr jej szukać przez większość mojej ciąży
i niestety - tylko dopochwowo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2021, 09:32
kokoszka31 lubi tę wiadomość
7 cs - cb
25 cs - ⏸
6t1d - jest ❤️!
12t3d - prenatalne 👧🏼
3.10.2021 r. Detonacja! ❤️
10 cs - ⏸️
12t5d - prenatalne 👶🏼
30.06.2025 r. Detonacja! ❤️
Zes*am się, a nie dam się 💪
https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html -
Martyna33 wrote:Chodziło mi, że w innych krajach Europy nikt tego nie robi:) Bez niego tez byś pewnie donosiła, ale ja tu nikogo nie namawiam, ja tylko dziele się informacją opartą na badaniach
Czytałam swego czasu trochę pamiętników tu na ovu - osoby, które miały pessar donosiły ciąże do terminu, podczas gdy np. wcześniejsze ciąże stracone niestety w wysokim tygodniu, ze względu na niewydolność szyjki. (U tych samych osób) Myśle, że w razie wskazań nie ryzykowalabym sprawdzania czy bez pessara też donoszę 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2021, 09:34
*Agape*, Ayayanee, Martynka.98 lubią tę wiadomość
7 cs - cb
25 cs - ⏸
6t1d - jest ❤️!
12t3d - prenatalne 👧🏼
10 cs - ⏸️
12t5d - prenatalne 👶🏼
szona wrote:Ale w wysokim tc szyjki nie widać na usg za dobrze
Wiem, bo próbowałyśmy z dr jej szukać przez większość mojej ciąży
A przez usg dopochwowo?🧐25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Martynka- wg mnie standardem w opiece nad ciężarną jest badanie przez pochwę na każdej wizycie.. moja lekarka tak robi: ni czuję żadnego dyskomfortu, tu nie chodzi o wielkie męczenie tej szyjki, tylko założenie wziernika do pochwy i spojrzenie na szyjkę.. do tego prawie zawsze był pomiar długości szyjki za pomocą głowicy USG dopochwowej, a na koniec USG płodu przez powłoki brzuszne.. wg mnie mając te wszystkie informacje dopiero można spać spokojnie..
szona, Noelle, Simons_cat, Ayayanee lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Ale w wysokim tc szyjki nie widać na usg za dobrze
Wiem, bo próbowałyśmy z dr jej szukać przez większość mojej ciąży
Moj gin tez nie bada szyjki przez wziernik w ciazy, tylko usg dopochwowo. Ale w sytuacji gdy pojawiaja sie takie skurcze skontrolowanie stanu szyjki jest konieczne. Co innego badania kontrolne a co innego gdy cos sie dzieje, takze zgadzam sie z szona. Co do pessaru nie chca zakladac po 28 tc niemniej jednak nie mozna powiedziec czy w przypadku Agape pesar faktycznie pomogl czy nie. To jest taka sytuacja ze ryzyko jest zbyt duze zeby gdybac. 😞 co innego pessar po 32 tc - tu juz nie zakladaja bo na lekach sa w stanie zazwyczaj przetrzymac ciaze o tyle, zeby dziecko bylo bezpieczniejsze. A nawet jak sie nie uda to jest juz wystarczajaco rozwiniete, zeby wyszlo z tego calo przy natychmiastowej pomocy.Martyna33, Ayayanee lubią tę wiadomość
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Martyna33 wrote:A przez usg dopochwowo?🧐
No właśnie tak badano mi szyjkę. Chodziło mi o to, że przez brzuch nie widać. (U mnie nie było widać). Usg dopochwowo wystarczy żeby ocenić długość szyjki, czy kanał zamknięty. Nie trzeba tam bardziej gmeraćWiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2021, 09:42
Mlodamezatka lubi tę wiadomość
7 cs - cb
25 cs - ⏸
6t1d - jest ❤️!
12t3d - prenatalne 👧🏼
10 cs - ⏸️
12t5d - prenatalne 👶🏼
Szonka, a to się troszkę nie zrozumiałyśmy, bo usg dopochwowe jest bezpieczne, mnie chodzi tylko o badanie palpacyjne szyjki. Usg dopochwowe oczywiście ze nie może porodu wywołać.
Ja totalnie rozumiem dlaczego Ty i większość dziewczyn tutaj by nie zaryzykowały bo ja gdybym nie posiadała wiedzy którą posiadam teraz tez bym nie ryzykowała i zakładała co mi każą.. ale w tej chwili nie zaryzykowałbym zakładania pessara w tc w którym nie jest on efektywny, nie brałabym duphastonu bez wskazań gdyż nie jest efektywny (w moim przypadku tzw „profilaktycznie” 🙄) a może powodować wady serduszka o czym nikt nie mówi i nie dawałabym szyjki do badania wiedząc ze może to wywołać poród a nic nie wnosi..
ale to tylko moje zdanie i napewno jestem tu w mniejszościnie namawiam nikogo do zmiany zdania, jedynie uważam ze lekarz Alutki ma 100% racji nie wykonując badania szyjki na wizycie
szona lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Martyna33 wrote:Szonka, a to się troszkę nie zrozumiałyśmy, bo usg dopochwowe jest bezpieczne, mnie chodzi tylko o badanie palpacyjne szyjki. Usg dopochwowe oczywiście ze nie może porodu wywołać.
Ja totalnie rozumiem dlaczego Ty i większość dziewczyn tutaj by nie zaryzykowały bo ja gdybym nie posiadała wiedzy którą posiadam teraz tez bym nie ryzykowała i zakładała co mi każą.. ale w tej chwili nie zaryzykowałbym zakładania pessara w tc w którym nie jest on efektywny, nie brałabym duphastonu bez wskazań gdyż nie jest efektywny (w moim przypadku tzw „profilaktycznie” 🙄) a może powodować wady serduszka o czym nikt nie mówi i nie dawałabym szyjki do badania wiedząc ze może to wywołać poród a nic nie wnosi..
ale to tylko moje zdanie i napewno jestem tu w mniejszościnie namawiam nikogo do zmiany zdania, jedynie uważam ze lekarz Alutki ma 100% racji nie wykonując badania szyjki na wizycie
Ale to właśnie jest puentaże usg dopochwowe jest bezpieczne i wystarczające do oceny długości szyjki, jej zamknięcia, stopnia rozpulchnienia. Palpacyjnie - nawet mi nie przeszło przez głowę
A duphaston bardzo szybko porzuciłam na rzecz luteiny - już w staraniach. Czytałam o nim wiele, także w kontekscie problemow z krzepliwością i nie jest to dla mnie dobry lek.
Martyna33 lubi tę wiadomość
7 cs - cb
25 cs - ⏸
6t1d - jest ❤️!
12t3d - prenatalne 👧🏼
10 cs - ⏸️
12t5d - prenatalne 👶🏼
Zgadzam się z Martyna i to że lekarze w Polsce niestety kończąc studia już później się nie dokształcają bardzo często. Nie jeżdżą na szkolenia, sympozja aby rozszerzyc wiedzę o nowe technologie, badania itp.
Rzadko który ( zwłaszcza ginekolog) ma doktora czyli skończył 6 letnie studia zrobił specjalizacje i finito. Mało który ma uprawnienia FMF do robienia badań prenatalnych. Zwykle je robią ale z prawdziwymi prenatalnymi to niewiele ma wspólnego. W większych miastach wiadomo jest lepiej, więcej specjalistów łatwiejszy dostęp ale w mniejszych miastach tak jak moje ...owszem ginekologów i prywatnych gabinetów jak psów tylko wybierać . Dziewczyny polecają sobie takiego jednego bo super bo wow. Ostatnio rozmawiałam że znajoma i mówi idź do pana X jest super a teraz ma nawet USG 5d ... No i super, pacjentek ma full ale co z tego USG 5d gdzie widać każda fałdkę tłuszczu dzieciaczki, jak nie zauważył poważnej wady serca u dziecka?
Martyna33 lubi tę wiadomość
-
I pytanie z innej beczki- jak wykurzyć bakterie coli z moczu? 🙄 Prowadzę wojnę od lipca, już 3 razy miałam antybiotyk (miałam przy okazji posiewu taką tabelkę jaki antybiotyk działa na te bakterie). I dupa! Nic nie działa. Szlag mnie trafi🙄 ktoś coś poradzi?🙏🏼25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Martyna33 wrote:I pytanie z innej beczki- jak wykurzyć bakterie coli z moczu? 🙄 Prowadzę wojnę od lipca, już 3 razy miałam antybiotyk (miałam przy okazji posiewu taką tabelkę jaki antybiotyk działa na te bakterie). I dupa! Nic nie działa. Szlag mnie trafi🙄 ktoś coś poradzi?🙏🏼
Poczytaj o suplemencie D-mannoza. Jest to naturalny specyfik do którego "przyklejają" się bakterie coli. Dużo artykułów anglojęzycznych jest na ten temat. Moja mama miała poważne problemy z układem moczowym i jej pomogło.
-
Czuje się ok. KTG się wyplaszczylo
dziś ma dyżur moja lekarka prowadząca. Chce, bym już maksymalnie jutro urodziła. Ja też chciałam mieć wrześniową pannę
kokoszka31, Lisa_, Noelle, Kaśik, Simons_cat, Magdalena29, Ayayanee, Suszarka, Mlodamezatka lubią tę wiadomość
-
Justyna.Optyk wrote:Czuje się ok. KTG się wyplaszczylo
dziś ma dyżur moja lekarka prowadząca. Chce, bym już maksymalnie jutro urodziła. Ja też chciałam mieć wrześniową pannę
-
kokoszka31 wrote:Poczytaj o suplemencie D-mannoza. Jest to naturalny specyfik do którego "przyklejają" się bakterie coli. Dużo artykułów anglojęzycznych jest na ten temat. Moja mama miała poważne problemy z układem moczowym i jej pomogło.
Dziękuje ślicznie, lecę czytać!kokoszka31 lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
kokoszka31 wrote:Justyna a powiedz mi dlaczego nie można podać Ci oksytocyny?
kokoszka31, Simons_cat, szona lubią tę wiadomość