X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
Odpowiedz

W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚

Oceń ten wątek:
  • Ola-olenka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza 100 lat!

Jakie polecacie zabawki dla 3 miesiecznego dziecka?
    Kiedys ktos wstawial fajne propozycje tylko nie pamietam kto Szona, AnnaMaria-nie Wy czasem?

Beza27 lubi tę wiadomość

• Natka95 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simons, myślę że większość dzieci tak ma i to jak pisze szona jest fizjologia, ale u nas jest już 5 miesięcy, a to zamiast się poprawić to się zaostrzyło 🤷 przypuszczam że właśnie przez ząbki, dużo śliny. Dodatkowo mleka dla alergików są rzadsze stąd pewnie łatwiej się ulewają.
    Jeśli chodzi o postępowanie to odkąd "wyrzuciłam" go na noc do dostawki 🙊 z naszego łóżka to mam ją podniesioną od góry, tam jest taka regulacja.. i tyle w sumie. A że on ma rzadko głowę tam gdzie powinien,bo wędruje w poprzek to średnio to coś daje :D
    No i długa pionizacja po każdym zarełku, a jak już leży i zaczyna mi się wyginać to wiem, że na 80% chce mu się odbić i podnoszę :)

U nas teraz ta niechęć do leżenia jest bardzo na topie, ale myślę że to też w dużej mierze wynika z tego że bardzo go wszytko interesuje, lubi być noszony przodem i wyciąga ręce jak taki mały ster kierując mnie gdzie mam iść 😅

Tym samym np 10 minut gonimy kota zanim ten nie schowa się biedny pod łóżko 🙊

Noelle, mówisz że u was to samo ale Klara jest raczej grzeczna :D a mojego ewidentnie te cofki irytują i daje mi to dosc dosadnie do zrozumienia.
    Wszytko spoko, tylko żeby mi przy tym nie płakał u się nie denerwowal tak, bo mi się i jedno i drugie nie raz udziela 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2021, 11:59

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natomiast inna sprawa, to jego charakterek. Jak sobie czytam różne rzeczy o hajnidach to 90% mi się pokrywa 😅

Kokoszka, może u Was też ? Dotrzymaj mi towarzystwa please :D

https://www.babybyann.com/rozwoj/po-czym-poznac-wymagajace-dziecko/

kokoszka31 lubi tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Beza27 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję 🥰🥰

Suszarka to stosuje dalej w takim razie, oby pomogło i to tylko takie początkowe przyzwyczajanie się do leku.

Matko, powąchałam ten nutramigen, jak ja mu to dam.. jak sama mam odruch wymiotny, mam nadzieję że jemu nie będzie tak przeszkadzać, ciekawe jakie w smaku, nie wiem czy mu mieszać z bebilonem na początku czy nie.
    Na Bebilon przeszłam od razu bez mieszania 🤔
    Może pierwszą porcję mu dam pół na pół 🤔

8cs o drugiego maluszka ❤️
    14dpo beta-HCG 478,81 mIU/ml 🥹
    16dpo beta-HCG 994,05 mIU/ml 💚
    6+4 - zarodek 8,9mm i 💗
    12+6 - 6,68cm i 💗 158 ud/min
    25+2 - 810g 💙
    29+3 - 1370g 💙
    32+6 - 1940g 💙

age.png

👩🏼30l 👱🏼‍♂️32l

Mały cud 2021 ❤️ (13cs)
  • monnkej Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie test antygenowy pozytywny... jutro jeszcze lekarz wysyła na pcr.. kolorowo 🤧 dobrze ze objawy na razie nie najgorsze...

Teodor 30.12.2021r. - 3130g, 51cm 💙
    Rita 23.08.2023r. - 3780g, 57cm 🩷
  • Justyna.Optyk Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was miała zalecenie nakładania dodatkowej pieluchy tetrowej między nogi ? Czytam wszędzie, że nie jest to zalecane, że odchodzi się od tego a moja lekarka z poradni preluksacyknej uparcie twierdzi, że mała musi mieć noszona pieluchę. Gdy zapytałam czemu to powiedziała, że prewencyjnie.
    Kazała mi nie kłaść ja do spania na prawym boku, bo bioderko "ciut gorsze". Jak mówię, że młodzież spi na wznak to mówi mi, że bezczelnie klamie... Ale ona w 99% przypadków śpi na plecach 🙄 a gdy zapytałam czy coś jest nie tak z bioderkami to mówi, że wszystko jest okej. No nie dogadam się...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2021, 12:11

wnidupjyplv8ipq3.png

Hanusia, 3870g czystego szczęścia, 57cm miłości ❤️
    39+3 tc
  • Nitka19 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka, kciuki! 😁💪

Beza, wszystkiego najlepszego 😊🎉

Simons, u Helenki też jest ciągle biały nalot na języku, te nieszczęsne ulewania i okropne gazy głównie po piersi, bo wtedy łyka najwięcej powietrza 😕 2 tygodnie jej nie przystawiałam, tylko odciągałam i dawaliśmy mleko z butli zmieszane z tym zagęstnikiem. On bardzo pomaga, ale przez to non stop wiszę na laktatorze 🙁 W środę podcinaliśmy wędzidełko i już widzę różnicę w jej sposobie jedzenia (na razie z butli, ale już bez zagęstnika). Robi to bardziej spokojnie, póki co nie ulewa i nalot też się zmniejszył 😊 Dzisiaj spróbuję jej podać pierś i zobaczmy, czy faktycznie to wędzidełko było winowajcą zagazowania 😆

Justyna, z bezmlecznych deserków polecam Bakoma Ave Vege, szczególnie smaki: czekolada, czekolada z wiśniami i słony karmel ❤ Pychotka 😁

Beza27, Simons_cat lubią tę wiadomość

👱‍♀️: 34 lata
    AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
    Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
    Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍

10.2021 - córeczka ❤️
    07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
    02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
    03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
    04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
    05.2023 - przerwa

age.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beza, mi też to śmierdzi jak pokarm dla żółwia 🙊

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna kochana prewencyjnie to Wy ją noście na żabkę. 😉 Czyli bierzesz dziecko przodem do siebie, zginasz nóżki na boki, wyprostowaną dłoń dajesz pod tylca (taka wyprostowaną jak do witania się) i kciuka pakujesz między nogi. Zrobie foto jak młoda się obudzi i wstawie bo ciężko wytłumaczyć. ☺️

Natka grzeczna - marudzi jak to dzieci ale generalnie jest uśmiechnięta. Jak się jej cofnie to sobie pomemla z grymasem ale za chwilę bawi się dalej. 😉 Ja też jestem taka, że jak zaczyna marudzić to w ciągu sekundy ją podnoszę i już nie marudzi więc ciężko mi to zweryfikować. 😂 Natomiast jest taką mamozą, że z mężem nie chce zostać nawet na sekundę i chyba musiałby sobie zrobić maskę z moim pyskiem żeby jakoś go zniosła. Chociaż to też mogłoby nie zadziałać bo wiecznie mnie maca i pewnie gadzina by wymacała, że to niemaminy nos i usta. 😂 Z mężem bawi się pod warunkiem, że jestem w zasięgu jej wzroku.

Beza sto lat! ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2021, 12:24

Beza27 lubi tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Mea Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna.Optyk wrote:
    Czy któraś z Was miała zalecenie nakładania dodatkowej pieluchy tetrowej między nogi ? Czytam wszędzie, że nie jest to zalecane, że odchodzi się od tego a moja lekarka z poradni preluksacyknej uparcie twierdzi, że mała musi mieć noszona pieluchę. Gdy zapytałam czemu to powiedziała, że prewencyjnie.
    Kazała mi nie kłaść ja do spania na prawym boku, bo bioderko "ciut gorsze". Jak mówię, że młodzież spi na wznak to mówi mi, że bezczelnie klamie... Ale ona w 99% przypadków śpi na plecach 🙄 a gdy zapytałam czy coś jest nie tak z bioderkami to mówi, że wszystko jest okej. No nie dogadam się...

Justyna ile lat miała ta lekarka? Raczej młoda to ona nie była
    Jeśli z bioderkami jest dobrze to w żadną pieluchę nie pakuj dziecka. No nauki rodem z lat 80 ubiegłego wieku

Suszarka lubi tę wiadomość

age.png
  • Justyna.Optyk Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mea fakt, młoda nie była.
    Najpierw wyskoczyła do mnie z tekstem "dlaczego matka nie nakładasz pieluchy jak mówiłam? Ja poznam, więc nie kłam" a potem cała reszta. Zastanawiam się czy nakładając jej tę pieluchę zrobię jej krzywdę ?

wnidupjyplv8ipq3.png

Hanusia, 3870g czystego szczęścia, 57cm miłości ❤️
    39+3 tc
  • Salv Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się w 38 tygodniu :)
    Młody wg wczorajszego USG ma 3kg, +- 0,5.
    Jak zapytałam o szyjkę, to ponoć wygląda aż za dobrze, dziecię nigdzie się nie wybiera póki co.
    Kolejna wizyta już za 2 tygodnie, jeśli do tej pory nic się nie wydarzy :D

Wszystko na święta na szczęście przygotowane, pierogi i uszka zamrożone, prezenty do rodziny wysłane.
    Można czekać, i na pierwszą gwiazdkę, i na dzieciora :D

Nitka19, Noelle, szona, Simons_cat, monnkej, Ayayanee, Magdalena29 lubią tę wiadomość

8599gzu3b5aotyy2.png

21.10 - 29+0 - 1281 g <3
    18.11 - 33+0 - 1840 g <3
    16.12 - 37+0 - 3040 g <3
    27.12 - 38+4 - 3070 g, możliwy błąd pomiaru ze względu na złe ułożenie, ale przepływy ok
    04.01 - 39+5 - powtórka pomiarów
  • Mea Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna.Optyk wrote:
    Mea fakt, młoda nie była.
    Najpierw wyskoczyła do mnie z tekstem "dlaczego matka nie nakładasz pieluchy jak mówiłam? Ja poznam, więc nie kłam" a potem cała reszta. Zastanawiam się czy nakładając jej tę pieluchę zrobię jej krzywdę ?

Krzywdę może i nie ale mój ortopeda co prawda specjalista głównie od stop ale jest zdania że szerokie pieluchowanie u zdrowego dziecka jest zbędne bo stawy najlepiej roxwijajs się i pracują gdy mają luz i swobodę a przy pieluchowaniu jej nie ma. Jest też zdania żeby jak najpóźniej zakładać obcisłe rajstopy czy leggi bo też nie jest wskazany ucisk na biodra ( ale wiadomo że małe dziecko w rajtkach całego dnia nie spędza) lepsze są śpiochy i luźne dresy.
    Ja na Twoim miejscu bym tego nie zakładała a babę lekarza wysłała na jakies szkolenie niech się prewencyjnie dokształca bo szerzy nieaktualna wiedzę medyczną

age.png
  • Ola-olenka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna.Optyk wrote:

Jesli nie ma wskazań tylko profilaktycznie to ma byc to nie zakladaj bo to wiecej szkody niz pożytku

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mea, a jak Ty się czujesz? Zaraz wskakujesz do wagonu pt „trzeci trymestr”😬🥳

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • szona Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Simons, myślę że większość dzieci tak ma i to jak pisze szona jest fizjologia, ale u nas jest już 5 miesięcy, a to zamiast się poprawić to się zaostrzyło 🤷 przypuszczam że właśnie przez ząbki, dużo śliny. Dodatkowo mleka dla alergików są rzadsze stąd pewnie łatwiej się ulewają.
    Jeśli chodzi o postępowanie to odkąd "wyrzuciłam" go na noc do dostawki 🙊 z naszego łóżka to mam ją podniesioną od góry, tam jest taka regulacja.. i tyle w sumie. A że on ma rzadko głowę tam gdzie powinien,bo wędruje w poprzek to średnio to coś daje :D
    No i długa pionizacja po każdym zarełku, a jak już leży i zaczyna mi się wyginać to wiem, że na 80% chce mu się odbić i podnoszę :)

U nas teraz ta niechęć do leżenia jest bardzo na topie, ale myślę że to też w dużej mierze wynika z tego że bardzo go wszytko interesuje, lubi być noszony przodem i wyciąga ręce jak taki mały ster kierując mnie gdzie mam iść 😅

Tym samym np 10 minut gonimy kota zanim ten nie schowa się biedny pod łóżko 🙊

Noelle, mówisz że u was to samo ale Klara jest raczej grzeczna :D a mojego ewidentnie te cofki irytują i daje mi to dosc dosadnie do zrozumienia.
    Wszytko spoko, tylko żeby mi przy tym nie płakał u się nie denerwowal tak, bo mi się i jedno i drugie nie raz udziela 😅

Natka, tak sobie czytam Twoje wpisy i wiem jedno, jesteś wspaniałą Kobietą, bardzo silną i naprawdę cudowną Mamą ❤️

Natka95 lubi tę wiadomość

age.png

preg.png

7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

3.10.2021 r. Detonacja! ❤️

10 cs - ⏸️
    12t5d - prenatalne 👶🏼

Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Ola-olenka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mea wrote:
    Krzywdę może i nie ale mój ortopeda co prawda specjalista głównie od stop ale jest zdania że szerokie pieluchowanie u zdrowego dziecka jest zbędne bo stawy najlepiej roxwijajs się i pracują gdy mają luz i swobodę a przy pieluchowaniu jej nie ma. Jest też zdania żeby jak najpóźniej zakładać obcisłe rajstopy czy leggi bo też nie jest wskazany ucisk na biodra ( ale wiadomo że małe dziecko w rajtkach całego dnia nie spędza) lepsze są śpiochy i luźne dresy.
    Ja na Twoim miejscu bym tego nie zakładała a babę lekarza wysłała na jakies szkolenie niech się prewencyjnie dokształca bo szerzy nieaktualna wiedzę medyczną

Mea ale to właśnie przez brak swobody ruchow pozniej sa problemy wiec troche krzywde sie robi. U mnie w gabinecie wiekszosc dzieciakow od 7 lat w górę ktorzy przychodzą na rehabilitacje ze stopami mieli profilaktyczne szerokie pieluchowanie. A 80% problemow ze stopami ma swoj poczatek w biodrach

• Natka95 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Natka, tak sobie czytam Twoje wpisy i wiem jedno, jesteś wspaniałą Kobietą, bardzo silną i naprawdę cudowną Mamą ❤️

Szona ♥️♥️♥️ bo mi łezka prawie poleciała 🙊🥺

szona lubi tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mój 5 miesięczniak :D

Zostawilam na chwilę pod karuzelą, na plecach 🙊
    Obroty na topie nawet w łóżeczku 😅

4ba885cecc4f.jpg

Ps. Karuzela po tuningu, zwykła nie była interesująca 🤣

Noelle, Justyna.Optyk, miska122, Asia2309, Cecylia, Simons_cat, K&K, asiek96, Atena37, monnkej, Suszarka, szona, Ayayanee, Magdalena29 lubią tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Mea Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Mea, a jak Ty się czujesz? Zaraz wskakujesz do wagonu pt „trzeci trymestr”😬🥳

Martyna no fakt zaraz 3 trymestr 😳 czuję się dobrze, brzuch mi praktycznie z dnia na dzień wywaliło ( ale u mnie to standard w ciąży że ok 25 tyg uwidocznia się brzuchol 🤪)
    Czas mija szybko bo nam co robić, dzieci kończą zajęcia dodatkowe w ramach semestru więc impreza za impreza, podsumowania itp dziś mlodszy ma urodziny u koleżanki i już dym się zaczyna bo ulubiona bluzka jest w praniu a on innej nie założy także nudy nie ma 🙃🤣
    Po nowym roku muszę się odezwać właśnie do mojego ortopa że znów urodzę dziecko z golfowa stopa i niech mi termin łatwi na wizytację - sama jestem ciekawa jego reakcji, może jakaś kartę stałego klienta dostaniemy 😜

Simons_cat, Martyna33 lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 919 920 921 922 923 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ