druga owulacja
-
Moje Drogie, czy może spotkałyście się z sytuacją, że występują dwie owulacje? Bo ja do wczoraj żyłam w przekonaniu, że to niemożliwe, ale…
Ovu wyznaczył mi owulkę na 16 dc - śluz, kłucie lewego jajnika i w końcu wzrost temperatury po tym dniu, niby modelowo…
A tu wczoraj w 23 dc (!) na usg lekarz mi powiedział, że w prawym jajniku mam pęcherzyk 19 mm, a endometrium 8,5 mm.
Ale, ale to jednak 23 dc, 7dpo wg. Ovu. Z drugiej strony endo trochę małe jak na 2 fazę cyklu.
Lekarz sceptycznie podszedł do mojej informacji o mierzeniu temperatury, kazał odstawić termometr i działać.
Co to może być ten pęcherzyk i kłujący jajnik? W jakiej ja kurczaki jestem fazie cyklu
-
Nie ma czegoś takiego jak dwie owulacje w cyklu, no chyba że zachodzą jedna po drugiej w odstępie ok. 24 h. Wtedy są szanse na dwojaczki i więcej "jaczków"(w zależności ile komórek jajowych zostalo uwolnionych). Z tego by wynikało, że pomimo objawów nie doszło do owulacji, tej którą wyznaczył OF.
Jest to naprawdę bardzo dziwne, ale już któryś raz z kolei spotykam się z taką sytuacją jak Twoja i szczerze mówiąc to nie wiem, jak to wytłumaczyć. Dotąd sądziłam, że o ile nie ma się do czynienia z LUF, to obserwacje wykresu są raczej wiarygodne.
A jakie masz cykle długie zazwyczaj? I czy masz teraz śluz płodny, bo jeśli ma dojść do owulacji, no to powinien on być.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualnyMiałam tak samo. Do tej pory objawy + testy pozytywne 10-13dc, a pęcherzyka nie było. Dopiero potem 17-19dc były pęcherzyki i w tym dominujący.
Teraz natomiast miałam pęcherzyk już w 9dc, dlatego objawami, temperaturą i testami nie ma się co przejmować.
Dobrze do wszystkiego robić sobie badania. Sprawdź estradiol kilka razy jak przyrasta przed domniemaną owulacją i potem progesteron też kilka razy, to zobaczysz mniej więcej kiedy masz szczyt. -
Twoja sytuacja, którą opisujesz jest jednak inna niż autorki. Bo co innego objawy zwiastujące owulację, a co innego temperatura, która pokazuje (w teorii, bo jak widać w praktyce różnie bywa), że owulacja się odbyła.
Zakładanie, że owulacja była na podstawie testów owulacyjnych, bólów jajnika i innych sensacji w podbrzuszu, czy śluzu jest błędem - bo to wszystko są oznaki PRZEPOWIADAJĄCE owulację, do której z różnych przyczyn może nie dojść. Ale skok temperatury i utrzymujące się na wyższym poziomie temperatury (to też jest ważne, bo sam skok o niczym nie świadczy), to oznaka, że już jest PO owulacji.
U autorki wątki najbardziej zastanawiające jest właśnie to, że jest ewidentny skok i wysokie temperatury, czyli teoretycznie doszło u niej do owu i jest wytwarzany progesteron, a pomimo tego USG wykryło u niej dojrzewający pęcherzyk, co nie powinno mieć miejsca, bo przecież progesteron blokuje kolejne owulacje. No i dla mnie to jest zagwozdka
Co do reszty to się zgadzam, obserwacje nie zastąpią badań. Chociaż trudno, żeby je wykonywać w każdym cyklu, a tak by to musiało wyglądać w przypadku nieregularnych cyklów.Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
Dzięki Dziewczyny! Niech żyje Ovufriend, bo nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak LUF. Człowiek się ciągle uczy
Ale tak bardziej poważnie, to się zastanawiam jakim cudem przez ostatnie ponad dwa lata żaden lekarz nie zwrócił na to uwagi i nie zasugerował badania pod kątem LUF
W najbliższym cyklu biegnę na monitoring i mam nadzieję, że przynajmniej wykluczę, labo potwierdzę ten LUF.
PS. W terminie owulacji wyznaczonej przez Ovu miałam trochę śluzu płodnego (z reguły mam go mało), a w tym 23 dc to żadnych objawów poza kłuciem jajnika. Cykle mam 29-31 dni, więc tym bardziej mi się ta późna owulacja nie widzi... -
Zobaczymy za te parę dni, czy @ przyjdzie o czasie i czy rację ma lekarz,
czy OF...Starania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
No i przyszła wredna @
W 28 dc. Cykl trwał 27 dni, więc praktycznie jeszcze w normie (miałam identyczny cykl w marcu), chociaż mógłby być troszkę dłuższy, bo faza lutealna trwała 11 dni. Czy to nie za krótko?
W każdym razie chyba wykres OF z owulacją w 16 dc jest bliższy prawdy niż to, że w 23 dc miałam jeszcze pęcherzyk i byłam przed owulacją.
W związku z tym mam jeszcze pytanko – jak najszybciej i najskuteczniej wykryć ewentualny LUF? Czy warto zrobić jakieś badania z krwi, czy tylko monitoring (kiedy?). Chcę iść do mojej tradycyjnej gin. już z jakimiś sugestiami, bo inaczej pewnie zbyje mnie i każe czekać kolejne trzy miesiące
-