interpretacja śluzu
-
WIADOMOŚĆ
-
Brunhilda wrote:http://www.embrion.pl/npr/index.htm#fizjol.htm
Minnie - sprawdziłam na stronce podanej wyżej - tak zapisujesz najlepszy śluz z danego dnia.
" Jeżeli tego samego dnia widoczny był śluz nieprzenikalny i przenikalny - odnotowujemy wtedy obecność śluzu przenikalnego"
Sprawdziłam sobie ta stronke, dzieki za pomoc Bede sie dalej obserwować.
-
Welonisia,
Dobra pozycję obrałas do badania szyjki. Badaj ja albo rano, albo wieczorem przezd snem, zeby zawsze było o tej samej porze dnia. Szyjka macicy odczuwalna jest jak taki waleczek podłuzny, jest sliska. Nie odrazu mozna sie nauczyc badania szyjnki, to troche czasu zajmuje, nim sie zrozumie o co w tym wszystkim chodzi. Na pozczatku tez w tym wszystkim byłam zielona, ale z czasem nauczyłam sie co i jak.Welonisia lubi tę wiadomość
-
Temat sluzu mnie dalej męczy
Dzisiejszy sluz jest: przezroczysty; mala iosc; jest kleisty; troche rościagliwy, ale nie az tak super na papierze, w palcach juz troszke mniej; troszeczke do kurzgo jajka podobny, ale do tak super idealnego to mu jeszcze brakuje, to jest juz tzw. płodny = wodnisty?
Pomóżcie! -
a1000 wrote:aja nie wiem kiedy jest "lepki" a kiedy "kremowy"...albo suchy to wogóle abstrkcja....
Suchy sluz jest wtedy kiedy nic nie czujesz, totalna sachara .
Kremowy śluz jest wtedy kiedy jest koloru białego lub lekko żółtego. Przypomina to lekko balsam nawilżający, równiez jest mokry.
Lepki sluz jest taki gumowaty, przypomina gluta z nosa , sorry za wyrażenie.Lila84, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
http://www.embrion.pl/npr/index.htm#planpocz.htm
Sprawdzasz albo na papierze przy każdej wizycie w toalecie
Albo przy szyjce...
I ze strony INER-u
"w - objaw wnikliwej obserwacji - wrażenie bulgotania, spływania kropelek wewnątrz pochwy, ale bez widocznego śluzu lub wilgotności na zewnątrz, czasem odczucie ciepła. Kobieta w tym momencie poprzez odczucia uświadamia sobie, że ma pochwę. Jest to często pierwszy objaw płodności i dlatego zawsze należy go zanotować, nawet jeśli tego samego dnia pojawił się śluz (zapis: w/S).
wl - wilgotność odczuwana na zewnętrznych narządach płciowych.
S - śluz
Są dwie główne kategorie jakości śluzu.
Śluz gorszej jakości (lepki, nierozciągliwy i nieprzejrzysty); Poszczególne odmiany symbolizuje litera S z odpowiednim, opisującym własności śluzu, indeksem u góry. Stosujemy następujące indeksy:
b - śluz biały, białawy,
ż - śluz żółty,
żt - śluz żółtawy
gr - śluz grudkowaty
m - śluz mętny
kl - śluz kleisty
S (bez indeksu) – bliżej nieokreślony śluz gorszej jakości
Śluz dobrej jakości (rozciągliwy i mniej lub bardziej przejrzysty); Poszczególne odmiany symbolizuje litera S z odpowiednim, opisującym własności śluzu, indeksem u góry. Stosujemy następujące indeksy:
Bj - śluz jak surowe białko jaja (rozciągliwy na kilka, kilkanaście cm, przejrzysty z ewentualnymi pojedynczymi białymi smugami)
szk - śluz szklisty (rozciągliwy i przejrzysty jak szkło)
pł - śluz płynny (przejrzysty i rozciągliwy, ale ze względu na zwiększoną zawartość wody nitki są cieńsze i krótsze )
mś - intensywne odczucie mokro-ślisko, wrażenie śliskości i naoliwienia w przedsionku pochwy. Śluz jest tak wodnisty, że nie tworzy nitek."
miłego czytania
Justeck lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
mam pytanie bo już sama nie wiem jak to interpretować, miałam śluz rozciągliwy na kilka cm ale nie był przejrzysty, raczej białawy. Mogłam go zebrać tylko z ujścia szyjki bo nie wypływał niżej i nie widać go było na bieliźnie czy papierze... Płodny czy nie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2014, 11:04
-