Jak rozpoznać czy moje cykle są owulacyje?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny.
Mam mały problem i potrzebuję dobrego wytłumaczenia w/w tematu ;(
Jak rozpoznać czy moje cykle są owulacyje??
Mam je bardzo nieregularne i boje się że mogę w ogóle nie jajeczkować a staramy się z męzem o Dzidziusia już 11 m-c. Napiszcie jeśli orientujecie się w temacie. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjak mierzysz temperatute to bardzo szybko mozesz poznac jesli masz owulacje to masz skok temperatury jesli nie masz to temperatura jest ciagle na tym samym poziomie u mnie tak bylo ze wyzsza prolaktyna hamowala mi owulacje.jeszcze mozesz sprawidzic to monitoringiem u ginekologa to powierdzi napewno powodzenia:)
-
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny.
Oliwio nie mierze tem bo niebardzo wiem jakby się do tego zabrać
obserwuje tylko gęstość śluzu ale miałam robiony poziom hormonów i gin. powiedziała że jest ok. Teraz czekam na miesiączkę i trudno powiedzieć kiedy przyjdzie niestety mam bardzo nieregularne -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyja kochana kiedy mam owulacje to bardzo mocno boli mnie lewy albo prawy bok, jest to raczej takie kłucie niz bol i ciagnie sie az do uda, ale tak intesywne ze czasem nawet ruszyc sie nie moge. a tak to nie mam innych objawow. moze ty tez masz cos podobnego tylko nie zwracasz na to uwagi.
-
Dżastin wrote:Dzięki dziewczyny.
Oliwio nie mierze tem bo niebardzo wiem jakby się do tego zabrać
obserwuje tylko gęstość śluzu ale miałam robiony poziom hormonów i gin. powiedziała że jest ok. Teraz czekam na miesiączkę i trudno powiedzieć kiedy przyjdzie niestety mam bardzo nieregularne
Mierzenie temperatury to najprostsza sprawa na świecie. Kup sobe termometr elektroniczny lub specjalny owulacyjny (ten pokazuje do 2 miejsc po przecinku) i mierz codziennie o tej samej godzinie w ustach lub w pochwie. Najlepiej jeśli będziesz robiła pomiar rano, zaraz po przebudzeniu i zanim wstaniesz z łóżka. Ja budzę sie różnie, dlatego nastawiam budzik, mierze tempkę i śpię dalej. Jeśli zaczniesz zapisywać temperatury na wykresie ovu, to po 2-3 cyklach powinnaś rozpoznać kiedy masz owulację, program ovu też Ci ją zaznaczy, jeśli ją wykryje. -
witam Dziewczyny możecie pomóc w interperatcji tzn czy była ovu czy nie?do tej pory nie miałam problemów z okresem (cykle obecnie 32 dniowe)stosowałam ponad 5 lat anty ale z przerwami co kilka miesiecy na kilka miesiecy, zaleznie od samopoczucia(ciękzie meisiączki) od lutego nie stosuje anty i satramy sie z męzęm i didziusia w tamty meisiący zaczełam mieżyć temp w połowie io skok miałam 19 dnia cyklu przez ovu wyznaczony a w tym meisiący temp sa jakieś wyjątkowo dziwne możecie zerknąc?sylwia1808
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dżastin wrote:Dzięki Nishi nie myślałam, że to takie proste tzn. wolałabym chyba mierzyć jednak w ustach więc jeśli będzie duży skok tem. to znaczy że zbliża się owu czy że już występuje??
W ustach możesz zacząć mierzyć od pierwszego dnia cyklu. Ponoć lepiej jest mierzyć w pochwie, ale nie każdy czuje się komfortowo. Ja też mierzę w ustach. Ważne, żebyś mierzyła zawsze o tej samej godzinie, maksymalnie z półgodzinnym odchyleniem. No i oczywiście zanim wstaniesz z łóżka. Najlepiej połóż sobie termometr przy łóżku, żeby mieć go pod ręką od razu jak się obudzisz.
Skok temperatury może być duży, ale nie musi. Skok temperatury powinien utrzymać się przez przynajmniej 3 dni i oznacza, że owulacja miała już miejsce. Jeśli mierzysz termometrem w Celsjuszach to skok może być przynajmniej 0,2 stopnia, jeśli w Fahrenheitach to wtedy 0,4 stopnia. -
nick nieaktualny
-
Dokładnie. Nie określisz kiedy będzie, ale kiedy była. Dlatego dobrze jest mierzyć temeraturę i dodatkowo obserwować śluz i szyjkę macicy. Wtedy po kilku takich cyklach z obserwacjami, będziesz wiedziała kiedy mniej więcej masz owulację i wtedy możesz odpowiednio planować współżycie. Kiedy skok temperatury nastąpi, wtedy zobaczysz czy współżyłaś odpowiednio blisko owulacji. Chyba nie ma 100% metody, która Ci powie dokładnie kiedy będzie owulacja. Cokolwiek zastosujesz, zawsze wskaże Ci tylko orientacyjnie, w którym dniu cyklu się pojawi.
-
nick nieaktualny