Monitoring cyklu a drożność jajowodów
-
Cześć dziewczyny,
razem z mężem staramy się o dziecko 7 miesiąc. W tym cyklu wybieram się do ginekologa na monitoring. Stąd moje pytanie, czy jeśli monitoring potwierdzi pęknięcie pęcherzyka i obecność ciałka żółtego jest to jednoznaczne z tym, ze jajowody są drożne?
Jakie jeszcze badania powinnam wykonać? Zrobiłam już na własną rękę morfologię, mocz, TSH, prolaktynę (bez obciazenia) i progesteron. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
werka93 wrote:Cześć dziewczyny,
razem z mężem staramy się o dziecko 7 miesiąc. W tym cyklu wybieram się do ginekologa na monitoring. Stąd moje pytanie, czy jeśli monitoring potwierdzi pęknięcie pęcherzyka i obecność ciałka żółtego jest to jednoznaczne z tym, ze jajowody są drożne?
Jakie jeszcze badania powinnam wykonać? Zrobiłam już na własną rękę morfologię, mocz, TSH, prolaktynę (bez obciazenia) i progesteron.
Nie, nie oznacza to, że jajowody są drożne.
Co do badań, to bardzo dużo powie Ci takie zestaw zrobiony w 3/4dc:
TSH (to masz - wynik powinien być ok, 1.5 na starania), ft3, ft4, anty tpo, anty tg
ASAPT
ALAT
kreatynina
testosteron
shbg
dheas
androstendion
prolaktyna (masz)
17-oh-progesteron (nie ten, który robiłaś)
krzywa cukrowa i insulinowa 3 pktowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 08:57
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
werka93 wrote:Czyli mając TSH 2,89 powinnam sie trochę martwić?
Myslałam, ze to wynik w normie, ale faktycznie teraz dopiero doczytalam, ze starając sie o dziecko powinien być niższy
zrób ft3 i ft4 i z pełnym wynikiem skonsultuj z lekarzem💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualnywerka93 wrote:Czyli mając TSH 2,89 powinnam sie trochę martwić?
Myslałam, ze to wynik w normie, ale faktycznie teraz dopiero doczytalam, ze starając sie o dziecko powinien być niższy
Do starań wynik TSH powinien być w granicach 1.
I przy TSH warto robić FT3, FT4, bo dopiero przy tych 3 wynikach widać czy jest dobrana odpowiednia dawka leku. -