owulacja/pękanie pęcherzyka
-
Hej Czy jeśli na wykresie zaznacza się owulacja, lub mamy objawy i spodziewamy się, że do niej dojdzie, tzn że pęcherzyk owulacyjny na pewno pękł i kom. jajowa została uwolniona, czy jest to sygnał że doszło do wzrostu pęcherzyka, ale jego pękanie nie jest pewne ?
-
Eli93 wrote:Hej Czy jeśli na wykresie zaznacza się owulacja, lub mamy objawy i spodziewamy się, że do niej dojdzie, tzn że pęcherzyk owulacyjny na pewno pękł i kom. jajowa została uwolniona, czy jest to sygnał że doszło do wzrostu pęcherzyka, ale jego pękanie nie jest pewne ?
Żadne objawy nie dają 100% pewności czy pęcherzyk pękł i wypuścił komórkę. Wzrost temperatury daje pewien obraz tego ze tak mogło się stać ale objawy typu bol czy pozytywne testy owulacyjne mówią tylko o tym ze owulacja sie zbliża. Pewniakiem czy owu byla/bedzie i kiedy daje monitoring cyklu u ginekologa.https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
nick nieaktualnyJa nie potrafię zrozumieć dlaczego mam cykle 28 dniowe, okres normalny (nie plamienia/ plamień nie mam), bóle i objawy owulacji, testy LH pozytywne a owulacji nie mam wcale / nie to że miewam cykle bezowu- ja w ogóle kilka msc pod rząd nie mam owu!!jak to jest możliwe ?!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2018, 19:29
-
Poczytaj sobie o LUF. Jest to zaburzenie, które powoduje, że pomimo tego, że pęcherzyk rośnie, nie dochodzi do jego pęknięcia, przy czym wszystkie wyniki badań hormonalnych są w normie. Bo ten niepęknięty pęcherzyk produkuje progesteron.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-
Mogłoby się może tak zdarzyć w przypadku jednego badania, ale jeśli miałaś kilka i to na różnych sprzętach i ciągle nie widać pęcherzyków, to raczej jest niemożliwe. Tak mi się wydaje... Masz zdiagnozowany niedorozwój jajników?Starania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualnym_d_f wrote:Mogłoby się może tak zdarzyć w przypadku jednego badania, ale jeśli miałaś kilka i to na różnych sprzętach i ciągle nie widać pęcherzyków, to raczej jest niemożliwe. Tak mi się wydaje... Masz zdiagnozowany niedorozwój jajników?
Jednak miałam pęcherzyk i monit w tym tygodniu wykazał pękanie a 2 dni pózniej że pękł czekam więc na testy -
No to super, czyli nie jest aż tak źleStarania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
nick nieaktualny
-