Owulacja potwierdzona na monitoringu, a skok tydzien później
-
Witam wszystkie staraczki
Miałyście takie przypadki, że monitoring wskazywał owulacje, a nie pokrywało się to ze skokiem temperatury i innymi objawami?
Miałam pierwszy cykl z CLO i w związku z tym monitoring. 10 dc miałam pęcherzyk 14mm, potem byłam 15 dc i lekarka nie widziała już pęcherzyka, stwierdziła, że było owulacja bo jest płyn w zatoce Douglasa. Tymczasem zaobserwowałam u siebie wzrost temperatury dopiero w 22dc i ovufriend zaznaczył mi owulke na 21dc. Dodatkowo w 19 dc widziałam rozciągliwy śluz... Dodam, że zwykle cykle maja u mnie ok 31-32 dni. Nie wiem co o tym myśleć, czy możliwe, że lekarka pomyliła się co do owulacji? Miałyście takie przypadki, że monitoring wskazywał jedno a objawy (temp. śluz) co innego? -
nick nieaktualnyhmmm... dziwne, że byłaś na monitoringu w 10 dc a potem 15 dc, bo nie monitorując pęcherzyka codziennie nie można dokładnie stwierdzić, że owu była z racji tego, że ten płyn nie zawsze bierze się z owulacji- niektóre kobiety mają go z innych przyczyn- a żeby to ustalić, trzeba obserwować co dzień- przynajmniej jeden cykl. Tak jak miałam ja od 9dc do 17 dc. Tak mi tłumaczyła lekarka. Dopiero jak już wiemy, ( z jednego pełnego monitoringu) ze z owu jest wszystko OK, to dopiero następny można obserwować np 2 razy w ciągu cyklu.
Co do temp, skok nie potwierdza owulacji. Mógł być bo po prostu lekko się przeziębiłać itp. -
witajcie, ja tez miałam podobny przypadek jak misia. gina i wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazywały na 16dc jako owu, a temperatura dopiero koło 19dc zanotowała skok, a raczej skoczek, bo nie był zbyt duży myślę że bromek mi przywraca owu koło 19dc, a clo przyspiesza na 16 i bach, nie wiem kiedy jesttere85[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Ja byłam dwa razy na monitoringu owulacji i za każdym razem pokrył się z moimi wykresem na Ovufriend. Ja bardziej bym jednak wierzyła lekarzowi, tzn. usg. Mój ginekolog mówi mi, że jak najbardziej dobrze robię, że obserwuję cykle, ale muszę pamiętać, że wiele czynników potrafi zakłócić te wyniki (infekcja, alkohol itp...)
-
sylwiaśta159 ma rację, też się dziwię że po dwóch tak oddzielonych od siebie monitoringach gin potwierdziła owulację. W taki sposób ciężko stwierdzić, kiedy dokładnie była.
Swoją drogą skok temperatury niekoniecznie musi pokrywać się z owulacją. Skok może mieć miejsce kilka dni przed lub po owulacji.
Czy jesteś pewna że prawidłowo mierzysz temperaturę? Zawsze o stałej porze, nie później niż o 8. rano i dokładnym termometrem ("klasycznym" albo elektronicznym owulacyjnym)?Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim) -