Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Położenie szyjki macicy
Odpowiedz

Położenie szyjki macicy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Justeck Ekspertka

Wysłany: 29 października 2014, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystko jest piękne w teorii, tylko że nawet Rotzer się w pewnym momencie z szyjki wycofał. A to dlatego że objawy miękkości i wysokości są bardzo specyficzne dla każdej kobiety i trzeba interpretować w oparciu o własne doświadczenie (np moja szyjka w okresie okołoowulacyjnym nie jest zawsze miękka).

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)
  • kim88 Koleżanka

Wysłany: 30 października 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jak jest z tyłozgieciem ja mam wkładam troszke palec i szyjke juz wyczuwam jest otwarta niestety nie moge duzo sprawdzac bo mam nadzerke i jak dotkne szyjki to odrazu krwawi :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a co jeśli ja miałam kilka razy wrażenie, że moja szyjka wygląda mniej więcej tak?

http://zapodaj.net/77aff5c526ee1.png.html

Nie mogłam jej dosięgnąć nawet koniuszkiem palca, ale ewidentnie sięgała aż do tylnej ściany?

Dodam, że w badaniach mam wpisane przodozgięcie szyjki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 22:07

• cati Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kim88 wrote:
    dziewczyny a jak jest z tyłozgieciem ja mam wkładam troszke palec i szyjke juz wyczuwam jest otwarta niestety nie moge duzo sprawdzac bo mam nadzerke i jak dotkne szyjki to odrazu krwawi :(

z Nadrżerką powinnas udac sie do ginekologa na jej usuniecie ! laserowo wypalaja miejsce zmienione chroba. Nie boli , moze delikatnie krwawic przez krótki czas ale nie powinna ;)
    Tyłozgięcie nie powinno ci sprawiac klopotu we wlasnej obserwacji , ja tez to mam i poprostu musisz nauczyc sie wyczuwac kiedy ona jest twarda ,a kiedy miekka.

W lazience robisz kucaka i wkladasz palec jesli uda ci sie ja wymacac blisko to znaczy ze jest nisko bo jest opuszczona , a jesli musisz sie pogimnastykowac by ja dodtknac to wysoko :)
    jesli chodzi o otwor to ona zawsze jest delikatnie otwarta , ale czasami uda sie nam wsunac lekko opuszek to wtedy jest wlasnie Otwarta , a jak sie czuje tylko tak jak by wejscie do niej to jest zamknieta .
    Co do miekkosci , to ktos kiedys napisal ze jesli jest twarda jak chrzastka na uchu to wlasnie twarda , a jesli mikksza to miekka ;) itd. itd...
    Dziewczyny musicie same dojsc do obserwacji i porownywac je do poprzedniego cyklu :) tak najlatwiej...

ChicaMala = czyli byla wysoko , przodozgiecie nie powoduje tego ze trudniej ja wymacac :) a raczej wrecz odwrotnie, ale czasem przytula sie mocno np. do boku i cieszko ja dosiegnac. Mi sie czesto to zdarzalo ze byla jak by skrecona w lewo ;D zmiast po srodku.

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cati wrote:
    ChicaMala = czyli byla wysoko , przodozgiecie nie powoduje tego ze trudniej ja wymacac :) a raczej wrecz odwrotnie, ale czasem przytula sie mocno np. do boku i cieszko ja dosiegnac. Mi sie czesto to zdarzalo ze byla jak by skrecona w lewo ;D zmiast po srodku.

Dzięki za odpowiedź. Zaczęłam już świrować, że to jednak znaczy, że nisko i wysoko jest wtedy, jak się chowa do środka - że musisz palec zgiąć. Ale chyba po prostu za oóźno zaczęłam ją badać i dlatego nie ogarniam ;-) Zacznę następnym razem od początku cyklu :-)

cati lubi tę wiadomość

• nataliyaa Znajoma

Wysłany: 1 listopada 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja92 wrote:
    Ja czytalam ze to moze byc objaw ciazy. Wiadomo jednak ze ile ludzi tyle opinii. Ja w koncu swoja wyczulam. Tylko wyczuwam tak jakbym miala otworek czyli byla otwarta ale 0!!!!!!! sluzu. Odkrylam ja w nocy w sobote wiec to dopiero drugi dzien. Na kucka kolo 18 bede badac ;)

to do mnie czy do MADBOY?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze niegdy nie zauważyłam otwartości aż takiej że można tam zagłębić opuszek.. Hm..

• JagodaP Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeleine.m wrote:
    Jeszcze niegdy nie zauważyłam otwartości aż takiej że można tam zagłębić opuszek.. Hm..

Może u Ciebie nigdy nie jest tak otwarta po prostu. Moja jest, i podczas owu i @. Zapisuj jako otwartą taką najbardziej otwartą, jaką uda Ci się wybadać :)

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś mi się wydaje, że ja źle to określałam, jak jest zamknięta to jest też takie wgłębienie ? Bo ja zawsze wyczuwam takie wgłębienie i myślałam, że jest ciągle otwarta ale może to wgłębienie mnie zmyliło...

zem3wn15az3szllg.png
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wrote:
    Coś mi się wydaje, że ja źle to określałam, jak jest zamknięta to jest też takie wgłębienie ? Bo ja zawsze wyczuwam takie wgłębienie i myślałam, że jest ciągle otwarta ale może to wgłębienie mnie zmyliło...

Cóż, musisz to sama osądzić... Moja jak jest zamknięta to przypomina drążek od łopaty, taki walec i tyle. No,może jest ledwie wyczuwalna szczelinka, ale nie ma opcji by nazwać to dziurką lub choćby dołeczkiem. Ale u Ciebie może być inaczej.

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę to jeszcze wybadać :)

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnula87, dzięki Ci kochana za masę przydatnej teorii! :) w końcu wiem co i jak i zaczynam badanie po owulacji (jak łaskawa przyjdzie w tym cyklu) :))

• Arga Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że cały czas źle zapisywałam wyniki. Uważałam, że jak szyjka jest łatwo wyczuwalna to jest wysoko a nie nisko, a jak muszę się namęczyć i jej szukać to, że jest nisko.
    Teraz po prostu mi się już pomieszało.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam.jestem tutaj nowa .wiem ze moje pomiary temp nie sa o rownej godz ale pracuje na noce a temp sie mierzy po odpoczynku 3 godz.co myslicie o moim cyklu?:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak udostepnic swoj cykl bo widze ze go nie ma pomozcie:)

• JagodaP Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasetko, po 6 pomiarach zaczetych w połowie cyklu to sie nic nie da powiedzieć. Musisz poobserwować chociaz jeden pełny cykl.

Arga, weź głęboki wdech i przeczytaj jeszcze raz, to się może pomieszać, ale z czasem się ułoży w logiczną całość :)

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja mam pytanie typu czy badanie położenia szyjki macicy w pozycji siedzacej jest miarodajne? Chodzi o to, ze siedzac siegam bezproblemowo i wyszuwam wszystko, ale zazwyczaj wydaje sie byc nisko lub srednio, natomiast w pozycji stojacej nie siegam wcale i wychodzi na to jakby szyjka byla wysoko...i tu pojawia sie wlasnie problem z interpretacja. Mozecie cos poradzic?

• JagodaP Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne jest by badać przez cały cykl w jednej pozycji. Jeśli umiesz wyczuć zmiany na siedząco, to jest ok, ale musisz wtedy umieć określić kiedy jest "wysoko" (czyli najwyżej) a kiedy "nisko" (pozycja najniższa ze wszystkich które wybadasz).

Może być też tak, że na stojąco kiedy będzie wysoko nie wyczujesz, a kiedy nisko to wyczujesz :)

YCC3p2.png
    mLMjp2.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ