Położenie szyjki macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
To wszystko jest piękne w teorii, tylko że nawet Rotzer się w pewnym momencie z szyjki wycofał. A to dlatego że objawy miękkości i wysokości są bardzo specyficzne dla każdej kobiety i trzeba interpretować w oparciu o własne doświadczenie (np moja szyjka w okresie okołoowulacyjnym nie jest zawsze miękka).Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny, a co jeśli ja miałam kilka razy wrażenie, że moja szyjka wygląda mniej więcej tak?
http://zapodaj.net/77aff5c526ee1.png.html
Nie mogłam jej dosięgnąć nawet koniuszkiem palca, ale ewidentnie sięgała aż do tylnej ściany?
Dodam, że w badaniach mam wpisane przodozgięcie szyjki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 22:07
-
kim88 wrote:dziewczyny a jak jest z tyłozgieciem ja mam wkładam troszke palec i szyjke juz wyczuwam jest otwarta niestety nie moge duzo sprawdzac bo mam nadzerke i jak dotkne szyjki to odrazu krwawi
z Nadrżerką powinnas udac sie do ginekologa na jej usuniecie ! laserowo wypalaja miejsce zmienione chroba. Nie boli , moze delikatnie krwawic przez krótki czas ale nie powinna
Tyłozgięcie nie powinno ci sprawiac klopotu we wlasnej obserwacji , ja tez to mam i poprostu musisz nauczyc sie wyczuwac kiedy ona jest twarda ,a kiedy miekka.
W lazience robisz kucaka i wkladasz palec jesli uda ci sie ja wymacac blisko to znaczy ze jest nisko bo jest opuszczona , a jesli musisz sie pogimnastykowac by ja dodtknac to wysoko
jesli chodzi o otwor to ona zawsze jest delikatnie otwarta , ale czasami uda sie nam wsunac lekko opuszek to wtedy jest wlasnie Otwarta , a jak sie czuje tylko tak jak by wejscie do niej to jest zamknieta .
Co do miekkosci , to ktos kiedys napisal ze jesli jest twarda jak chrzastka na uchu to wlasnie twarda , a jesli mikksza to miekka itd. itd...
Dziewczyny musicie same dojsc do obserwacji i porownywac je do poprzedniego cyklu tak najlatwiej...
ChicaMala = czyli byla wysoko , przodozgiecie nie powoduje tego ze trudniej ja wymacac a raczej wrecz odwrotnie, ale czasem przytula sie mocno np. do boku i cieszko ja dosiegnac. Mi sie czesto to zdarzalo ze byla jak by skrecona w lewo zmiast po srodku. -
nick nieaktualnycati wrote:ChicaMala = czyli byla wysoko , przodozgiecie nie powoduje tego ze trudniej ja wymacac a raczej wrecz odwrotnie, ale czasem przytula sie mocno np. do boku i cieszko ja dosiegnac. Mi sie czesto to zdarzalo ze byla jak by skrecona w lewo zmiast po srodku.
Dzięki za odpowiedź. Zaczęłam już świrować, że to jednak znaczy, że nisko i wysoko jest wtedy, jak się chowa do środka - że musisz palec zgiąć. Ale chyba po prostu za oóźno zaczęłam ją badać i dlatego nie ogarniam Zacznę następnym razem od początku cyklucati lubi tę wiadomość
-
Alicja92 wrote:Ja czytalam ze to moze byc objaw ciazy. Wiadomo jednak ze ile ludzi tyle opinii. Ja w koncu swoja wyczulam. Tylko wyczuwam tak jakbym miala otworek czyli byla otwarta ale 0!!!!!!! sluzu. Odkrylam ja w nocy w sobote wiec to dopiero drugi dzien. Na kucka kolo 18 bede badac
to do mnie czy do MADBOY? -
nick nieaktualny
-
madeleine.m wrote:Jeszcze niegdy nie zauważyłam otwartości aż takiej że można tam zagłębić opuszek.. Hm..
Może u Ciebie nigdy nie jest tak otwarta po prostu. Moja jest, i podczas owu i @. Zapisuj jako otwartą taką najbardziej otwartą, jaką uda Ci się wybadać -
Linka05 wrote:Coś mi się wydaje, że ja źle to określałam, jak jest zamknięta to jest też takie wgłębienie ? Bo ja zawsze wyczuwam takie wgłębienie i myślałam, że jest ciągle otwarta ale może to wgłębienie mnie zmyliło...
Cóż, musisz to sama osądzić... Moja jak jest zamknięta to przypomina drążek od łopaty, taki walec i tyle. No,może jest ledwie wyczuwalna szczelinka, ale nie ma opcji by nazwać to dziurką lub choćby dołeczkiem. Ale u Ciebie może być inaczej. -
nick nieaktualny
-
Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że cały czas źle zapisywałam wyniki. Uważałam, że jak szyjka jest łatwo wyczuwalna to jest wysoko a nie nisko, a jak muszę się namęczyć i jej szukać to, że jest nisko.
Teraz po prostu mi się już pomieszało. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Sasetko, po 6 pomiarach zaczetych w połowie cyklu to sie nic nie da powiedzieć. Musisz poobserwować chociaz jeden pełny cykl.
Arga, weź głęboki wdech i przeczytaj jeszcze raz, to się może pomieszać, ale z czasem się ułoży w logiczną całość -
nick nieaktualnyHej dziewczyny, a ja mam pytanie typu czy badanie położenia szyjki macicy w pozycji siedzacej jest miarodajne? Chodzi o to, ze siedzac siegam bezproblemowo i wyszuwam wszystko, ale zazwyczaj wydaje sie byc nisko lub srednio, natomiast w pozycji stojacej nie siegam wcale i wychodzi na to jakby szyjka byla wysoko...i tu pojawia sie wlasnie problem z interpretacja. Mozecie cos poradzic?
-
Ważne jest by badać przez cały cykl w jednej pozycji. Jeśli umiesz wyczuć zmiany na siedząco, to jest ok, ale musisz wtedy umieć określić kiedy jest "wysoko" (czyli najwyżej) a kiedy "nisko" (pozycja najniższa ze wszystkich które wybadasz).
Może być też tak, że na stojąco kiedy będzie wysoko nie wyczujesz, a kiedy nisko to wyczujesz -