Progesteron, czy nie za niski?
-
nick nieaktualnyWitam, zrobiłam badanie w 6dpo i wynik wyszedł 7,41 ng/ml. Owulacje na 99% miałam w 10 dniu cyklu, wszystkie objawy na to wskazywały, ale jak wprowadziłam dwie ostatnie temperatury to mi ovu na siłę zmienia na 14 dc, więc zignorowałam je. Czy taki wynik jest ok, jak myślicie?
-
nick nieaktualnyA jaki zakres wartości prawidłowych dla fazy lutealnej masz na wyniku? One różnią się trochę między laboratoriami (różne metody oznaczania itd.), więc przy interpretacji jest to bardzo ważne.
Owulacja w 10dc to wcześnie, zawsze masz takie krótkie cykle?
Sugerując się tylko temperaturą to bardziej prawdopodobny jest jakiś 15dc...Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 16:36
-
nick nieaktualnyMam, 1,7-27 taki jest zakres. A co do owulacji, to właśnie z reguły mam w okolicach 16 dc i zawsze pokrywało mi się to z objawami, a teraz ewidentnie miałam objawy na ten 10 dc (z pół roku temu też raz miałam tak wcześnie) może to zabrzmi śmiesznie, ale zawsze po piersiach wiem kiedy była owulacja, zaraz na drugi dzień sutki tak bolą, że nie idzie się dotknąć i tak do samego okresu
no ale nic, zaznaczę te temp normalnie, chociaż wszystko mi mówi, że ovu się myliWiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 18:04
-
nick nieaktualnyanulka557 wrote:no ale nic, zaznaczę te temp normalnie, chociaż wszystko mi mówi, że ovu się myli
To jest tylko program, który sugeruje się głównie temperaturą, dlatego wyznaczył owulację tak jak wyznaczył. W zasadzie wg wykresu pierwszy dzień fazy lutealnej to 17dc a nie 15, bo jest to pierwsza wyższa o 0,2st temperatura od 6 poprzedzających niższych. W dniach 13-16 zaznaczyłaś śluz niepłodny, więc to wszystko trochę nie trzyma się kupy...a co ze śluzem w okolicach 9-10dc?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2015, 20:23
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymalami91 no właśnie dziś już zaś mi przestawiło, na 16 dzień cyklu, skaczę jak nie wiem co a z tym śluzem to właśnie nie pamiętam jak w tych dniach było.. ja jeszcze mam to do siebie, że mój nie jest taki typowo płodny i ciężko go czasem określić.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
koleżanka wrote:Cześc dziewczyny - potrzebuję Waszej rady w 22dc robiłam progesteron i wyszedł 51,59 ng/ml - chyba za duży jak myślicie?
Progesteron jest wytwarzany pulsacyjnie więc przy takim wyniku warto zrobić dwa badania tego samego dnia albo dwa dni pod rząd. Mogły być dwa pęcherzyki, albo i więcej.
Ja też mam zawsze progesteron grubo ponad normy labolatoryjne. -
anulka557 wrote:Witam, zrobiłam badanie w 6dpo i wynik wyszedł 7,41 ng/ml. Owulacje na 99% miałam w 10 dniu cyklu, wszystkie objawy na to wskazywały, ale jak wprowadziłam dwie ostatnie temperatury to mi ovu na siłę zmienia na 14 dc, więc zignorowałam je. Czy taki wynik jest ok, jak myślicie?
A ja bym radziła chociaż raz pójsć po domniemanej owulacji do ginekologa na usg ponieważ ani progesteron ani skok temperatury czy inne objawy owulacji nie potwierdzają, że ona faktycznie wystąpiła. -
nick nieaktualny
-
Anulko a jednak się udało Gratuluję kochana z całego serca! Tak czytam, co piszesz, bo ja miałam w zeszłym cyklu 9 dpo właśnie progesteron 7 z haczykiem i się załamałam Dziś jestem dokładnie 7 dpo, krew oddałam i po niedzieli mam wyniki. Nie ukrywam,że dajesz mi nadziejęNelly 10.2008, Nicol 05.2010,
Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
-
Cześć,
słuchajcie od kiedy liczy się Pik do badania progesteronu? ((P)+7 ) czy P to pierwszy dzień skoku czy trzeci dzień podwyższonej temperatury?4 lata starań i jedna ciąża biochemiczna i jedno poronienie,
mutacja MTHFR,
niedoczynność tarczycy,
leczenie immunologiczne
IFV ICSI w Fertimedica Warszawa,
punkcja 29.08, 2 blastocysty, 2 nieudane transfery -