Proszę o interpretację...
-
WIADOMOŚĆ
-
W tym wykresie chodzi o to że skok temp. nastąpił przed szczytem śluzy ( jeden dzień skoku przed szczytem a drugi dzień skoku w dniu szczyty śluzu) i w takiej sytuacji te dwa skoki sie ignoruje a 3 dni wyższych temp. które zaliczane są do dni płodnych liczone są PO szczycie śluzu.
Tym przykładem chciałam pokazać jak ważny jest objaw szczytu śluzu bo np OF wg temp. dni płodne zakończyły by się trzeciego dnia skoku temp. (bez brania pod uwagę szczytu śluzu) a tak naprawdę trwają w takim przypadku przez 5 dni wyższych temp. -
Linia pionowa to próbująca określić owulację.
Tak. Zawsze 3 dni są płodne. Może się zdarzyć (tak jak u mnie), że płodne mogą być 4 dni płodne. Dzieje się tak, gdy między 3 wyższymi temperaturami pojawi się spadek do lub poniżej linii podstawowej. -
Bursztynka wrote:czyli dobrze rozumiem, że zawsze 3 dni po szczycie śluzu będą płodne?
i czy linia pionowa na OF to linia oddzielając pierwszą fazę cyklu od drugiej, czy to linia próbująca wyznaczyć owulację? czy co to jest za linia?
Natomiast jeżeli 3 wyższa temp. leżąca nad linią podst. nie ma wymaganej wartości czyli 0,2 st. to 4 DZIEŃ TEŻ JEST DNIEM PŁODNYM I WYSTARCZY ŻE 4 WYŻSZA TEMP. LEŻY NA LINIA PODST. obojętnie jaką ma wartość.
Albo jeżeli w ciągu tych 3 dni wyższych temp. np. 2 temp. lub 3 temp. która po szczycie powinna być wyższa (leżeć na linią) ale obniży sie na poziom lini podst. lub poniżej lini to wtedy ja IGNORUJEMY i w takiej sytuacji 4 dzień po szczycie sluzu też jest dniem płodnym i wystarczy że ta 4 temp też jak poprzednio lezy nad linią podst.
Ta pionowa linia wyznaczana przez OF to ponoć oznacza dzień owulacji -
Anna33 wrote:Vanessa:
chciałabym skromnie wrócić do mnie
szczyt śluzu (odczuwalny mocno) miałam 13 dc.
Ps. Fajnie, że jest Ktoś z tak dużą wiedzą (nie odbieraj tego jako podlizywanie się). Serio-gratulacje!
Pozdrawiam
Anna
15 dc temp spadła pod linię pods. więc ja ignorujemy a 16 i 17 dc spowrotem ładnie podskoczyła Więc w Twoim przypadku z powodu jednodniowego spadku temp. poniżej linii podst. dni płodne po szczycie śluzu trwały 4 dni -
Dziewczynki, mam prośbę o pomoc w interpretacji mojego wykresu.
Zdaję, sobie sprawę, z tego, że pewnie sama siebie oszukuję (w końcu tylko znikomy procent kobiet plami w ciąży, ale...) Proszę rzućcie okiem na moje wykresy- miałam tylko jeden dzień tak zwanego krwawnienia, które zaczęło się rano a po kilku godzinach przeszło w plamienie. U mnie to plamienie jest w rzeczywistości brązowym śluzem (dziś akurat różowym). Od ilku dni jestem przeziębiona, to zapewne też może mieć wpływ.
-
zlobk wrote:Dziewczynki, mam prośbę o pomoc w interpretacji mojego wykresu.
Zdaję, sobie sprawę, z tego, że pewnie sama siebie oszukuję (w końcu tylko znikomy procent kobiet plami w ciąży, ale...) Proszę rzućcie okiem na moje wykresy- miałam tylko jeden dzień tak zwanego krwawnienia, które zaczęło się rano a po kilku godzinach przeszło w plamienie. U mnie to plamienie jest w rzeczywistości brązowym śluzem (dziś akurat różowym). Od ilku dni jestem przeziębiona, to zapewne też może mieć wpływ.
Z tego co wiem to plamienia przed @ świadczą o niskim progesteronie.
Masz bardzo fajny przykład wykresu
Rozumiem że u Ciebie szczyt śluzu był 11 dc. Linia podstawowa przebiegać powinna przez 4 dc (36,6) Skok temp. miałaś jeszcze przed szczytem i w dzień szczytu śluzu więc olewamy ten skok i liczymy dni płodne po szczycie śluzu czyli do 14 dc miałaś dni płodne ale skoro ignorowałaś z jakiegoś powodu tą temp. to przyjmujemy że do 15 dc był okres płodny (bo nie wiadomo jaka naprawdę byłaby ta temp z 14 dc, gdyby nie była ignorowana to dni płodne skończyłyby sie 14 dc)
Utrzymująca się wyższa temp. może być spowodowana chorobą.
Zawsze masz takie skąpe miesiączki z plamieniem przed?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 12:17
zlobk lubi tę wiadomość
-
Bursztynko kochana mam coś dla Ciebie Wykres koleżanki zblok jest właśnie taki jakiego nie mogłaś rozgryźć. Skok temp. przed szczytem śluzu, bo rozumiem i na to wychodzi że szczyt śluzu był 11 dc.
Mam nadzieję że koleżanka się nie obrazi jak ją podam jako przykład nietypowego wykresuzlobk, Bursztynka lubią tę wiadomość
-
Nie jestem ekspertem ale warto w tym przypadku potwierdzić/wykluczyć ciążę bo ta fl za długo by trwała przyjmując że szczyt śluzu był najpóźniej 12 dc ale możliwe że był wcześniej i trudno wyznaczyć linię podstawową która by pomogła w interpretacji.
Jeżeli ciąża się nie potwierdzi (ale z całego serca Ci życzę żeby wynik był pozytywny) to to plamienie było z jakiegoś powodu bardzo skąpą @ bo temp. też po tym plamieniu spadła ale nie wiem czy mimo tego nadal utrzymuje się nad linia podstawową czy poniżej.
Jak długie miewasz cykle?Matik2012 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KOLCZU20 wrote:prosze o
interpretacje mojego wykresu -
nick nieaktualny
-
KOLCZU20 wrote:w sumie racja... przepraszam za kłopot
-
vanessa wrote:
vanessa
oczywiście, że się nie obrażamWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 13:47
vanessa lubi tę wiadomość
-
vanessa wrote:Zawsze masz takie skąpe miesiączki z plamieniem przed?
Moje miesiączki poza jedną poprzednią nigdy nie były takie skąpe, wręcz przeciwnie. To znaczy ten cykl, który dopiero co minął jest w ogóle wyjątkowy. Natomiast podczas wcześniejszego cyklu plamiłam dwukrotnie po kilka dni . Wybieram się za 2 tygodnie do gin, ale już teraz zastanawiam się, co się dzieje nie takiego. (I oczywiście robię sobie malutką nadzieję na ciążę ).