Skracanie się fazy folikularnej
-
Hej kobietki mam pytanie czy zauważyłyście może u siebie skracanie się fazy folikularnej?Pytanie głównie kieruję do kobietek po 30 roku życia ewentualnie tych po przebytym porodzie lub cięciu cesarskim.
Ja osobiście zawsze miałam cykle 32 dniowe a tu nagle od około września 2013 skróciły mi się do 27-28 dni owulacja się przesuneła z 18 dnia na 13-14.Faza lutealna pozostała stała 14 dni.dodam że przeszłam jedną ciążę obumarłą 3 lata temu oraz ciążę donoszoną zakończoną cięciem.Mam 34 lata.Zastanawiam się czy to już wiek taki że cykle zaczynają się skracać?jak przed menopauzą czy jest jakiś inny problem...obecnie 3 cykl staramy się o drugie dziecko.Właściwie powinnam się cieszyć bo na przestrzeni 4 miesięcy wychodzi o jeden cykl więcej czyli o jedną szansę więcej na zapłodnienie ale czy aby na pewno?Może ktoś się wypowie w tej kwestii -
Pozwolisz że się wypowiem chociaż nie spełniam kryteriów aby sie wypowiadać...
Myślę że nie masz się czym martwić skoro fl Ci się nie skróciła. A co do pierwszej fazy cyklu to ma to do siebie że jest ruchoma. Moja ff nie trwa zawsze tyle samo zazwyczaj 12 dni ale obecnie jestem w 14 dniu ff i jeszcze sie nie skończyła. Ważniejsze jest to aby fl była tak sama z cyklu na cykl.
Mogłabyś mówić o skracaniu się cykli jakby Ci się skróciły do np 20-23 dni a nie do książkowych.
Cykle na przełomie lat mogą się zmienić ale jeżeli się troszkę zmienią i trwają że tak powiem wg. nowej reguły to nie znaczy że w ciąże nie zajdziesz.Ana0408 lubi tę wiadomość
-
Właściwe masz rację choć zastanawiało mnie co za tym stoi.Krótszy cykl skompe miesiączki.Dawniej dłuższy i @ bardziej obfite.Troche mnie to martwiło że może to świadczyć o niskim poziomie estrogenów że endometrium nie jest już tak grube jak kiedyś bo faza folikularna krótsza.
-
Ana0408 wrote:Właściwe masz rację choć zastanawiało mnie co za tym stoi.Krótszy cykl skompe miesiączki.Dawniej dłuższy i @ bardziej obfite.Troche mnie to martwiło że może to świadczyć o niskim poziomie estrogenów że endometrium nie jest już tak grube jak kiedyś bo faza folikularna krótsza.
-
Ana jeżeli martwisz się o grubość endometrium to dla uspokojenia możesz umówić się do gina na usg w okolicy owulacji, albo już nawet po niej i niech oceni naocznie jak się sprawa ma.
Pomimo skrócenia fazy folikularnej nadal mieścisz się w normach jeśli chodzi o cykl, więc najprawdopodobniej nie powinno być problemu.
Najważniejsze, że fl jest właściwej długości . -
nick nieaktualny
-
Co do długości i wieku to chyba tak to jest, ja za młodych lat cykle miałam ok 30 i 5 dni miesiączki, teraz po 40stce mam 23-26 dni i @ trwają 4 dni. Wydaje mi się że niestety skraca się faza folik, ja teraz mam 12-13 dni a kiedyś chyba miałam 15. Czytałam że cykle nieregularne są dopiero gdy jest powyżej 5 dni różnicy w cyklach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2018, 12:37
-
kayama wrote:Co do długości i wieku to chyba tak to jest, ja za młodych lat cykle miałam ok 30 i 5 dni miesiączki, teraz po 40stce mam 23-26 dni i @ trwają 4 dni. Wydaje mi się że niestety skraca się faza folik, ja teraz mam 12-13 dni a kiedyś chyba miałam 15. Czytałam że cykle nieregularne są dopiero gdy jest powyżej 5 dni różnicy w cyklach.
No to nie jest dobra wiadomość. Tego się obawiałam. Zapytam się lekarza o to ( ale wiecie jacy oni są, dają wymijające odpowiedzi...) i napiszę tutaj.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 18:33
18cs
Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/ -
Ja czytałam, że średnio-regularne są jeśli między najkrótszym obserwowanym a najdłuższym jest więcej niż 7 dni różnicy, a nieregularne to w ogóle była jakaś kosmiczna liczba (coś mi świta 20).
Myślę, że to nie musi być tak, że już przed okresem około menopauzowym się skraca. U mnie też od jakiegoś pół roku jest coraz krótsza, a lat mam 25 . -