Temperatura w fazie lutealnej - prośba o pomoc
-
WIADOMOŚĆ
-
Dopiero wdrażam się w robienie wykresów i mierzenie temperatury i trochę ciężko mi to ogarnąć. O ile kresek powinny być wyższe temperatury w fazie lutealnej? Wydaje mi się, że moje są niskie i bardzo się wahają. Czy to prawda, że wzrost temperatury o 0,1 - 0,3 °C oznacza niedomogę lutealną? Swój wykres mam na kartce i mam zamiar dopiero go tu wprowadzić jak znajdę chwilę.
-
Lavende86 wrote:Dopiero wdrażam się w robienie wykresów i mierzenie temperatury i trochę ciężko mi to ogarnąć. O ile kresek powinny być wyższe temperatury w fazie lutealnej? Wydaje mi się, że moje są niskie i bardzo się wahają. Czy to prawda, że wzrost temperatury o 0,1 - 0,3 °C oznacza niedomogę lutealną? Swój wykres mam na kartce i mam zamiar dopiero go tu wprowadzić jak znajdę chwilę.
Ciężko powiedzieć bez wglądu na wykres. Uzupełnij go tu, udostępnij publicznie (opcja pod wykresem) i wtedy będzie można cos Ci powiedzieć /doradzićhttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
O udało się Baaardzo proszę o info czy mój wykres jest tragiczny bo jestem początkująca i gubię się w tym wszystkim. Wydaje mi się, że temperatury mocno się wahają i stresuję się, że mam coś nie tak z hormonami. Od kilku miesięcy mam okropne PMSy które trwają około 7-10 dni przed okresem co też mnie martwi. Brałam Castagnus i magnez z B6 3 miesiące i nadal mam te PMSy. No i 8my miesiąc starań bez rezyltatu
-
Lavende86 ja tez mam takie skoki temp... ale nie wiem co to może oznaczać mam niski dosyc progesteron
29l.
Wyniki męża- ok
HSG- jajowody drożne
Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
Po ponad 2 latach starań
16.01 BetaHCG - 195,10
20.01 Beta 896,40
24.01 Beta 2646
Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r. -
Według mnie masz normalny wykres, jest trochę wahań, ale nie są jakieś straszne. Bardziej to plamienie by mnie niepokoiło. Chociaż jeśli zazwyczaj nie masz plamień w fazie lutealnej, to bym też to olała. Z ciekawości zapytam - jakie miałaś wyniki progesteronu i prolaktyny?Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:Według mnie masz normalny wykres, jest trochę wahań, ale nie są jakieś straszne. Bardziej to plamienie by mnie niepokoiło. Chociaż jeśli zazwyczaj nie masz plamień w fazie lutealnej, to bym też to olała. Z ciekawości zapytam - jakie miałaś wyniki progesteronu i prolaktyny?
A wyniki z 22dc to:
Progesteron - 22,23 ng/ml norma od 1,83-23,9
Prolaktyna - 17,25ng/ml norma od 4,79-23,30
Prolaktyna wydaje się trochę wysoka ale nie znam się... -
Według mnie wyniki super, mi wyszedł prog w 7 dpo - 6,69 ng/ml
29l.
Wyniki męża- ok
HSG- jajowody drożne
Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
Po ponad 2 latach starań
16.01 BetaHCG - 195,10
20.01 Beta 896,40
24.01 Beta 2646
Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r. -
Zgadzam się, wyniki są bardzo dobre. Możliwe, że ta praca zmianowa ma jakiś wpływ na pomiar temperatury. W każdym razie nie ma co się za bardzo skupiać na wykresie i analizować temperatur w drugiej fazie, bo to jest loteria, czy się uda czy nie - a temperatury mogą być super, pomimo braku ciąży i odwrotnie wykres może być dziwny i nie wyglądać optymistycznie, a będą dwie kreski na teścieStarania o drugie dziecko
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Zamrożony 3AB -
Oj, bo to niestety nie jest tak hop-siup, choć czasami niektóre pary mają szczęście i zachodzą w czasie pierwszych 3 cykli. Cała reszta musi poczekać trochę dłużej Mówię tutaj oczywiście o zdrowych parach. Cierpliwości i powodzenia! Na pewno już niedługo będziesz się cieszyła z dwóch kresekStarania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
Hej! Dzkewczyny ogarniacie dobrze temat temperatur? Nie wiem czy mam ok termometr. Mierzyłam dzisiaj temp. jedna po drugiej tak z ciekawości żeby sprawdzić i różnica wynosila az 0,1. Zawsze mierzę temp o 8:45 i jeśli zmierzę np o 8:30 bo tak się obudzę to tez jest spora różnica między ta wartością a ta za 15min. Wiem ze trzeba mierzyć zaraz po przebudzeniu, ale w sytuacji gdy budzę sie chwilę wcześniej jest ona naprawdę niższa i wykres zaraz leci. W ogóle w tym cyklu nie mam super temperatur.
Wstawiam Wam moje dwa wykresy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/05ffb240c51b.png
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/02b417ebe5d1.png
2 kwietnia mierzyłam temp godzinę pózniej niż zwykle więc na pierwszym wykresie odjęłam 0,1 (za każde 30min 0,05st)a na drugim zostawiłam tak, jak pokazał termometr
Co myślicie o tych moich temperaturach? -
nick nieaktualnybondzik007 wrote:Hej! Dzkewczyny ogarniacie dobrze temat temperatur? Nie wiem czy mam ok termometr. Mierzyłam dzisiaj temp. jedna po drugiej tak z ciekawości żeby sprawdzić i różnica wynosila az 0,1. Zawsze mierzę temp o 8:45 i jeśli zmierzę np o 8:30 bo tak się obudzę to tez jest spora różnica między ta wartością a ta za 15min. Wiem ze trzeba mierzyć zaraz po przebudzeniu, ale w sytuacji gdy budzę sie chwilę wcześniej jest ona naprawdę niższa i wykres zaraz leci. W ogóle w tym cyklu nie mam super temperatur.
Wstawiam Wam moje dwa wykresy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/05ffb240c51b.png
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/02b417ebe5d1.png
2 kwietnia mierzyłam temp godzinę pózniej niż zwykle więc na pierwszym wykresie odjęłam 0,1 (za każde 30min 0,05st)a na drugim zostawiłam tak, jak pokazał termometr
Co myślicie o tych moich temperaturach?
Jaki masz termometr? Widzę, że podajesz temp. z jednym miejscem po przecinku. Najlepsze są elektroniczne termometry, które podają temp. z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Polecam Microlife MT16C2.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2018, 13:42
-
Cały ten cykl sprawdzałam z ciekawościtemperaturę w różnych godzinach. I nie zauważyłam u siebie żadnej różnicy pomiędzy temperatury o 6.00 a 8.00. dodatkowo po popołudniowej drzemce była identyczna jak poranna.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Cześć,
Mierze temperature pierwszy raz i juz sie stresuje...
Staramy się już kilka miesięcy o rodzeństwo i nici. Za pierwszym razem poszło bardzo szybko a teraz...
Czy może któraś z Was powiedzieć co myśli o tym spadku zaraz po owulacji?
-
Hm, no dziwny dość ten spadek. Na implantację zdecydowanie za wcześnie, więc to na pewno nie to. Gdyby jeszcze potem temperatury znów skoczyły wysoko, ale one tylko tak troszkę odbiły. Według mnie są trochę za niskie, jak na temperatury po owulacji i nie chodzi mi o samą ich wartość, tylko o wysokość w porównaniu do temperatur sprzed owulacji. Wprawdzie widziałam już o wiele dziwniejsze wykresy, zakończone ciążą, no ale lepiej dmuchać na zimne. Jeśli teraz się nie uda, to w przyszłym cyklu zbadałabym sobie progesteron.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 20:28
Starania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB -
Dziękuję a w którym dniu najlepiej go zbadać?
-
Najlepiej zbadać go 7. dnia po owulacji.Starania o drugie dziecko
Hormony w normie
TSH w normie
Diagnoza:
Leczenie:
Zamrożony 3AB