Wartosc progesteronu a duphaston
-
Od jakich wartosci progesteronu powinno sie przyjmowac duphaston albo luteine? Mam progesteron w 7-8 dc ok. 13 ng/ml ( dokladnie chyba 12. i zaden lekarz nie przepisal mi progesteronu. Wszyscy mowia ze jest w normie. Dodam ze monitoringi potwierdzaja owulacje. W internetach panuje jednak onne przekonanie. Czy powinnam udac sie do innego ginekologa po duphaston?Otojestkasia
-
Podbijam pytanie, bo mi wyszedł taki samStarania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2017 operacja pochwowo-laparoskopowa
2018 laparoskopia
2021 start Angelius Provita
2021 histerolaparoskopia - odcięcie jajowodów
26.07.21 IVF/8komórek/5dojrzałych/3zaplodnione-> 5A z 2doby, 4BB z 6 doby
Transfer 15.10.21 dwudniowiec 5A
Transfer 23.02.22 4BB
03.,07.,10.2023 histeroskopia -
a ja mam właśnie odwrotne pytanie. proga w karierze robiłam 3 razy w drugiej fazie ok 21dc i wychodził mi raz ok 7ng/ml potem za jakiś czas 38,4ng/ml a ostanio ok 21 ng/ml. a teraz po nieudanej kuracji z CLO dostałąm na drugą fazę duphaston na dwa miesiące. czy przy takich wysokich wynikach jest to wskazane? wiadomo ten pierwszy słaby, ale miałam wtedy wysoką prolaktynę, więc to może się z tym wiązać. doktor twierdzi, że to pomoże w ewentualnej implantacji, a my staramy się już 3 latapoczątek starań sierpień 2014
początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
Październik 2017 aromek-duphaston
Co dalej???
-
Hmm, rzeczywiście progesteron masz baaardzo wysoki - aż dziw bierze, że cykle niezakończone ciążami... Wydaje mi się, że przy takim progesteronie raczej wspomaganie Duphastonem nie jest konieczne, no ale skoro lekarz tak Ci przepisał, to raczej nie zaszkodzi, jak będziesz go brała. Przy problemach z implantacją podobno pomaga branie Acardu. 3 lata starań to już dość długo, czy cały czas leczysz się u tego samego gina?Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:Hmm, rzeczywiście progesteron masz baaardzo wysoki - aż dziw bierze, że cykle niezakończone ciążami... Wydaje mi się, że przy takim progesteronie raczej wspomaganie Duphastonem nie jest konieczne, no ale skoro lekarz tak Ci przepisał, to raczej nie zaszkodzi, jak będziesz go brała. Przy problemach z implantacją podobno pomaga branie Acardu. 3 lata starań to już dość długo, czy cały czas leczysz się u tego samego gina?
zmieniałam gina chyba z 3 razy, potem trafiłam do kliniki ale zrezygnowałąm po pierwszej wizycie i hsg a teraz wróciłam do jednego z lekarzy, któremu zaufałam najbardziej. najpierw podawał mi cyclo progynove na pierwszą fazę, potem clo a teraz właśnie dostałam dupka. wszystko inne nie działało jak dotąd. clo brałąm ponad pół roku z przerwami, a po odstawieniu i tak miałam swoje owulki.
nic nie pomaga dlatego pewnie lekarz wprowadził mi ten duphaston, mocno nie zaszkodzi a może pomoże. miałąm na niego nadzieję w tym cyklu, niestety temperatura spadła i czekam na @
początek starań sierpień 2014
początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
Październik 2017 aromek-duphaston
Co dalej???
-