beta hcg
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyruda_Paula wrote:Cześć dziewczyny 😊. Zrobiłam dzisiaj drugi raz betę i tak wynik :
27.05 1895
39.05 4284
Progesteron 24,70
Wszystko jest ok ?
Dzisiaj zaczęłam 6 tydzień a w piątek idę do gin który mnie leczył a do ginekologa prowadzącego ciążę umówiłam się na 10.06.19
PAULA, moim zdaniem nie-teraz szybko rośnie. Gratki! Trzymaj kciuki za moją betę jutro -
ruda_Paula wrote:Cześć dziewczyny 😊. Zrobiłam dzisiaj drugi raz betę i tak wynik :
27.05 1895
39.05 4284
Progesteron 24,70
Wszystko jest ok ?
Dzisiaj zaczęłam 6 tydzień a w piątek idę do gin który mnie leczył a do ginekologa prowadzącego ciążę umówiłam się na 10.06.19
Super, przy takiej becie to już śmiało możesz się udać na USG w przyszłym tygodniu -
nick nieaktualny
-
ula27 wrote:Hej, proszę o podpowiedź. W 7dpt blastocysty beta 9,8. W 9dpt beta 14,6 (po 44h). Czy jest jeszcze jakaś szansa? Przyrost 56%, poniżej normy.
Nie zaniepokoiłby mnie taki wynik, powtórz betę za kolejne 48h i jak będzie w okolicach 30 lub więcej to OK i trzeba czekać na USG. -
nick nieaktualny
-
U Mnie beta 405 na 3 dni po zagniezdzeniu. Trochę nie wiem jak interpretować te normy bo są dziwne, ciążę liczy się od 1 dnia okresu (u mnie 02.05) czyli teoretycznie teraz 6 tydzień ale miałam pozna owulacje ok 25 dnia cyklu, zagniezdzenie w ostatni a sobotę więc będę chyba tylko patrzeć na przyrost czy jest prawidłowy
[/url]
-
Anytram wrote:U Mnie beta 405 na 3 dni po zagniezdzeniu. Trochę nie wiem jak interpretować te normy bo są dziwne, ciążę liczy się od 1 dnia okresu (u mnie 02.05) czyli teoretycznie teraz 6 tydzień ale miałam pozna owulacje ok 25 dnia cyklu, zagniezdzenie w ostatni a sobotę więc będę chyba tylko patrzeć na przyrost czy jest prawidłowy
Nie ma co patrzeć na normy. Jak beta będzie większa niż 5000 mIU/ml to zapisz się na USG - wtedy na pewno będzie już coś widać -
nick nieaktualnyWitajcie , czytam tak o tych normach i betach i przyznam szczerze że trochę się przerazilam bo mimo że u mnie beta przyrosla o 218 % to nadal się martwię bo wartości są niskie
Pierwsza bete wykonałam 10.06 i wyszła 43 ( 16dpo) jak w w stopce druga dwa dni późnej dokładnie 40 h i wynik 108
Dodam że według temperatury zagniezdzenie mogło być dopiero 12dpo miałam mocny ból brzucha i spadek temperatury
Jak myślicie będzie dobrze?
Jutro mam iść na kolejną beteWiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 10:46
-
Anetka32 wrote:Witajcie , czytam tak o tych normach i betach i przyznam szczerze że trochę się przerazilam bo mimo że u mnie beta przyrosla o 218 % to nadal się martwię bo wartości są niskie
Pierwsza bete wykonałam 10.06 i wyszła 43 ( 16dpo) jak w w stopce druga dwa dni późnej dokładnie 40 h i wynik 108
Dodam że według temperatury zagniezdzenie mogło być dopiero 12dpo miałam mocny ból brzucha i spadek temperatury
Jutro mam iść na kolejną bete
Jeśli zagnieższenie było później to wartość bety będzie niższa niż u dziewczyn u których zagnieżdzenie było wcześniej
ważny jest przyrost a on jest piękny. Nie denerwowałabym się. Wygląda że wszystko w porządku.❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
nick nieaktualny
-
Anetka32 wrote:Witajcie , czytam tak o tych normach i betach i przyznam szczerze że trochę się przerazilam bo mimo że u mnie beta przyrosla o 218 % to nadal się martwię bo wartości są niskie
Jutro mam iść na kolejną bete
Wszystko jest jak najbardziej OK - interesuje nas przyrost bety, a nie wartość, spokojnie -
nick nieaktualny
-
Anetka32 wrote:Bardzo dziękuję za odzew , napewno mnie to trochę uspokoilo
Trochę uspokoiło?
Rozwój Twojej ciąży jest jak najbardziej prawidłowy na tym etapie. Dziwię się, że w ogóle masz jakiekolwiek wątpliwości.
Po pierwsze beta rośnie od 0 do jakiejś wartości, wiec wiadomo, że kiedyś musi osiągnąć wartość 10, 50, 100, 7000 itd. Kwestia tylko tego na jakim etapie rozwoju bety zrobisz badanie. W momencie pobierania krwi możesz mieć betę 30, a kilka godzin później 40, jak może Cię to niepokoić? Przecież to normalny proces wzrostu hormonu we krwi.
Po drugie spójrz na normy laboratoryjne. Podkreślam NORMY, czyli przedział wartości NORMALNY dla danego etapu ciąży. Jak myślisz dlaczego są rozbieżności od 100 - 8000 dla danego tygodnia ciąży? Ano dlatego, że zbadano ileś kobiet na tym samym etapie ciąży i okazało się, że wartość hormonu we krwi była tak różna, a ciążę zakończone były prawidłowo, czyli każda z wartości zawierająca się w tym przedziale wskazuje na zdrową ciążę. A wiadomo, że licząc ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki popełnia się ogromny błąd bo nie wiemy kiedy dana kobieta zaszła w ciążę i tylko to przybliżamy, czyli mając dwie kobiety w 5 tygodniu ciąży, w rzeczywistości możemy mieć jedną, która jest już 2 tygodnie po zapłodnieniu i drugą, która jest 1 dzień po zapłodnieniu, ale licząc z ich OM, obie ciąże są w tym samym wieku, więc logiczne jest, że ta co jest w ciąży od 2 tygodni będzie mieć większe stężenie hormonu we krwi niż ta co jest w ciąży 1 dzień. Zresztą z Twojego opisu wynika, że ciąża jest młodsza niż to wskazuje OM. Dokładny termin porodu, czy też wiek ciąży poznasz na USG pierwszego trymestru 11-14 tydzień, bo wtedy pomiar zarodka jest najbardziej miarodajny.
REASUMUJĄC - nie masz absolutnie ŻADNEGO powodu do zmartwień. -
nick nieaktualnyLeira wrote:Trochę uspokoiło?
Rozwój Twojej ciąży jest jak najbardziej prawidłowy na tym etapie. Dziwię się, że w ogóle masz jakiekolwiek wątpliwości.
Po pierwsze beta rośnie od 0 do jakiejś wartości, wiec wiadomo, że kiedyś musi osiągnąć wartość 10, 50, 100, 7000 itd. Kwestia tylko tego na jakim etapie rozwoju bety zrobisz badanie. W momencie pobierania krwi możesz mieć betę 30, a kilka godzin później 40, jak może Cię to niepokoić? Przecież to normalny proces wzrostu hormonu we krwi.
Po drugie spójrz na normy laboratoryjne. Podkreślam NORMY, czyli przedział wartości NORMALNY dla danego etapu ciąży. Jak myślisz dlaczego są rozbieżności od 100 - 8000 dla danego tygodnia ciąży? Ano dlatego, że zbadano ileś kobiet na tym samym etapie ciąży i okazało się, że wartość hormonu we krwi była tak różna, a ciążę zakończone były prawidłowo, czyli każda z wartości zawierająca się w tym przedziale wskazuje na zdrową ciążę. A wiadomo, że licząc ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki popełnia się ogromny błąd bo nie wiemy kiedy dana kobieta zaszła w ciążę i tylko to przybliżamy, czyli mając dwie kobiety w 5 tygodniu ciąży, w rzeczywistości możemy mieć jedną, która jest już 2 tygodnie po zapłodnieniu i drugą, która jest 1 dzień po zapłodnieniu, ale licząc z ich OM, obie ciąże są w tym samym wieku, więc logiczne jest, że ta co jest w ciąży od 2 tygodni będzie mieć większe stężenie hormonu we krwi niż ta co jest w ciąży 1 dzień. Zresztą z Twojego opisu wynika, że ciąża jest młodsza niż to wskazuje OM. Dokładny termin porodu, czy też wiek ciąży poznasz na USG pierwszego trymestru 11-14 tydzień, bo wtedy pomiar zarodka jest najbardziej miarodajny.
REASUMUJĄC - nie masz absolutnie ŻADNEGO powodu do zmartwień.
Być może stąd moja reakcja bo poprzednia ciążę która nie utrzymalam zaczynałam również od poziomu 40 wtedy było dokładnie 48 ale i też równo tydzień po spodziewanej miesiączce rosła ładnie ale nic nie było widać po tygodniu miała już prawie 5000 i jak lekarz znalazł pęcherzyk tak następnego dnia beta już spadła.
Wczoraj 48 h późnej powtórzyłam bete i wyszło 258 przyrost prawie 120 %
Mam nadzieję że będzie dobrze.
Kolejna zrobię pod koniec przyszłego tygodnia bo z wartością 2500 mam się zgłosić do swojej gin
Oto mój " ciążowy wykres "
https://ovufriend.pl/graph/85eed701fa53f1e4bb423133c53e81f4
nie rozumiem dlaczego na skopiowanym linku system przesuwa mi owu o 3 dniWiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2019, 06:33
-
Cześć dziewczyny. Widzę, że sa tu babeczki z nie małą wiedzą. Powiedzcie mi kiedy robicie bete ? Owulacja 6.06 teraz mam 26 dzień cyklu, przywidywany okres 20.06. Czuję zmiany w ciele ale na ile to co mi sie wydaje a na ile nie. Cieżko rzecz .
Pozdrawiam !
SYNUŚ
Niedoczynność tarczycy
Po stracie w 20 tyg. ( Luty 2019 )
-
AgaRydz wrote:Cześć dziewczyny. Widzę, że sa tu babeczki z nie małą wiedzą. Powiedzcie mi kiedy robicie bete ? Owulacja 6.06 teraz mam 26 dzień cyklu, przywidywany okres 20.06. Czuję zmiany w ciele ale na ile to co mi sie wydaje a na ile nie. Cieżko rzecz .
Pozdrawiam !
Ja bym poczekała do dnia @wtedy rano test ciążowy a jak wyjdzie kreseczka to na bete
Wychodzi ze jesteś 10dpo. Jeśli do zapłodnienia doszło to na bete może być w teorii za wcześnie bo zagnieżdżanie następuje między 6-12dpoWiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2019, 16:51
AgaRydz lubi tę wiadomość
❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
AgaRydz wrote:Cześć dziewczyny. Widzę, że sa tu babeczki z nie małą wiedzą. Powiedzcie mi kiedy robicie bete ? Owulacja 6.06 teraz mam 26 dzień cyklu, przywidywany okres 20.06. Czuję zmiany w ciele ale na ile to co mi sie wydaje a na ile nie. Cieżko rzecz .
Pozdrawiam !
Przed terminem okresu nie robiłabym bety. Mierzyłabym temperaturę, a betę robiłabym w terminie okresu, albo nawet tylko test sikany, a betę później, ok 2 dni przed pierwszym USG, a potem jeszcze w terminie USG.AgaRydz lubi tę wiadomość
-
Anetka32 wrote:Być może stąd moja reakcja bo poprzednia ciążę która nie utrzymalam zaczynałam również od poziomu 40 wtedy było dokładnie 48 ale i też równo tydzień po spodziewanej miesiączce rosła ładnie ale nic nie było widać po tygodniu miała już prawie 5000 i jak lekarz znalazł pęcherzyk tak następnego dnia beta już spadła.
Wczoraj 48 h późnej powtórzyłam bete i wyszło 258 przyrost prawie 120 %
Mam nadzieję że będzie dobrze.
Kolejna zrobię pod koniec przyszłego tygodnia bo z wartością 2500 mam się zgłosić do swojej gin
Oto mój " ciążowy wykres "
https://ovufriend.pl/graph/85eed701fa53f1e4bb423133c53e81f4
nie rozumiem dlaczego na skopiowanym linku system przesuwa mi owu o 3 dni
Będzie dobrze tym razem
Daj znać jak wynik kolejnej bety - trzymam kciuki