X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr beta hcg
Odpowiedz

beta hcg

Oceń ten wątek:
  • Nastkaa97 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirka1990 wrote:
    Hej dziewczyny.
    Bardzo martwię się przyrostem bety, robiłam przedwczoraj 20.07. i wyszła 109 a dziś (22.07) po 2 dniach tylko 204. Wg kalkulatorów niby w normie 87 %, ale z synkiem miałam np. 300 a po 3 dniach już 1300 ,czyli 165 % i bardzo się martwię. Powtórzę jeszcze w poniedziałek, ale chyba nic z tego nie będzie.

Przyrost jest prawidłowy to najwazniejsze. Ja mialam odwrotnie w tej ciąży, pierwszy przyrost o 180 %, a kolejne dwa o 90% i 86%, tez bardzo się martwiłam, ale wszystko było dobrze. Beta jest wydzielana skokowo, więc jeden przyrost moze byc większy a drugi mniejszy. Jeśli masz możliwość zrób sobie jeszcze w poniedziałek i będziesz widziała co się dzieje. Powodzonka i spokojnie 😊❤️

16.05.2021r. KLARA 🩷
    Starania o drugiego maluszka od 05.2022r. ❤
    27.07.2022r. 10+2 - Aniołek [*] (wada genetyczna )
    Styczeń 2023r. - cb 💔
    08.11.2023r. Antoni 🩵❤️‍🩹🌈
  • Mirka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastkaa97 wrote:
    Przyrost jest prawidłowy to najwazniejsze. Ja mialam odwrotnie w tej ciąży, pierwszy przyrost o 180 %, a kolejne dwa o 90% i 86%, tez bardzo się martwiłam, ale wszystko było dobrze. Beta jest wydzielana skokowo, więc jeden przyrost moze byc większy a drugi mniejszy. Jeśli masz możliwość zrób sobie jeszcze w poniedziałek i będziesz widziała co się dzieje. Powodzonka i spokojnie 😊❤️

I wszystko dobrze ?
    Zrobiłam dziś badanie, tylko teraz była przerwa 72 h i wyszło 757 (wcześniej 204).
    Za 3 dni wizyta, więc powinno już chyba być widać pęcherzyk.

• Nastkaa97 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirka1990 wrote:
    I wszystko dobrze ?
    Zrobiłam dziś badanie, tylko teraz była przerwa 72 h i wyszło 757 (wcześniej 204).
    Za 3 dni wizyta, więc powinno już chyba być widać pęcherzyk.

No to bardzo ładnie 😊 mysle, ze pecherzyk to juz na pewno będzie widać 😊

Tak, u mnie wszystko w porządku, w tej chwili mam 10+0, niestety pojawiły się Komplikacje, zrobił się krwiak, ale to zupełnie z innego powodu 😊 w środę mam wizyte, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

16.05.2021r. KLARA 🩷
    Starania o drugiego maluszka od 05.2022r. ❤
    27.07.2022r. 10+2 - Aniołek [*] (wada genetyczna )
    Styczeń 2023r. - cb 💔
    08.11.2023r. Antoni 🩵❤️‍🩹🌈
  • Natkapietruszki Nowa

Wysłany: 27 lipca 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma co się stresować ja test ciążowy zrobiłam w dniu spodziewanej miesiączki i ujrzałam 2 wymarzone kreski. Na początku moich starań też tak robiłam biegałam co chwilę do laboratorium bez sensu.

• Gabri Znajoma

Wysłany: 29 lipca 2022, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny zastanawiam się nad przyrostem bety:

22.07 1165,50
    25.07 4220,20
    27.07 11281,70
    29.07 19112,40

27.07 byłam na usg, widoczy pęcherzyk ciążowy 8mm wraz z pęcherzykiem żółtkowym.
    Co myślicie o tych przyrostach? Dodam, że przy 3 poprzednich ciążach nie doszliśmy do tak wysokiej bety..
    A teraz zamiast się cieszysz szukam czarnych scenariuszy...
    Dajcie znać co myslicie 🙏

• M88 Debiutantka

Wysłany: 30 lipca 2022, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Wrocilam z usg I jestem zalamana.dokladnie zaczelam wczora 5tc, co 2 dni idealne przyrosty beta, zero niepokojacych objawow, w tym plamien a na usg obok pecherzyka z cialkiem zoltym jakis plyn/dziura... lekarz powiedzial ze nie wyglada to normalnie. Czy ktos mial kiedys taki przypadek ze obok pecherzyka ciazowego znajdowal sie plyn w jamie macicy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2022, 07:50

• Zniechecona Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2022, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zupelnie odwrotny problem niz pewnie wiekszosc z Was - moja beta nie miesci sie w normach dla labu w ktorym ja wykonywalam. Dziecko jest jedno, a beta przekroczona nie o 200 jednostek tylko kilkanascie tysiecy. Czy ktoras z Was ma/miala podobne doswiadczenia i wszystko skonczylo sie ok? Do tej pory sie cieszylam, ze przeciez pieknie rosnie, a potem internet postraszyl mnie trisomia 21 i az mi sie slabo zrobilo. Ktos cos wie?

14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniechecona wrote:
    Ja mam zupelnie odwrotny problem niz pewnie wiekszosc z Was - moja beta nie miesci sie w normach dla labu w ktorym ja wykonywalam. Dziecko jest jedno, a beta przekroczona nie o 200 jednostek tylko kilkanascie tysiecy. Czy ktoras z Was ma/miala podobne doswiadczenia i wszystko skonczylo sie ok? Do tej pory sie cieszylam, ze przeciez pieknie rosnie, a potem internet postraszyl mnie trisomia 21 i az mi sie slabo zrobilo. Ktos cos wie?

Z tego co mówił mi genetyk to wolna podjednostka bety, która jest badana przy teście podwójnym z Pappa na prenatalnych, jeśli jest wysoka, może zwiększyć ryzyko t21. Nie zwykła beta badana dla przyrostów. U mnie przyrosty z 91 do prawie 13 tysięcy skoczyły w kilka dni. Przyrosty miałam mega duże a dziecko zdrowe i jedno 🙂

• Zniechecona Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie chodzi o zwykla bete, a nie wolną, bo to wiadomo, inne badanie.

Ale to nie jest kwestia przyrostow, tylko tego, ze zwykla beta jest na tyle wysoka, ze nie miesci sie w normach laboratoryjnych, przykladowo powiedzmy ze dla 6 tygodnia beta jest do 20 tys, a ja mialam ponad 30 tys. i potem analogicznie w kolejnych tygodniach dalej jestem poza ramami. Czy ktos slyszal o takim przypadku? 😆

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniechecona wrote:
    No wlasnie chodzi o zwykla bete, a nie wolną, bo to wiadomo, inne badanie.

Ale to nie jest kwestia przyrostow, tylko tego, ze zwykla beta jest na tyle wysoka, ze nie miesci sie w normach laboratoryjnych, przykladowo powiedzmy ze dla 6 tygodnia beta jest do 20 tys, a ja mialam ponad 30 tys. i potem analogicznie w kolejnych tygodniach dalej jestem poza ramami. Czy ktos slyszal o takim przypadku? 😆

Tak jak pisałam, u mnie było podobnie. Od pierwszego testu pozytywnego beta 91 i galopowała w górę jak szalona, nie mieściła się w widełkach. Na usg nie było nic widać prócz ciałka żółtego w jajniku i śladu po owulacji a beta miała juz ponad 3 tys. Więc teoretycznie powinien być widoczny pęcherzyk przy takiej becie. A u mnie taka beta była już killa dni po zapłodnieniu. Więc nie każda ciąża jest książkowa. Przykładowo w kilka dni moja beta osiągnęła poziomi ponad 10 tysięcy więc powinno być juz serduszko, a tam dopiero ledwie pęcherzyk widoczny. Po prostu, beta rosła szybko i przyrosty po 400%. Początkowo myślałam ze bliźniaki, ale jednak jedno było 🙂

Zniechecona lubi tę wiadomość

• Zniechecona Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za odpowiedz! ❤️ Oczywiscie chetnie poczytam jeszcze wiecej Waszych doswiadczen, to forum to istna skarbnica wiedzy!

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniechecona wrote:
    Dziekuje za odpowiedz! ❤️ Oczywiscie chetnie poczytam jeszcze wiecej Waszych doswiadczen, to forum to istna skarbnica wiedzy!

Myślę, że nie masz się co martwić 🙂 na jakim etapie ciąży jesteś? Jak usg?

• Zniechecona Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2022, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg OM 8+3, wg USG 9+1. W usg na ten moment wszystko ok, dziecko super sie rozwija i ladnie przyrasta :)

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniechecona wrote:
    Wg OM 8+3, wg USG 9+1. W usg na ten moment wszystko ok, dziecko super sie rozwija i ladnie przyrasta :)

To super! 🙂 nie masz się co stresować. Usg jest najważniejsze🙂 jeśli wszystko jest ideolo to ja bym nie drążyła tematu. U mnie co 48h były przyrosty rzędu 400% i cieszyłam się jak głupia bo miałam dużo niepowodzeń za sobą, w tym wycięcie jajowodu z ciążą, były przyrosty złe. Także głowa do góry, czekaj na prenatalne i ciesz się ciążą! ❤️

Zniechecona lubi tę wiadomość

• Gabri Znajoma

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    2.08 beta : 43510,80
    5.05 beta : 60968.00

Co myślicie o tym przyroście? Jest szansa że ciąża się rozwija prawidłowo?

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabri wrote:
    Hej,
    2.08 beta : 43510,80
    5.05 beta : 60968.00

Co myślicie o tym przyroście? Jest szansa że ciąża się rozwija prawidłowo?

Przy takich wartościach nie sprawdza się już przyrostu. Jedynie usg, na którym będzie już zapewne serduszko 🙂 Beta przy wartościach liczonych w tysiącach nie przyrasta już tak jak na początku.

• Gabri Znajoma

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kajakowe wrote:
    Przy takich wartościach nie sprawdza się już przyrostu. Jedynie usg, na którym będzie już zapewne serduszko 🙂 Beta przy wartościach liczonych w tysiącach nie przyrasta już tak jak na początku.

Rozumiem 🙂 w piątek mam właśnie dopiero wizytę. Zwariuje do tego czasu 😮‍💨
    Szukałam informacji na internecie i znalazłam że beta zwalnia ok.10 tygodnia - a ja jestem w 6, dlatego trochę się zmartwiłam

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabri wrote:
    Rozumiem 🙂 w piątek mam właśnie dopiero wizytę. Zwariuje do tego czasu 😮‍💨
    Szukałam informacji na internecie i znalazłam że beta zwalnia ok.10 tygodnia - a ja jestem w 6, dlatego trochę się zmartwiłam

Spokojnie 🙂 jakby beta się podwajała cały czas do 10 tygodnia to nikt by się w normach nie mieścił 🙂 powyżej tysięca ona już nie musi przyrastać tak mocno. A później to już tylko usg 🙂 jeśli się stresujesz to może znajdź szybciej wizytę? tak żeby tylko sprawdzić co tam 🙂

• Gabri Znajoma

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tak właśnie zrobię 🙂 Dziękuję bo trochę się uspokoiłam co do tych przyrostów bety 💜

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniechecona, Gabri i jak u Was?

‹‹ 324 325 326 327 328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ