Bóle podbrzusza w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem zaniepokojona bólami podbrzusza które pojawiają się od samego początku, tzn nawet przed terminem miesiączki. Są to kłujące bóle dość mocne lecz trwają parę sekund i występują dość rzadko w czasie dnia.Czy mam się czym martwić? Beta przyrasta dobrze, wizyta u ginekologa 20.02. Proszę o pomoc
-
Bóle menstruacyjne towarzyszyły mi od 5-7 tygodnia ciąży, potem już tylko kłucia w jajnikach.
Ginka na każdej wizycie pyta czy pojawiają się bóle menstruacyjne. Z początku miałam wizyty co tydzień, ze względu na krwiaka, i co tydzień jej mówiłam, jeśli bóle menstruacyjne się pojawiały. Wtedy lekarka sprawdzała co z dzieckiem na USG i badała szyjkę macicy.
Takie bóle mogą świadczyć o prawidłowo rozwijającej się ciąży, albo sugerować, że dzieje się coś złego - to już kwestia indywidualna. Aczkolwek koniecznie poinformuj o tych bólach swojego lekarza.
Jeśli są bardzo silne i pojawi się krwawienie czy plamienie to migiem jedź na Izbę Przyjęć.
Możesz też wziąć sobie nospę na takie bóle, ale tylko jeśli nie masz uczulenia na ten lek i nie więcej niż 3 tabletki dziennie, jeśli nie skonsultowałaś tego z lekarzem.
Nie wiem jak jest z torbielą w macicy, ale wiem, że polip (jeśli nie zagraża ciąży) to nie jest usuwany i Twój organizm wydali go przy porodzie. Jednak to też dobrze byłoby kontrolować będąc w ciąży.Victoria29 lubi tę wiadomość
-
Wiktoria ja też mam bóle podbrzusza , wczoraj miałam wizytę i ginka mi przepisała duphaston tak na wszelki wypadek ( bo o dziecko staraliśmy się bardzo długo). Ale wszystko podobno jest wporząku.
Tobie radzę wrzucić na luz i patrzeć jak sytuacja się rozwinieVictoria29 lubi tę wiadomość
<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marek💙
<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marta 💓 -
Victoria29 wrote:Edit: teraz te bóle zdarzają się dużo rzadziej niż wcześniej, obstawiam więc że nic złego się nie dzieje nie możemy popadać w paranoję pozdrawiam!
Bo to szybko minie jak już organizm ogarnie, że jest w ciąży
Potem będą tylko kłucia w jajnikach bez skurczyVictoria29 lubi tę wiadomość
-
ja dla pocieszenia napisze ze w 6 i 7 tygodniu miałam straaaszne bóle podbrzusza, przez które czasem budziłam sie nawet w nocy. Było to cos podobnego do bólu przedmiesiączkowego ale silniejsze, normalnie jakby mi sie cos rozciągało w brzuchu.
Powiedziałam o tym oczywiscie gin ale po zbadaniu mnie powiedziała ze nic złego sie nie dzieje i widocznie to powiekszanie sie macicy.
I tak widocznie było bo w 8 tygodniu tak mi wywaliło brzuch ze od razu widać o co chodzi:) W 8 tyg bóle tez całkowicie przestały byc doczuwalne i jesli juz sie pojawiały to bardzo sporadycznie. -
nick nieaktualnymersiak wrote:Chciałabym aby u mnie przebiegało tak bez komplikacji...
Witaj, niestety moje dziecko po krwawieniu dołączyło do aniołków. Te bóle nie zwiastowały niczego dobrego. Życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celów
(Piszę z innego konta, bo do tamtego zapomniałam hasła.) Pozdrawiam. -
gosia.kak wrote:ja dla pocieszenia napisze ze w 6 i 7 tygodniu miałam straaaszne bóle podbrzusza, przez które czasem budziłam sie nawet w nocy. Było to cos podobnego do bólu przedmiesiączkowego ale silniejsze, normalnie jakby mi sie cos rozciągało w brzuchu.
Powiedziałam o tym oczywiscie gin ale po zbadaniu mnie powiedziała ze nic złego sie nie dzieje i widocznie to powiekszanie sie macicy.
I tak widocznie było bo w 8 tygodniu tak mi wywaliło brzuch ze od razu widać o co chodzi:) W 8 tyg bóle tez całkowicie przestały byc doczuwalne i jesli juz sie pojawiały to bardzo sporadycznie.
a czy też mineły Ci inne objawy czy tylko bóle?
Bo ja przestałam mieć prawie wszystko i dobrze się czuję (w końcu), ale martwię się! -
plemniczka wrote:dziewczyny wczoraj beta potwierdzila ciaze, jutro termin @ a mnie dzisiaj caly wieczor boli brzuch, plecy, miednica jak na okres... martwi mnie to, czy tak moze byc?
-
chessy wrote:mam podobne zmartwienie, dzisiaj beta potwierdziła ciąże w 18 dpo (wynik 267), od paru godzin czuję kłucie w podbrzuszu, ból jajników promieniujący na nogi oraz macica jakbym miała dostać okres, brzuch się "wywalił" ale jest mniejszy niż zawsze przed miesiączką, dodatkowo lekki ale ciągły ból w lędźwiach. To moja pierwsza ciąża i staraliśmy się dość długo, więc lekko panikuję.
Mój początek ciązy wyglądał tak:
Test kilka dni (ok. tygodnia przed okresem). Około terminu miesiączki pojawiły się bóle "menstruacyjne" połączone z bólami krzyża - oczywiście, już się zestresowałam bo wiedziałam, że jest ciąża, ale myślę sobie "dobrze, że nie krwawię". Dzień później krwawienie - szybka wizyta na IP, USG, jest ciąża, nie widać przyczyny krwawienia. Tydzień później USG - krwiak podkosmówkowy. Zalecenie leżenia, duphaston, nospa.
Dziś witam się z Wami w 27 tygodniu i mam nadzieję, że dalszy przebieg ciąży będzie OK.
Nie zawsze takie objawy świadczą źle. Należy to kontrolować, ale nie panikować. Okazuje się, że wiele kobiet tak maWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2018, 00:10
chessy lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, wczoraj na wieczór dostałam silnych bóli brzucha. Bardziej przypominały to skurcze ale jakby ktoś od środka mnie ściskał. Był to ból momemtami nie do wytrzymania. Ciężko mi było/ jest zlokalizować ten ból, ale bardziej bym obstawiała że umiejscowiony jest on bardziej na środku brzuchu i promieniuje do boków. Nie plamie ani nie krwawię. Strasznie się boje, bo jest to moja druga ciąża. Pierwsza niestety poroniłam w 9 tc.
Wizytę mam dopiero 8 marca -
Patulka wrote:Dziewczyny, wczoraj na wieczór dostałam silnych bóli brzucha. Bardziej przypominały to skurcze ale jakby ktoś od środka mnie ściskał. Był to ból momemtami nie do wytrzymania. Ciężko mi było/ jest zlokalizować ten ból, ale bardziej bym obstawiała że umiejscowiony jest on bardziej na środku brzuchu i promieniuje do boków. Nie plamie ani nie krwawię. Strasznie się boje, bo jest to moja druga ciąża. Pierwsza niestety poroniłam w 9 tc.
Wizytę mam dopiero 8 marca
Jeśli masz silne bóle menstruacyjne, nietypowe w porównaniu z tym co było wcześniej, to powinnaś się udać na IP w momencie kiedy takie bóle się pojawią. -
Ja też mam bule podbrzusza takie jak menstruacyjne, ale nie mam żadnego plamienia i beta też przyrasta dobrze. Jednak strasznie się tym denerwuję. Jutro mam wizytę u gin i jej o tym powiem. Mam nadzieje, że to tylko powiększająca się macica. Brzuch też mi wywaliło. U mnie to jest dopiero początek ciąży 4t4dLaura 6.11.2018
Aniołek (*)04.04.2017 12tc (poronienie zatrzymane)