Co pić, jeść w ciąży ?
-
WIADOMOŚĆ
-
Czego szczególnie nie można poza alkoholem,papierosami, serami pleśniowymi,surowymi rybami, jajkami?
Czy np.pieczarki są szkodliwe?
Czy całkowicie zrzeygnować np ze smażonych rzeczy czy raz na jakiś czas można?Reni1982
09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami
-
nick nieaktualnysy__la wrote:Jajka są właśnie wskazane w ciąży! Podstawowy budulec..
Popieram , ja raczej jajek nie lubię , za to jem dużo serków i smażone paluszki rybne . Gazowanych napojów nie można pić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 11:53
-
aneczka1983 wrote:odstawić kawę, herbatę, słodzone napoje (w tym i smakowe wody), puszki, przetworzone dania, zakazany ananas, uważać z przyprawami, ni wszystkie zioła można pić,
Ananas?!
Faktycznie należy unikać surowego mięsa, wyrobów z niepasteryzowanego mleka, surowych ryb i oczywistych papierosów i alkoholu, ale dobrze jest też zachować zdrowy rozsądek!
Unikać rzeczy przetworzonych, naładowanych chemią i konserwantami, barwnikami, ulepszaczami smaku etc, co powszechnie wiadomo, że nie tylko jest szkodliwe dla nienarodzonego dziecka ale i nie wpływa korzystnie na osobę dorosłą.
Jeśli nie ma przeciwwskazań lekarskich delikatna kawa chyba jeszcze żadnej ciężarnej nie zaszkodziła, a i po narodzeniu dziecka mama będzie mogła się trochę postawić kawą na nogi nie mając obaw, że dziecko dostanie kolki.
Żeby ananas mógł zaszkodzić ciężarnej musiałaby go zjeść przynajmniej 7 sztuk, dopiero wówczas przekraczana jest dozwolona dawka bromeliny,której nie zaleca się kobietom w ciąży.
Owszem, niektóre zioła są szkodliwe, ale w momencie kiedy jadłoby się je wiadrami. Przyprawienie mięsa lub sosu sałatowego ulubionymi ziołami nie zrobi nikomu krzywdy. Witamina C, pomimo że jest rozpuszczalna w wodzie, również może zaszkodzić, w momencie kiedy kilkakrotni przekroczy się dozwoloną dawkę.
Dziewczyny, wszystko z umiarem i z rozsądkiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 12:25
GRANAT lubi tę wiadomość
Nikoludek
27.12.2016 r., 4180g -
Witam, ja równiez popieram jedzenie jajek:-) ja rano zawsze pije kubek kakao i staram się jesc również biały ser i oczywiscie duzo owoców i wody wody wody. Smażonego odradzam, ja np nie mogę, gdyż zjadlam pare razy i było mi wręcz po tym nie dobrze.
-
nick nieaktualny
-
Sery pleśniowe można jeść o ile są z mleka pasteryzowanego. Pieczarki surowe tez jadłam na kanapkę, a i PEPSI piłam kilkakrotnie i nic nam nie jest
Co do smażonych - lepiej usmaż sobie teraz póki możesz i masz ochotę, bo po porodzie przy karmieniu to dopiero jest dieta i smażonego nie podjesz jak terazWiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 08:36
foxylady, GRANAT lubią tę wiadomość
-
Dziewczęta, a coca colę pić można? Widzę wpis fiski, że piła pepsi, ale chodzi mi o ilości. Ostatnio częśto chce mi się wymiotowac, a gdy napiję się w ciągu całego dnia max 2 szklanki coli (pije cały dzień po kilka łyków), to mi lepiej. Czy powinnam z niej zrezygnować?
-
marie_marie22 wrote:Dziewczęta, a coca colę pić można? Widzę wpis fiski, że piła pepsi, ale chodzi mi o ilości. Ostatnio częśto chce mi się wymiotowac, a gdy napiję się w ciągu całego dnia max 2 szklanki coli (pije cały dzień po kilka łyków), to mi lepiej. Czy powinnam z niej zrezygnować?
GRANAT lubi tę wiadomość
Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
Odkopuję temat, dziwi mnie, ze tak dawno nikt tu nic nie pisał 🫣 mnie dieta wpędza w jakiś totalny amok. Ostatnio przeczytałam, że wątróbki nie można, a kiedyś była zalecana ze względu na żelazo. Jakie macie aktualne informacje jeśli chodzi o dietę? Jak jecie?
-
Mało a często staram się nie jeść tłustych smażonych rzeczy, ale tak już było nawet przed ciążą ze względu na problemy z trawieniem, które teraz się tylko nasiliły. Jedyne czego unikam to produkty na bazie mleka niepasteryzowanego, surowe lub wędzone na zimno mięsa, płynne żółtka jaj. Wątróbki nie zaleca się ze względu na wysoką zawartość witaminy A, chociaż myślę że małe ilości raz na jakiś czas napewno nie zaszkodzą.
Aż prosi się też o obalenie mit ze spożywaniem ananasa i piciem kawy 🤷🏻♀️ w ananasie jest bromelina, która może wywoływać skurcze, ale ona jest głównie w rdzeniu ananasa, którego przecież nie spożywamy. Tak samo kawa, można spożyć do 200mg kofeiny dziennie, o ile nie wystąpiło nadciśnienie. Nie popadajmy w skrajności mnie kawa ratuje przy okropnych bólach głowy. -
Ja kawy w ogóle nie pijam, więc z tym nie mam bólu na szczęście, ale jak czytam o przyprawach, których nie można, to załamka. Natomiast zakładam, że chodzi o spożywanie ich w jakichś nieograniczonych ilościach, a nie np. dosypaniu sobie cynamonu do owsianki raz na tydzień
-
Wero0707 wrote:Ja kawy w ogóle nie pijam, więc z tym nie mam bólu na szczęście, ale jak czytam o przyprawach, których nie można, to załamka. Natomiast zakładam, że chodzi o spożywanie ich w jakichś nieograniczonych ilościach, a nie np. dosypaniu sobie cynamonu do owsianki raz na tydzień
Nie popadajmy w skrajność 😅 to dawka czyni produkty trucizną. Wszystko z umiarem i będzie okLus1a lubi tę wiadomość