Cytomegalia- igg +igm dodatnie
-
Hej, to infekcja pierwotna czy wtórna? Jeśli już kiedyś miałaś cytomegalię i zachorowałaś ponownie to ryzyko dla dziecka to raptem 1%. Ja miałam wtórną i po urodzeniu poprosiłam jeszcze w szpitalu o badanie dziecka w kierunku cytomegalii wrodzonej, na szczęście wynik był negatywny 🙂🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc) -
Dobra, to po kolei

W pierwszej ciąży jak robiłam badania to wyszły mi obecne przeciwciała (czyli przeszłam infekcję w przeszłości). W drugiej ciąży wyszło, że igg wysokie a igm niejednoznaczne. W ogóle badania robiłam późno, ginekolog mi zaleciła jakoś w 4 miesiącu. Powiedziała, żeby powtórzyć, bo może błąd laboratorium, ale zrobiłam w szpitalu zakaźnym i było to samo. Dopiero wtedy zaleciła mi awidność, to już byłam w 6 miesiącu. Awidność wyszła wysoka, ale zrobiona tak późno nie dawała gwarancji, że przeszłam cytomegalię przed ciążą a nie na początku ciąży. Ginekolog mówiła, że akurat wchodziło jakieś leczenie tylko w Warszawie (teraz może jest i w innych miastach), ale musiałaby mieć pewność, że ta cytomegalia była gdy już byłam w ciąży, najlepiej byłoby zrobić amniopunkcję, ale taka zaawansowana ciąża to już nie bardzo. W końcu stwierdziła, że przy infekcji wtórnej, wysokiej awidności i dobrego obrazu na USG (przy cytomegalii wrodzonej widać np zwapnienia kości) to nie ma co panikować i najlepiej zrobić badanie w kierunku cytomegalii wrodzonej po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia, 18:12
🩵 10.2019
🩵 02.2024
🤰 12.2026
👼 05.2023 (5tc) -