X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Horoby tarczycy
Odpowiedz

Horoby tarczycy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem w 5 tygodniu ciąży mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto, biorę Euthyrox 75 i TSH mi wyszło 2,20. Z tego co czytałam to norma jest do 2,5. Do endokrynologa jestem umówiona za tydzień i trochę się stresuję czy do tego czasu nic złego się nie stanie.
    Czy któraś z Was miała podobną sytuację?

• Netta Debiutantka

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam za błąd ortograficzny w temacie, od kilku dni mój mózg ma wolniejsze obroty 😉

• Katri94 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Cześć, jestem w 5 tygodniu ciąży mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto, biorę Euthyrox 75 i TSH mi wyszło 2,20. Z tego co czytałam to norma jest do 2,5. Do endokrynologa jestem umówiona za tydzień i trochę się stresuję czy do tego czasu nic złego się nie stanie.
    Czy któraś z Was miała podobną sytuację?

Ja też mam Hashimoto niedoczynność tarczycy ogólnie brałam euthyrox 100 ale odkąd się dowiedziałam że jestem w ciąży sprawdziłam sobie wynik szybciej i miałam 4 nawet wynik i napisałam do ginekologa to mi skorygował dawki i na następną wizytę mam sprawdzić jak spadło ale z ciążą wszystko w porządku

Starania od 2017r.
    🙋30 lat
    Ciąża naturalna cud lipiec 2024❤️
    25.02.2025 🩷👶

age.png
  • Alexis1705 Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, też mam hashimoto i biorę euthyrox 50. Wynik TSH w 5 tygodniu miałam 2.49. Też się wystraszyłam, ale endokrynolog doradził zostawienie dawki i powtórzenie badania za 2 tygodnie. W 8 tygodniu TSH spadło do 0,87 i powiedział że jest ok i nadal mam brac euthyrox 50, więc nie stresuj się. TSH lubi skakać, warto powtórzyć badanie, tym bardziej że Twój wynik nie jest bardzo wysoki.

• Bergamotka_8 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, też mam Hashimoto. Niby górna granica TSH to 2,50 więc powinno być ok.
    Ogólnie TSH miałam już uregulowane na poziomie 1,70 - 1,90, brałam 25mcg. Przez to że ciąża była z inseminacji w klinice, oni już tam zbadali mi hormony od razu jak przyszłam na pierwszą betę i już w 4tc, TSH skoczyło do 3,30. Tam doradzono żeby zwiększyć dawkę o 50%, czyli na 37,5 mcg i już następne dwa badania w tygodniowym odstępie były ok - TSH 1,66, a ft4 było już w górnej granicy. Generalnie samo TSH nie jest wystarczające bo dla rozwoju mózgu u dziecka potrzeby jest hormon tarczycy czyli FT4. FT3 nie przechodzi i tak przez łożysko więc nie jest tak istotne ale FT4 musi być przynajmniej na poziomie 50%.
    Też teraz trochę się martwię bo później kazano mi sprawdzić dopiero po 5 tygodniach.
    Jak często badacie hormony tarczycy? Mam wrażenie, że tutaj gdzie mieszkam, lekarze trochę na luzie do tego podchodzą... .

preg.png
  • Lus1a Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku miałam Tsh prawie 4, szybko pojechałam do lekarza który przepisał mi euthyrox 50. Po około dwóch tygodniach tsh wynosiło 1,8 także na spokojnie

preg.png
    Staś💙28+3 1370gram💙
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ