X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Horoby tarczycy
Odpowiedz

Horoby tarczycy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem w 5 tygodniu ciąży mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto, biorę Euthyrox 75 i TSH mi wyszło 2,20. Z tego co czytałam to norma jest do 2,5. Do endokrynologa jestem umówiona za tydzień i trochę się stresuję czy do tego czasu nic złego się nie stanie.
    Czy któraś z Was miała podobną sytuację?

• Netta Debiutantka

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam za błąd ortograficzny w temacie, od kilku dni mój mózg ma wolniejsze obroty 😉

• Katri94 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Cześć, jestem w 5 tygodniu ciąży mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto, biorę Euthyrox 75 i TSH mi wyszło 2,20. Z tego co czytałam to norma jest do 2,5. Do endokrynologa jestem umówiona za tydzień i trochę się stresuję czy do tego czasu nic złego się nie stanie.
    Czy któraś z Was miała podobną sytuację?

Ja też mam Hashimoto niedoczynność tarczycy ogólnie brałam euthyrox 100 ale odkąd się dowiedziałam że jestem w ciąży sprawdziłam sobie wynik szybciej i miałam 4 nawet wynik i napisałam do ginekologa to mi skorygował dawki i na następną wizytę mam sprawdzić jak spadło ale z ciążą wszystko w porządku

Starania 7 lat
    🙋30 lat
    Laparoskopia 2020r
    Inseminacja 5 razy nieudana 2022/23💔
    Punkcja 15.05.2024
    17.07.24 ⏸️
    Ciąża naturalna cud lipiec 2024❤️

22.07.24- 0,8👶
    31.07.24- 1,61cm👶
    05.08.24- 2,2cm👶
    14.08.24-3,68cm👶
    28.08.24-6,25cm👶
    18.09.24-9,25cm👶
    21.10.24- 360g🩷
    04.11.24- 590g🩷
    02.12.24-1060g🩷
    16.12.24-1282g🩷
    23.12.24-1740g🩷

preg.png
  • Alexis1705 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, też mam hashimoto i biorę euthyrox 50. Wynik TSH w 5 tygodniu miałam 2.49. Też się wystraszyłam, ale endokrynolog doradził zostawienie dawki i powtórzenie badania za 2 tygodnie. W 8 tygodniu TSH spadło do 0,87 i powiedział że jest ok i nadal mam brac euthyrox 50, więc nie stresuj się. TSH lubi skakać, warto powtórzyć badanie, tym bardziej że Twój wynik nie jest bardzo wysoki.

• Bergamotka_8 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, też mam Hashimoto. Niby górna granica TSH to 2,50 więc powinno być ok.
    Ogólnie TSH miałam już uregulowane na poziomie 1,70 - 1,90, brałam 25mcg. Przez to że ciąża była z inseminacji w klinice, oni już tam zbadali mi hormony od razu jak przyszłam na pierwszą betę i już w 4tc, TSH skoczyło do 3,30. Tam doradzono żeby zwiększyć dawkę o 50%, czyli na 37,5 mcg i już następne dwa badania w tygodniowym odstępie były ok - TSH 1,66, a ft4 było już w górnej granicy. Generalnie samo TSH nie jest wystarczające bo dla rozwoju mózgu u dziecka potrzeby jest hormon tarczycy czyli FT4. FT3 nie przechodzi i tak przez łożysko więc nie jest tak istotne ale FT4 musi być przynajmniej na poziomie 50%.
    Też teraz trochę się martwię bo później kazano mi sprawdzić dopiero po 5 tygodniach.
    Jak często badacie hormony tarczycy? Mam wrażenie, że tutaj gdzie mieszkam, lekarze trochę na luzie do tego podchodzą... .

preg.png
  • Lus1a Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku miałam Tsh prawie 4, szybko pojechałam do lekarza który przepisał mi euthyrox 50. Po około dwóch tygodniach tsh wynosiło 1,8 także na spokojnie

preg.png
    Staś💙28+3 1370gram💙
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ